Ulkomaat

Sveitsin maalipörssin kakkonen: ”Pudotuspeleissä pitäisi varmaan takakarvatakin”

03.03.
2015
1 Kommentti
18
Ulkomaat
Mikko Hautaniemen harteilla lepää HC Rychenberg Winterthurin menestys. Kuva: Damian Keller / unihockey.ch

Mikko Hautaniemen harteilla lepää HC Rychenberg Winterthurin menestys. Kuva: Damian Keller / unihockey.ch

Sveitsin salibandyliiga NLA:ssa alkavat pudotuspelit HC Rychenberg Winterthurin osalta huomenna, keskiviikkona. Pääkallo.fi tavoitti seuran maalipyssy Mikko Hautaniemen puhelimitse ja kyseli kuulumisia play-offien alla.

Puhelimen toisessa päässä vastasi tuttuun tapaansa puhelias turkulainen, jonka haastattelun puhtaaksi kirjoittamisessa vaadittiin toimittajaltakin Suomi-Turku-Suomi sanakirjan ahkeraa käyttöä.

Rychenberg aloitti kauden todella vaisusti, häviten kerta toisensa perään. Hautaniemen mukaan nyt joukkueelle kuuluu hyvää.

– Mahtavasti on mennyt! MM-kisatauko tuli huonoon paikkaan, sillä olimme juuri löytäneet hyvän vireen. Sitten oli tämän vuoden alkuun pari pahaa vastusta, mutta sen jälkeen olemme pelanneet loistavasti ja fiilikset joukkueessa ovat hyvät, Hautaniemi sanaili Pääkallo.fi:lle.

Suorasanainen Hautaniemi sanoi kuitenkin, että playoff-tunnelma voisi näkyä selvemmin joukkueessa.

– No esimerkiksi viime keskiviikon treenit olivat kyllä niin naurettavaa touhua kuin olla ja voi. Ei paljon näyttänyt, että viikon päästä pelataan playoffeja. Ohjelma lisääntyy ja treenien merkitys kasvaa, joten eiköhän se ala hallillakin näkyä.

Hautaniemen ja Niklas Niirasen edustama Winterthur kohtaa pudotuspeleissä nuorentuneen ja jopa yllättäen runkosarjan kakkoseksi venyneen Alligator Malansin. Isokokoisen hyökkääjän mukaan joukkueen kesken ei olla sovittu tavoitteista, vaan mennään peli kerrallaan.

– Jokainen playoff-peli on enemmän kuin yksikään runkosarjan peli. Malans on meille aina vaikea vastustaja, joten on hyvä kysymys miten heidät kaadetaan. Itse en ole mikään taktinen nero, joten eiköhän valmentaja kerro miten pelataan ja sen mukaan tehdään parhaamme, Hautaniemi kertoo ja jatkaa heti perään:

– Tyhmiin virheisiin ei ainakaan ole varaa. Itsekin runkosarjan peleissä pariin otteeseen lähdin alimpana hassuttamaan vastustajan kärkikarvaajaa, eikä siinä kovin hyvin käynyt, Hautaniemi naurahti.

Mikko Hautaniemi paukutti viime kaudella 23 maalia TPS:lle. Arkistokuva: Anssi Koskinen.

Mikko Hautaniemi paukutti viime kaudella 23 maalia TPS:lle. Arkistokuva: Anssi Koskinen.

Pitkänhuiskea maalinsylkijä oli runkosarjan kakkonen maalipörssissä. Hänen edelleen ylsi vain ruotsalaistähti Kim Nilsson. Hautaniemen omasta mielestä kausi onkin sujunut hyvin.

– En ole aina hohdokkaasti esiintynyt, mutta nykyään on oppinut mentaalisesti siihen, että maaleja tulee, kun jaksaa painaa duunia. Ennen meni niin, että jos ei ekaan tai tokaan erään osunut, niin sitten ei osunut koko pelissä. Nilssonilla kävi alkukaudesta vähän säkä, muuta selitystä tuolle kakkossijalle ei oikein tule mieleen, Hautaniemi virnuili.

Hautaniemeltä odotetaan pudotuspeleissäkin eritoten maaleja ja miehen merkitys joukkueelle on iso niin pukukopissa kuin kentän puolella. Parannettavaa silti löytyy ja erilaisia toiveitakin on valmennusjohdolle esitetty.

– Pudotuspeleissä pitäisi takakarvaustakin vähän ahkerammin varmaan suorittaa. Olen sanonut koutsille, että peluuttaisi minua alivoimassa maalin edessä. Siinä ei tarvi paljoa liikkua ja olen isokokoisena ulottuva ja hyvä peittämään. Voisin antaa myös sellaista Chris Pronger-tyyppistä poikittaista mailaa tilanteen tullen vastustajan maalineduspelaajille. En halua katsella tuppi suussa penkillä, kun meitä pyöritellään.

Kokonaisuutena Winterthur on Hautaniemien sanojen mukaan taisteleva joukkue ja inhottava vastustaja. Ulkomaalaiset ovat silti joukkueen syömähampaat. Sveitsiläisistä esille nousee puolustuksen viimeinen lukko.

– Minulle on ollut todella positiivinen yllätys, miten fiksu ja monipuolinen pelaaja ruotsalainen Jens Frejd on. En tiennyt juuri mitään myöskään Niklas Niirasesta, mutta hänkin on osoittautunut erinomaiseksi puolustajaksi. Iso ruutu on upean kauden pelanneella maalivahdillammekin, joka pelaa ensimmäistä kauttaan ykköstorjujana, Hautaniemi paalutti.

Mikko Hautaniemen visiitti Turkuun jäi kauden mittaiseksi. Arkistokuva: Anssi Koskinen.

Mikko Hautaniemen visiitti Turkuun jäi kauden mittaiseksi. Arkistokuva: Anssi Koskinen.

Suupaltti maalilinko käväisi viime kaudella Tepsissä, mutta paluu Sveitsiin oli helppo päätös.

– Kotona käynti oli iso pettymys. En tykännyt kaudesta pelillisesti enkä nauttinut Tepsissä olemisesta. Sesongin viimeisen pelin jälkeen en ollut TPS-organisaation kanssa missään tekemisissä yli kuukauteen ja sitten soikin puhelin täältä päin. Helppo oli palata tuttuun seuraan ja paljon mieluummin olen nyt täällä kuin Tepsissä, Hautaniemi vinkkasi turkulaisseuran tämän kauden heikkoon menestykseen.

Tavoitteita Hautaniemellä on vielä itsellään paljon. Suomeen paluu ei ole edessä, vaan ura jatkunee Sveitsissä, mutta seura ei välttämättä ole HC Rychenberg Winterthur.

– Päätökset teen kauden jälkeen, mutta voittaa haluaisin aikuisten tasolla. Salibandyssa kun ei C89-ikäluokan aluemestaruudella pääse juuri leijumaan. Henkilökohtaisesti haluaisin päästä maajoukkueeseen kokeilemaan ja ottaa paikan sieltä. Katselin pelejä vesi kielellä joulukuussa ja nyt, kun fysiikkani on kunnossa, niin koen, että MM-areenalle olisi itselläkin annettavaa.

Loppuun Hautaniemi vinkkaa vielä hieman kulttuurieroista Sveitsin ja Suomen välillä, niin hyvässä kuin pahassa.

– Kättelykulttuuri on tarttunut itsellekin. Se on siistiä, että koppiin tultaessa toiset huomioidaan kunnolla. Suomessa hyvä kun ”morot” huikataan, kun tullaan tai lähdetään. Mutta kättelyt menevät kyllä överiksi täällä. Joka pelin jälkeen kätellään normaalisti vastustajat ja sitten heitetään vielä ylävitoset oman jengin kanssa. Mekin hävittiin kotona Waldkirch-St. Gallenille, joka on ihan luokaton jengi, ja sen jälkeen vielä viskattiin varmuuden vuoksi omien kesken yläfemmat. Naurettavaa touhua siinä tilanteessa, mutta se on maan kankea tapa, johon on pitänyt tottua, Hautaniemi naureskeli.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
rantuarja
03/03/2015
Hyvä haastis! Kittilä on selkeästi ammattilainen. Tämä artikkeli sai minut kiinnistumaan salibandystä.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.