Maajoukkueet

Suomen päävalmentaja aistii jo tulevat MM-kotikisat – ”Koko paketin osalta aikataulussa”

04.03.
2015
1 Kommentti
4
Maajoukkueet
Suomen päävalmentajan Marko Pajun mukaan maajoukkueen valmistautuminen kotikisoihin sujuu erinomaisesti. Kuva: Juhani Järvenpää/Salibandyliiga

Suomen päävalmentajan Marko Pajun mukaan maajoukkueen valmistautuminen kotikisoihin sujuu erinomaisesti. Kuva: Juhani Järvenpää/Salibandyliiga

Tampereella pelataan tämän vuoden joulukuussa salibandyn naisten MM-kisat, ja lohkoarvontatilaisuus järjestettiin maanantaina 2. helmikuuta Helsingissä. Suomen päävalmentaja Marko Paju vastasi Pääkallo.fi:n puheluun ja kertoi maajoukkueen kuulumisia.

Marko Paju, tulit joukkueen päävalmentajaksi viime MM–kisojen jälkeen. Onko maajoukkuevalmentaminen ollut odotetunlaista?
– Kaikin puolin tämän on ollut tähän mennessä positiivinen kokemus. Olemme saaneet hyvän valmennustiimin kasaan, ja pelaajat ovat panostaneet tähän hommaan. Jokaisesta maajoukkuetapahtumasta on jäänyt hyvä fiilis.

Miten valmistautuminen joulukuun MM–kisoihin on sujunut? Ollaanko pelillisesti aikataulussa?
– Ollaan koko paketin osalta aikataulussa. Viimeisimmällä leirillä Eerikkilässä meillä oli laaja ryhmä, ja leiri oli hyvin pelipainotteinen. Pelipuoli nytkähti myös paljon eteenpäin.

Missä on eniten parannettavaa?
– Vielä ehkä siinä oman pelitavan löytämisessä niin, että se tulisi selkäytimestä. Pelaajia on tullut eri joukkueista ja liigoista, ja edelleen voi huomata pientä viivettä kentällä tapahtuvissa asioissa. Kun sisäiset asiat oivaltaa, niin voi vain keskittyä pelaamiseen ja saa flow’n päälle. Olemme kuitenkin menneet siinäkin asiassa jo eteenpäin.

Miten teidän MM–kisaprojektissa näkyy se, että kyseessä on kotikisat?
– Kyllähän se väkisinkin tuo oman värinän jokaiseen tapahtumaan. Tunnelman pystyy aistimaan jo pelkissä kahvipöytäkeskusteluissa.

Miksi Lasse Eriksson jäi pois valmennusryhmästä?
– Lasse Eriksson jäi pois ryhmästä joulutauon aikana henkilkohtaisten syiden takia. Kyseessä oli varmasti monien eri tekijöiden summa, mitä hän on perusteellisesti miettinyt, ja kunnioitimme totta kai Lassen päätöstä. Nyt keväällä meidän pelaajatarkkailuun on tulossa lisävoimia miesten maajoukkueen puolelta.

Superlahjakas Veera Kauppi on välillä ollut naisten maajoukkueen ja välillä tyttöjen maajoukkueen mukana. Miksi näin?
– Tässä on asiassa on ollut selvä työnjako aiemmin. Finnkampenin kohdalla katsoimme, että on hyvä antaa Veeralle vielä pari maaottelua alle. Tästä eteenpäin Veera on kuitenkin naisten maajoukkueen mukana. Hän taistelee tiukasti kisapaikasta, ja kyseessä on erityisen lahjakas pelaaja, joka on jo osoittanut kapasiteettinsa naisten kansainvälisissä peleissä.

Naisten maajoukkue pelaa seuraavan kerran Sveitsin EFT-turnauksessa huhtikuussa. Arkistokuva: Salibandyliiga

Naisten maajoukkue pelaa seuraavan kerran Sveitsin EFT-turnauksessa huhtikuussa. Arkistokuva: Salibandyliiga

Huhujen mukaan Jonna Mäkelä ja Laura Kokko saattavat sittenkin olla mukana ja tyrkyllä MM–kisajoukkueeseen. Onko näin?
– Itse en ole heidän kanssaan jutellut, ja asiasta on käytävä keskustelua koko valmennuksen kanssa. Meidän seurantaan on jo aiemmin tullut todella paljon uusia pelaajia, ja maajoukkuerinki alkaa olla iso. Näyttöjen täytyy olla todella hyvät ja painavat, jotta voidaan harkita ryhmään mukaan ottamista.

Onko valmennustiimillä käytettävissä kaikki halutut pelaajat? Eli onko kieltäymisiä?
– Meillä on tämän asian suhteen erittäin hyvä työrauha, eli kieltäytymisiä ei ole tullut.

Miesten maajoukkueessa oli viime MM–kisoissa orastava sentteripula. Mille pelipaikalla tai pelipaikoille teidän on haasteellisinta löytää pelaajia?
– Hyvä kysymys – Jokainen koutsi katsoo aina ensimmäisenä sentteri- ja puolustusosastoa. Keskushyökkääjäpuolelle meillä on hyvä joukko pelaajia, mutta pallollista taitoa puolustukseen ei ole koskaan liikaa. Tilanne tuntuu aina olevan sama, että missä joukkueessa tahansa niitä pallollisia pakkeja etsitään kissojen ja koirien kanssa. Siltä osin on todella tarkka pohdinta edessä, että ketkä valitaan lopulliseen joukkueeseen.

MM–kisoihin valitaan yhteensä 20 pelaajaa, mutta tyrkyllä olevia on varmasti enemmän. Minkälaisena itse näet tilanteen? Onko taso noussut esimerkiksi kotimaassa pelaavien osalta?
– Kyllä, uskoisin niin. Kiinnostusta ja panostusta on selvästi enemmän. Ryhmässä on tällä hetkellä positiivinen kilpailutilanne valmennuksen osalta, mutta nyt kevättä ja kesää kohti on tarvetta ruveta kaventamaan ryhmää. Kesäleirille valittava 30+4-ryhmä on se, joka tosissaan taistelee kisapaikoista. Muistetaan kuitenkin, että joukkue nimetään vasta syksyn viimeisen EFT:n jälkeen.

Montako kertaa maajoukkue vielä kokoontuu ennen MM–kisoja?
– Täytyy ihan laskea; Sveitsin EFT-turnaus on huhtikuussa, kesällä on kaksi pitkää leiriä, syksyllä pelataan Finnkampenissa ja EFT:ssä ja lopuksi on viimeistelyleiri. Eli kyllä kokoontumisia tulee hyvä määrä ennen kisoja.

Lue lisää: Pääkallo.fi arvioi: Tässä on naisten maajoukkue joulukuun MM-kotikisoihin

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Jaana
04/03/2015
Jonna Mäkelä on aina sanonut ja sanoo edelleen, että hän on maajoukkueen käytettävissä niin kauan kuin pelaa. Sanoi niin viimeksi syksyllä Lappeenrannassa NST:n riveissä. Pelaa nyt maailman kovimmassa liigassa Ruotsissa.

Onko edes kysytty majuun? Aikamoinen moka jos on varaa jättää ulos joukkueesta.

Laura Kokko sanoi maajoukkueuransa lopettaessaan, että nyt se on loppu. Hän ei tiettävästi ole muuttanut mielipidettään, vaikka liigan pudotuspeleissä todennäköisesti onkin edelleen sarjan neljän parhaan pakin joukossa kun kokonaisuutta katsotaan.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.