Suomi nousi vaikeuksien kautta voittoon – altavastaaja oli lähellä jättiyllätystä

Niin kutsuttu pelimiehen kymppi oli ratkaisevassa asemassa, kun Suomi nousi Slovakian takaa avausvoittoon nuorten MM-kisoissa. Kuva: Mika Hilska/Salibandyliiga

Niin kutsuttu pelimiehen kymppi oli ratkaisevassa asemassa, kun Suomi nousi Slovakian takaa avausvoittoon nuorten MM-kisoissa. Kuva: Mika Hilska/Salibandyliiga
Niin kutsuttu pelimiehen kymppi oli ratkaisevassa asemassa, kun Suomi nousi Slovakian takaa avausvoittoon nuorten MM-kisoissa. Kuva: Mika Hilska/Salibandyliiga

Suomi aloitti alle 19-vuotiaiden poikien MM-kisat voitolla Slovakiasta. Ottelu tarjosi jännitystä viimeisille minuuteille asti, eikä Slovakia päästänyt ennakkosuosikkia helpolla. Loppulukemat kirjattiin Suomelle maalein 8–6 (2–0, 1–4, 5–2).

Suomen MM-kisaurakka jatkuu torstaina, kun se kohtaa alkusarjan toisessa ottelussa Sveitsin.

Mihin ottelu ratkesi?
Avauserä oli suomalaisten selkeää hallintaa, eikä Slovakia päässyt montaa kertaa koettamaan Santeri Pohjosen torjuntavirettä. Toisessa erässä kuitenkin tilanne muuttui täysin. Pyyteettömästi läpi ottelun taistellut Slovakia sai hurmoksen päälle ja rokotti kovalla prosentilla vastahyökkäyksistä.
Samalla suomalaisten oli vaikea saada ohitettua maalivahti Rudolf Turiakia. Valkopaitaiset slovakialaiset juhlivat jokaista tekemäänsä maalia antaumuksella ja saivat lisänostetta pelaamiseensa. Se menikin ottelussa kolmesti johtoasemaan, mutta Suomi kampesi joka kerta rinnalle.

Päätöserän viimeiset kymmenen minuuttia käänsivät ottelun Suomelle. Eero Nuutinen ja Rasmus Kainulainen veivät Suomen tarvittavan kahden maalin päähän, ja näin ollen ottelu sai joukkueen kannalta huojentuneen päätöksen.

Ottelun hahmo?
Kamppailun kiistattomasti parhaasta suorituksesta vastasi Slovakian maalivahti Rudolf Turiak. Isokokoinen maalivahti piti joukkuettaan huikein torjunnoin pystyssä Suomen lyötyä pallosadetta kohti Turiakin maalia. Päätöserässä Suomelta nousivat esiin Juho Sorri ja Rasmus Kainulainen, joiden maalit ja syötöt olivat lopulta takaamassa avausvoittoa. Jälkimmäisenä mainittu Kainulainen oli alati vaarallinen pitäessään palloa vastustajan hyökkäyspäässä. Useampi maali jäi vielä odottelemaan tulevia pelejä, mutta silti tehot 1+4 kertovat esityksestä oleellisen.

Ottelun puheenaihe?
Loppunumerot ja Slovakian hyvyys olivat päivän suurimmat yllätykset. Kuusi maalia Suomea vastaan on Slovakian kaltaiselta pienemmältä salibandymaalta loistava suoritus. Altavastaajan nousu kolmesti johtoon sai Helsingborg Arenalla useat ihmettelemään meneillään ollutta esitystä. Slovakian työteliäs pelaaminen voi kantaa näissä kisoissa vielä voittoisaankin yllätykseen.

Tilastohuomiot
Suomi: Rasmus Kainulainen 1+4, Juho Sorri 1+2, Eero Nuutinen 2+0, Ville Lastikka 1+1.
Slovakia: Filip Conka-Skyba 2+0, Michal Dudovic 1+1, Rudolf Turiak 34 torjuntaa.

Linkit:
Ottelutilastot

Lue lisää:
Päävalmentaja Luukkonen käänsi katseet tuleviin otteluihin – ”Oli varmasti jännitystä havaittavissa”
Suomen kapteeni arvosti Slovakian esitystä – ”Päätimme jätkien kanssa, ettei matka näin ala”

18 comments

  1. 6 maalia omiin Slovakiaa vastaan on aivan liikaa. Puolustuspeli on ollut pahasti harhateillä.

    Eihän poikien ajatuksiin ole päässyt pesiytymään harhakuva, että finaaliin mennään kävellen ja Ruotsi kaatuu finaalissa, koska oltiin hallitsevampi osapuoli ennen MM-turnausta pelatuissa peleissä?

  2. Aina yhtä hauska lukea sellaisten asiantuntijoiden lausuntoja, joiden mielestä iso omiin menneiden maalien määrä johtuisi aina huonosta puolustuspelistä. Muita siitähän ei pallopeleissä tällaiselle ilmiölle voi olla…

  3. Lastikka, Kainulainen ja Nuutinen olivat hyviä. Suomen maalivahti toivottavasti pelasi vikan pelinsä näissä skaboissa…

  4. Noniin täytyy muistuttaa että osalla pelaajista on ollut aika pitkä tauko peleistä joten peli oli myös sen näköistä.. Jännitystäkin varmasti oli.. Tästä on hyvä jatkaa!

  5. Tästä on jännittävän pelottavaa jatkaa. Pelit kovenee ja nyt jo oli vaikeeta!? Saas nähdä ovatko valmentajat tehneet oikein jättäessään kovia maaliruiskuja rannalle? Joka tapauksessa he tulevat olemaan sankareita tai suuria idiootteja turnauksen päätyttyä.

  6. Ketkä siellä alakerrassa töpeksi!?? On kerrottu että ei toiminut puolustus.

  7. Täällä taas ruikuttaa ja vikoja hakee ne jotka rannalle jäivät. Hei, voitto tuli ja vain voitto merkitsee jotain jatkoa ajatellen. Olkaa nyt tyytyväisiä ja kannustakaa joukkuetta mieluummin kun itkette että omanne ei päässyt mukaan kokoonpanoon. Mukaan pääsi jos oli antanut sellaiset näytöt että niillä pärjää, mut lopettakaa jo tollanen lapsellinen huutaminen.

  8. Kaksi sanaa riittää kuvailemaan Suomen peliä tänään: ylimielinen ja huolimaton. Jos Slovakian pojat osaisivat viimeistellä edes auttavasti, olisi Slovakia vienyt pelin rumin lukemin. Törkeä määrä ilmaisia huippuluokan paikkoja hanakasti karvanneille slovakeille kahdessa ekassa erässä ja tuli siellä Pohjosellekin muutama iso seivi mukaan.

    Kolmanteen erään sitten Suomelta jo iso petraus ja homma rutiinilla kotiin. Kummasti muuten ykköskentän peli alkoi kulkemaan kun Metsälä heitettiin pois ja ketjussa alettiin kierrättämään nelikkoa Nuutinen, Heinonen, Lastikka ja Kainulainen, joka oli ainut selkeä onnistuja koko peliä ajatellen.

  9. Luukkosen cv saa taas yhden epäonnistumisen lisää. Niitä riittää.

  10. Kuule Stepa, asiantuntijat analysoivat tai kommentoivat ja poskisolistit räksyttävät

    Kylmä fakta on, että MM-tasolla, oli vastustaja kuka tahansa, kuusi (6) maalia omaan reppuun on liikaa, jotta voisi todeta joukkueen puolustuspelaamisen onnistuneen. Kuudella tehdyllä maalilla harvemmin hävitään kansainvälisiä otteluita, nyt onneksi Suomen tulevaisuuden toivot onnistuivat tekemään vastustajaa kaksi enemmän. Slovakia ei ole IIF:n rankingissa terävimmän kärkipään maita (7.) ja siksi kuuden takaiskumaalin ottaminen sillä tavalla kuin ne tulivat, on selkeä merkki puolustuspelaamisen epäonnistumisesta, kuten joukkueen pelaaja kansainvälisessä haastattelussa itsekin totesi. Parannettavaa jäi paljon.

    Seuraava peli Sveitsiä vastaan mittaa joukkueen kykyä ottaa opiksi tästä turnauksen avauspelistä. Toivon hartaasti, että Suomi harjaa tiensä sunnuntain finaaliin ja Laine nostelee turnauksen päätteeksi kannua. Muussa tapauksessa tulee itsellekin turha viikonloppureissu Helsingboriin ellei mestaruus matkaa Suomeen.

  11. Kainulainen yksi kaikkien aikojen taitavimmista pelaajista. Luukkonen taas yksi kaikkien aikojen yliarvostetuimmista valmentajista. Kaikesta huolimatta toivon menestystä nuorille ja vähän Luukkosellekin.

  12. Täällä vaan haukutaan suomea, mutta kuulkaa fakta on se, että slovakia oli hyvä! Erittäin taitava ja näppärä ryhmä. Meikäläinen ainakin hyppää heidän bandwagoniinsa!