6–1-johto suli jatkoaikatappioksi A-nuorten finaalissa – Erä voittoon ilman suurimpia tähtiään

Miska Mäkinen (nro 33) osui jatkoajalla ajassa 64.04. Kuva: Topi Naskali

Tapanilan Erä nousi viiden maalin takaa-ajoasemasta voittoon A-poikien toisessa SM-finaalissa Classicin vieraana. Erän Miska Mäkisen jatkoaikamaali hiljensi lopullisesti Tampere Areenan kotiyleisön ja sinetöi loppulukemiksi 6–7 (3–1, 3–1, 0–4, 0–1).

Erä johtaa finaalisarjaa 2–0. Erän ensimmäinen ottelupallo on vuorossa keskiviikkona Mosahallilla Helsingissä.

Classic hallitsi kahta ensimmäistä erää ja viimeisteli tehokkaasti paikoistaan. Erän Henri Luoma teki kuitenkin toisen erän loppuun henkisesti tärkeän 2–6-kavennuksen. Kun Miika Iskanius viimeisteli päätöserän alkuun Erän kolmannen maalin, sai vierasjoukkue lopullisesti hengen päälle. Erän uskoa vahvisti muisto ensimmäisestä finaalista, jossa joukkue nousi viimeisellä kymmenellä minuutilla kahden maalin takaa voittoon. Classicille tarjottiin vielä ratkaisua ylivoimalla varsinaisen peliajan lopussa ja jatkoajan alussa, mutta Erä kesti. Miska Mäkinen latasi vastaiskun päätteeksi pallon yläkulmaan ja pysäytti kellot aikaan 64.04.

Teemu Metsälä on profiloitunut finaalisarjassa päätöserän loppuhetkien tärkeiden maalien mieheksi. Maanantaina hänen laukauksensa tasoitti pelin 6–6:een neljä minuuttia ennen loppua. Erän Riku Holopainen oli alati vaarallinen hyökkäyspäässä ja keräsi ottelun korkeimmat tehot (1+2). Erän maalivahti Santeri Kainulainen päästi kuusi maalia kahteen ensimmäiseen erään, mutta oli ratkaisuhetkillä rautaa. Hän on ollut ottelusarjassa parempi kuin virkaveljensä, Classicin liigajoukkueen ykkösmaalivahti Lassi Toriseva. Classicin vahvan vaiheen ottelun alussa polkaisi käyntiin Otto Kunnari, joka iski joukkueensa kaksi ensimmäistä maalia.

Kuva: Topi Naskali

Erä on vienyt kahden ensimmäisen finaalin kolmannet erät yhteismaalein 8–2 ja siihen vielä maanantain jatkoaikamaali päälle. Kumpikaan joukkue ei ole pystynyt pelaamaan ehjää 60-minuuttista, mutta on jokseenkin eri asia olla parhaimmillaan ottelun lopussa kuin sen alussa. Vaikka kaukalossakin on riittänyt paljon puheenaiheita, puhuttaa runsaasti myös se, ketkä kaukalosta puuttuvat. Erän miesten liigajoukkueen vakiokasvoihin kuuluvat Markus Laakso, Eero Nuutinen, Kasper Vainikka ja Tuure Ailio eivät ole olleet kahdessa ensimmäisessä finaalissa kokoonpanossa. Erän valmennusjohto on luottanut pelaajiin, jotka veivät joukkueen finaaleihin.