Liigat

Erän päävalmentaja Petteri Bergman: ”Kyse on siitä miten sen iskukyvyn ajoittaa”

12.03.
2015
3 Kommenttia
16
Liigat
Petteri Bergmanin mukaan koko kausi ei voi olla pelkkää ruusuilla tanssimista. Kuva: Topi Naskali

Petteri Bergmanin mukaan koko kausi ei voi olla pelkkää ruusuilla tanssimista. Kuva: Topi Naskali

Tapanilan Erän kausi oli runkosarjan osalta vivahteikas. Alkukausi oli todella haastava, mutta kevättä kohden joukkue on parantanut. Puolivälierissä joukkue järjestikin sitten melkoisen jytkyn, kun se pudotti viime kaudella finaalissa pelanneen Classicin suoraan kolmella voitolla.

Erä esiintyi puolivälierissä erittäin kypsästi. Kokeneita pelimiehiä vilisevä joukkue käytti omat tilaisuutensa hyvin jokaisessa ottelussa. Se puolusti nöyrästi ja sen peli-ilme parani otteluiden edetessä. Erityisesti toisessa erässä ero ensimmäiseen oli kaikissa kolmessa ottelussa selkeä. Kolmannessa ottelussa joukkue oli ensimmäisessä erässä hiukan vaikuksissa, mutta vei lopulta voiton maalin marginaalilla.

– Totta kai hyvä lähtö on aina tarkoituksena. Toki se on hyvän joukkueen merkki, että ottelun sisällä pystyy tekemään pientä säätöä, eli niin sanottua hienosäätöä. Sitten kun se pieni shakki alkoi, niin pystyttiin viemään, reagoimaan ja parantamaan. Tänään peli olisi voinut olla selvemmin Classicille ensimmäisen erän jälkeen noilla paikoilla. Kaksi erää oli tasaisempaa, arvioi Erän pääkäskijä Petteri Bergman.

Erä vei puolivälieräsarjaa eritoten taktisella puolella. Se pystyi riisumaan Classicin vahvan hyökkäyspelin aseistaan varsin tehokkaasti. Tommi Aro suitsutti ottelun jälkeen valmennuksen roolia Classicin aseiden scouttaamisessa.

Täksi kaudeksi Erään siirtynyt Jyri Korsman on tunnettu vahvasta taktisesta osaamistaan, kuten Bergman itsekin. Päävalmentaja ei lähtenyt avaamaan tarkemmin sitä mihin asioihin kiinnitettiin huomiota.

– En lähde niitä asioita nyt tarkemmin avaamaan. Tätä valmentamista en pysty itse tekemään päätoimisesti, joten käytän tässä nyt pudotuspelien aikaan kesälomani ja kaikki päivät vedetään tämän ehdoilla. Siitä se ei saa jäädä kiinni, että ei tehtäisi kaikkea kunnolla. Valmistautuminen, muutosvalmius ja kaikki pitää olla kohdillaan. Lajin ehdoilla mennään ja hienoa aikaahan tämä on, valaisi Bergman sitoutumistaan.

Kuten aikaisemmin mainittiin, niin Erän kausi ei ole ollut tasainen. Tämän vuoden puolella joukkueen peli kuitenkin parani alkukauteen nähden.

Tällä kaudella Erältä myös odotettiin aiempia kausia vahvempia otteita. Sosiaalisessa mediassa huudeltiin jossain vaiheessa jopa Bergmanin potkuja. Valmennusta syytettiin ylivalmentamisesta. Itsekin myönnän ihmetelleeni ääneen joukkueen esityksiä.

Tuomas Iiskola arvioi tammikuussa, että alkukauden vaikeudet johtuivat henkisestä lukosta. Puolivälierissä tällaisesta ei ole ollut viitteitä. Täten voisi päätellä, että joukkue on myös kasvanut kauden mittaan ja vaikeudet ovat opettaneet Eräläisiä.

Bergmanin mukaan pitkän kauden aikana tällaiset eri vaiheet ovat luonnollisia.

– Sanotaan näin, että kausi alkoi kymmenisen kuukautta sitten ja aina ei voi olla iskussa. Kyse on siitä miten sen iskukyvyn ajoittaa. Pitää olla henkisesti ja fyysisesti iskussa oikeaan aikaan. Pelitapa ja toiminta on myös muuttunut tällä kaudella. Se ottaa aina aikaa ja on nytkin tehnyt niin. Valmennuksessa tuli myös muutosta.

– Kyse on myös siitä miten päästään maaliin. Pelaamisesta pitää nauttia, mutta ei se voi olla pelkkää ruusuilla tanssimista. On eri vaiheita ja sitä kautta syntyy myös kehitystä. Alkukauteen osui myös normaaliin elämään kuuluvia asioita, jotka vaikuttivat meidän joukkueeseen. Loukkaantumisia, lapsia syntyi ja niin edelleen, linjasi Bergman.

Erä kohtaa välierissä Happeen, joka kaatoi OLS:n suoraan kolmella voitolla. Viime kauden puolivälierissä joukkueet tahkosivat tasaisen sarjan, joka ratkesi vasta viidenteen peliin.

– Ollaan nyt vielä sarjan sisällä, eli kaikki oli ladattu näihin otteluihin ja aina seuraavaan peliin. Tuttu joukkue tulee vastaan. Happeesta meillä on paljon materiaalia ja ollaan tietysti runkosarjassa kohdattu, eli ei sieltä yllätyksiä ole sen suhteen tulossa. Hienosäätöä pitää tehdä. Hyvä, että sarja katkesi tänään. Olisi muuten pelattu mahdollisesti vielä tiistaina Tampereella ja matkattu torstaina Jyväskylään. Molemmilla on kuitenkin tämä viikon tauko, että mitään etua siitä ei saa. Happee on erityyppinen vastus. Katsotaan mitä muutetaan siihen sarjaan, sanoi Bergman.

Haastattelun jälkeen Bergman tulee vielä nykäisemään hihasta ja heittää varmistukseksi sen mitä halusi sanoa tästä kaudesta.
– Tämän meidän kauden ja ne alun vaikeudethan voi nähdä myös tarinana tähän päivään nähden. Kasvutarinana.

Tämä oli juuri kuva se mikä itselleni tuli ensimmäisenä mieleen. Kasvutarina kuvastaa hyvin tämän hetken Erää. Ja Bergmanin lisäys taas sitä miten perusteellisesti asioihin suhtaudutaan Erän leirissä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Rape
12/03/2015
Joka vuosi sama juttu! Erä sitä ja Erä tätä, mutta tietämätön kyselee milloin joukkue viimeksi voitti kannun?
oho
12/03/2015
Nyt tais rapella mennä tunteisiin, ettet vaan olis Tampereelta ;)
smutsi
13/03/2015
Vähän taustoja. Vieläki vois reippaammin avautuu, vai kirjotatko Böö muistelmat? Hyvin menee, mutta menköön!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.