Liigat

Pääkalloennakko: TPS säilyttää sarjapaikkansa Itä-Länsi-ottelussa

10.04.
2015
9 Kommenttia
7
Liigat
Pääkallo.fi arvioi, että liigapaikkaa ei juhlita ainakaan vielä tänä keväänä Kuopiossa. Kuva: Juhani Järvenpää

Pääkallo.fi arvioi, että liigapaikkaa ei juhlita ainakaan vielä tänä keväänä Kuopiossa. Kuva: Juhani Järvenpää

Pääkallo.fi ennakoi tulevia miesten Salibandyliigan karsintoja Pääkalloparlamentin hengessä. Toimituspäälliköt Ilkka Kittilä ja Joel Siltanen analysoivat idän ja lännen välistä karsintasarjaa, joka päättyy siihen, että TPS säilyttää paikkansa Salibandyliigassa.

Liigan runkosarjan sijalle 13 päätynyt Turun Palloseura ja Divarin runkosarjan seitsemänneksi jäänyt Kuopion SB Welhot pelaavat vastakkain liigakarsinnoissa. Miten tässä näin kävi?

Ilkka Kittilä: Oletin ennen playouteja, että TPS on se joukkue, joka joutuu paikastaan karsimaan, mutta oletin myös, että Divariin lähtee Rauman SalBa. TPS on pelannut tiukat sarjat Nokiaa ja Josbaa vastaan ja kasvanut henkisesti kauden tärkeillä hetkillä. Josban tippuminen oli itselleni jymy-yllätys. Welhojen oletin olevan kotiedun saavissa jengeissä ennen kautta, mutta runkosarja sujuikin vuoristoratamaisesti. Heillä on myös paljon energiaa antanut playoff-kevät alla Divarissa. Oletuksille ei tämän kevään osalta sovi antaa liikaa jalansijaa ja hyvä niin. Yllätykset ovat ratkaisupelien suola.

Joel Siltanen: TPS:n mukanaoloa ei voi pitää suurena yllätyksenä, kun katsoo koko kauden esityksiä. Sen sijaan Welhot teki erittäin kovan tempun Divarin puolella ja osoitti, että on runkosarjasijoitustaan parempi joukkue. On varmasti makuasia pitääkö siitä, että Divarin runkosarjan seitsemänneksi paras voi pelata ensi kaudella Salibandyliigaa ja liigan 11. paras ei. Näin mentiin tänä vuonna. Josban viime vuodet ovat olleet joka tapauksessa melkoista pyristelyä ja suunta olisi varmasti käynyt alaspäin ennemmin tai myöhemmin. Ensi kaudella systeemi on varmasti hiukan toisenlainen.

Minkälaiset ovat sarjan lähtökohdat? Onko TPS selkeä ennakkosuosikki?

Ilkka Kittilä: Onhan se selvää, että TPS lähtee ennakkosuosikkina. Liigajengi on aina liigajengi ja Turussa ollaan pääsarjatasolla pelattu jo pitkät pätkät. Tepsin pelejä jonkusen tällä kaudella nähneenä mieleeni on jäänyt kuitenkin yksi asia. He ovat pelanneet usein vastustajan mukaan. Hyvää vastustajaa vastaan hyvin, huonoa vastaan huonosti. Sama on pätenyt toki Welhoihin porrasta alempana. Mielestäni TPS on ehdottomasti suosikki tässä sarjassa, mutta vastassa on viekas kuopiolaisryhmä, jolla on potentiaalia ihan realistisesti laittaa turkulaiset ahtaalle. Liigapaikan siirtyminen länsirannikolta Savoon olisi toki iso yllätys, muttei silti etenkään kevään perusteella totaalinen shokkiuutinen.

Joel Siltanen: Kyllä TPS on tässä suosikki. TPS:n suoritukset ovat ailahdelleet, mutta varsinkin viimeisin playout-ottelu Josbaa vastaan oli vahva esitys. Liigajoukkueen säilymistä tukee myös tilastot. Vuodesta 2003 tähän päivään laskettuna liigajoukkue on vienyt divarijoukkueita vastaan pelatuista karsintasarjoista 75 %. Eiköhän Welhot kuitenkin laita kampoihin tässäkin sarjassa. Jos TPS:lle sattuu sellainen vaihe kuin keskitalvella, niin Welhoilla on saumat yllättää.

Millainen on joukkuevertailu pelipaikkalähtöisesti? Maalivahtipeli, puolustuspelaaminen, hyökkäyspelaaminen?

Ilkka Kittilä: Tässä onkin mielenkiintoinen tilanne, sillä periaatteessa joka osa-alueella TPS on parempi. Maalivahtikaksikko Pyry Luukkonen-Tommi Kekkonen kestää vertailua hyvin liigassakin, mutta Welhojen Petri Lesch pistää kyllä helposti kampoihin. Ehkä tasaisuus on TPS:n valtti veskareiden osalta. Puolustuspää TPS:lla on Welhoihin nähden huomattavasti jämäkämpi, mutta tästä päästään kuitenkin mielenkiintoiseen detaljiin. Kummankaan hyökkäysarsenaali ei nimittäin ole järin tehokas. TPS:n ongelmana on ollut läpi kauden maalinteko ja Kuopiossa on totuttu siihen, että puolustajat loistavat sisäisessä pistepörssissä. Näkisinkin, että sarjassa hyökkääjien onnistumiset maalien muodossa nousevat suureen arvoon.

Joel Siltanen: Kyllä. Hyökkääjien rooli korostuu tässä sarjassa. Maalinteko on ollut TPS:lle todellinen murheenkryyni koko kauden. Toisaalta sen omassa repussakaan ei ole heilunut älyttömästi. Jotenkin kuvaavaa on se, että Olli Laine on tehnyt joukkueelle eniten maaleja playouteissa. Odotan kokeneen Miikka Läntisen maalivireen jatkumista, kun ketsuppipullo saatiin auki viime pelissä.

Welhoille meni runkosarjassa eniten maaleja niistä joukkueista, jotka ylsivät Divarin pudotuspeleihin. Welhoilla on kuitenkin riveissään taitavia yksilöitä, jotka pystyvät luoviin ratkaisuihin. Todennäköisesti peleistä tulee tasapäisiä ja ennemmin vähämaalisia kuin maalijuhlia.

TPS:lta on nähty maltillista karvaamista liigassa, kun taas Welhot on ollut aktiivinen Divarissa. Pallollisena kummaltakin löytyy paukkuja. Miten suuri merkitys on taktisella osaamisella tässä sarjassa?

Ilkka Kittilä: Olen sitä mieltä, että taktiikalla on yllättävänkin iso merkitys etenkin Welhojen kannalta. Welhot on onnistunut kiusaamaan ennakkoon parempia joukkueita, kun he ovat onnistuneet olemaan pallossa enemmän. Pallollisena he ovat hyviä ja sitä kautta pystyvät kiusaamaan tiivistäkin puolustusta. TPS on toki puolustuksellisesti parempi kuin Divarin playoffeissa kuopiolaisille vastaan tulleet jengit, mutta heillä on pallon kanssa sama ongelma kuin Welhoillakin – suuri virhealttius. Hölmöt virheet ovat kostautuneet pistemenetyksinä kummankin kaudella, ja näin ollen huolellisuus pallon kanssa sekä kurinalaisuus omassa karvaus- ja puolustuspelissä ovat kyllä isoja asioita tässä sarjassa.

Joel Siltanen: Taktiikalla on luonnollisesti aina iso merkitys, kun laadullisesti heikompi joukkue yrittää horjuttaa ennakkoon parempaansa. Welhoilla on ollut tässä kaksi viikkoa taukoa ja TPS:n otteita playouteissa on varmasti seurattu silmä kovana. Kuten totesit, niin Welhot varmasti pyrkii pallonhallintaan. TPS:lla on kuitenkin riittävästi taitoa ja juoksuvoimaa pitää pelin hallinta näpeissään. Uskon, että TPS on tässä sarjassa lopulta enemmän kuskin paikalla. Saa vain sitten nähdä, kuinka Welhot pärjää puolustuspelissä.

Ketä pelaajia kannattaa seurata karsintasarjassa?

Ilkka Kittilä: Tuntuu, että toistan itseäni, kun nostan Petri Leschin ja Iiro Lankisen merkitystä Welhoille, joten haluan hakea kylkiäisiksi vielä yhden nimen. Tero Korhonen on tehnyt kahdeksassa Divarin playoff-ottelussa mukavat tehot 5+1, joihin lukeutuu muun muassa arvokas jatkoaikamaali ratkaisevassa ottelussa Steelersiä vastaan. TPS-miehistöstä nostan kaksi kokenutta kettua, jotka kohottivat päätään ratkaisevassa Josba-ottelussa. Pelillisesti pitkään sivussa ollut Jere Jokinen ja porilaislähtöinen Miikka Läntinen eivät ehkä ole enää niitä TPS:n ykköspelaajia, mutta tiukan paikan tullen tehoja löytyy ja etenkin vetonappi pohjassa vaanivan Läntisen laukaus voi edelleen ratkoa pelejä.

Joel Siltanen: Mainitsitkin Läntisen ja Jokisen, jotka nostivat tasoaan oikeaan väliin viimeisessä Josba-ottelussa. TPS:n puolelta pitää nostaa luonnollisesti myös nuori Olli Laine, joka on pelannut sekä pisteiden valossa että puolustuksellisesti vahvasti. Nuorten maajoukkueen kapteenista on kasvamassa jämäkkä pelimies, joka nähdään tulevaisuudessakin liigakentillä kävi TPS:lle lopulta miten tahansa.

Welhojen puolelta on nostettava yksi toistaiseksi alisuorittanut pelaaja. Olli Taskinen oli joukkueensa tehokkain (19+31) runkosarjassa, mutta nyt peli ei ole kulkenut samaan tahtiin. Karua kieltä kertoo myös se, että kahdeksan ottelun jälkeen tehosarakkeessa komeilee -11. Taskisen ja muiden pelaajien pitää pelata parhaalla tasollaan, jos joukkue mielii yllättää TPS:n. Mielenkiintoista nähdä minkälaista kärkikynää mainisemasi Lankinen tarjoilee liigajoukkuetta vastaan.

Kumpi voittaa?

Ilkka Kittilä: Moni heittää tähän varmasti, että TPS hoitaa suoraan kolmessa. Miksei heittäisi, onhan vastassa runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut Divari-joukkue. Näissä peleissä ei kuitenkaan kliseisesti sovi vanhoja muistella. Uskon, että tästä tulee samantyyppinen trillerisarja kuin viime kevään OLS-Welhot -mittelöstä. Kuopioon en silti uskalla liigapaikkaa luvata, vaan TPS hoitaa sarjan lopulta voitoin 3-2.

Joel Siltanen: Welhot niistää yhden voiton, mutta liigasalibandya ei pelata vielä ainakaan ensi kaudella Kuopiossa. TPS vie sarjan voitoin 3-1 paremman materiaalin ja rutiininomaisemman miehistönsä ansiosta. Kuitenkin kauden trendiä noudattaen, eli hiukan haparoiden. Jos Welhot jatkaa työntekoa nykyiseen malliin, niin liigapaikka on varsin realistinen lähivuosina.

Otteluohjelma
La 11.4. klo 17:00 SB Welhot – TPS, Iisalmen liikuntahalli
Su 12.4. klo 18:30 TPS – SB Welhot, Caribia Turku
Ti 14.4. klo 18:30 SB Welhot – TPS, Kuopio-halli

To 16.4. klo 18:30 TPS – SB Welhot, Caribia Turku (tarvittaessa)
Su 19.4. klo 16:00 SB Welhot – TPS, Kuopio-halli (tarvittaessa)

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
3-0
10/04/2015
TPS hoitaa 3-0.
Savolainen
10/04/2015
TPS hoitaa 3-1.
Tillottaja
10/04/2015
Pääkalloennakot ovat tänä keväänä osuneet niin hyvin kohdilleen, että uskon Welhojen vievän sarjan.
veikkaustv
10/04/2015
Welhojen Vepsäläinen ollut ainoa welhohyökkääjä joka saanut mitään aikaan tasakentällisin pleijareissa
Methods Of Mayhem
10/04/2015
Welhoilla ei ole mitään jakoa . TPS vie putaasti 3-0
Edelleen kannustaja
10/04/2015
Kaikki mahdoton ja mahdollinen on mahdollista kun oikein haluaa ja uskoo....ja peli on joka tapauksessa pelattava viimeiseen vihellykseen saakka sitten tiedetään lopputulos.
UKU
10/04/2015
Kuopiolla ei ole resursseja liigaan, nyt talousalueella on jalkapallo ja jääkiekko liigassa, salibandylla ei ole tulevaisuutta
JS
10/04/2015
Ei TPS:n maaliteko-ongelmat ihan yllätyksenä tullut. Osasyy oli varmaan valmennuksen itsepintaisesti ajama väärä pelitapa, mutta suurin oli pelaajamateriaalin realiteetti. Viime kauden TOP 10 pistemiehistä 1. (Hautaniemi) ja 3. (Liikanen) lähtivät Sveitsiin. Sokka (2.) oli loukissa koko kauden. Aaltonen (7.) ja T. Läntinen (8.) lähtivät Oilerssiin. M. Läntinen (6.) ollut käytännössä poissa melkein koko kauden ja Hyytiäinen (9.) taas loppu kauden. Eli viime kauden TOP 10 pistemiehistä kauden pelasivat vain Föhr (4.), Koskinen (5.) ja V. Laine (10.). Näistäkin syöttelijänä tunnettu Föhr alisuoritti kauden (23 pistettä -> 11) mahdollisesti maalintekijöiden puuttumisen takia. Joten, jos joku sanoo yllättyneensä TPS:n maalintekovaikeuksista, olen yllättynyt.
PUKU
11/04/2015
UKU. Niinhän se on Turussakin. Potkupaloa parin joukkueen voimin, mutta pateja ei riitä jääkiekkoon ja salibandyyn. Lentopallosta ei ole tietoakaan, joten parempi keskittyä siellä pallon potkiskeluun.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.