Maajoukkueet

Suomalaisen ex-NHL-kiekkoilijan poika edustaa MM-kisoissa Kanadaa

30.04.
2015
0 Kommenttia
13
Maajoukkueet
Valtteri Viitakoski (kolmas vasemmalta) pelasi uransa ensimmäisen maaottelun Kanadan paidassa Tanskaa vastaan. Kuva: IFF/Calle Ström

Valtteri Viitakoski (kolmas vasemmalta) pelasi uransa ensimmäisen maaottelun Kanadan paidassa Tanskaa vastaan. Kuva: IFF/Calle Ström

Salibandykaukaloissa on viime vuosina totuttu näkemään kaksoiskansalaisuuden kautta pienempää maata edustavia pelaajia. Harvoin kuitenkaan MM-tasolla pelaa entisten NHL-jääkiekkoilijoiden lapsia. Tai varsinkaan sellaisia NHL-jääkiekkoilijoiden lapsia, jotka eivät edes aktiivisesti pelaa salibandya. Kanadaa edustava Valtteri Viitakoski on harvinainen poikkeus.

Salibandyn nuorten MM-kisojen suurimaalisin ottelu tähän mennessä on juuri päättynyt Helsingborgin Iddrottens Husilla. Tanska voitti Kanadan keskiviikkona värikkäiden vaiheiden jälkeen 13–11 B-divisioonan alkulohkovaiheessa. Valkoasuisen Kanadan kakkosketjun laitahyökkääjänä viiletti suomalainen Valtteri Viitakoski.

Kyseessä on, kuten jotkut ehkä arvaavatkin, entisen pitkäaikaisen Tampereen Ilveksen jääkiekkolegendan Vesa Viitakosken poika.

Valtteri Viitakoski syntyi Kanadassa huhtikuussa 1996 hänen isänsä pelatessaan Calgary Flamesin NHL-organisaatiossa.

– Asuimme silloin vain viisi kuukautta Kanadassa ennen kuin muutimme Suomeen, Valtteri Viitakoski kertoo Pääkallo.fi:lle.

MM-kisojen virallisessa pelaajakortissa Viitakosken edustamaksi seuraksi on nimetty tamperelainen Koovee. Tieto ei kuitenkaan pidä enää tätä nykyä paikkaansa, sillä nuorukainen on valinnut isänsä tavoin jääkiekon.

– Ennen tänne tuloa sinne piti vain laittaa jokin seura. Pistin Kooveen, koska pelasin siellä junnuna, mutta en ole pelannut sählyä enää moneen vuoteen. Pelaan nykyään vain lätkää Ilveksen A-junioreissa.

Valtteri Viitakosken pallopelilahjat ovat kuitenkin niin hyvät, että hän pystyy vielä monen vuoden aktiivitauon jälkeen pelaamaan nuorten MM-kisoissa. Mutta mikä on tuonut hänet Helsingborgiin pelaamaan B-MM-kisoja?

Kaiken takana on Kanadaa aikuisten MM-tasolla edustanut suomalainen Lauri Hannelius, joka pelaa tätä nykyä Tampereen Ilveksen salibandyjoukkueessa. Hanneliuksen lisäksi Kanada-paidassa on pelannut useita suomalaisia, ja myös Happee-luotsi Seppo Pulkkinen on valmentanut maajoukkuetta.

– Hanneliuksen Lauri on meidän perhetuttuja. Oikeastaan hänen kautta sitten selvisi mahdollisuus lähteä pelaamaan kisoja Kanadan kanssa, ja päätin tarttua tilaisuuteen, Viitakoski valottaa.

Valtteri Viitakoskella ei ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta Kanadan nuorten maajoukkueesta ennen turnausta. Joukkue kuitenkin otti vahvistuksen vastaan hyvin mielin. Kanada leireili ennen kisoja viiden päivän ajan Göteborgissa.

– En tuntenut ketään joukkueesta entuudestaan, vaikka tiesin, että täällä on hyviä pelaajia. Minut on otettu joukkueeseen mukaan tosi hyvin heti alusta lähtien ja kaikki ovat huipputyyppejä.

Hyökkääjän nousu tälle tasolle ei ole ollut helppo, ja tielle on mahtunut myös paljon vastoinkäymisiä. Muun muassa Yle kirjoitti viime vuonna hänen taistelustaan syöpää vastaan.

Nuori Viitakoski pääsi Tanska-ottelussa tehotilastoihin asti merkkauttamalla syöttöpisteen Kanadan 8–6-johtomaaliin. Tappiosta huolimatta hän oli tyytyväinen joukkueensa pelistä ja odottaa innolla myös jatkoa.

– Oli tosi hyvä peli meiltä, eikä Tanska varmaan edes odottanut meiltä näin kovaa vastusta. Siinä oli kisojen yksi suurimmista yllätyksistä jo lähellä toteutua, mutta aivan ei riittänyt lopussa kiri. Itsellänikin oli pari paikkaa, joista olisi pitänyt maali tehdä, hän tuumii.

Vaikka Viitakoski ei salibandya enää aktiivisesti maajoukkueen ulkopuolella pelaakaan, eivät nämä kisat jää hänen ainoakseen. Ainakaan, mikäli se on hänestä itsestään kiinni.

– Olen valinnut, että jatkan jääkiekon pelaamista, mutta tulevaisuudessa haluaisin edustaa Kanadan miesten maajoukkuetta salibandyssa.

Pääkallo.fi kävi jututtamassa myös Vesa Viitakoskea Valtteri-pojan salibandytouhuista:
Vesa Viitakoski seuraa poikansa pelejä MM-kisoissa – ”Hän on samantyylinen pelaaja myös lätkässä”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.