Classicilla riemun päivä: myös A-juniorit voittivat Suomen mestaruuden – lue juttupaketti

Classicin A-nuoret toivat seuralle toisen Suomen mestaruuden samana päivänä. Kuva: Juhani Järvenpää.

Sunnuntai 12. huhtikuuta muodostui tamperelaisen SC Classicin 25-vuotisen seurahistorian tähän saakka menestyksekkäimmäksi päiväksi, kun naisten Suomen mestaruuden lisäksi myös A-pojat juhlivat SM-kultaa.

Classic voitti Tapanilan Erän A-poikien ratkaisevassa viidennessä finaalissa Helsingissä maalein 8–1 (2–1, 3–0, 3–0).

Salibandyssa ei nousta usein pudotuspelisarjoissa 0–2-tappioasemasta voittoon. Classic teki sen kahdesti, ensin välierissä OLS:aa vastaan ja nyt finaaleissa Tapanilan Erää vastaan.

Classic puolusti uhrautuvasti joukkueena ja iski tehokkaasti maaleja paikoistaan. Aina kun Erä sai vahvan otteen pelistä, kuittasi Classic tekemällä maalin. Paras esimerkki tästä oli Atte Erosen vapaalyönnistä lataama 5–1-osuma toisessa erässä pian sen jälkeen, kun Classic oli tappanut Erän kahden minuutin ylivoiman.

Classic-vahti Lassi Toriseva nosti tasoaan jatkuvasti kolmessa viimeisessä ottelussa. Ratkaisevassa finaalissa hän oli jo lähes ohittamaton. Vaivainen Krister Savonen pystyi pelaamaan hammasta purren vain kolme vaihtoa ennen kuin asteli koppiin, mutta ehti antaa joukkueelleen alkutahdit 1–0-maalillaan.

Classicin ja Erän välinen tasoero oli finaalisarjassa äärimmäisen pieni, vaikka viimeisen finaalin numerot kertovat toista. Henkisellä tasolla on huomattavasti helpompi lähteä ratkaisevaan finaalin kahden ottelun voittoputkessa kuin kahden tappion jälkeen. Erä jätti käyttämättä ottelusarjassa liigamaalivahti Markus Laaksoa, puolustaja Kasper Vainikkaa ja puolikuntoista tehohyökkääjä Eero Nuutista. Päätös luottaa loppuun saakka erinomaisen kauden pelanneeseen vakiokokoonpanoon oli erittäin kunnioitettava, mutta saattoi maksaa Erälle mestaruuden.

– Classicia pidetään taitojoukkueena, mutta kyllähän me ryynättiin. Hirveä taistelu koko joukkueelta. Ansaittiin todella voittaa, junioriuransa ensimmäiseen SM-kultaan päättänyt maalivahti Lassi Toriseva sanoi.

– Kertoo tosi paljon joukkueesta, että noustiin kahdesti 0–2-tilanteesta voittoon, ja on se omaankin korvaan aika uskomaton juttu. OLS-sarjan pojat käänsivät kotiin hirveällä kiukulla, ja siitä kokemuksesta taisi olla hyötyä finaalisarjassakin, totesi Classicin valmentaja Simo Ruuskanen, jonka edellinen SM-kulta tuli NST:n A-poikien valmentajana 11 vuotta sitten.

– Ei ollut helppoja maaleja tarjolla meille tänään. Hakattiin päätämme seinään. Olihan vastustajan maalivahti aika jäätävä, Erän valmentaja Bengt Lodenius sanoi.

Muuta huomioitavaa:
Suomen mestaruus oli Classicille vasta neljäs poikajunioreissa, ja ensimmäinen seitsemään vuoteen. Nuoremmat C-pojat voittivat kultaa keväällä 2008. Tästä joukkueesta olivat A-poikien mestarijoukkueessa mukana Krister Savonen ja Nico Salo. Kaksi muuta mestaruutta ovat Ilveksen ja Classicin yhteisen IC-Akatemian A- ja B-poikien voitot keväältä 2006.

Classic: Otto Kunnari 2+1, Markus Kaivanto 2+0, Lassi Toriseva 32/33 torjuntaa.
Erä: Tuukka Vettenranta 1+0 ja A-SM pudotuspelien pistepörssin voitto

Pettynyt Erän A-poikien puolustaja: ”Molemmat menivät all-in”
Classic-junioreiden tähtipakki: ”Kun oli pakko voittaa, tämä joukkue syttyi kunnolla”
Kevään aikana kovia kokenut Krister Savonen: ”Tärykalvot räjähtivät tänään”