Liigat

Tapaus Kiviranta vihdoin päätökseen – valituslautakunta kumosi kurinpitoryhmän päätöksen

10.02.
2015
2 Kommenttia
3
Liigat
Tuukka Kiviranta vapautettiin pelikiellostaan valituslautakunnan päätöksellä. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

Tuukka Kiviranta vapautettiin pelikiellostaan valituslautakunnan päätöksellä. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

Marraskuussa pelatusta Suomen Cupin ottelusta SSV-SPV käynnistynyt vyyhti seinäjokisten hyökkääjän Tuukka Kivirannan kilpailukieltoa koskien on nyt vihdoin ohi. Kivirannalle langetettu rangaistus peruttiin valituslautakunnan toimesta.

Melko sekavia piirteitä ja vaiheita sisältänyt prosessi alkoi, kun Kivirannalle tuomittiin punainen kortti 23.11.2014 pelatussa SSV-kamppailussa hänen taklattuaan SSV:n Markus Olkkosta keskialueella. SSV voitti ottelun, ja SPV:n cup-taival tyssäsi siihen.

Kurinpitoryhmä langetti 17.12. Kivirannalle kilpailukiellon, joka ulottui vuoden loppuun asti. Päätöksessä todettiin, että ”koska Suomen Cup oli päätöksen antohetkellä SPV:n osalta vuodelta 2014 päättynyt, ottelumääräinen pelikielto olisi tosiasiallisesti jäänyt ilman vaikutusta. Tästä syystä kurinpitoryhmä harkitsi kohtuulliseksi rangaistukseksi 31.12.2014 saakka jatkuvan kilpailukiellon, jonka se katsoi vastaavaan kolmen ottelun pelikieltoa”.

Heti seuraavana päivänä 18.12. SPV ja Kiviranta valittivat päätöksestä, ja taas seuraavan päivän 19.12. valituslautakunnan välipäätöksellä rangaistuksen täytäntöönpano keskeytettiin. SPV toimitti myöhemmin valituslautakunnalle SSV-pelaaja Markus Olkkosen jouluaattona 24.12.2014 päivätyn lausunnon, jossa Olkkonen oli pitänyt Kivirannalle langetettua rangaistusta liian kovana.

Oman ongelmansa asiaan toi se, ettei seuroilla ole velvollisuutta kuvata cup-otteluita, ja näin ollen asiaa ratkaistaessa ei ollut käytössä videotallenteita tai muuta objektiivista lähdettä, jonka perusteella tapahtumien todellinen kulku olisi ollut arvioitavissa.

Valituslautakunta toteaa nyt viime perjantaina 6.2. kirjatussa lopullisessa päätöksessään, että ”käsiteltävässä tapauksessa tulee analogisesti sovellettavaksi yleinen rikosoikeudellinen periaate, jonka mukaan näytön osalta epäselvät tapaukset on ratkaistava syytetyn eduksi. Periaate pohjautuu syyttömyysolettamaan, jonka keskeisen sisällön mukaisesti syytettyä tulee kohdella syyttömänä, kunnes syyllisyys on näytetty laillisesti toteen. Kokonaisuus huomioon ottaen ei voida katsoa, että olisi näyttöä Kivirannan syyllistymisestä niin vakavaan väkivaltaiseen käytökseen, että lisärangaistuksen määräämiselle olisi edellytyksiä. Kivirannalle ottelussa tuomittu PR3 (yhden ottelun pelikielto) jää kuitenkin voimaan, ja hän kärsii sen seuraavassa cup-ottelussa, johon hänen edustamansa seura ottaa osaa”.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen
api
13/02/2015
No nyt oli kerrankin sellainen päätös josta voi olla tyytyväinen. Tämä meni ihan niinkuin pitikin mennä. Hyvä hyvä. Ehkä tästä taso nyt on nousussa.
JooJoo
13/02/2015
"käsiteltävässä tapauksessa tulee analogisesti sovellettavaksi yleinen rikosoikeudellinen periaate,"

Jestapa jepulis. Ihan rikosoikeudellinen. Luulin, että hallinnolliset päätökset lähtisivät hallinto-oikeuden tasoisista laeista ja asetuksista, joiden laiminlyönnistä ei yleensä seuraa yhtään mitään.

Mutta liitolla on kai sitten ihan täyspäinen lakimieskin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.