Liigat

Analyysi: Mitä ihmettä tapahtui toisen finaalin päätöserässä?

05.04.
2015
3 Kommenttia
1
Liigat
Kuva: Esa Jokinen

Kuva: Esa Jokinen

Reilut 13 minuuttia ottelua jäljellä ja Happee johtaa SPV:tä Salibandyliigan toisessa finaalissa Seinäjoella 0-3.

12 minuuttia myöhemmin SPV siirtyy johtoon 4-3 ja purjehtii voittoon lukemin 5-3.

Mitä ihmettä tapahtui?

Selityksen löytämiseksi pitää mennä kolmannen erän alkuun, kun peli oli vielä 0-2. Happee loi muutaman paikan ja nousi alivoimalla 0-3-johtoon. Jyväskyläläisten peliin oli kuitenkin heti toisen tauon jälkeen ilmestynyt vakava ja vaarallinen ongelma: oman pään ja keskialueen pallonmenetykset.

Vaaralliset pallonmenetykset vain lisääntyivät SPV:n surkean ylivoiman jälkeen. Seurauksena peli alkoi aaltoilla päästä päähän. Ennen kaikkea seinäjokiset pääsivät toteuttamaan pelitapansa kovaa ydintä: aktiivista karvausta ja teräviä kääntöjä pallonriistoista.

Pikku hiljaa SPV alkoi saada onnistumisia, jotka ruokkivat joukkueen maissa ollutta itseluottamusta. Vaikka maaleja he joutuivat hieman odottelemaan. Seinäjokisten hyökkäyspeliin tuli uskallusta.

Lisääntynyt pelirohkeus toi kentälle kauan kaivattuja haastoja ja nopeita syöttöketjuja. Happeen alueellinen miesvartiointi ei avaudu, jos pallon kanssa ei haasteta happeelaisesta ohi – tai ainakin heidän keskellensä. Kun SPV alkoi uskaltaa haastaa erityisesti syvällä ja ”taskusta”, paikkoja alkoi syntyä. Paikat olivat myös vaarallisimpia kuin aikaisemmin, niitä tuli jopa poikittaissyötöistä. Eero Kosonen Happeen maalilla ei päässyt enää niin helpolla.

Oli siis vain ajan kysymys, koska SPV:n ketsuppipullo vihdoin aukeaa, varsinkin kun tolpat ja Jarno Ihme pelastivat Happeen maalipaikoissa. Ajassa 54:35 se sitten tapahtui, kun Janne Hulmi maalasi 2-3. Eikä mennyt aikaakaan (58:57), kun seinäjokiset johtivat 4-3 ja voitto jäi Etelä-Pohjanmaalle.

Hyvä on myös huomata, että ratkaisussa pääroolia näyttelivät molempien joukkueiden kärkikentät. SPV:n ykkönen (Hulmi) teki maaleista kolme (1-3 kolmosen pakeilla) ja kakkonen voittomaalin 4-3. Happeen ykkönen päästi maalit 3-3 ja 4-3 sekä kakkonen SPV:n kaksi ensimmäistä maalia. Viidennen maalin SPV teki tyhjiin.

Miksi Happee menetti voiton menettelemällä palloa? Jo ensimmäisessä finaalissa jyväskyläläisillä oli vaikeuksia ottelun läpiviennissä. Joukkueen hyökkäyspeli oli toisen erän puolivälistä melkoista puskemista. Silloin SPV ei kuitenkaan pystynyt tätä hyödyntämään ja Happee pääsi iskemään tärkeän neljännen maalin.

Sama ongelma läpiviennissä toistui toisessa finaalissa erityisesti 0-3-alivoimamaalin jälkeen. Kenties Seppo Pulkkisen suojattien ajatukset pääsivät siinä hieman karkaamaan lopputulokseen ja kannun nostelemiseen kotona jäähallissa.

Huomioon pitää kuitenkin ottaa myös SPV:n aktivoitunut karvauspeli. Joukkue alkoi prässätä enemmän kuin avauserissä ja tuplata keskialueella. Sanalla sanoen SPV alkoi pelata oman pelitapansa mukaista peliä (aktiivinen puolustus, terävät käännöt riistoista). Happee lähti tähän leikkiin mukaan luopumalla pelivälineestä toistuvasti ja vaarallisesti.

Kolmas miesten Salibandyliigan finaali alkaa sunnuntaina kl0 15.30.

Linkit:
Ottelutilastot
Juha Käenmäen ottelukuvat
Pääkalloraportti: SPV käänsi pelin uskomattomalla kirillä
Pääkallotodistus: Kotijoukkueen sytyttänyt Hulmi toisen finaalin ykköstähti
Väkkärämäinen SPV-hyökkääjä nousi yllätysratkaisijaksi: ”Urani hienoin maali”
Tämän pelaajan vaihto ketjusta toiseen muutti kaiken – ”Pahassa sillassa oltiin”
Koponen Ylelle: ”Punainen pelaa aina loppuun asti”
SPV:n tähtihyökkää: ”Päätettiin, ettei voida pelata näin”
Alivoimamaalari Savinainen: ”Aina kun teen maalin, jää voitto saamatta”
Happee-kuopus Ukkonen ihmeissään: ”Koko porukka jäätyi”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Analyysi
05/04/2015
Kovin ohut arviointi ja paljon mutuja. Jos teet analyysin niin käytä enemmän dataa ja faktoja, pallonmenetykset ja muutokset kaksinkamppailuissa erien / tapahtumajaksojen välillä, eteenpäinvievien syöttöjen määrä/harhat. Kyllä sä tiedät mistä se kuva kaivetaan. Tunnetilan muutos ja usko palasi, korvien välissä ratkesi jne tätä jargonia kyllä jokainen osaa kirjoittaa ja kertoa ja totta kyllä, mutta kiinnostavaa on analyysissa numerot ja faktat tuon takana. Kiitos hyvästä raportista, analyysia odotellessa.
Analyysi 2
05/04/2015
Taas kerran minusta Happen valmennus ei ollut pelissä hereillä. Missä aikalisä, joka olisi tullut ottaa kun spv lisäsi kierroksia, viimeistään 3-2 tilanteessa. Takaiskut tulivat ylipelaamisesta, jolloin omalle alueelle jäi miesalivoima. Lisäksi maalineduksen merkkaaminen 4.maalissa epäonnistui kun 2 miestä Härkösen molemmin puolin, mutta mailaa tai syöttösuuntaa ei pidetty. Pukemisesta pallon menetyksiä, joista annettiin turhia kääntöjä. Eli aikalisällä olisi pitänyt teroittaa juuri näitä: ei yli-innokasta hyökkäysintoa kun johdetaan. Riittävästi miehiä pelin alla koko ajan. Nopeasti ja nöyrästi pallo vaikkapa ilmassa vastustajan päätyyn, jossa peli jäädytetään. Lopuksi: vain ja ainoastaan Ihmeen ansiosta kävi näin. Loistava. Toisaalta pienten marginaalien peli: tolpasta sisään ja 4-1, sen sijaan että vastaiskusta tuli 3-2. Toinen vaihtoehto olisi varmaan tappanut pelin.
Edellinen
05/04/2015
Niinpä, ei siis pukemisesta kääntöjä vaan puskemisesta :).Myös tyhjiin heitto tuli kun laidassa menetys ja siitä nopea vippaus. Turhaa pallon pitoa, maalille vaan ja hakataan sisään kun ainoastaan maali merkitsee.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.