Pääsarjojen sarjajärjestelmiin isoja muutoksia – playoutit ja pudotuspelit uudistuvat

Miesten Salibandyliigan sarjajärjestelmä muuttuu ensi kaudeksi. Viime kaudella 11. sijoittunut Josba putosi Salibandyliigasta playoutien myötä. Tulevalla kaudella 14. putoaa suoraan sarjasta ja 11. säilyttää sarjapaikkansa ilman karsintoja. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten Salibandyliigan sarjajärjestelmä muuttuu ensi kaudeksi. Viime kaudella 11. sijoittunut Josba putosi Salibandyliigasta playoutien myötä. Tulevalla kaudella 14. putoaa suoraan sarjasta ja 11. säilyttää sarjapaikkansa ilman karsintoja. Kuva: Anssi Koskinen
Miesten Salibandyliigan sarjajärjestelmä muuttuu ensi kaudeksi. Viime kaudella 11. sijoittunut Josba putosi Salibandyliigasta playoutien kautta. Tulevalla kaudella sarjan 11. ei joudu karsimaan sarjapaikastaan. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyliiton hallitus teki muutoksia pääsarjojen sarjajärjestelmiin kaudelle 2015-2016. Suurimmat muutokset koskevat miesten Salibandyliigan playouteja sekä pudotuspelejä.

Miesten Salibandyliigan pudotuspeleissä siirrytään ensi kaudella yksittäiseen finaaliin ja tämän myötä puolivälierät sekä välierät ratkotaan jatkossa paras seitsemästä -menetelmällä.

Myös karsintajärjestelmä uudistuu. Runkosarjan 14. putoaa suoraan Divariin. Divarin pudotuspelien voittaja nousee tämän joukkueen tilalle Salibandyliigaan kaudelle 2016-2017.

Miesten Salibandyliigan sijoille 12. ja 13. sijoittuneet pelaavat paras viidestä -ottelusarjan ja sarjan häviäjä kohtaa Divarin finaaleissa toiseksi jääneen joukkueen. Tämäkin ottelusarja pelataan paras viidestä -menetelmällä ja voittaja pelaa miesten Salibandyliigassa kaudella 2016-2017. Ottelusarjan häviäjän taival jatkuu Divarissa.

Divarin finaaleihin tulee muutos. Finaalisarja pelataan tulevalla kaudella paras viidestä -menetelmällä. Naisten Salibandyliigassa siirrytään myös yksittäiseen finaaliin, mutta sarjajärjestelmään ei tule muita muutoksia.

Myös junioreiden SM-sarjoihin tulee muutoksia tulevalle kaudelle. Sarjajärjestelmien uudistukset on luettavista tästä linkistä.

7 comments

  1. Playout on nyt täydellinen, playoffit menivät todella huonoon suuntaan. Paras seitsemästä ei sovi salibandyyn runkosarjan ottelumäärään nähden ja yksi finaali nyt on täysi fiasko. Miettikääpä mikä finaalisarja oltaisiin tänäkin vuonna missattu. Ja mestari olisi väärä…

  2. Huoh mitä valitusta/trolleja täällä taas 😀 erittäin hyvät muutokset kaiken kaikkiaan. Eiköhän anneta tälle Superfinaalille mahdollisuus!

  3. Hyvä muutos. Sinällään koko play out -ajatus on ongelmallinen. Liigajoukkue, jolla takanaan huono kausi on todennäköisesti pelannut jo pitkään tyhjille katsomoille ja talouden kanssa on vaikeata. Siihen vielä playouteista ylimääräinen 10-20 tuhatta lisäkuluja ja divariin (lisää) velkaantuneena jos huonosti käy. Ei varmasti oikene kurssi siellä.
    Ja jos sarjapaikka säilyy, niin nämä lisäkulut painaa seuraavaan kauteen valmistautuessa.

  4. Paras seitsemästä ja yksittäinen finaali? Veikkaan, että yhden, viimeistään kahden kauden jälkeen palataan takaisin finaalisarjaan. Sen verta hieno sarja oli tällä kaudellakin, että yksittäinen finaali ei kyllä juuri lisäarvoa tuo.

  5. Juurikin kohillaan nyt tämä liikenne liigan ja divarin välillä. Playoutissa ei ole mitään ongelmallista, eivätkä kulut mitenkään ylimääräisiä vaan ihan varsinaiseen toimintaan kuuluvia. Ei sitä runkosarjaakaan ilmaiseksi pelata, vaan toiminta nyt sattuu aina maksamaan jotakin. Jos se tuosta on kiinni niin silloin kuuluukin alemmalle sarjatasolle. Ratkaisu säästöihin simppeli -> pelaa runkosarja paremmin.

    Paras seitsemästä varmaan tehty paikkaamaan edes vähän noita lipputulojen menetyksiä kun finaalisarjaa ei enää pelata. Jos tänä vuonna olisi ollut käytössä Superfinaali, niin lataus tuohon yhteen peliin olisi ollut erilainen kuin finaalisarjaan ja hyvä draama olisi siitäkin saatu. Ei välttämättä olisi menetetty mitään vaan olisi ainoastaan tullut tilalle toisenlainen tarina.

    Itekin lähtökohtaisesti tykkäisin enemmän finaalisarjasta, mutta ei nyt viittitä etukäteen mieltään pahoittaa. Katotaan homma eka ja kiukutellaan vaikka vuoden päästä. On niitä älyttömämpiäkin ratkaisuja tehty.

  6. No ei kyllä tule heti mieleen älyttömämpää ratkaisua kuin yhden finaalin järjestelmä. Liigaseurat häviää rahaa, laji häviää näkyvyydessä, fanit häviää… Voittajien puolelle jää ne firmat, jotka saa liittoa ko. tapahtumasta laskuttaa.

    Kun finaalia edeltävät sarjat pelataan paras seitsemästä, niin finaalijoukkueiden kotimatsit ei muuten välttämättä lisäänny yhtään. Aika usein varsinkin puolivälierävaiheessa finaalijoukkue voittaa sarjan puhtaasti. Eli tämä sääntömuutos voi tuoda mukanaan vain yhden vieraspelimatkan lisää. Ei kyllä kuulosta hyvältä kaupalta finaaliseurojen kannalta.

    Vieläkö muuten liiton osuus pudotuspelien lipputuloista otetaan prosenttiosuutena myydyistä lipuista? Se ei kannusta myymään enemmän lippuja, eikä palkitse hyvin markkinoinnin hoitavia seuroja. Reilumpaa olisi laskuttaa koko sarjan ajan etukäteen päätetty summa eli euroa/peli. Jokaiselle yhtä suuri lasku runkosarjapelistä ja ehkä hieman suurempi lasku pudostuspelistä. Suuremman lipunmyynnin tuotot jäisivät siten kokonaan seuran hyväksi. Nykyjärjestelmässä hommia tosissaan paiskovat seurat elättävät myös laiskemmin lajia kehittävät. Ja tämä mätä uudistus nyt vain palkitsee laiskottelijat. Finaalitapahtuman taloudellinen vastuu siirtyy finaaliseuroilta liitolle eli kaikille seuroille yhteisesti. Jos ja kun mokataan, niin laskun maksaa lopulta kaikki seurat yhteisesti. Valta ja vastuu ei taida enää olla samassa paikassa?

  7. Eikö urheilullisin nousu/putoamisjärjestelmä olisi se, että liigaan voi nousta vain karsintasarjan kautta – eli pudottamalla liigajoukkueen? 🙂

    Jos haluaa liigaan, pitää olla parempi kuin liigan hännänhuippu. Aika simppeliä?