Juniorit

Pääkalloparlamentti: Playoff-valinnat, viimeiset sarjakierrokset ja playout-kiima

03.03.
2015
14 Kommenttia
12
Juniorit
Eero Kosonen antaa peukun Happeen playoff-valinnoille? Kuva: Anssi Koskinen

Antaako Eero Kosonen peukun liigajoukkueiden playoff-valinnoille? Arkistokuva: Anssi Koskinen

Pääkalloparlamentissa Pääkallo.fi:n toimitus käsittelee vaihtuvalla kokoonpanolla salibandymaailman tapahtumia. Tällä viikolla railakas toimituspäällikkökaksikko Joel Siltanen ja Jonne Lehtimäki keskustelivat alkavista Salibandyliigan pudotuspeleistä, playout-sarjoista sekä sarjatilanteista naisten Salibandyliigassa ja Ruotsin Superliigassa.

Miesten Salibandyliigan pudotuspeliparit on nyt valittu. Yllättivätkö valinnat?

Joel Siltanen: OLS:n toinen kierros on ollut sen verran vaikea, että valinta oli Happeelle lopulta aika helppo. Ensimmäisen kierroksen pisteillä joukkue oli sarjan viidenneksi paras. Toisella puoliskolla kymmenenneksi paras.

Erä on ollut hankala vastus SPV:lle tällä kaudella, joten se haluttiin välttää. Kooveella oli myös hiukan vaikeuksia runkosarjan loppupuolella. SPV:lle valinta oli selkeä. Veikkaan, että kyseisessä parissa rymistellään urakalla.

Classicilla ei ollut mitään syytä valita Oilersia, joten loput parit olivat selviöitä. SSV:n ja Oilersin välinen taisto tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen vääntö.

Jonne Lehtimäki: Moni saattoi yllättyä Happeen valitessa OLS:n, mutta jos otetaan huomioon ainoastaan urheilulliset syyt, niin valinta oli puolustavalle mestarille ainoa looginen vaihtoehto. Luistinseuran ykköspelaaja, Valtteri Parviainen, on loppukauden sivussa loukkaantumisen takia ja OLS on pudotuspelijoukkueiden kuntopuntarin pohjalla kerättyään viimeisestä seitsemästä runkosarjan ottelustaan vain kolme pistettä.

SPV:n Koovee-valintaa voidaan samoin perustella heikolla formilla ja lisäksi Tapanilan Erää aktiivisemmin karvaava tamperelaisryhmä sopii täydellisesti Peliveljien intohimoiselle vastaiskupelille.

Classic olisi todennäköisesti ollut pahoissa vaikeuksissa Oilersin Teemu Variksen taktista neroutta vastaan, joten valintoihin ei kautta linjan loppujen lopuksi liittynyt merkittävää epävarmuutta.

Playoutit. Oliko tämä turhin uudistus mitä Salibandyliigassa on nähty?

Joel Siltanen: Vaikea sanoa. Ehkä playout-huuma on tarttuvaa. Vakavasti ottaen tämä ratkaisu tehtiin Divarin pudotuspelien takia. Väkinäiseltähän se vaikuttaa tällä hetkellä, mutta peleissä riittää kuitenkin panosta. Harvinaista muuten, että ylempi sarjataso joutuu venymään alemman tason sarjajärjestelmän vuoksi.

Tässä on monta monessa. Olisihan se kuitenkin vähän irvokasta, jos esimerkiksi sijalle 11 sijoittunut ja vahvan kevätkauden pelannut Josba tippuisi alemmalle sarjatasolle ja Divarin runkosarjan sijalle 8 sijoittunut nousisi tilalle. Ei sillä, että se olisi kovin todennäköinen skenaario.

Sellaista se urheilu toki välillä saattaa olla. En nyt täysin viitsi tuomita ennen kuin on pelattu otteluakaan, mutta ymmärrän kritiikin.

Jonne Lehtimäki: Kaikkien aikojen sarjajärjestelmä. Divarin pudotuspelit ovat sinänsä mielenkiintoinen, Mestis-kiekossa yleisöä vetäväksi todettu formaatti, mutta on hyvä muistaa, että siellä kyse on suljetusta pääsarjasta ja tässä pelataan maan viidenneksitoista parhaan joukkueen tittelistä. Salibandyliigan kauden venyttäminen tällä pohjalla tuntuu kovin keinotekoiselta ajatukselta ja haiskahtaa pienen piirin hetken mielijohteelta jossain kaukana liigaseurojen sekä pelaajien arjesta.

Olisi mielenkiintoista kokeilla ensi kaudella järjestelmää, jossa liigan viimeinen putoaisi ja Divarin ykkönen nousisi suoraan sekä seuraavilla sijoilla olevat joukkueet pelaisivat vastakkain: esimerkiksi liigan toiseksi viimeinen Divarin kakkosta ja liigan kolmanneksi viimeinen Divarin kolmosta vastaan ja sarjojen voittajat pelaisivat liigassa seuraavalla kaudella. Kokeilemisen arvoinen?

Naisten Salibandyliigassa eletään viikonloppuna ratkaisun hetkiä. NST:llä on eritoten tiukat paikat, kun se kohtaa sekä SB-Pron että Classicin. Kaikilla kolmella on mahdollisuus runkosarjan voittoon, kun kaksi ottelua on pelaamatta. Mikä joukkue vie runkosarjan voiton?

Joel Siltanen: SB-Pro on vahvin suosikki omissa papereissa. Jos NST kuitenkin voittaisi Pro:n ja Classic voittaisi NST:n, niin kaikki joukkueet olisivat tasapisteissä. Olettaen, että Classic hoitelee M-Teamin ja SB-Pro Papaksen viikonlopun toisissa otteluissaan. Siinä vaiheessa mitattaisiin maalieroja ja voittaja olisi joko SB-Pro tai Classic. Sinänsä erittäin kimurantti tilanne, että kaikki joukkueet ovat varsin hyvässä vireessä.

Kävi miten kävi, niin NST on pelannut erinomaisen kauden ja on ollut positiivisin onnistuja runkosarjassa.

Jonne Lehtimäki: Eri skenaarioiden pyöritteleminen on sinänsä jännittävää, mutta SB-Prolla on otteluohjelman puolesta pieni etulyöntiasema, joten laittaisin rahat kiinni nurmijärveläisryhmän pitävän kiinni runkosarjan kärkisijasta.

Muuten käynnissä on moneen vuoteen mielenkiintoisin kausi. Ennen sarjan alkua olisin nostanut Classicin selkeäksi mestarisuosikiksi ja kesän aikana erityisesti Laura Mannisen ja Laura Loisan lähdön johdosta heikentyneen SB-Pron yhtä selkeäksi kakkoseksi, mutta NST:n nouseminen keskikastista voimakkaaksi haastajaksi on ollut piristysruiske, jollaista naisten Salibandyliiga on ehdottomasti tarvinnut ja tästä Lappeenrantaan Lasse Kurroselle viralliset komplimentit ja kultatähti. Näkisin, että lähivuosina ainakin PSS:llä, Kooveella ja tällä kaudella alle odotusten pelanneella Happeella olisi samalla tavoin olemassa potentiaali nousta aktiivisesti kilpailemaan kärkisijoista.

Miesten Divarissa pelataan tänään kärkiottelu M-Teamin ja Steelersin välillä. Mikä joukkue vie Divarin herruuden pudotuspelien jälkeen?

Joel Siltanen: Steelersin runkosarjan voitto on tosiaan sinettiä vaille valmis. Kaulaa M-Teamiin nähden on neljä pistettä ja enää kaksi ottelua on pelaamatta. Vaikka M-Team voittaisi molemmat ottelunsa ja Steelers häviäisi omansa, niin maaliero on Steelersin hyväksi yli 20 maalilla.

Steelersiltä on löytynyt tällä kaudella ratkaisijoita ja onnistujia niin laajalla rintamalla, että se on tällä hetkellä vahvin suosikki nousijaksi. Hämeenlinnassa myös organisaatio ja puitteet ovat korkealla tasolla.

Jonne Lehtimäki: Elokuussa olisin ollut valmis laittamaan rahaa kiinni M-Teamin suoraan nousuun, mutta Steelers on ollut vakuuttava läpi kauden ja nappaa todennäköisesti runkosarjan kärkisijan. Seura vaikuttaa muutenkin olevan puitteiltaan, toiminnaltaan ja pelaajistoltaan lähimpänä liigatasoa tämän kauden Divariseuroista, joten hämeenlinnalaisryhmällä on vain hävittävää pudotuspelien alkaessa. Ehdoton ennakkosuosikki, joskin paras kolmesta -sarjoissa yllätyksiä tapahtuu pidempää ottelusarjaa helpommin.

Nuorten SM-sarjan pudotuspeliparit valittiin viikonloppuna. Miten ennakoit alkavia playoffeja?

Joel Siltanen: Valinnoissa mielenkiintoisin vastus oli Indians, jota mikään joukkue ei halunnut valita vastustajakseen. Syykin on ilmeinen. Indiansin miesten kausi päättyi ja joukkue pääsee pelaamaan vahvimmalla mahdollisella rosterilla. Tiikerit on ainoa joukkue, joka ei ole saamassa varsinaisia vahvistuksia joukkueensa mukaan.

Viime kauden finalistien OLS:n ja Indiansin kohtaaminen on hyvin mielenkiintoinen. Erä lienee selkeä ennakkosuosikki Kooveeta vastaan ja myös mestarisuosikki, vaikka ei vahvistuksia saisikaan. Myös Indians on näillä näkymin vahvoilla. Kaikkinensa myös edustusjoukkueiden menestys tulee vaikuttamaan näihin karkeloihin.

Jonne Lehtimäki: Viime kaudella OLS oli ylivoimainen finaalisarjassa ja nyt Indiansin valikoituminen oululaisten puolivälierävastustajaksi tarkoittaa yhden suuren ennakkosuosikin putoamista jo ensimmäisellä kierroksella. Omissa papereissani Classicilla on ollut sarjan paras perusryhmä, mutta pudotuspeleissä Erä ja Indians ovat vahvimmat mestarisuosikit.

Tiikerit oli sarjakauden ehdottomasti positiivisin yllättävä. Pääkallon sarjaennakossa veikkasimme joukkuetta putoamiskamppailuun, mutta runkosarjan kolmannen sijan kellottamisesta ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa. Tikkurilalaisten ja Happeen puolivälieräsarjasta voi hyvällä syyllä odottaa suurinumeroisia lopputuloksia.

Ruotsin Superliigassa eletään runkosarjan ratkaisun hetkiä. Sijoilla 5-10 joukkueet ovat kolmen pisteen sisällä ja kaikilla on mahdollisuus päästä pudotuspeleihin. Kaikilla on enää yksi ottelu pelaamatta. Kuinka käy Storvretalle?

Joel Siltanen: Kestomenestyjä Storvretan tilanne on mielenkiintoinen. Joukkue on toistaiseksi jäämässä pois pudotuspeleistä. Viimeisessä ottelussa astelee vastaan hallitseva mestari Falun, joka taistelee runkosarjan voitosta. Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi massiivinen pettymys, jos miettii minkälaisilla pelimerkeillä ja pelaajilla Storvreta toimintaansa pyörittää. Pahoin pelkään, että kausi loppuu tänä vuonna lyhyeen.

Myös Jani Kukkolan, Asser Jääskeläisen ja Mika Moilasen edustama Helsingborg pelaa korkeilla panoksilla. Se on tällä hetkellä kuudentena, mutta voi pudota viivan alapuolelle, jos ottelut menevät sopivasti ristiin. Joukkue saa vastaansa kymmenentenä olevan Warbergin, jolla on myös saumat päästä pudotuspeleihin.

Sarjassa ovat erottuneet eritoten kaksi kärkeä ja kaksi tyvipään joukkuetta. Muuten on ollut varsin tasaista. Hienoa muuten huomata, että koko seitsemän ottelun kierros pelataan samaan aikaan lauantaina.

Jonne Lehtimäki: Storvretan IBK Dalenille helmikuun lopulla kärsimä 7-6-tappio näyttää tulevan todella kalliiksi, kun mestarisuosikki Falunilta pitäisi viimeisellä kierroksella saada täysi pistepotti, tai vähintään jatkoaikavoitto. Suurseuran jääminen pudotuspelien ulkopuolelle olisi ollut kauden alla massiivinen yllätys, mutta tällä hetkellä se näyttää todennäköiseltä lopputulokselta. Storvretalla on edessään uudelleenrakennusvaihe, jonka aloituksena Alexander Ruddin viimevuotinen hankinta oli toki parhaasta päästä.

Superliigassa Pixbo on ollut ilahduttavan vahva ja yllättäen joukkue voittaa tämänhetkisen tulkintani mukaan Falunin ainakin taktisessa osaamisessa ja monipuolisemmalla, luovemmalla hyökkäyspelillä. Todennäköiseltä vaikuttava runkosarjan ykkössija on toki vasta ensiaskel ja Falun on viime vuosina osoittanut venymiskykynsä tiukoissa paikoissa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Arto Kilponen
03/03/2015
"Moni saattoi yllättyä Happeen valitessa OLS:n"

Kuka tästä yllättyi?
Hmm
03/03/2015
Tuosta Lehtimäen ehdotuksesta, eikös juuri viime kaudella tuolla systeemillä liigaan karsittukin? SalBa nousi suoraan, SB Welhot ja SB Vaasa pelasivat liigan toiseksi ja kolmanneksi viimeisiä vastaan?
No No!
03/03/2015
Että mikä tekee ykköspelaajan, eiköhän toi ole käsittääkseni joukkuelaji tää salibandykin! Ehkäpä ei häviöt johdu yhden pelaajan loukkaantumisesta!!
Heikki Hyytölä
03/03/2015
Lehtimäki tyhjensi pajatson jo ensimmäisessä vastauksessa. "Teemu Variksen taktista neroutta vastaan". Ei tarvinnut enempää lukeakaan. #merimiesnauruahauskallekommentille
Mennander
03/03/2015
Nimimerkki Hmm ja Hyytölä: sarkasmitutka rikki? Lehtimäeltä "uusi" ehdotus play outin tilalle. Miksi mennä uusilla ja keinotekoisilla järjestelmillä, kun vanha on selkein ja toimivin.

Variksen taktinen nerous oli myös toivottavasti sarkasmia. Viime kauden "pelillisesti ylivoimaisia"-slogan ei unohdu. Erikoinen kaveri kertakaikkiaan.
Juuse
03/03/2015
Valmentaja Varis on kotoisin Imatralta. Se selittää paljon kaikille jotka tuntevat Imatran. On kuulemma pyrkinyt usein NST:n valmentajaksi. mutta sinne ei ole otettu. Mies tunnetaan.
datapankki
03/03/2015
"OLS on pudotuspelijoukkueiden kuntopuntarin pohjalla hävittyään kahdeksan viimeisestä yhdeksästä runkosarjan ottelustaan."

Mistähän tällaiset tilastot löytyivät? Oliko nyt tilastovirhe vai tarkoitettiinko lauseella, että hävisi pudotuspelijoukkueille?
NIINPÄ
03/03/2015
Kooveen naiset nousee välittömästi taistelemaan mitaleista kun sinne saadaan valmennus, joka pystyisi edes vähän kehittämään pelaajia. Pelkillä Kaupeilla saa pleijaripaikan, kuten muutama vuosi näyttänyt, mutta siihen se sitten jääkin. Joukkue lepää edelleen supersiskosten varassa lähes totaalisesti.
fyt
03/03/2015
varis ulos
Arto Kilponen
04/03/2015
Kuntopuntari on aina jotenkin puolueellinen käsite. Miksi yhdeksän ottelua? Miksei seitsemän? Miksi seitsemän ottelua? Miksei kuluva kuukausi? Miksi kuluva kuukausi? Miksei viimeiset kaksi viikkoa? Ja niin edelleen.

Kilpailijaksi OLS:lle tuosta kuntopuntarin huonoimman tittelistä nimeäisin Tapanilan Erän, joka kauden 14 pelistään pudotuspelijoukkueita vastaan hävisi 11. Erä onnistui myös päästämään 14 maalia edellisessä kotipelissään Kooveeta vastaan, joka oli voittanut viimeiseen seitsemään peliin tasan tarkkaan sarjajumbon. Lisäksi Erä onnistui Happeeta ja SSV:tä vastaan tekemään _yhteensä_ kolme maalia (siis näissä helmikuun otteluissa, syksyllähän oli toisetkin pelit - jotka Erä toki nekin hävisi).

Tästä huolimatta uskon Erän laittavan Classicin _huomattavasti_ tiukemmalle kuin mitä OLS Happeen.
sopuli
04/03/2015
Ai nykyään voi kellottaa jopa sarjasijoituksia. Mikä oli Tiikereiden aika runkosarjassa?
PK
04/03/2015
Suhtauduin kyllä itsekin melko ihmettelen tuohon playout systeemiin, mutta toisaalta nyt tuntuu että saadaanhan tuosta ihan mielenkiintoiset ja melko arvaamattomat sarjat häntäpäähänkin. Toisaalta runkosarjassa tuli enemmän noita aika merkityksettömiä pelejä loppuun. Hankala sanoa.
Jukkisb
04/03/2015
Omissa papereissani nykyinen playout systeemi on se toiseksi paras vaihtoehto. Tosin runkosarjan viimeisen pitäisi ehdottomasti pudota suoraan.
valmentaja
05/03/2015
Saapas nähdä miten tepsi peluutaa miehiä. Pelaako enskauden sopimuspelaajat, vai ne jotka ei jatka enää tepsissä.?Tämä on menttaalipuolen juttu, jota seuraan hyvin mielenkiinnolla. Oikeastaan päivänselvä asia! Mutta kun ei näistä nuorista valkoista aina tiedä..

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.