Divarit

Räväkkä ehdotus – ”Perustetaan salibandyyn uusi sarjataso”

18.03.
2015
39 Kommenttia
16
Divarit
Miesten Suomen Cupin pikkufinaalissa kohdanneet KeLy ja FBC Turku pelasivat menneellä kaudella kakkosdivisioonassa. FBC Turun on kerrottu kannattavan SB Naantalin ehdotusta. Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten Suomen Cupin pikkufinaalissa kohdanneet KeLy ja FBC Turku pelasivat menneellä kaudella kakkosdivisioonassa. FBC Turun kerrotaan kannattavan SB Naantalin ehdotusta. Kuva: Juhani Järvenpää

Länsirannikon kakkosdivisoonassa pelaava SB Naantali haluaa nostaa kissan pöydälle koskien salibandyn sarjatasoja. Joukkueen tiedotteen mukaan joitakin vuosia sitten tehty sarjauudistus jäi kesken, eikä palvele tasaveroisesti kaikkia sarjatasoja.

SB Naantali ehdottaakin, että nyt perustettaisiin uusi sarjataso Divarin ja kakkosdivisioonan väliin. Tämä uudistus perustellaan sillä, että tällä hetkellä hyppäys kakkosesta Divariin on monilta osin liian suuri.

Ehdotuksen mukaan tässä ”välisarjassa” olisi 3-4 10 joukkueen ylialueellista lohkoa. Perimmäinen ajatus olisi, että tässä sarjassa pelaaminen antaisi paremmat valmiudet nousta Divariin siten, että seurat olisivat paremmin sarjan mitat täyttäviä. SB Naantalin mukaan ainakin samassa alueellisessa lohkossa pelaava FBC Turku on ehdotuksen takana.

Tekstissä listattuja muutoksia, kun joukkue nousee 2.divisioonasta Divariin:
– budjetti kolmin- tai nelinkertaiseksi; suuruudeltaan karkeasti yksi laatumerkkinen henkilöauto (lisävarusteet oman maun mukaan) per vuosi
– valtakunnallisen sarjan tarjoamat matkustusmahdollisuudet ympäri Suomea oman alueen sisäisten matkojen sijaan
– pelaajamateriaali pitäisi merkittävältä osin laittaa uusiksi, kun 80 joukkueen sarjatasolta noustaan 14 joukkueen sarjatasolle
– pelaajavaatimukset muuttuvat – taas yksi treenipäivä lisää viikossa, yöpymisiä pelimatkoilla, arki-ilta pelejä aikaisempaa enemmän
– peliareenojen olosuhdevaatimukset kovenevat
– peräkkäisten päivien tuplapelikierroksia sekä kotona että vieraissa
– kolme viimeistä putoaa suoraan eikä yksikään joukkue karsi putoamisesta, joka on erittäin poikkeuksellista

Tekstissä mainitut johtopäätökset:
Tarkasteltaessa salibandyn sarjasysteemiä ulkopuolelta näyttää siltä, että siinä on liitetty kaksi täysin erilaista järjestelmää toisiinsa ilman, että on nähty vaivaa sujuvan siirtymisen mahdollistamiseen osasta toiseen. Tällä hetkellä siirtyminen 2-divisioonasta Divariin on järkyttävä loikka useimmilla urheiluseuran toimintaan liittyvillä tekijöillä tarkasteltuna. Tilanne ei ole mitenkään kunniakas lajiliitolle, joka pyrkii olemaan valtakunnan paras lajiorganisaatio.

SB Naantalin tarjoama ratkaisu
Tilanne on kuitenkin helposti muutettavissa. Perustetaan uusi sarjataso Divarin alapuolelle, jossa on kolme tai neljä 10 joukkueen ylialueellista lohkoa. Hyppy Divariin saataisiin jaettua kahteen osaan. Näin erilaiset resurssit omaavilla seuroilla olisi enemmän mahdollisuuksia asemoida itsensä ja tavoitteensa sopivalle sarjatasolle. Samalla uusi sarjataso uskoakseni lisäisi paikallisten yhteistyökumppanien ja median kiinnostusta kyseisen sarjatason joukkueita kohtaan verrattuna nykyiseen alueellisen ”maakuntasarjan” tahkoamiseen. Se, miten uuteen tilanteeseen siirryttäisiin ja minkälaiseksi nykyiset 2- ja 3-divisioona muuttuisivat, jäisivät myöhemmin ratkaistavaksi. Tärkeintä on ensin saada aikaan päätös uuden sarjatason perustamisesta. Salibandyn menossa olevan strategiatyön yhteydessä se tulee tehdä.

Linkit:
Puuttuva lenkki – missä piilottelee uusi sarjataso?
Miksi viiden viikon tauko ennen karsintapelejä?

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Pauna
18/03/2015
Erittäin hyvä ehdotus. Nykyään 2 divarissa tasoerotkin on järkyttävän suuret, eikä tietyt joukkueet oikeasti joudu pelaamaan kuin muutamassa ottelussa runkosarjassa.
Ilari
18/03/2015
Sarjauudistus jäi ehdottomasti kesken. Vähän ehkä raflaavasti ilmaistu tuo uusi sarjataso, kun käytännössä riittäisi sarjauudistuksen jatkaminen divarista alapäin.

Jalkapallossa on divarissa 1 lohko (kuten salibandyssakin) ja kakkosdivarissa neljä lohkoa. Johonkin tällaiseen tulisi myös salibandyssa pyrkiä.
Mia Alén
18/03/2015
Tuntematta miesten tilannetta kovin hyvin, on pakko kommentoida että ongelma on jokseenkin sama naisten puolella (oikeastaan jopa paljon pahempi, kun kakkosdivaria pelataan turnausmuotoisena alueellisena sarjana ja kaikki kakkosen joukkueista eivät edes halua nousta ykköseen). Olen itse ollut yhteydessä suoraan Kilpailuvaliokuntaan, mutta ainakaan vielä asiaan ei ole tapahtunut muutoksia.
JZ
18/03/2015
Kieltämättä ihan hyvää tekstiä. Divarin kiinnostavuus on ainakin noussut ihan uuteen potenssiin viimeaikaisten muutosten ansiosta. Miksi uudistuksia ei jatkettaisi alaspäin? 30-40 joukkueen kakkosdivaritaso maantieteellisesti jaoteltuna ja sopivilla jatkopelilohkoilla + Divarin ja kakkosen välisillä karsinnoilla täydennettynä. Kyllä kelpais ja palvelisi varmasti myös pääsarjoja: Divariin nousisi keskimäärin "valmiimpia" seuroja ja tasokkaampi kakkonen toimisi myös hieman paremmin vaikkapa farmisarjana.
Jani
18/03/2015
Pohjois-suomen ja pohjanmaan lohkot vois jo nyt yhdistää.
Martti Tytykoski, Leisku FT
18/03/2015
Henkilökohtaisesti pidän ajatusta erinomaisena ja yhdyn kaikkiin jutussa esitettyihin ongelmiin. Esim. meillä Loimaalla jos sarjanousu joskus tulisi, olisi kapea organisaatio todella kovan paikan edessä ja muutamassa kuukaudessa olisi laitettava paletti aivan eri uskoon.

Tänä(kin) vuonna osaltamme nousukarsinnat pyssäsivät FBC Turkuun, joka operoi lohkossamme Karhujen lisäksi käytännössä Divaritason materiaalilla. Molemmat putosivat niukasti viime vuonna Divarista kelpo esityksen jälkeen, koska putoajat ovat aina suoraan ilman karsintoja kakkosen kärkijengien kanssa.

Olen itse sahannut pelaajana samojen sarjatasojen väliä 15 vuotta sitten. Silloin kakkosen lohkoja oli paljon vähemmän, muistanko oikein että vain neljä joskus vuosituhannen vaihteessa. Ainakin Tampere-Turku -akseli oli samassa lohkossa. Divarissa oli silti kaksi lohkoa, länsi ja itä. Silloin pomppaus kakkosesta ykköseen ei ollut lähellekään nykyisen kaltainen.
mmm
18/03/2015
Nykyään 8 lohkoa 2div. Näissä yhdistäminen.
LS +SS, SK + KS, Pohjoinen yks lohko ja etelä yks lohko.

10-12 joukkuetta. 2 kertaa kaudessa enemmän laadukkaita pelejä.

3div muutos kaikkialla 3x20min ja turnausmuotoisena.
Jos tähän väliin tehdään uus sarja(divari ja 2div) ei kerta kaikkiaan riitä laadukkaat pelaajat yksittäisiin peleihin.
jeejee
18/03/2015
Miesten II-divari tarjoaa kohtuullisilla kustannuksilla ja velvotteilla yksittäisiä alueellisia pelejä. Ainakin täällä Etelä-Suomessa se palvelee tarkoitustaan hyvin. Täällä on paljon pelaajia jotka nimenomaan eivät halua pelata valtakunnallista sarjaa kustannusten ja ajankäytön takia. Puolittainen valtakunnallisuus tuskin lisäisi sarjan houkuttelevuutta.

Sehän on paljon seurasta kiinni miten haluavat kakkosta pelata: On oikeita urheiluseuroja jotka panostavat toimintaan ja toisessa ääripäässä ovat kaveriporukat joille riitää toiminnallinen minimisuoritus.

Kuluvan kauden perusteella väitän että hyppäys Divariin ei ole liian iso. Molemmat sarjanousijat varmistivat sarjapaikkansa aika vaivattomasti.
island
18/03/2015
sm ja 1 divarin väliin uusi sarja esim suomi sarja tai mestis eli 1divari muuttus 1 ylemmäksi !
Jussi
18/03/2015
Jos sillä lähtisi liikkeelle, että divarista ei putoa kuin viimeinen suoraan ja loput 1-3 joukkuetta pelaisi karsinnan 2-div joukkueitten kanssa. Tämä siksi, että olisi edes joku tasonmittaus myös divari jengeihin. Jos sieltä nousee on ainakin materiaali kohtalaisesti kunnossa.
2div
18/03/2015
Tällä hetkelle muutenkin nousu 2.divisioonasta ykköseen on todella kovan työn takana, kun taas divarista putoaa suoraan kolme heikointa. Uudella järjestelmällä ei tarvitsisi kolmea ottelusarjaa voittaa noustakseen divariin. Löytyy myös monia seuroja, joille nykyisen kakkosen pelimatkat sopivat eikä kiinnostusta ole ylöspäin. Ensi kauden jälkeen joka lohkon esim 3-4 viimeistä alempaan divariin. Jäljelle jäävät tekisivät uuden lohkojaon kakkoseen ja pudonneet sekä entisestä kolosdivarin joka lohkosta muutama seura muodostaisivat uuden "kolosdivarin" ja systeemi muutettaisiin yksittäisesti pelattavaksi. Ensimmäisillä kausilla joukkuemäärät voisivat olla muutamaa kappaletta pienemmät ettei muutos olisi liian suuri. Tässä nopea esimerkkiraakile.
Sami
18/03/2015
Ehdottomasti hyvä idea!
Simo
18/03/2015
Nimimerkki JEEJEE esitti hyvin myös toisenlaisen näkökulman asiaan. Pitää paikkansa että on paljon pelaajia ja joukkueita, jotka eivät halua nousta ja pelata valtakunnallisesti salibandyä juuri kustannusten, ajankäytön ja ehkä myös motivaationkin takia, koska tällöin vain pelkkän "pelailun/harrastelun" pitäisi muuttua urheilulisempaa suntaan ja se aika taas olisi muusta vapaa-ajasta/elämästä pois.

Mutta Suomessa on alueita ja paikkakuntia, joilla samat asiat eroavat hyvin paljon toisistaan. Mainittu Etelä-Suomen alue tarjoaa paljon vaihtoehtoja pelaamiseen riippuen siitä miten paljon lajiin haluat panostaa. Uskaltaisin väittää että pelimatkat ovat huomattavasti lyhempiä ja halvempia kuin muualla Suomessa. Harjoittelumahdollisuuksien määrästä ja hinnasta en mene vannomaan, mutta luulisi että etelämmässä on enemmät halleja/saleja harjoitella, kuin täällä pohjoisemmassa, mutta onhan tietenkin joukkueitakin taas paljon enemmän. Tämä on vaan minun arvailuani, eikä asiani pointti.

Vaan kun muualla Suomessa eli Keski-Suomi, Pohjois-Suomi, Pohjanmaa, Kaakkois-Suomi, Savo-Karjala etc. seurat ja pelaajat haluaisivat panostaa pelaamiseen enemmän ja nousta ylemmäksi + pelata valtakunnallisesti niin se ei olekkaan niin helppoa kun kuilu divarin ja kakkosdivarin välillä on niin suuri tällä hetkellä. Vaikka urheiluseuralla olisikin halua panostaa toimintaansa ja päästä ylemmäs, se ei pelkästään ehkä riittäisi. Pelimatkat eivät olekkaan niin lyhyitä enää ja pelaajia ei olekkaan tarjolla jokaisen puun jokaisella oksalla ja vielä laadukkaita sellasia. Tällöin yhteen seuraan täytyy pakkautua paljon laadukkaita pelaajia yhdeltä alueelta, että nousu olisi pelillisestikkin mahdollista, joka taas on pois muilta alueen seuroilta.

Ja en väitä tai usko siihen, että pelillinen kuilu olisi liian suuri divarin ja kakkosen välillä, koska tosiaan tälläkin kaudella kakkosessa pelasi erittäin laadukkaita seuroja (mm. FBC Turku, KeLy, Karhut, Raseborg yms.) ja todella 2/3 viime kauden nousijoista säilytti paikan divariin ensi kaudeksi. Mutta sitten taas tullaan siihen kun divarista tiputetaan kolme joukkuetta suoraan kakkosdivariin ja kakkosdivarista nousee kolme joukkuetta keskinäisten karsintojen myötä divariin ilman että heidän tarvitsisi pelata divarijoukkueita vastaan. Vaihtuus on positiivinen asia ja joka vuosi nähdään eri joukkueita eri alueilta divarissa. Mutta mielestäni suoraa tiputusta ei pitäisi tapahtua ainakaan kolmen joukkueen osalta ja karsinnoissa kakkosdivarista tulevien joukkueiden pitäsi näyttää taitonsa pelillisesti karsien divarin häntäpään joukkeita vastaan. Tällöin suljetaan se pois, että "hissijoukkueiden" määrä vähenisi ja pelin/joukkueiden taso säilyisi parempana.

Tämä olisi hyvä ratkaisu pelillisesti, mutta ei edelleenkään poistaisi taloudellisia ongelmia. Tähän mielestäni tämä puoli valtakunnallinen sarja olisi juuri sopiva. Tulisi paljon laadukkaita pelejä ja seurat voisivat kehittää toimintaansa ja talouttansa eteenpäin, tarvitsematta ottaa liian suuria riskejä ja harpauksia yhdellä kertaa.
Resurssit
18/03/2015
Tuskin löytyy useampi kymmenen seuraa/joukkuetta, jotka olisivat kiinnostuneita tällaisesta ylialueellisesta tai puolivaltakunnallisesta sarjasta. Saati että niillä olisi oikeasti resursseja siihenkään. Suurin osa kohtuullisen hyvistäkin pelaajista ja siten myös joukkueista haluaa "pelailla" mahdollisimman kovia pelejä, mutta alueellisesti.

Asiaa voi tietysti tarkastella myös toisin päin. Miksei ykkösestä voisi tehdä taas laajempaa - esim kaksilohkoista? No ymmärtääkseni tähän ei halua ole, mutta olisiko se sittenkään huonompi kuin nykyinen systeemi?
no mites sitten..
18/03/2015
Niin no. Mitenkä sitten hyppäys 3. div. => 2. div.?

Eiköhän se ole vielä kovempi muutos kun (täällä maakunnissa ainakin):
- peliaika muuttuu 3 x 15 juoksevasta => 3 x 20 tehokas
- turnausottelut muuttuvat yksittäisiksi otteluiksi
- ottelutapahtuman järjestäminen vaatii enemmän..
- jne. jne.

Että tehdäänkö kolmosen ja kakkosenkin väliin sitten joku sarja :) ?
ILARI
18/03/2015
Kyllä myös sen sarjatason, mikä on kakkosesta tai "uudesta divarista" seuraava alemmas, taso nousisisi, jos joukkuemäärää ylempänä kavennettaisiin.

Ongelmana on se, että sarjatasoja kakkosesta alaspäin pidetään ihan hassutteluna ja pelätään sinne joutumista. Tällaisessa ajattelutavassa ajatellaan että näiden sarjojen taso pysyy samanlaisena kuin se on nyt. Kuitenkin myös näiden sarjatasojen pelillinen taso kasvaisi, kun kakkosen joukkuemäärä supistuisi. Muutaman vuoden päästä esimerkiksi kolmostakin arvostettaisiin ihan eri tavalla. Sarjauudistuksen pitäisi ulottua mahdollisimman alas asti. Sarjauudistus ei ole kyse vain resursseista tai urheilullisuudesta vaan koko aladivarisalibandyn (kakkosesta alaspäin) uskottavuudesta.

Käytännön ongelmia on varmasti (hallikysymykset, sopiva peliaika kullakin sarjatasolla), mutta nämä on varmasti ratkaistavissa.
No esimerkiksi näin
18/03/2015
Etelä-Suomen kolmosessa siirryttiin pari kautta sitten 3x15 min tehokkaaseen peliaikaan. Pelit pelataan edelleen turnausmuotoisena liiton järjestämillä vuoroilla, mutta turnauksessa on joko yksi tai kaksi peliä ja turnausviikonloppuja on kaudessa 13. Mielestäni tämä on nostanut kolmosen tasoa ja kiinnostavuutta.

Samoihin aikoihin ES kakkosen systeemiä muutettiin niin, että lohkoista (joita on 2) vain viimeinen putoaa suoraan ja kaksi karsii kolmosen parhaiden kanssa. Raskas hissiliike kakkos- ja kolmosdivarien välillä on sopivasti rauhoittunut ja sarjat ovat askeleen lähempänä toisiaan muutenkin kolmosen profiilin noston myötä.

1. divarin kolme suoraa tippujaa on turhan raaka systeemi. 1-2 suoraa tippujaa ja 2-1 karsimaan alaspäin olisi mielestäni parempi.
VP
18/03/2015
FBC Turun puolesta emme ainoastaan kannata, vaan olemme valmiit kaikin puolin myös edistämään, että tälläinen sarjataso 1.divarin ja 2.divarin väliin tulisi. Vähän sarkastisestikin voisin todeta, että meille on viime vuosikymmeniltä aika paljon kokemusta ja näkemystä asiasta kertynyt. Lähinnä tuskastuneina olemme seuranneet miten sarjauudistusta ei ole saatu vietyä loppuun asti, vaan se tyssäsi tähän väliin.

Ville Lintunen
toiminnanjohtaja
FBC Turku
JZ
18/03/2015
"Ongelmana on se, että sarjatasoja kakkosesta alaspäin pidetään ihan hassutteluna ja pelätään sinne joutumista."

Näitä mielipiteitä näkee, joko suoraan tai rivien välistä, mutta en kiinnittäisi tälläiseen hirveästi huomiota. On se kakkonenkin joidenkin mielestä hassuttelua, samoin kuin toisten mielestä koko laji. Ja toisaalta aikanaan koko kakkosen luomista vastustettiin, koska pelättiin ykkösen muuttuvan liian vakavahenkiseksi. Kyllä ne käsitykset siitä oikenee kun laji vanhenee.

Kuten todettiin, se taso kuitenkin tällaisilla muutoksilla nousee ja sen pitäisi oikeasti olla se isoin muutoksia ohjaava tekijä. Kun kilpailullisia ja urheilullisia seuroja ilmestyy yhä lisää, sarjajärjestelmän pitäisi tarjota mielekkään haasteellisia ja mielekkäästi porrastettuja tasoja yhä useammalle. Divarissa se jo tehtiin, olisiko aika jo kypsä samaan kakkosessa? Ehkäpä.
Wing
18/03/2015
Kakkosen ja ykkösen välinen ero on iso etenkin matkakustannuksien määrässä ja matkoihin menevän ajan määrässä, ehkä kotikentän vaatimusten kohdalla myös. Muissa kohdin puhutaan vain pienestä lisästä, joka lopulta on iso ponnistus kun kaikkea tekemistä pitää vähän parantaa tai lisätä.

Matkustaminen tuo suurimman eron toimintaan kakkosen ja ykkösen välillä.

Nykyisin kakkosesta nouseminen on helppoa siinä mielessä, että joka vuosi varmasti kolme joukkuetta nousee. Sehän on aika paljon. Jos tulee karsinnat, niin tuskinpa kolme jengiä enää nousee. Divarissa peli on taas kylmää kun kolme putoaa suoraan. Kaksi suoraa pudotus riittäisi. Nyt toimintaa on vaikea kehittää pitkällä tähtäimellä kun nousijalla menee kaikki aika selviytymistaistelun.
ykä
18/03/2015
Mikä olisi se uusi sarjatason nimi? 1,5 divariko?
PSPM
18/03/2015
Olen samaa mieltä, että nykyisiä 2-div lohkoja voisi yhdistää., jos siihen löydetään jokin järkevä systeemi. Pohjanmaan lohkossa pelanneena siellä tasoerot ovat järisyttäviä. Yhdistäminen hyvä, mutta se tekisi kyllä pelimatkat pitkiksi ainakin PM ja PS lohkojen yhdistämisessä. Kakkonen on kuitenkin monelle juuri se taso, jossa on melko mukava taso pelissä, tehokas peliaika, treenataan mukavasti tosissaan, mutta ehtii myös olla kotonakin joskus töiden ohella. Pelimatkat akselilla Etelä-Pohjanmaa - Oulu - Rovaniemi-Kajaani ei innosta ja tiedän ettei innosta montaa muutakaan. Siinä saa 350-550km istua bussissa per sivu moneen peliin.

Kakkonen on tasona järjestelijöille haastava, kun siellä tosiaan pelaa monentasoista pelimannia monenlaisella kiinnostuksen kohteella varustettuna. On taitavia joukkueita/yksilöitä, jotka pärjäävät hyvin, mutta joita ei varmasti kiinnosta alkaa kulkemaan noin pitkiä pelimatkoa. Joku voisi tähän todeta, että no mene sitten pelaamaan 3-div tai 4-div. Sehän siinä justiinsa on se ongelma, niissä kun se taso putoaa liikaa + eväsleivät syödään mieluummin perheen kanssa kotona. Voi tehdä toki sitten niin kuin allekirjoittanut, että lyö mailat naulaan kokonaan :), mutta eihän se nyt toki tavoitetila ole.
poju
18/03/2015
Itse tuli joskus pohdiskeltua samankaltaista sarjauudistusta, jossa kakkosdivarista tulisi sekä rahallisesti että pelillisesti haastavampi sarja ja tätä kautta se antaisi paremmat pohjat pärjätä Divarissa.

Omassa mielessäni parhain ratkaisu pelin kehittämisen kannalta olisi juurikin tämä 3-4 lohkon kakkosdivisioona, jossa jokaisessa lohkossa olisi 10 joukkuetta. Periaatteessa siis 5-6 jokaisen lohkon parasta joukkuetta "nousisi" tälle uudelle sarjajärjestelmälle.

Uudeksi "maakuntasarjaksi" tulisi siis kolmosdivisioona, jossa pitäisi minun mielestä siirtyä samaan aikaan yksittäisiin otteluihin turnausmuotoisten sijaan.

Tällä uudistuksella saataisiin kakkosdivisioonasta varmastikin paljon kiinnostavampi sarja sekä pelaajille että yleisölle ja sponsoreille.
JZ
18/03/2015
On tässä tietysti haasteitakin, isoin "uudessakin kakkosessa" olisi tietenkin matkustamisvaatimuksien selvä nouseminen. Jos vaikkapa SS+LR yhdistettäisiin niinkuin jossakin luki, tulisi Jyväskylästäkin aika matka Turkuun. Ja vieraspelit olisivat muutenkin useammin ihan kunnon reissuja, siinä missä nykyään saadaan pelailla aika usein paikallismatseja samassa kaupungissa tai naapurikylää vastaan.

Eli siinä missä pelillinen taso nousee, niin nousta pitäisi myös varainhankinnan taso, tai sitten nousta saa pelaajien kausimaksujen taso. Automaattiseen median ja yhteistyökumppaneiden kiinnostuksennousuun en oikein usko, mutta kunnon myyntityöllä tämäkin on varmasti mahdollista.

Siltikin ehdottomasti ajatus, jota kannattaa edistää. Mallia futiksesta.
Jukkisb
18/03/2015
Kannatan uudistusta. Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan alue vaan vähän mietityttää. Jotta pohjoislohkoon saataisiin min. 10 joukkuetta, alueet josta joukkueet mahdollisesti tulisivat ovat; Rovaniemi-Oulu-Kajaani-Kokkola-Vaasa-Seinäjoki.

Muualla Suomessa muutos onnistuisi varmasti sujuvasti, mutta pohjoisessa rahat ja aika olisivat kyllä tiukoilla.
S7
18/03/2015
Etelän kakkosessa turhaa kaksi lohkoa! Yhdellä lohkolla ois heti laadukkaampia pelejä, kun kaveriporukat menis oikeelle tasolleen kolmoseen höntsäämään...
Sponsoreita
18/03/2015
Tuskin sponsorit sen kummemmin kiinnostusivat kun kyseessä kuitenkin 2 divari. Eihän divarillakaan kovin kummoisia sponsoridiilejä hankita.
MT, Leisku FT
18/03/2015
Juuri Pojun esittämä tapa olisi hyvä. Kakkosen lohkoja pois ja kolmoseen ainakin osa peleistä yksittäisiksi ja ehkä peliaikaan joku pidentävä muutos. Tavallaan kolmosesta tulisi se nykyinen kakkonen eli paikallinen, mutta nykyistä kolmosdirreä kovatasoisempi sarja.

Ongelmana kakkosen lohkoyhdistämisissä on sitten etäisyydet. Jo LR+SS yhdistyksellä ajaltaisiin Turun ja Jyväskylän väliä saati sitten PM+PS, jossa todella mentäisiin 500 kilsaa yhteen suuntaan. Mutta niin mennään Divarissakin jos kerran tavoite on tuoda kakkonen lähemmäksi sitä ja tasoltaan kovemmaksi. Myös kakkosessa voisi pelata sitten ne pitkät reissut tuplaviikonloppuina niin bussilaskut vähenisivät hiukan.
Timo
18/03/2015
Miksi uusi sarjataso? Kakkonen neljään lohkoon -> kolmoseen kahdeksan lohkoa jne... Ei vaadi hirveästi suunnittelua. Kaudella 15-16 tulisi paljon tippumisia ja sen jälkeen hommaa rokkaa. Ei tähän tarvita valiokuntia vaan maalaisjärkeä.
Aure
18/03/2015
Erinomaisia näkemyksiä, mutta Timo sen tiivisti. Jos pyöritellään ja hyöritellään niin mikään ei muuta. Divariin saatiin playoffit, koska seurat muutamaa lukuun ottamatta sitä halusivat. Se päätös syntyi nopeasti - onneksi. Vaikka nyt eilen karusti pudottiin niin kaudesta jäi ihan ok maku.

Toivon mukaan ihan oikeasti jotaon tässä asiassa tapahtuu. Se vaatii seuroilta aktiivisuutta liiton suuntaan. Siellä on fiksuja ihmisiä, joiden palkan me maksamme. Kyllä he kuuntelevat, kun asian fiksusti esittää.
Jorma
18/03/2015
Hyvä ehdotus, joskin oudosti muotoiltu? Timohan sen sanoi yksinkertaisemmin, eli kakkosen ja kolmosen kavennusta vain yhdessä kaudessa ja koloseenkin yksittäiset pelit. Samalla liitto voisi myös evätä Naantalilta luvan pelata 30x20m parketilla, jossa takalaitojen ja seinän väliselle turva-alueelle ei mahdu edes lyijykynä.Ei palvele ketään, että tuollaisella kentällä pelataan vielä vuonna 2015 "salibandy"-lajin alla.
Karvanoppa
18/03/2015
Hyvää pohdintaa palstaveljiltä!

2.div joukkueissa on suuria sisäisiä eroja, siinä missä toisella joukkueella on kakkosjoukkue 3-4.div, juniorijoukkueita jokaisella sarjatasolla ja kauden ainoa tavoite on nousta divariin kun taas toinen joukkue pelaa 2.divarissa kaveriporukalla rakkaudesta lajiin. Divarin ja 2.divarin kärjen tasoero ei mielestäni ole hirveän suuri, eikä divariin nousseet joukkueet ole olleet mitään pisteautomaatteja, päinvastoin.

Itse ottaisin Ruotsista mallia ja tekisin divariin kaksi 10 joukkueen lohkoa. Lohkot voisi jakaa maantieteellisesti jolloin bussireissut lyhentyisivät. Pelejä olisi runkosarjassa 18 (kaksinkertainen sarja) jonka päälle olisi pudotuspelit. Lohkojen viimeiset putoisivat automaattisesti 2.divariin ja 9.sijalla olevat karsisivat 2.divari joukkueiden kanssa.

Ja minkä takia näin? Omasta mielestäni 2.divarissa on useita joukkueita (02Jkl, Karhut, FBC Turku, KeLy jne...) jotka pärjäisivät divarissa ja joilla on jo valmis pohja joukkueella.
Muutoksen tuulet
18/03/2015
Samoilla linjoilla Mia Alenin kanssa; naisten sarjat ovat tällä hetkellä kaikkea muuta kuin järkevät. Liigassa on liikaa joukkueita tasoon nähden. 1.divisioona puolestaan liian kallis, jonka myötä 2.divisioonasta nouseminen 1.divisioonaan on monelle joukkueelle liian suuri taloudellinen haaste, kun budjetti pitäisi pystyä kolminkertaistamaan matkakulujen vuoksi.

En kuitenkaan usko että uuden sarjatason luominen olisi ratkaisu edellä mainittuun ongelmaan, vaan nykyisten sarjojen muokkaus; Nliiga tulisi kaventaa ehdottomasti 10 joukkueen huippusarjaksi, josta viimeksi sijoittunut tippuu suoraan, ja toiseksi viimeinen karsii.

Vastavuoroisesti 1.divarin joukkuemäärää laajennettaisiin, ja jaettaisiin esim. kahteen 8 joukkueen lohkoon, joista playoffeihin 4 joukkuetta / lohko. Playoffien voittaja Nliigaan, ja kakkonen liigakarsintaan.
DIA
18/03/2015
Jormalle ("Samalla liitto voisi myös evätä Naantalilta luvan pelata 30x20m parketilla, jossa takalaitojen ja seinän väliselle turva-alueelle ei mahdu edes lyijykynä.") faktoja Naantalin hallin oikeista numeroista. Kaukalon leveys 20 m, pituus 36 m, turva-alue molemmissa päädyissä on yksi metri. Siihen mahtuu aika monta lyijykynää, jopa kokonainen erotuomari - tarvittaessa vaikka molemmat yhtäaikaa.
Jortikka
18/03/2015
Jos on iso jorma, niin turva-alue on riittämätön.
JOJO
19/03/2015
Kun kerran tarkoituksena on kehittää pelaajia hyviksi, saada osaavia pelaajia divariin ja sitä kautta liigaan , niin tasoerohyppäys junnujoukkueista tosi tosi hirmuinen jos ei pääse pelaamaan 3x20min pelejä. A-SM joukkuemahdollisuus kun tarjoaa paikan vain ihan pikkiriikkiselle murto-osalle hyville pelaajille. Missä siis saada se tarvittava kokemus? 2div. peleissä ehdottomasti. Missään tapauksessa ei saa vähentää joukkue-/lohkomääriä.

Yritin jo viime kaudella saada 3div. tasolle 3x20" pelit koskemaan kaikkia alueita. Ei onnistunut. Josko ens kaudelle.?? Mitä jos lisäksi kehitettäisiin sarjatasoja siten, että 3 divariin ns eliitti/pro -sarjataso johon joku karsinta ja ne pelit sitten 3x20". Jotka ei tasoltaan yllä tuohon pro-sarjatasoon alkukauden pelien perusteella , jatkaa kauttaan normisti 3x15" pelejään. Näin "höntsemmät" joukkueet saadaan pois jaloista ja ne pelaajat , jotka oikeesti tavoittelee 2div.paikkaa ovat tasoltaan kovempia.

Tämä järjestelmä mahdollistaisi junnuista ylöspäin tuleville pelaajille kovempia pelejä ja sitä kautta siten pelikokemusta 3x20 peleistä. 3div.pelit pelattaisiin silti paikallisesti yhä edelleen.
Kun tarjolla olisi "parempia pelejä" runsaammiin alueellisesti, ei junnujen tarvitse muuttaa kotikulmiltan pois sen takia että pitää saada alle kovempia pelejä. Nythän liitto / seurat ei noteraa pelaajakehityksessä lainkaan 3x15 pelejä. Jos pelaaja haluaa päästä eteenpäin pitää lähteä suurkaupunkikeskuksiin ... ei hyvä.
JZ
19/03/2015
Ensinnäkään, ei niissä kakkosen joukkueissa nykyäänkään mitään "junnuprospekteja" pyöri (vai pyöriikö?), ja syy on varmasti osittain se että peleistä turhan iso osa on melkoista läpsyttelyä valtavin tasoeroin. Toisekseen, jos pelaajalla on oikeasti edellytyksiä ja halua kehittyä pääsarjatason pelaajaksi, niin paljon paremmin sellainen vaikkapa puolet pienempi (ja tasokkaampi) kakkosdivari tätä tarkoitusta tukee. On hankala uskoa, että taso kuitenkin yhtäkkiä olisi niin kova, ettei mukaan enää mahtuisi ollenkaan.

Mielestäni siis peliajan muoto ei ole mikään kovin autuaaksitekevä juttu, vaan pelien ja seura-arjen taso. Se on monessa kakkosen seurassa valovuoden päässä divarista, osassa taas ei kovinkaan kaukana.
Pera
19/03/2015
Eix naantali muuten pärjää ja pysty nousee sarja porrasta ylöspäin..?
Kekki
20/03/2015
Puolueettomasti kommentit läpiluettua, ihan asiallinen ehdotus..
Muutos toteutuessaan tukisi sekä Kannattajia että Vastustajia. Täältä myös ajatus, jossa lähdetään lisäämään uutta sarjaporrasta alas, 6.-7.divisioonaksi.
Tulevan kauden (2015-16) kakkosdivari pelattaisiin "karsintasarjana" tulevaa Ylialueellista sarjaa varten, jossa joka lohkon 4 parasta säilyttää 2div. paikkansa. 5.-6. karsivat oman alueen 3div. 2 parhaan kanssa 5.paikasta kauden 2016-17 2divisionassa.
Tällöin "siirtymäkausi" karsisi höntsäporukat alueelliseen 3divariin.

2 div. kaudella 2016-17 Pelattaisiin viidessä 8 joukkueen lohkossa, joiden aluejako pohjautuisi esim. näin:
ES 1 ja 2+LR+KS= 1. ja 2..Lohko, LR+SS+Pohjanmaa= 3.Lohko, SK+SS+Pohjanmaa= 4.Lohko Pohjanmaa+PS+SK= 5.Lohko Maantieteellisesti järkevöitettynä. (Ylöspäin mentäessä etäisyydet vain väkisinkin kasvaa)

Kaksinkertainen runkosarja sekä "valtakunnalliset" pudotuspelit/karsinnat ylöspäin.

RAHA RATKAISEE?? -Ei.
-Yllä esitetysti, KAIKKI matkustavat (Tasataan kuluja)
-EI arkipelejä (Poislukien PE??)
-14 ottelunrunkosarja ("Löysä" ohjelma, mahdollistaa kunnon harjoittelun sekä "kehityksen" ottelutapahtumien välillä)
-"vain" 7 vierasmatsia (etäisyydet n.30-300km)
-Tuotteen eli ottelutapahtuman kiinnostavuus nousee, kun URHEILULLISUUS ja KILPAILU korostuu. Otteluita harvemmin, "vieraat" joukkueet, pitää mieleenkiintoa yllä. Näin saadaan oletettavasti paikallismediaa, yleisöä sekä yhteistyökumppaneita paremmin liikkeelle (Haaste varsinkin ES ja SS, kun suurseurat imevät yleisöä).

ENTÄ PUTOAVAT JOUKKUEET??
3divisioonaan muutokset seuraavasti,
2015-16, Turnausmuotoisena 3*20min peliaika, Lohkojen 2 viimeistä tippuu vain 1 nousee
2016-17 2divisioonasta pudonneet joukkueet mukaan, Turnausmuotoisena peliaika 3*15 tehokasta, joukkueita putoaa niin, että saadaan 8kpl 10-12 joukkueen lohkoja . Ei nousijoita, koska kolmosesta putoavat joukkueet nostavat jo 4.divarin tasoa.

Muutokset myös neloseen portaittain.
2015-16 Vain 1 joukkue nousee/ 3div.lohko, 2putoaa 1karsii
2016-17 Ei nousijoita, ainakin 3 putoaa
2017- Peliaika nousee 3x20 turnausmuotoisena

5.-6.divarit
2015-16 Vain 1nousupaikka/ 4div.lohko (karsinta)
2016-17 Ei nousijoita
2017- Alueellinen uudelleen jako urheilullisin perustein

Terveisiä LIITON edustajille.
Saa käyttää ;)

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.