Maajoukkueet

Pääkalloennakko: Nuorten MM-kisojen B-lohko esittelyssä – Suomi, Sveitsi, Latvia ja Slovakia

27.04.
2015
7 Kommenttia
8
Maajoukkueet
Suomi on onnistunut voittamaan Ruotsin jo kahdesti tämän kauden aikana. Arkistokuva: Per Wiklund

Suomi on onnistunut voittamaan Ruotsin jo kahdesti tämän kauden aikana. Arkistokuva: Per Wiklund

Suomi lähtee jahtaamaan kolmatta nuorten maailmanmestaruutta Helsingborgiin. Joukkue pelaa kisojen B-alkulohkossa yhdessä Sveitsin, Slovakian ja Latvian kanssa.

Ruotsin ja Suomen lisäksi Sveitsiä ei kannata unohtaa pois laskuista, kun puhutaan kisojen kovimmista joukkueista. Jo aiemmat kisat ja ottelut ovat todistaneet, että Sveitsi kykenee haastamaan joukkueen kuin joukkueen yksittäisissä peleissä. Latvia ja Slovakia yrittävät kynsin ja hampain pysyä lohkon kärkikaksikon kyydissä, mutta kisaavat lopulta alemmista sijoituksista.

Kaikki lohkon ottelut ovat katsottavissa IFF:n Youtube-kanavalta. Lisäksi VeikkausTV näyttää jokaisen Suomen pelin.

Suomi

Suomella on näihin kisoihin selkeä tavoite: Hampurin MM-pronssin kirkastaminen. Maajoukkueella ei ole yhtään pelaajaa mukana viime kisoista, eikä nimilista ole paperilla niin vakuuttava. Silti Heikki Luukkosen valmentamalta miehistöltä on odotettavissa menestystä.

Valittu joukkue herätti paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Suomen pelaajien taso 96–97-ikäluokissa on kova, ja ryhmässä riittää laatua, vaikka nimimiehiä on huomattavasti vähemmän kuin 2013.

Parrasvaloihin on kuitenkin noussut useita pelaajia nimenomaan tämän pelikauden aikana, ja läpimurtoja on nähty aina liigatasolla asti. Suomen valttikortteja onkin, että monelle runkopelaajalle on kertynyt kokemusta jo kovista peleistä.

Suomi on näissä kisoissa ehdoton finaalisuosikki Ruotsin kanssa, ja sillä on asettaa jalkeille kolme tasavahvaa viisikkoa. Sveitsi-ottelu alkulohkossa on maajoukkueelle ensimmäinen todellinen tasonmittaus.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 3.

Mitalit: 7 (kulta 2003 ja 2011, hopea 2005 ja 2009, pronssi 2001, 2007 ja 2013)

Paras sijoitus MM-kisoissa: 1.

Seuraa häntä: Olli Laine. Turun Palloseuraa edustavan Laineen kohdalla voidaan puhua kenties yhdestä kisojen parhaista puolustajista. Kantaa kisoissa Suomen kapteenin nauhaa ja on joukkueelle selkeä esimerkin näyttäjä. Fyysinen pelaaminen ikäluokan huippua, ja Laine on parantanut myös pallollista taitoaan. Alla pitkä kausi ja paljon vastuuta Salibandyliigassa.

Valmennus: Heikki Luukkonen (päävalmentaja), Joonas Naava, Jyri Korsman, Tapio Tamminen.

Sveitsi

Sveitsin juniorituotanto menee vuosi vuodelta askelia eteenpäin, ja Helsingborgin kisoihinkin se saa kovan ryhmän.

Joukkue yllätti kaikki kaksi vuotta sitten kaatamalla Suomen Hampurin MM-kisojen välierässä. Finaalissa Ruotsi oli parempi, mutta näissäkin kisoissa joukkue on yllätysvalmis. Syksyn EFT-turnauksessa joukkue sai revanssin ja kaatoi Ruotsin Hämeenlinnassa lukemin 6–3. Helmikuussa Puolassa pelatussa maajoukkueturnauksessa Sveitsi eteni suvereeniin turnausvoittoon.

Erityisesti kaksi ensimmäistä kenttää ovat äärimmäisen vaarallisia ja kestävät vertailun kisojen suosikkien kanssa. Sveitsi pelaa aktiivista salibandya, eikä pelkää karvata tarpeen tullen korkealtakin. Joukkue on myös pelannut jo pitkään samalla ydinryhmällä eri turnauksissa, joten pelaajat tuntevat toisensa hyvin. Sveitsi jäänee alkulohkossa kuitenkin toiseksi.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 2.

Mitalit: 5 (hopea 2001 ja 2013, pronssi 2005, 2009 ja 2011)

Paras sijoitus MM-kisoissa: 2.

Seuraa häntä: Dan Hartmann. Monipuolinen Alligator Malansin keskushyökkääjä on Sveitsin selkeä tähtipelaaja. Kapteeni, joka tekee pyyteettömästi työtä omaan päähän. Hartmann on taitava pelinrakentajan roolissa, mutta iskee myös kovalla prosentilla maalipaikoista sisään.

Valmennus: Simon Meier (päävalmentaja), Luca Tomatis, Michael Zoss.

Slovakian lahjakas Martin Kubovic (valk. numero 4) väläytteli osaamistaan jo Göteborgin MM-kisoissa. Kuva: IFF

Slovakian lahjakas Martin Kubovic (valk. numero 4) väläytteli osaamistaan jo Göteborgin MM-kisoissa. Kuva: IFF

Latvia

Latvian suunta on ollut junioreiden MM-kisoissa laskeva, eikä joukkue ole aivan niin vaarallinen musta hevonen kuin miesten kisoissa on totuttu näkemään. Puolan harjoitusturnaus meni penkin alle, ja Latvia jäi kuudesta joukkueesta toiseksi viimeiseksi.

Nuorten maajoukkue on mukana Latvian pääsarjassa, joten pelaajat saavat yhteisiä pelejä alle jo sitä kautta, vaikka he edustaisivatkin toista seuraa. Pelaajamateriaali ei kuitenkaan ole näissä kisoissa sitä tasoa, että Latvia kykenisi haastamaan top-4-maita. Taidon se korvaa kovalla työmoraalilla ja pelityylillä, jossa jokainen pelaaja antaa kaikkensa.

Sen sijaan taistelu alkulohkon kolmannesta sijasta voi olla lopulta erittäin tiukka, mutta tällä hetkellä Latvia on vielä hiukan edellä Slovakiaa.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 6.

Mitalit: 0

Paras sijoitus MM-kisoissa: 4.

Seuraa häntä: Matiss Malnieks. Lahjakas 97-ikäluokan puolustaja oli U19-kisajoukkueessa jo kaksi vuotta sitten pelatussa turnauksessa. Malnieks ei ole kokonsa puolesta fyysinen pelote, mutta rightin puolen kätisyys antaa vaihtoehtoja esimerkiksi ylivoimalle. Oli voittamassa kotimaan liigassa pronssia Rubenen riveissä.

Valmennus: Andris Pilups (päävalmentaja), Ingus Laivins, Aigars Belasovs.

Slovakia

Salibandyn kärkikastia selvästi pienempiin maihin kuuluva Slovakia on ollut nuorten MM-kisojen A-sarjassa jo tuttu näky viime kisoissa. Saaliina on harvemmin kuitenkaan ollut yhtä pistettä enempää, ja tänäkin vuonna se taistelee alkulohkonsa kolmannesta sijasta.

Näiden kisojen pelaajisto koostuu lähes kokonaan maan pääsarjassa pelaavista pelaajista. Täysin kokematon se ei kuitenkaan ole. Muutama joukkueesta oli nimittäin edustamassa maataan myös aikuisten tasolla viime joulukuussa, kun he pelasivat Göteborgin MM-kisoissa Slovakian paidassa.

Taidollisesti joukkue ei välttämättä pärjää saman lohkon Latvialle, mutta fyysisen pelin tuomalla edulla se voi taistella lohkon kolmossijasta.

Sijoitus viime MM-kisoissa: 7.

Mitalit: 0

Paras sijoitus MM-kisoissa: 6.

Seuraa häntä: Martin Kubovic. Pieni ja oikealta laukova hyökkääjä sai paljon vastuuta jo miesten MM-turnauksessa. Göteborgissa syntyi kuudessa pelissä tehot 5+2=7, ja pisteodotukset ovat varmasti korkeat myös näissä kisoissa. Alla tehokas kausi Slovakian Extraligassa, sillä Kubovic oli koko sarjan pistepörssin kahdeksas.

Valmennus: Petr Koutny (päävalmentaja), Marek Onderko.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Jukkisb
27/04/2015
Sveitsi kylläkin voitti Ruotsin 6-3 Hämeenlinnassa.
Anssi Karjalainen
27/04/2015
Kiitos korjauksesta käyttäjälle Jukkisb.
jarno
27/04/2015
Ruotsilla jalkeilla heikon junnu maajoukkue miesmuistiin
juippi
28/04/2015
Näkyykö kisat tv tai netistä???
JARNO JAMPALLE TERKKUJA !???
29/04/2015
Pistä perustelut pöytään!??
SEURAA HÄNTÄ :
29/04/2015
Olli Laine!???? MIKSI IHMEESSÄ???? Huippupakki voi olla myös joukkueensa pistepörssikärki. Kuinkas monta pistettä tähän saakka on kerätty ja montako maajoukkuepeliä on jo pelattu? Mielestäni ihan peruspakki kyseessä = ei huono, muttei loistavakaan näissä ympyröissä. Oliko viimeks ruotsimatsissa molemmissa (2) takaiskumaaleissa kentällä. En ymmärrä tätä SUURTA GLOORIAA tämän kundin ympärillä???
Anssi Pietilä
29/04/2015
Lasbin pojat on kovia kisois!!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.