Ulkomaat

Sveitsin liigassa edessä kaikkien aikojen kevät? – Pääkallo.fi arvioi NLA:n puolivälieräparit

03.03.
2015
0 Kommenttia
7
Ulkomaat
Juhliiko Wiler-Ersigen tänä(kin) keväänä? Arkistokuva: unihockey.ch

Juhliiko Wiler-Ersigen tänä(kin) keväänä? Arkistokuva: unihockey.ch

Suomessa startataan pudotuspelikevät perjantaina, mutta Sveitsissä ratkaisupelien ensimmäinen kierros pelataan jo tänä iltana. Tulossa on herkullisia otteluita ja tänä keväänä tiedossa voi olla jo ensimmäisellä kierroksella yllätyksiä.

Sveitsin liiga on aiemmin ollut tylsähkö kevään ratkaisupelien osalta, sillä Wiler-Ersigen on ollut aina se suurin ennakkosuosikki. Alligator Malansilla oli toki välissä oma ajanjaksonsa. Todellisia haastajia ei ole ollut. Tänäkin vuonna runkosarjan voittanut Wiler on totta kai taas mestarisuosikki, muttei enää niin selkeä. Runkosarjan voittajalla ja viimeisellä play-off -joukkueella oli tänä vuonna piste-eroa vain 16 pistettä, mikä on verraten viime kausiin huomattavasti vähemmän.

Alppimaassa ei tunneta valintaperiaatteita, vaan runkosarjan ykkönen kohtaa kahdeksanneksi jääneen, kakkonen seitsemänneksi tulleen ja niin edelleen. Tänä vuonna puolivälieräparit muovautuivat seuraavalla tavalla:

SV Wiler-Ersigen (runkosarjan 1.) – UHC Grünenmatt (8.)
UHC Alligator Malans (2.) – HC Rychenberg Winterthur (7.)
Grasshoppers Club Zürich (3.) – Tigers Langnau (6.)
Chur Unihockey (4.) – Floorball Köniz (5.)

Pääkallo.fi arvioi otteluparit näin:

Lassi Vänttinen on juuri tehnyt maalin. Niitä häneltä odotetaan pudotuspeleissäkin. Kuva: unihockey.ch

Lassi Vänttinen on juuri tehnyt maalin. Niitä häneltä odotetaan pudotuspeleissäkin. Kuva: unihockey.ch

SV Wiler-Ersigen – UHC Grünenmatt:
Wiler on mestarisuosikki, vaikka alkukausi ei ehkä vakuuttanut. Zürich johti runkosarjaa pitkään, mutta lopulta Wiler otti ansaitun paikkansa ykköspallilla. Voittamisen kulttuuri Sveitsin tasolla on Wilerissä hurja ja Lassi Vänttisen siirtyminen seuraan joulukuussa toi lisäpontta mestaruustaistoon. Mihinkään muuhun ei varmasti tyydytä tänä(kään) vuonna kuin mestaruuteen.

Grünenmattin kausi sen sijaan on ollut mielenkiintoinen. Se tipahti lopulta sijalle kahdeksan, vaikka käväisi jo viiden kärjessäkin. Grünenmatt on pelannut kaikkien yllätykseksi loistavan kauden ja etenkin syyskaudella se onnistui nappaamaan todella arvokkaita voittoja.

Kauden kohtaamiset seurojen välillä ovat olleet tiukkoja, eikä Wiler voi tähän sarjaan todellakaan lähteä niin sanotusti takki auki.

Seuraa heitä:
Grünenmatt – Victor Ferraresi ja Robin Markström: Ruotsalaisduo siirtyi Ruotsin Superliigasta – hyökkääjä Ferraresi Mullsjöstä ja puolustaja Markström Caperiotäbystä – Grünenmattiin ja on ollut tärkeä osa pikkukaupungin seuran menestystä. Ferraresi on erinomainen maalintekijä, joka sijoittui tehoin 24+19=43 NLA:n pistepörssin viidenneksi. Markströmillä on niin ikään suuri vastuu oman pään pelaamisen lisäksi hyökkäyspäässä. 17+5 -tehot kertovat siitä, että ruuti on ollut tällä kaudella kuivaa.
Wiler-Ersigen – Lassi Vänttinen: ”Vänä” on nostettava ilman sinivalkoisia lasejakin esille Wilerin miehistöstä. Pääkallo.fi:n aiemmassa jutussa kerrottiin, että sveitsiläisten vaikutelma tukka hulmuten maaleja iskevästä kulttihyökkääjästä oli kuin hän ei olisi koskaan lähtenytkään. Siitä ovat kertoneet myös Vänttisen puolessa kaudessa naulaamat 13+16=29 tehot. Salibandyliigassa alkanut pistetahti on siis jatkunut ja tärkeimmissä peleissä Vänttinen näyttänee, miten niitä tärkeitä maaleja isketään.

Runkosarjakohtaamiset:
UHC Grünenmatt – Wiler-Ersigen 5-9
Wiler-Ersigen – UHC Grünenmatt 10-9 rl.

Pääkallo.fi:n arvio:
Wiler on liian kova pala Grünenmattille ja jatkaa voitoin 4-2

UHC Alligator Malans on ennakkosuosikki HC Rychenberg Winterthuria vastaan. Kuva: Markku Taurama.

UHC Alligator Malans on ennakkosuosikki HC Rychenberg Winterthuria vastaan. Kuva: Markku Taurama.

UHC Alligator Malans – HC Rychenberg Winterthur
Tässä on mielenkiintoinen pari. Malansilta ei todellakaan oletettu runkosarjan kakkostilaa joukkueen heikennyttyä paperilla paljon aiemmista kausista. Winterthurin kausi taas oli kaksijakoinen – aluksi vaellettiin varjojen mailla ja sitten noustiin omalle tasolle ja ylikin.

Malans käväisi pari kierrosta ennen loppua jopa runkosarjan piikissä, mutta lopulta taipui kakkoseksi Wilerin tieltä, Winterthur sen sijaan otti huimalla loppukirillään lopulta seitsemännen sijan, vaikka oletettiin, että se lähtee pudotuspeleihin viimeiseltä sijalta.

Kauden aiemmissa kohtaamisissa Malansin peli on ollut Winterthurille myrkkyä ja se on voittanut kummatkin selvästi. Kovien pelien koittaessa tilanne voi kuitenkin olla viime kausista nuorentuneen Malans-ryhmän kohdalla eri, etenkin jos neljään perättäiseen voittoon runkosarjan lopettanut Winterthur jatkaa liitoaan.

Seuraa heitä:
Rychenberg Winterthur – Mikko Hautaniemi: Taaskaan ei tarvita suomalaislaseja. Mikko Hautaniemi on Winterthurin hyökkäyspelin henki ja elämä maalintekotaidollaan. Runkosarjassa irtosi maalipörssin kakkossija ja pistepörssin kuudes tontti tehoilla 33+9=42.
Alligator Malans – Claudio Laely: Malans on pelannut loistavasti joukkueena ja siitä se on saanut huomiota myös sveitsiläismediassa. Jotain kertoo myös pistepörssin kärkikymmenikkö, jossa ei runkosarjan kakkoseksi sijoittuneesta joukkueesta löydy ketään. Claudio Laely on osoittanut jo vuoden 2013 Champions Cupissa olevansa varsin kypsä pelimies ikäisekseen. Tänä vuonna 23 vuotta täyttävällä Laelylla on iso rooli Malans-ryhmässä ja hän on niitä yksilöitä, jotka voivat ottaa joukkuetta tarvittaessa vähän reppuselkäänkin.

Runkosarjakohtaamiset:
Rychenberg Winterthur – Alligator Malans 3-8
Alligator Malans – Rychenberg Winterthur 12-2

Pääkallo.fi:n arvio:
Winterthur pudottaa varsinaisen playoff-pommin ja jatkaa voitoin 4-3

Kim Nilssonin harteilla lepäävät Zürichin mestaruushaaveet. Kuva: Per Wiklund.

Kim Nilssonin harteilla lepäävät Zürichin mestaruushaaveet. Kuva: Per Wiklund.

Grasshoppers Club Zürich – Tigers Langnau
Jälleen erittäin kiehtova pari. Ennen kaikkea tasainen sellainen. Totta kai Zürich on parin ennakkosuosikki, sillä sitä se on aina mestaruustaistoon saakka. Kim Nilsson on kantanut joukkuetta upeilla otteillaan läpi kauden yhdessä häntä säestäneen Nico Scalvinonin kanssa. Kokenut kapteeni Michael Zürcher on myös tärkeä palanen. Ykköskenttä on siis jäätävän kova NLA:n tasolle.

Langnau on kuitenkin vaarallinen joukkue, mistä kertoo sekin, että se on voittanut joukkueiden väliset runkosarjakohtaamiset kummatkin. Puolustustaistelulla toki. Se on onnistunut pitämään Zürich-tähdet poissa maalintekopaikoilta ja tehnyt tarvittavan määrän maaleja voittoa ajatellen. Tätä faktaa mairittelee myös se, että Langau päästi runkosarjassa joukkueista vähiten maaleja. Langnaulla on eittämättä laadukas ryhmä kasassa, mutta onko Zürichin ratkaisuvoima silti liikaa pitkässä puolivälieräsarjassa?

Seuraa heitä:
Tigers Langnau – Simon Stucki ja Joonas Pylsy: Nämä miehet jakoivat joukkueen sisäisen pistepörssin voiton runkosarjan osalta. Langnau on nimenomaan hyvin tilkityn oman päänsä vuoksi hankala vastustaja kenelle tahansa, joten esille voisi nostaa helposti maalivahtikaksikkoa Jürg Siegenthaler – Curdin Furrer tai vaikkapa puolustajista Sandro Rindlisbacheria. Pudotuspeleissä tarvitaan kuitenkin tärkeitä maaleja, pelkällä puolustamisella Zürich ei kaadu. Niiden suhteen katseet kannattaa kääntää kokeneen Stuckin ja viime keväänä Suomen mestaruutta juhlineen Pylsyn suuntaan.
GC Zürich – Kim Nilsson: Ei kahta sanaa. Yksi maailman parhaista pelaajista on osoittanut parhaana päivänä dominoivansa NLA:ta mielin määrin. Runkosarjan 22 otteluun pitkänhuiskea ruotsalaishyökkääjä tinttasi 42 maalia ja antoi siinä sivussa 18 maalisyöttöä. Nilsson tietää mitä voittaminen vaatii, siitä kertovat esimerkiksi vuosien 2012 ja 2014 MM-kullat. Hän on myös tottunut ottamaan joukkueensa tarvittaessa reppuselkään jo AIK-aikoina.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
Tigers Langnau – GC Zürich 5-4
GC Zürich – Tigers Langnau 2-7

Pääkallo.fi:n arvio:
Tiukkaa tekee, mutta sarja on liian pitkä Langnaulle, Zürich jatkoon voitoin 4-3

Luca Graf kantaa isoa vastuuta Könizin puolustuksessa. Kuva: Per Wiklund.

Luca Graf kantaa isoa vastuuta Könizin puolustuksessa. Kuva: Per Wiklund.

Chur Unihockey – Floorball Köniz
Chur on ollut tasaisen varma. Jälleen kerran. Se pelasi stabiilin kauden, joka siivitti sen tällä kertaa kotietuun. Churia veikkailtiin ennen kautta hieman alemmas, joten sinänsä pari sijaa odotettua korkeammalla keikkuminen kertoo positiivisesta yllätyksestä.

Köniz taas on todella arvaamaton porukka. Sillä on potentiaalia periaatteessa mustaksi hevoseksi jopa mestaruutta ajatellen, mutta kausi on näyttänyt, että joukkueen hyvän ja huonon päivän ero on pahimmillaan valtava.

Kauden aiemmat kohtaamiset ennakoivat tasaista sarjaa, joka voi kääntyä aivan miten päin vain.

Seuraa heitä:
Floorball Köniz – Luca Graf ja Jonas Ledergerber: Ailahtelevasta Könizistä nostetaan esille pistelinko Manuel Maurerin sijaan kaksi puolustajaa. 25-vuotias Graf on monipuolinen pelaaja, joka käväisi viime vuonna pelaamassa Ruotsissa Superliigaa Vaxjö Vipersin riveissä. Hänen tasapainoisella pelaamisellaan Könizin mahdollisuudet menestyä paranevat. Ledergerber sen sijaan on vuonna 1993 syntynyt lupaava puolustaja, joka teki 14+6=20 -tehojensa myötä tänä vuonna varsinaisen läpimurtonsa NLA:ssa.
Chur Unihockey – Riku Kekkonen: Suomalaissentteri on Churin hyökkäyspelin sielu. Kari Koskelainenkin (runkosarjassa tehot 19+9) on ehtynyt hyvään vireeseen vaisun viime kauden jälkeen, kun sai vanhan tutkaparinsa vierelleen. Kekkonen on tehnyt pisteitä 15 maalin ja 17 syötön verran ja tasapainottanut joukkueensa peliä. Churin tasaisesta joukkueesta voisi nostaa esille muitakin, mutta tänä keväänä tämä tutkapari voi tehdä vielä ihmeitä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
Chur Unihockey – Floorball Köniz 6-8
Floorball Köniz – Chur Unihockey 4-6

Pääkallo.fi:n arvio:
Köniz jatkoon vaiherikkaan sarjan jälkeen voitoin 4-3

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.