Divarit

HS: Salibandy mennyt rumempaan suuntaan – ”Tahallinen vahingoittaminen lisääntynyt”

26.02.
2015
24 Kommenttia
3
Divarit
Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina verkkosivuillaan salibandyn väkivaltaistumisesta. Asiaa kommentoivat muun muassa pääsarjojen kurinpitäjä Tommi Koponen, erotuomaripäällikkö Jukka Parviainen, SSV-manageri Kurre Westerlund sekä huipputuomari Mikko Alakare.

”Vaarallisia taklauksia ja iskuja arkoihin paikkoihin: Ruma peli pesiytyi salibandyyn.”

Näin HS otsikoi yhden juttupakettinsa uutisistaan. HS:n mukaan salibandyssä on annettu tällä kaudella poikkeuksellisen paljon pelikieltoja väkivaltaisista teoista. Jutun pääkuvassa paistattelee Classicin Mika Savolainen.

Pääsarjojen kurinpitäjä Tommi Koponen (eri mies kuin SPV-luotsi Tommy Koponen) on trendistä huolissaan.

– Aiemmin kurinpitotapaukset keskittyivät ykkösdivisioonaan, asiattomaan kielenkäyttöön ja erotuomarien käskyjen noudattamatta jättämiseen. Nyt tapaukset ovat pääosin liigasta ja niihin liittyy kova peli ja väkivaltainen käytös, Koponen pohtii.

Myös jalkapalloa piippaava salibandyn liigatuomari Mikko Alakare komppaa kurinpitäjää.

– Jalkapallossa tahallinen vahingoittaminen on vähenemässä. Salibandyssa se on lisääntynyt. Jalkapallossa on myös enemmän sellaisia asioita, joita pelaajat eivät missään nimessä tee toisilleen, Alakare sanoo.

Lue HS:n uutiset aiheesta:
Vaarallisia taklauksia ja iskuja arkoihin paikkoihin: Ruma peli pesiytyi salibandyyn
Huippuerotuomari nähnyt rumempia temppuja salibandyssa kuin jalkapallossa

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
lisää pannaa
26/02/2015
Kannattaisiko herra Koposen antaa kunnon tuomioita? Eikö se nyt ole nähty, ettei 1-3 peliä tunnu missään. Sitten itketään kun väkivalta lisääntyy, kun tuomiot ovat pieniä. Jos lajista haluaa kytkeä nuo pois, tuomiot viidestä pelistä isompaan tapauksen mukaan.
Puheet vs teot
26/02/2015
Tero Hakola/HS nosti kissan pöydälle, loistava ajoitus juuri ennen pudotuspelejä. Toivottavasti tästä seuraa Fair Play, siis kunnioitus myös pelaajien kesken ja reilut pelit nyt keväällä.
Muutaman viime vuoden aikana on näitä ylilöntejä sattunut ja pelaajia jopa tahallisesti vahingoitettu. Satumaltako juuri konkaripelaajat ovat näihin syyllisiä? Savolainen ja Toivonen ovat esiintyneet liian monta kertaa huonoina esimerkkeinä nuoremmille. Hyvä että Kurre Westerlund tuomitsee nyt julkisesti, saman voisi tehdä Classicin Peltola.
Joopajoo
26/02/2015
Ja jakaa niitä muillekkin.
halutaanko muutosta?
26/02/2015
On kyllä totta, että Classicin vastineet kurinpitotapauksissa on olleet törkeitä tekoja väheksyviä. Rehellisyys ei tunnu olevan Familyn arvo.

Hölmöily liigapeleissä voidaan kyllä lopettaa heti, jos vain halutaan se tehdä. Liitto voisi jo ensi kaudelle määrätä liigapeleihin kameran jokaiseen kulmaan. Reaaliaikainen kuva katsomossa (tai keskitetysti liigan "valvomossa") olevaan tuomariin ja ääniyhteys kenttätuomareihin. Joukkueille oikeus pari kertaa matsin aikana vaatia tilanteen videotarkistusta. Liitolle oikeus ja velvollisuuskin tarkistaa epäilyttävät tilanteet jälkikäteen esim. viikon sisällä. Ja tahallisista vahingoittamisyrityksistä pitkät pelikiellot ja kunnon sakot seuralle.
Kalkun Murehtija
26/02/2015
Peli on koventunut, ja jo C-ikäisten junnupeleissä näkyy nykytrendi jossa vastustajan pallotonta pelaajaa voi estää tööttäämällä juoksulinjalle olkapää olkapäätä vasten.

Noista on usein seurauksena holtittomia horjahduksia. Äkillinen suunnanmuutos rikkoo polven kierukat ja nivelsiteet naukuu.

Estäminen on estämistä. Nämä pitäisi saada pois. Samasta asiasta tuossa jutussa.

http://paakallo.fi/2011/09/tulkinta-sallii-vaikka-saannot-kieltavat-2/
JoopaJoo
26/02/2015
Joka viikko noita videoita on täällä, ne kurinpitäjät vois viedä ne tällit sinne vaikkei kukaan valitakkaan. Niin ne teki Savonen/Hynynenkin tapauksessa, ei happee sinne valittanut. Tää Savo nyt on merkattu mies niin ymmärettävää ne sinne viedään vaikkei kukaan valittaskaan.
Jarkko
26/02/2015
Suunta on se mitä liiga ja tuomarit ovat ajaneet sisään tietoisesti.
Vastustajan kunnioitus
26/02/2015
En ole ihan vakuuttunut siitä, onko sillä käytännön merkitystä saako 3 tai 5 peliä penaltia. Rangaistuksen parantava voima on hyvin kyseenalainen, kuten esim. rikospuolella nähdään. Pelikentillä on vain kavereita, joilla tilanneharkinta ja vastustajan kunnioitus pettää. Valtaosalla nämä eivät petä äärioloissakaan, mutta muutamilla kynnys harkitsemattomiin reaktioihin on muita alhaisempi. Pelin intensiteetin ja vaativuuden kasvaessa tämä ilmenee helpommin refleksinomaisina äärireaktioina, joiden aikana sanktioiden ankaruudella tai kaverin rangaistushistorialla tuskin on käytännön merkitystä. Tätä tutkittiin jo kauan sitten lätkässä, ja sieltä tunnistettiin nämä blackout-tyypit, joilla kontakteissa ja fyysisesti vaativissa tilanteissa pimeni muita helpommin. Vahingoittamistapausten lisääntyminen liittyy mielestäni ainakin jossain määrin säbän kehittymiseen fyysisesti vaativampaan suuntaan. Mutta ehkäpä asiaan voi vaikuttaa opettamalla vastustajan kunnioitusta jo junnuiässä.
ööö
26/02/2015
Suomalaista potkupalloahan ei edes kannata sotkea tähän. Jalkapallohan on herrasmiesten laji, syljetään, pusketaan päällä, kuittaillaan rasistisesti ja filmataan oikein kunnolla. Puhumattakaan hulganismistä, Joten se siitä. Jääkiekkoa ei edes mainita jossa parit myllyt ja punaset, per kierros, kuuluu kai lajiin , junnut oppii. HS Viisi väkivaltaista tapausta Salibandyliigasta: Iskuja, puremisen yritys, aivotärähdys. Ja Savolainen ainoa rangaistu, somen huutoäänestyksellä. Tällähetkellä tuomarit jättävät liikaa viheltämättä selviä selkäänajoja, kannattaisi edes vapareita antaa enemmän selvistä tapauksista.
Rehellisyys
26/02/2015
Näitä pelikieltoja nyt on viimeaikoina tippunut Ceelle, yhden miehen ansiosta. Sata varmasti muutkin seurat pistäisi vastineen tuomiosta jos semmonen rapsahtaa, et lopetellaas toi lässytys.
aiheesta
26/02/2015
Pelikieltoja on tullut muillekin , Classicin "vastineet" kyseenalaisia. Jos liigan muuten arvostettu instanssi ei halua tehdä mitään niin sitten tiedämme suunnan. Valkoiseksi puhuminen ei muuta selvää asiaa mutta se vie maalarilta uskottavuuden täysin.

Mielestäni Kurrelta erinomainen "sisäinen tarkastus" kun aihetta oli. Ja vielä hienompaa julkinen tunnustus tästä eikä sitä ainaista "hoidamme Asian joukkueen sisällä (lue emme tee mitään)"

Esim. erään peliveljen ylilyöntiä ei oltu heti maalaamassa valkoiseksi vaan nieltiin tuomio.
S7
26/02/2015
Jep ite kun pelasin potkupalloa, opetettiin että jos liukuu jalkaterä suorana, eikä napit edelle. Nyt kun kattelee minkä tason potkupalloa hyvänsä, niin liian usein tota ei todellakaan pelaajat enää osaa!!

Junnupeleissä osoitan syyttävää sormea tuomareihin(harvoin tätä teen), mutta TODELLA usein eivät uskalla ajeluita viheltää! Sitten jos erehtyy sanomaan, että teidän pitäisi turvata turvallisuus, niin siitä sanomisesta kyllä osataan penaltia antaa....
Axie
26/02/2015
Tarkkana ny, lajifanit, kolme vuotta, ja maassa on reilut satatuhatta
lisenssipelaajaa,,noste on huikee, näkyy täällä maaseudulla.
Hoki ja potkupallo kusee,,mennyttä aikaa,,säbä vois iskee juuri nyt,
pennut löytää lajin,,tarvitaan fiksuja persoonia,,idoleita,,tähän
päivään,,savonen,,johansson,,kippilä,,kauppi,,taitoa,,osaamista,,
ei väkivaltaa,,brutaalia pskaa,,säbä voi olla hieno laji,,kaikin puolin,,
jos ei anneta pöhöjen ohjata pieleen,,,säännöt kunniaaan!
mobelisti
27/02/2015
Yleensä kun noste alkaa näkyä syrjäkylissäkin ollaan saavutettu laskua edeltävä huippu.
Ihmettelijä
27/02/2015
Mielestäni Westerlundin kommentti on suoraselkäinen. Kyse on sarjan ainosta joukkueesta jossa valmentaja reagoi tarvittaessa jopa kesken ottelun penkittämällä pelaajia jos nämä eivät käyttäydy asiallisesti. Kuri joukkueessa on kaikkien silmin nähtävissä. Joukkueen toiminta kelpaa varmasti tältä osin varmasti malliksi.
Säbänderus
27/02/2015
Jalkapallo on pelien kuningas. Piste.
Sitä pelataan maailmassa joka päivä satoja peljä.
Jalkapallo ei siitä arvoaan menetä, jos sitä täällä joku ÖÖÖ-niminen suuruus arvostelee ja vähättelee potkupalloksi.

Salibandy vielä hakee rooliaan ja on ihan eri peli.
Näitä kahta ei todellakaan voi verrata keskenään.

Valtava kulttuuriero.
Futis
27/02/2015
Suomessa se on potkupalloo. Tätä tämä ÖÖÖ varmaan tarkottaa ja olen samaa mieltä. Kunkku laji ilmanmuuta mut hauskaa kun miljonäärit pyörii ja voivottelee kun sattuu vaikkei kukaan koskenutkaan, se vasta vastustajan kunnioittamista. Se siitä.
ööö
27/02/2015
Säbis, ota se härkäpapu pois nenästä. Alakarehan se vertailun aloitti. Tarkennus myös siihen että suomessa pelataan potkupalloa ja Euroopassa jalkapalloa. Ja valitettavasti pohjoismaista Suomi on viimeinen. Siinäkin on se valtava kulttuuriero. ;)
Säbänderus
27/02/2015
Suomessa pelataan Suomen parasta jalkapalloa.
Kupolit pois persuksista
27/02/2015
En tiedä haluanko tulla enää kauaa tunnetuksi salibandynpelaajana, jos lajiväki kopioi asenteet muita lajeja kohtaan kendojanareilta. Faktaa on, että kotimaisessa "potkupallossa" pyörii silti isommat rahat ja parempi osaaminen Suomessa kuin sähl... siis SALIBANDYSSA. Täällä osaaminen on SALIBANDYmaailman timanttista kärkeä, mutta silti valovuoden perässä pitkälle jalostuneempaa suomalaista jalkapallotietotaitoa.
Säbänderus
27/02/2015
Lätkä, potkupallo, sähly. Noiden nimitysten tarkoitus lienee olla halventavia...? Mitä hyötyä siitä on ?
Yleisö ratkaisee.
Jääkiekkoliigamatsissa on noin 5000 katsojaa.
Jalkapallossa 2000
Salibandyssä 500.

Jääkiekon MM osattiin Suomessa hyödyntää.
Jalkapallossa sitä ei ikinä tule.
Salibandyssä siinä epäonnistuttiin.

Mitä otsikkoon tulee, pelin tulee muuttua sille tasolle mitä kansainvälinen menestys ja yleisön mielenkiinto edellyttää. Totuushan on se, että salibandynkin play-off pelaaminen on paljon mielenkiintoisempaa juuri "kovuutensa" ansiosta kuin tavallinen liigakauden tiistain runkosarjan salibandy. Kovaa pitää saada pelata, vahingoittaa ei.
Silti; tottakai pelatessa tapahtuu.
Tunnetta lisää kentälle, taitoa unohtamatta, salibandy.
S7
01/03/2015
Jalkapallossa kesti muuten aika helkkarin kauan, että jengi löytänyt katsomoihin ees nykyisessä määrin! Ennen Litmasta ketään ei kiinnostanut, maju peleissä kävi pari hassua katsojaa(lähinnä huutelemassa "ottakaa se läski Rantanen pois kentältä"), paitsi niissä matseissa missä oli Italia, hollanti tms. huippumaa--> ja silloinkin mentiin katsomaan niiden pelaajia, ei sitä että ois jotain mahiksia pärjätä:-D. Ja ei nyt lätkä mikään halventava nimi ole, jääkendo on!

Eiköhän se nyt jees, että yleisesti urheilua seurataan!!
Danny
02/03/2015
Viime viikonloppuna nähtiin B sm tilanne, jossa hyökkäykseen lähtevä pelaaja pysäytettiin laidan vieressä ns. Puuntakaa tulleella taklauksella, puhdas, mutta katse juuri pallosta nousseena ei jäänyt aikaa reagoida taklaukseen. Oliko tilanne sääntöjen mukainen? Ei siinä mielessä, että taklaus on ollut säännöissä kiellettyä ja toisaalta oli, että olkapäät olivat kutakuinkin vastakkain. Tässähän aina jää kakkoseksi se, kumpi ei osaa/ehdi varautua ja vastaanottaa taklausta. Pitääkö näihin puuttua? Paha mennä sanomaan, kontaktit ovat ja kuuluvat lajiin, mutta jossakin rajan pitää kulkea. Pitääkö säännöistä poistaa taklaukset kieltävä pykälä? Pitää ainakin muotoilla uudelleen tai tarkentaa niin, että tulkinnan varaiset tilanteet vähenevät. Olisiko parempi, että otetaan lätkän D junnujen taklaussääntö käyttöön, samaan suuntaan mennessä voidaan taklata, mutta ei vastapalloon? Ei taida sekään toimia ihan tuollaisenaan?
Peku
16/03/2015
Eilen E junioreiden turnauksessa joukkueensa taitavin pelaaja menetti puhtaasti pallon, hermostui täysin tästä ja löi pallon vienyttä takaapäin mailalla suoraan polveen. Molemmat tuomarit levittelivät käsiään - eivät kuulemma nähneet tilannetta. Pian tämän jälkeen toinen saman joukkueen pelaaja löi kyynärpäällä vastustajaa päähän - taas täysin tahallisesti. Ja taas tuomarit levittelivät käsiään. Seuraavassa saman joukkueen pelissä mailalla lyönyt kaveri työnsi vastustajan laidan yli - peli sai tuomareiden mukaan jatkua koska pallo pysyi rikotulla joukkueella. Jälkeenpäin tuomari kyllä puhutteli rikkonutta pelaajaa, joka sitten naureskeli vaihtopenkillä asialle. Seuraavassa vaihdossa samainen kaveri menetti taas pallon ja taas viuhui maila oikein kunnolla - nyt ei onneksi osunut - ja tietenkään kumpikaan tuomari ei reagoinut asiaan mitenkään. MITÄ IHMETTÄ SALIBANDY-TUOMAREILLE PITÄÄ TEHDÄ JOTTA HOMMA EI LEVIÄ AIVAN KÄSISTÄ? Nykyinen kahden tuomarin malli ei selvästikään toimi, kun eivät tuomarit näe .....tai eivät välitä. Sitten jos vaihtopenkiltä kommentoi asiaa nniin tulee äkkiä takaisin huuto "turpa kiinni vaihtopenkillä tai tulee jäähy" - näin kuului 02 turnauksessa lauantaina. Liiton pitää nopeasti tehdä asialle jotain tai tulee rumaa jälkeä.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.