Yle: Pohjanmaalla edullisinta harrastaa salibandya – Etelä-Suomessa lähes kaksi kertaa kalliimpaa

Junioriurheilun hinnat puhuttavat jälleen. Kuva: Anssi Koskinen

Junioriurheilun hinnat puhuttavat jälleen. Kuva: Anssi Koskinen
Junioriurheilun hinnat puhuttavat jälleen. Kuva: Anssi Koskinen

Yle selvitti yhteistyössä Salibandyliiton kanssa 10-vuotiaiden salibandyharrastuksen hintoja. Hintoja vertailtiin alueellisella tasolla. Selvitys oli osana laajempaa junioriurheilua koskevaa juttusarjaa.

Selvityksen mukaan Pohjanmaalla 10-vuotiaiden kausimaksut, matkustuskulut ja varustehankinnat kipuavat korkeimmillaan 650 euroon kaudessa pelaajaa kohden. Etelä-Suomessa samanikäisten saman lajin harrastaminen maksaa keskimäärin 1200 euroa kautta kohden.

Eteläsuomalaisten korkeampia hintoja selitetään pitkälti sillä, että joukkueet harjoittelevat enemmän ja toiminta voi olla hyvin organisoitua jo 10-vuotiailla. Tällä tarkoitetaan sitä, että seuroissa voi olla maalivahti- ja fysiikkavalmentajia, jotka vaikuttavat hintoihin.

Yksi tärkeä hintoja nostava tekijä tekstin mukaan on myös se, että hallit ovat pääosin yksityisiä ja yhden tunnin vuoron hinta voi olla jopa 110 euroa. Salibandyliiton seuratoiminnan päällikön Kim Sällströmin mukaan 10-vuotiaiden vuorojen hinnat ovat nousseet noin 20 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana. Jutun mukaan Etelä-Suomessa on annettu tukihelpotusta kausimaksuihin vähävaraisemmille.

Pienempien paikkakuntien huokeampia hintoja selitetään sillä, että seurat saavat paremmin sponsorituloja ja osa menoista katetaan talkootöillä.

Jutussa mainitaan myös, että salibandyn pelaaminen pelkästään harrastusmielessä on kohtalaisen edullista. Kuitenkin pelkkä harrastepelaaminen on kallimpaa Etelä-Suomessa kuin pelaaminen sarjassa Pohjanmaalla.

Lasten liikuntaharrastusten hintataso puhuttaa tällä hetkellä kovasti. Urheilusanomat julkaisi samasta aiheesta laajan selvityksen muutama viikko sitten.

Ylen artikkelit aiheesta:
Etelä-Suomessa 10-vuotias maksaa salibandyharrastuksesta pohjalaista reilusti enemmän
Osa vanhemmista ostaa itselleen vapaa-aikaa – vie lapsiaan hoitoon seurojen harjoituksiin
Vähävaraisten urheiluperheiden auttamiseksi suunnitellaan 10 miljoonan euron valtakunnallista avustusrahastoa

Lue myös:
US: Laaja selvitys junioriurheilun kustannuksista – salibandy loistaa huokealla hintatasollaan