Liigat

Pääkalloennakko: SB-Pro, Classic, NST ja Happee naisten välieriin

13.03.
2015
2 Kommenttia
12
Liigat
PSS:n ja Happeen puolivälieräsarjasta odotetaan tasaista. Kuva: Jari Turunen

PSS:n ja Happeen puolivälieräsarjasta odotetaan tasaista. Kuva: Jari Turunen

Naisten puolivälierät käynnistyvät miesten Divarin tapaan lauantaina. Selviä mestarisuosikkeja on edelleen kaksi, kolmen viime kevään finalistit SB-Pro ja Classic. Pääkallo.fi arvioi kaikki puolivälieräparit.

SB-Pro (1.) – M-Team (8.)

Hallitseva Suomen mestari ja runkosarjan voittaja vastaan upean kauden nuorella joukkueellaan pelannut yllättäjä. Lähtökohta pariin on selvä: kaikki paitsi SB-Pron kolme selvää voittoa on yllätys. Pro hävisi kaksi ottelua perättäin marraskuussa, mutta sen jälkeen sen on onnistunut kellistämään vain Classic cup-finaalissa. Runkosarjassa Nurmijärven ylpeys vei kohtaamiset 9-5 ja 13-2, ja nyt voidaan odotella samanlaista menoa. Champions Cup ja kotimainen cup ovat olleet pettymyksiä, joten mestaruuden uusiminen on nyt ainoa lopputulos, joka kelpaa Timo Suonpään joukoille.

M-Teamin kausi on menestystarina ottaen huomioon, että joukkue oli viime keväänä tappion päässä putoamisesta alaspäin. Syyspuolella joukkue otti monta makeaa voittoa, mutta keväällä on ollut vaikeampaa, ja runkosarjan seitsemästä viimeisestä pelistä tuli vain yksi voitto. M-Teamin mestaruus oli selviytyminen pudotuspeleihin, ja lupaavan ryhmän projektin tärkeimmät vuodet ovat vasta edessä. Nämä pelit ovat hyvää oppia helsinkiläisille.

Tähdet, tähdet:

Elina Kujala, SB-Pro: Viime kaudella käsittämättömät 83 pistettä paiskonut Kujala naputteli tällä kaudella maltillisemmat 51 pistettä, mutta tulevan kotikisajoukkueen runkopelaaja tietää, että runkosarjan tilastot voidaan nyt heittää roskakoriin. Tärkeä johtaja joukkueessa niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Taru Nordman, M-Team: Kesällä vasta 15 vuotta täyttävä Nordman pelasi mukavan runkosarjan tehden 15 pelissä 12 pistettä. Lisäksi joukkueen paras plusmiinus-saldo osoitti lukemaa +4. Ei päässyt edustamaan vielä alle 19-vuotiaiden maajoukkuetta, koska on liian nuori. Laittakaa tämä nimi mieleen.

Arvio: SB-Pro jyrää pintakaasullakin välieriin suoraan voitoin 3-0.

Classic (2.) – Koovee (6.)

Valtaistuimelta viime keväänä pudonnut tamperelaissikermä valitsi vastustajakseen paikalliskilpailija Kooveen. Veli-Matti Koivusen hellään huomaan siirtyneen kestomenestyjän peli haki syksyn pimeinä kuukausina uomiaan, vaikka tuloksellisesti se hävisikin ennen joulua vain kahdesti. Kevättä kohden joukkue on alkanut lämpenemään, ja tammikuun cup-mestaruuden perään Classic päätti runkosarjan seitsemään tappiottomaan otteluun. Huomionarvoista on, että viidessä edellisessä pelissä sille on tehty vain kolme maalia, ja kolmesti joukkue on pitänyt oman maalinsa puhtaana. Viimeisessä pelissä ”Family” haki NST:ltä huiman vierasvoiton 0-8, joten Tampere Areenan uumenissa ollaan jälleen iskussa tosipelien koittaessa.

Kuudenneksi sijoittuneen Kooveen kausi on ollut tulosten valossa kohtuullisen tasainen, sillä pitkiä voitto- tai tappioputkia ei ole juuri tullut. Syksyn yllätyksiin kuului joukkueen voitto SB-Pron vieraana. Kevätvire on ollut hieman laskevaa sorttia, ja se ei lupaa hyvää Classicin yllättämistä ajatellen. Tuloksen tekeminen hyökkäyspäässä lepää hyvin pitkälti Veera ja Oona Kaupin harteilla, ja nyt tarvittaisiin onnistumisia muiltakin. Runkosarjassa Classic oli kohtaamisissa etevämpi 7-4 ja 11-3.

Tähdet, tähdet:

Eliisa Alanko, Classic: Vanhempi Alangoista merkkautti runkosarjassa 69 pistettä, ja sillä irtosi koko pistepörssin voitto. Yhteistyö Ella-siskon ja Nina Rantalan kanssa toimii kuin junan vessa, ja verkko venyy taatusti myös joulukuun MM-kotikisoissa.

Veera Kauppi, Koovee: 17-vuotias superlahjakkuus niin jalkapallon kuin salibandynkin puolella. 53 pistettä runkosarjassa, ja siinä sivussa maajoukkuepelejä sekä tyttöjen että naisten puolella. Juonikas pelaaja löytää kaksoissisko Oonan lavan kentällä joskus aivan käsittämättömällä tavalla.

Arvio: Koovee tekee Kauppien johdolla voitavansa, mutta nälkäinen Classic painelee vastustamattomasti välieriin 3-0.

NST (3.) – Papas (7.)

Jälleen mitalikamppailuihin palannut NST sai täksi kaudeksi ison nipun tuttuja pelaajia takaisin riveihin, ja vaikka maalivahti Jonna Mäkelä karkasikin kesken kauden takaisin Ruotsiin, on joukkue vahva mitaliehdokas. Lappeenrantalaiset olivat taistelemassa jopa runkosarjan voitosta viimeiselle viikonlopulle asti, mutta SB-Pro ja Classic patistivat Lasse Kurrosen suojatit pohdiskelemaan pelaamistaan yhteismaalein 17-2. Jaana Lirkin johtama tehoketju väsää maaleja, mutta onnistumisia tarvitaan laajalta rintamalta kevään kamppailuissa, jos joukkue aikoo oikeasti haastaa kärkikaksikon.

Papaksen toinen kausi liigatasolla jatkuu pudotuspelien merkeissä, ja sitä voi pitää odotettuna suorituksena kesän tapahtumien jälkeen. Joukkue sai OLS:n raunioilta tukun päteviä liigapelureita, joista Emmi Niemelä, Hanna-Mari Uimonen, Sanna Risteli ja Marianne Kinnunen ovatkin olleet neljä parasta pistepörssissä. Kauden urotekoihin kuuluu voitto Classicista kotona 1-0, ja samanlaista venymistä vaadittaisiin nytkin, mikäli joukkue mielii mitalipeleihin. Runkosarjassa NST oli etevämpi lukemin 6-2 ja 4-0.

Tähdet, tähdet:

Inka Lampinen, NST: Maajoukkue-edustuksia viime aikoina kerännyt joutsenolainen on liigan ehdottomia kärkipuolustajia ja 24-vuotias luutija keräsi runkosarjassa mukavat 18 tehopistettä. Fyysinen ja vaikea ohitettava liigan tähtihyökkääjillekin, ja leima MM-kisapassissa on täysin mahdollisuuksien rajoissa.

Emmi Niemelä, Papas: Kajaanilaisten maalipörssi runkosarjassa: Niemelä 22, seuraavat 8, 8, 7, 6..vähän hölmömpikin koutsi näkee, kenet täytyisi pitää erityisesti kurissa. Maajoukkueessa niin ikään nähty fyysinen ja maalinälkäinen rymistelijä lähti jo kesken viime kauden Oulusta pois, ja kaverit seurasivat perässä syksyllä.

Arvio: Kajaani on hankala paikka kaikille, eikä NST selviä kuivin jaloin. Ampumahiihtotermein yksi sakkokierros bussissa tulee lisää, mutta lappeenrantalaiset etenevät välieriin voitoin 3-1.

PSS (4.) – Happee (5.)

Porvoolaisen juniorityön helmet ovat nousseet valokeilaan jo nyt naistenkin liigan puolella. Pääkallo.fi arvioi PSS:n vasta runkosarjan sijalle 8, mutta Aurora-hallin keltapaidat nappasivat monien yllätykseksi peräti kotiedun. Päästettyjen maalien keskiarvo oli miellyttävän alhainen 3,2, ja siitä kuuluu iso kiitos ehkä runkosarjan parhaalle maalivahdille Krista Niemiselle. Runkosarjan päätöskamppailussa juuri tuleva vastustaja Happee kävi hakemassa Porvoosta viimeiset sarjapisteet, mutta ennen joulua PSS oli etevämpi Jyväskylässä.

Hirvittärien kausi alkoi synkästi, ja Keski-Suomessa podettiin jonkinasteista pronssikrapulaa. Uusien pelaajien sisäänajo systeemiin kesti odotettua kauemmin, eikä onnistumisia meinannut tulla millään. Uuden vuoden vaihduttua ilme on kirkastunut, ja Happee on ollut taas se totutun pottumainen vastustaja kaikille. Siitä kertoo sekin, että kukaan ei valinnut joukkuetta tanssiparikseen. Runkosarja päättyi yhdeksään tappiottomaan otteluun, ja siitä on hyvä jatkaa kohti puolivälieräsarjaa. Tehoista pääosin vastaavan ykkösnyrkin takana tarvittaisiin edelleen lisää onnistujia.

Tähdet, tähdet:

Henna Uljua, PSS: Niin oudolta kuin se kuulostaakin, 22-vuotiaana joukkueen kokeneimpiin lukeutuva Uljua pyssytti 21 maalia runkosarjassa, ja hänen osumiaan sekä johtajuutta tarvitaan jatkossakin. Uljuan vyöllä on jo 11 naisten maaotteluakin.

Jenni Timonen, Happee: Porvoossa mietitään varmasti kuumeisesti keinoja Timosen pysäyttämiseksi. Happeen tärkein kenttäpelaaja on ratkonut joukkueelle vuosien varrella ison kasan pisteitä, ja hänen ympärilleen rakennettuun ykkösketjuun joukkue kääntää katseensa tänäkin keväänä.

Arvio: Mielenkiintoinen asetelma: Porvoolla on nuoria taitureita, joilla on kokemusta lähinnä vain tyttöjen pudotuspeleistä. Happeella on nousukuntoinen ja huomattavasti kokeneempi ryhmä, joka on löytänyt oman tasonsa alkukauden kangertelun jälkeen. Viidenteen peliin mennään, ja siellä kokemus on valttia. Happee välieriin viime kauden tapaan voitoin 3-2.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
acemies
13/03/2015
Allekiroitan muuten mutta NST-Papas ratkeaa vasta viidennesstä päivän kunnon mukaan
Penkillä
14/03/2015
PSS on päättänyt olla juhlissa mukana!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.