Analyysi: Mitä ihmettä tapahtui toisen finaalin päätöserässä?

Kuva: Esa Jokinen

Reilut 13 minuuttia ottelua jäljellä ja Happee johtaa SPV:tä Salibandyliigan toisessa finaalissa Seinäjoella 0-3.

12 minuuttia myöhemmin SPV siirtyy johtoon 4-3 ja purjehtii voittoon lukemin 5-3.

Mitä ihmettä tapahtui?

Selityksen löytämiseksi pitää mennä kolmannen erän alkuun, kun peli oli vielä 0-2. Happee loi muutaman paikan ja nousi alivoimalla 0-3-johtoon. Jyväskyläläisten peliin oli kuitenkin heti toisen tauon jälkeen ilmestynyt vakava ja vaarallinen ongelma: oman pään ja keskialueen pallonmenetykset.

Vaaralliset pallonmenetykset vain lisääntyivät SPV:n surkean ylivoiman jälkeen. Seurauksena peli alkoi aaltoilla päästä päähän. Ennen kaikkea seinäjokiset pääsivät toteuttamaan pelitapansa kovaa ydintä: aktiivista karvausta ja teräviä kääntöjä pallonriistoista.

Pikku hiljaa SPV alkoi saada onnistumisia, jotka ruokkivat joukkueen maissa ollutta itseluottamusta. Vaikka maaleja he joutuivat hieman odottelemaan. Seinäjokisten hyökkäyspeliin tuli uskallusta.

Lisääntynyt pelirohkeus toi kentälle kauan kaivattuja haastoja ja nopeita syöttöketjuja. Happeen alueellinen miesvartiointi ei avaudu, jos pallon kanssa ei haasteta happeelaisesta ohi – tai ainakin heidän keskellensä. Kun SPV alkoi uskaltaa haastaa erityisesti syvällä ja ”taskusta”, paikkoja alkoi syntyä. Paikat olivat myös vaarallisimpia kuin aikaisemmin, niitä tuli jopa poikittaissyötöistä. Eero Kosonen Happeen maalilla ei päässyt enää niin helpolla.

Oli siis vain ajan kysymys, koska SPV:n ketsuppipullo vihdoin aukeaa, varsinkin kun tolpat ja Jarno Ihme pelastivat Happeen maalipaikoissa. Ajassa 54:35 se sitten tapahtui, kun Janne Hulmi maalasi 2-3. Eikä mennyt aikaakaan (58:57), kun seinäjokiset johtivat 4-3 ja voitto jäi Etelä-Pohjanmaalle.

Hyvä on myös huomata, että ratkaisussa pääroolia näyttelivät molempien joukkueiden kärkikentät. SPV:n ykkönen (Hulmi) teki maaleista kolme (1-3 kolmosen pakeilla) ja kakkonen voittomaalin 4-3. Happeen ykkönen päästi maalit 3-3 ja 4-3 sekä kakkonen SPV:n kaksi ensimmäistä maalia. Viidennen maalin SPV teki tyhjiin.

Miksi Happee menetti voiton menettelemällä palloa? Jo ensimmäisessä finaalissa jyväskyläläisillä oli vaikeuksia ottelun läpiviennissä. Joukkueen hyökkäyspeli oli toisen erän puolivälistä melkoista puskemista. Silloin SPV ei kuitenkaan pystynyt tätä hyödyntämään ja Happee pääsi iskemään tärkeän neljännen maalin.

Sama ongelma läpiviennissä toistui toisessa finaalissa erityisesti 0-3-alivoimamaalin jälkeen. Kenties Seppo Pulkkisen suojattien ajatukset pääsivät siinä hieman karkaamaan lopputulokseen ja kannun nostelemiseen kotona jäähallissa.

Huomioon pitää kuitenkin ottaa myös SPV:n aktivoitunut karvauspeli. Joukkue alkoi prässätä enemmän kuin avauserissä ja tuplata keskialueella. Sanalla sanoen SPV alkoi pelata oman pelitapansa mukaista peliä (aktiivinen puolustus, terävät käännöt riistoista). Happee lähti tähän leikkiin mukaan luopumalla pelivälineestä toistuvasti ja vaarallisesti.

Kolmas miesten Salibandyliigan finaali alkaa sunnuntaina kl0 15.30.