Nuorten ensimmäinen SM-finaali ratkesi pelimiesten kympillä – ”Meidän parempi fysiikka ratkaisi”

Kuva: Juhani Järvenpää

Tapanilan Erä käänsi päätöerässä lauantaina pelatun A-nuorten ensimmäisen SM-finaalin edukseen. Classic karkasi jo 2-4-johtoon kolmannessa erässä Krister Savosen vapaalyöntimaalilla, mutta Erä iski viiteen minuuttiin kolmesti ja voitti ensimmäisen ottelun 5-4.

Molemmat maalivahdit pelasivat todella hyvin. Yhtäkään helppoa ei mennyt selän taakse ja erityisesti ensimmäisessä erässä vaarallisen oloiset tilanteet onnistuttiin nollaamaan. Classic pelasi kaksi erää pallollista peliään todella hyvin ja haastot Erän puolustukseen olivat näyttäviä – kuitenkaan parhaille maalipaikoille eivät vierailijat päässeet. Kotijoukkue paransi peliään jatkuvasti ottelun edetessä. Tilastot näyttävät Classicin olleen lievästi niskan päällä, mutta jostain syystä Erän laukaukset tai niiden yritykset eivät todellakaan olleet laadukkaita. Monet loistavat paikat kaatuivat hutikuteihin ja siipaisuihin. Kolmas erä oli ensimmäisen kympin ajan todellista hurlumhei-salibandyä ja tunne vei molempia joukkueita. Erä oli lopulta kypsempi ja hallitsi loppua kohden.

Hyvin pelanneiden maalivahtien lisäksi Classicin Krister Savonen oli kova. Hän pystyi yksinään pelaamaan Erän hyökkäyspäässä pitkiä pallollisia jaksoja, mutta joukkuekavereiden tuki oli heikkoa. Todella hyvä viimeistely vaparikuviosta kertoo pelaajan taidoista. Erältä puolestaan Janne Jaanus oli niin hyvässä, kuin pahassa näkyvin pelaaja. Hän teki hyvällä laukauksella 4-4-tasoitusmaalin, mutta osoitti myös turhautumista tuomareihin ja tempaisi pallon vihellyksen jälkeen Classicin vaihtopenkille juuri ennen Savosen vapaalyöntimaalia, säästyen kuitenkin jäähyltä.

Ottelun puheeaihe?
Tunnelma Mosahallissa oli hyvä. Bussillinen Classic-faneja piti kiitettävästi meteliä koko ottelun ajan ja antoi finaalien arvoisen sysäyksen. Muutamat tuomareiden tuomiot ihmetyttivät käytävillä ottelun jälkeen. Salomonin tuomiolla saatu Savosen maaliin johtanut vapaalyönti hämmensi erityisesti. Kumpikaan annetuista jäähyistä ei ollut ottelun linjaan nähden jäähyn arvoisia ja Erä-faneja puhutti kaksi viheltämättä jätettyä rangaistuslaukauksen arvoista tilannetta, joista jälkimmäisessä Classic puolustus peitti tyhjään maaliin lauotun pallon jalkapallosta tutulla liukutaklauksella.

– Jännitettiin alussa ja oltiin todella huonoja. Johtuneeko sitten pelaamattomuudesta vai mistä. Maalivahtihan meitä piti pystyssä. Toisessa erässä päästiin juoneen kiinni. Kolmannessa pystyttiin jo tuottamaan hyvin mestoja ja meidän parempi fysiikka tämän ottelun sitten ratkaisi, kommentoi Pääkallo.fi:lle Erän valmentaja Bengt Lodenius.
– Pitää pystyä viemään ottelut loppuun asti, eikä saa tuudittautua missään vaiheessa. Tänään vähän tuntui siltä, että lopetettiin pelaaminen ja annettiin kaverille voitto. Väsymystähän on monenlaista ja tänään ei henkisesti jaksettu loppuun asti. Kun miettii esimerkiksi OLS-sarjan viimeistä ottelua, niin siinä vaan pelattiin ja hyvin jaksettiin, kertoi Classicin Simo Ruuskanen.

Ainoat kahden pisteen pelaajat olivat Erä Teemu Metsälä 1+1 ja Classicin Juho Syvänen 1+1. Erän Santeri Kainulainen 21 torjuntaa ja Classicin Lassi Toriseva 16 torjuntaa.