Ulkomaat

Ruotsissa ammattilaisena pelaava suomalainen – ”Päivällä pleikkaria, illalla pari kanttia ja päivä on täynnä”

03.02.
2015
18 Kommenttia
44
Ulkomaat
Kuva: perwiklund.se

Kuva: perwiklund.se

Tampereen Classicissa kannuksensa salibandyyn hankkinut Asser Jääskeläinen, 25, siirtyi täksi kaudeksi salibandyammattilaiseksi Ruotsin Superliigan FC Helsingborgiin. Pääkallo.fi päätti soittaa Jääskeläiselle ja kysellä kuulumiset.

Tampereelta tulee tunnetusti huumorimiehiä, kuten Kummeli ja salibandymaalivahti Pekka Nieminen. Myös Asser Jääskeläinen kuuluu tamperelaisiin huuliveikkoihin. Esimerkiksi, kun tamperelaispuolustajalta kysyy parisuhdetilanteesta, niin hän ilmoittaa tyttöystäväkseen seurakaveri Jani Kukkolan.

Vaikka Jääskeläinen on vitsinvääntäjä ja suhtautuu elämään rennosti, osaa hän myös pelata. Hän sanookin, että Ruotsissa ainakaan kaukalossa ei ole varaa ottaa rennosti. Puolustajan mukaan suurin ero Suomen ja Ruotsin sarjoissa on fyysisyys ja joukkueiden taso.

– Täällä on 14 oikeasti todella hyvää joukkuetta. Jokaiseen peliin täytyy latautua sataprosenttisesti. Muuten on kentän huonoin pelaaja, Asser Jääskeläinen kertoo.

Ruotsin liigan fyysisyys tulikin puolustajalle tutuksi heti alkukaudella, kun monet pienet vammat aiheuttivat päänvaivaa. Jääskeläinen kärsi muun muassa kylki- ja takareisivammoista. Hän kuitenkin kertoo, että oma fysiikka ja puolustuspelaaminen ovat kehittyneet kauden aikana. Suurin syy tähän on ruotsalaisten erilainen tapa harjoitella.

– Vedämme lähinnä punttia ja pelaamme paljon. Emme ole esimerkiksi kertaakaan käyneet ulkona juoksemassa, Jääskeläinen valottaa.

Helsingborgin harjoitukset koostuvat alkuun parista maalintekoharjoituksesta. Sen jälkeen pelataan viisi vastaan viisi -peliä 35–40 minuuttia.

– Pidän Ruotsin tyylistä. Mielestäni pelaamalla kehittyy parhaiten.

Kuva: perwiklund.se

Kuva: perwiklund.se

Myös valmentajissa on hänen mukaansa selvä ero. Jääskeläinen sanoo suomalaisten valmentajien olevan ”asiapenttejä”, jotka näkevät pelaajat pelaajina, eivätkä ihmisinä. Ruotsissa valmentajat ovat taas enemmän pelimiehiä, jotka näkevät pelaajat myös ihmisinä.

Salibandyammattilaisuus maistuu Jääskeläiselle. Helsingborgin kaksi muutakin suomalaista, Mika Moilanen ja Jani Kukkola, pelaavat työkseen. Kolmikko viihtyy tiivisti yhdessä.

– Päivät pelataan pleikkaria ja katsotaan sarjoja. Illalla käydään sitten heittämässä pari kanttia ja päivä on täynnä, Jääskeläinen kommentoi pilke silmäkulmassa.

Huippu-urheilijan arki on varmasti paljon rankempaa kuin Jääskeläinen antaa ymmärtää. Mies myöntääkin, että paineet onnistua joka pelissä ja tavoitteiden saavuttaminen ovat asioita, jotka kasvattavat merkitystään ammattilaisuuden myötä. Helsingborgin tavoite on päästä pudotuspeleihin, ja joukkue on tällä hetkellä sarjassa seitsemäntenä. Jääskeläisen henkilökohtainen tavoite on tehdä enemmän pisteitä ja auttaa näin joukkuetta.

– Alkukausi oli fiasko pisteiden valossa.

– Paikkoja ollut kuin hammaslääkärissä, mutta kun ei mene, niin mene. Sitä puolta pitää ehdottomasti parantaa keväällä.

Suomessa Jääskeläistä pidetään pelikenttien väriläiskänä. Herran villit tuuletukset ja lennokkaat kommentit medialle ovat tulleet tutuksi salibandyä seuraavalle yleisölle. Ruotsissa hän on joutunut hieman rauhoittumaan kielimuurin vuoksi. Joukkueen sisällä Jääskeläinen on kuitenkin säilyttänyt oman tyylinsä.

– Jos Suomessa pidettiin pimeänä, niin täällä pidetään säkkipimeänä.

Kuva: perwiklund.se

Kuva: perwiklund.se

Kaiken kaikkiaan Jääskeläinen on viihtynyt Ruotsissa erittäin hyvin. Hän kuitenkin mainitsee yhden asian, jossa länsinaapurit voisivat ottaa suomalaisilta mallia. Kansankodin saunaillat eivät kuulemma ole aivan sitä mihin Jääskeläinen on tottunut.

– Lennän varta vasten ensi perjantaina Classicin saunailtaan, Jääskeläinen naurahtaa.

Jääskeläinen teki viime keväänä 1+1-mallisen sopimuksen, jonka option käyttö on hänestä itsestään kiinni. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jääskeläinen jatkaa myös ensi kaudella Helsingborgissa. Tamperelainen paljastaa kuitenkin, että paluu Suomeenkin on mahdollinen.

– 95 prosentin varmuudella jatkan täällä. Neljän prosentin mahdollisuudella löydän Suomesta tyttöystävän ja palaan sinne. Yhden prosentin olen jättänyt lottovoitolle.

Jääskeläinen uskoo seuraavaan kauden olevan helpompi.

– Ensi kaudella tiedän alusta asti, mitä täällä pelaaminen vaatii.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Niko Vahtera
Niko Vahtera
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö
Asemapaikka: Turku / Mynämäki
Twitter: @nvahtera
ganki27
03/02/2015
Huikea äijjä,osaa nauttia ja vie lajia eteenpäin.
Jan-erik
03/02/2015
Tos hyvä pointti!!suomessa jo c-junnuna pitää tulla tuntia aikasemmin ja tehä mitä ihmeellisimpiä liikkeitä sit 1.5h vuorosta jauhetaan matoa ja kahel syötöl ja kaiken näköisiä syöttökombinaatioitA mistä puolet e ees ymmärrä tarkoitusta niin sen 70 min ja jos ehtii viel ni ehkä 15min pelaamista ja tämä 3-4krt/vko ni alkaa helposti kyllästyyy
Säbänderus
03/02/2015
Mainioo höpinää !
Lasse
03/02/2015
Mahtavaa laskelmointia. Tyttöystävän löytyminen vain neljä kertaa todennäköisempää kuin lottovoitto. Tosin eihän Asser loton päävoitosta mitään puhunut.
Kolmiodraama pukkaa, Kukkolasta tulee mustis.
jan-erikille
03/02/2015
muistetaan myös se, että tuossa esimerkissä puhutaan aikuisjoukkueen treenaamisesta.

C-junnut ovat siinä iässä, että heille täytyy opettaa asioita vielä erityyppisesti. Toki erilaiset pelit ovat siinäkin tärkeässä roolissa, mutta pienpelit ovat tärkeämpiä, kuin koko kentän 5-5.
Mailamestari
03/02/2015
Asiapentti väitettä tukee Suomessa sarjataulukko. Kaksi joukkuetta selkeästi alempana kuin materiaali antaisi ymmärtää. Asserhan taisi toisessa niistä vääntää viimekaudella, joten tietää mistä puhuu. Onhan se he.lvetin hienoa kun on pelit ja vehkeet videoihin, tilastoihin sun muihin härpäkkeisiin. Vielä kun harjoitteetkin olis onnistuneita, mut eihän kaikkea voi osata.
pomo79
03/02/2015
on se viilee!! tsemiii päällikkö sinne ruattiin!! t.pomo
sportti
03/02/2015
Voi kuinka me sinua kaivataan….nauti elämästä
mustanaamio
03/02/2015
" Tos hyvä pointti!!suomessa jo c-junnuna pitää tulla tuntia aikasemmin ja tehä mitä ihmeellisimpiä liikkeitä sit 1.5h vuorosta jauhetaan matoa ja kahel syötöl ja kaiken näköisiä syöttökombinaatioitA mistä puolet e ees ymmärrä tarkoitusta niin sen 70 min ja jos ehtii viel ni ehkä 15min pelaamista ja tämä 3-4krt/vko ni alkaa helposti kyllästyyy "

niin, valitettavasti hyvin monesti junnujen valkku on innokas isä, jolla on ehkä liiton koulutus ja omaa pelaajakokemusta hyvin vähän, sit tulos on mitä on.
Olen nähnyt kun jengi tekee kiertorannariin siten että tukijalka on samallapuolella kuin missä maila on, eli kuin heittäisit palloo oikealla kädellä oikea jalka tukijalkana.
selitys moiselle....kun on totuttu näin tekee-----
ei ssaatana
Junnu#8
03/02/2015
Pelaamaanhan sinne on lähdetty! Eiköhän se Asserilla ole päällimmäinen pyrkimys; D
Ohhoh
04/02/2015
"Mailamestari

03/02/2015

Asiapentti väitettä tukee Suomessa sarjataulukko. Kaksi joukkuetta selkeästi alempana kuin materiaali antaisi ymmärtää. Asserhan taisi toisessa niistä vääntää viimekaudella, joten tietää mistä puhuu. Onhan se he.lvetin hienoa kun on pelit ja vehkeet videoihin, tilastoihin sun muihin härpäkkeisiin. Vielä kun harjoitteetkin olis onnistuneita, mut eihän kaikkea voi osata"

Niin tuota Classic on 2 pistettä sarjan kakkospaikasta. Pikkusen vihkeytymistä ennen huhkimista, kiitos.
Naamio
04/02/2015
Juuri näin mustanaamio!!parasta ku nämä sitten huutavat tuomareille kun pojat eivät pärjää ja pojat ottaa mallia ja kaikilla hauskaa!!!valmentaja tosiaan ylimielinen innokas isi joka ei ees ehkä tunne ees sääntöjä!!mut mistä Saa ns.vanhoja pelaajia junnuvalkuix
S7
04/02/2015
"muistetaan myös se, että tuossa esimerkissä puhutaan aikuisjoukkueen treenaamisesta. "

Juurikin näin! Ja yhden valmentajan tavasta tehdä, tällä tavalla ovat Ruotsin sarjan sijalla 7., joten en pitäisi tota tapaa minään oikean totuutena. Jos katsoo miten Ruotsin maju-pojat jaksaa juosta, niin on siellä jossain vaiheessa muutakin tehty kuin puntattu...

3vs.3 peli on junnuilla erittäin tärkeää, oppivat muutakin kuin pelaamaan "omaa" paikkaansa...
S7
04/02/2015
ja lisäys... kordinaatioita yms. muuta fysiikkaa ei opi mailan kanssa huitomalla--> miksiköhän muuten Ruotsin maju vetää aikamoiset alkulämmöt missä kordinaatioita? Tolla tavalla miten ne niitä vetää, ei tuu vaan kokeilemalla, vaan toistoja on tehty... Ja vähän veikkaan että Asserin kommentti/provo on muutenkin vähän sinnepäin taas heitetty;-)
Tietoa
05/02/2015
Kun kerran kysyin oman SSL joukkueeni päävalmentajalta, miksi treeneissä vaan pelataan, eikä milloinkaan treenata syöttöjä, laukauksia, kiertoja tai muuta, jota Suomessa hinkataan 70% ajasta, vastasi hän näin. "Josjoku ei tällä tasolla osaa syöttää ja laukoa, treenaa hän sitä omalla ajallaan tai ei pelaa Ruotsin pääsarjaa".

Sitten taas pelattiin ja hauskaa oli.
Jorma
06/02/2015
Toi on kyllä niin totta, jos tohon sarjaan on päässyt niin eiköhän sitä pitäs osata jo syöttää ym. Junnut on erikseen.
S7
06/02/2015
Tiedolle: Kerta pelaat Ruotsissa--> niin saako kysyä? Minkälaisia oheisia Ruotsissa tehdään? Vaikea uskoa, että pelkällä pelaamisella kuntoa pidetään yllä...
molla
08/02/2015
Kunto tehtään omalla ajalla...

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.