Juniorit

Kommentti: Näistä maailmanmestareista saa ottaa mallia

05.05.
2015
5 Kommenttia
16
Juniorit
Maailmanmestaruutta juhlineessa MM-joukkueessa oli jokainen palanen kohdillaan, kirjoittaa Pääkallo.fi:n Anssi Karjalainen

Maailmanmestaruutta juhlineessa MM-joukkueessa oli jokainen palanen kohdillaan, kirjoittaa Pääkallo.fi:n Anssi Karjalainen. Kuva: Mika Hilska/Salibandyliiga

Sen voi sanoa ääneen: Suomen nuorten maajoukkueen otteet Helsingborgin MM-kisoissa olivat ylivoimaisia. Ennen kaikkea kyse oli kuitenkin siitä, että Suomi oli kisojen paras Joukkue. Nimenomaan isolla J:llä.

Suomen valmennuskolmikkona MM-kisaprojektissa toimineet Heikki Luukkonen, Joonas Naava ja Jyri Korsman ovat olleet koko kahden vuoden ajan kartalla siitä, minkälainen joukkue vaaditaan voittamaan kultaa hallitsevan mestarin maaperällä.

Kun kisajoukkue julkaistiin, sai se aikaan kärkkäitä mielipiteitä ja spekulointia pelaajavalinnoista. Erityisesti negatiivistä ilmapiiriä. Se on tyypillistä suomalaisessa urheilukulttuurissa, lajista riippumatta.

Päävalmentaja Heikki Luukkonen teki rohkean, mutta myös oikeudenmukaisen ulostulon asian tiimoilta, koska tilanne ei ollut kenenkään kannalta hyvä.

Luukkonen perusteli valintoja erityisesti sosiaalisiin ja henkisiin ominaisuuksiin viitaten.

Menestyvää maajoukkuetta rakennettaessa iso kuva jää usein – tai oikeastaan aina – joukkueen ulkopuolisilta seuraajilta hämärän peittoon. Valmennus kuulee, näkee ja elää joka hetken yhteisissä leirityksissä.

Kun kahden vuoden projekti oli tullut siihen pisteeseen, että sanat ja valinnat piti todistaa tekoina, niin mikä olikaan tulos: huikealla pelaamisella saavutettu MM-kulta.

Jokainen pelaaja joukkueessa hehkutti otteluiden jälkeen ryhmän yhtenäisyyttä. Tähdistökentän puolustaja Eemil Ukkonen kertoi Helsingborgissa pelanneen maajoukkueen olleen huikein ryhmä, missä hän on koskaan ollut mukana.

Myös projektissa mukana olleiden yhtenäisyydestä kertoo, että Heikki Luukkosen oli vaikea löytää sanoja maailmanmestaruuden jälkeiselle tunteelle. Pään täytti hänen mukaansa tyhjyys.

U19-kultajoukkue on erinomainen esimerkki siitä, miten valmennus onnistui löytämään voittavan joukkueen palaset.

Toinen hyvä vastaava tapaus on Ruotsin miesten maajoukkue, joka niin ikään jätti useita kovia pistepörssinimiä ulos Göteborgin MM-joukkueesta. Superliigan, eli maailman kovimman pääsarja pistepörssin voittanut Billy Nilsson ei vieläkään mahtunut mukaan viimeisimpään EFT-maajoukkueeseen.

Suomen nuorten maajoukkue on kaiken lisäksi äärimmäisen hyvä esimerkki muille. Tuosta ryhmästä kannattaa ottaa mallia.

Onnittelut Suomen maajoukkueelle ansaitusta maailmanmestaruudesta.

Kirjoittaja on Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö, joka kirjoitti nuorten MM-kisoista Helsingborgissa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Matti
05/05/2015
Voiko Jyri Korsmanin osuudesta eri joukkueiden menestykseen vetää jotain johtopäätöksiä? Happeen edellisvuoden mestaruudessa lauma yksilöitä kasvoi joukkueeksi, jonka henkinen kantti oli huikeaa ratkaisuhetkillä. Sama henkinen vahvuus huokui tästä nuorten joukkueesta. Vastakohtana toimisi tietysti autoritäärisesti pelolla johtava valmennus, mikä saa aikaan sen, että virheitä vältellään ja pelimiesten kympillä osoitellaan kaverin suuntaan. Tällä kaudella Happee suli nimenomaan pelien ratkaisuhetkillä, kun joukkue ei pystynyt mielestäni keskittymään olennaiseen (hetkeen). En tiedä mikä Korsmanin rooli on näiden kahden huikean voittajajoukkueen takana, mutta kummastakin on aistittavissa se sama luottamus, jonka Petteri Nykky onnistui rakentamaan miesten voittavaan maajoukkueeseen. Onko tämä analyysi liian suoraviivaisesti tehty?
Koira
05/05/2015
Hieno voitto, ei mitään pois ylivoimaisesta esityksestä. Toki itseä vähän kaivertaa, että Ruotsia ei missään vaiheessa kohdattu. Kaatunuthan tuo länsinaapuri olisi, mutta tasonmittausta silti olisi kaivannut.
Korsu
05/05/2015
On liian suoraviivainen. Vaikka Jyri onkin maanmainio ja menestynyt valmentaja, ovat kaikki joukkueet aina erilaisia. Kyseessä on aina kokonaisuus johon tietyt palaset vain loksahtavat kohdalleen. Aina ei menesty vaikka kuka ja mikä olisi ja kuinka hyvin menisi. Lukemattomat asiat vaikuttavat, joten jos katsotaan menestyksen olevan tasan yhdestä asiasta/ henkilöstä johtuva, tehdään väärä/ hätiköity johtopäätös.

Korsman on ollut juuri sopiva henkilö sopivassa roolissa juuri noihin kyseisiin joukkueisiin. Joukkue ja kokonaisuus on merkittävä asia myös valmennusryhmässä, ei ainoastaan pelaajistossa.

Valmentaminen joukkuepalloilussa on vaikeaa. Ei aina riitä että on parhaat pelaajat ja paras valmentaja. Jokaiselle joukkueelle on olemassa sopiva valmennus, ja jokainen valmennus on jollekin joukkueelle sopivin.
Jules
05/05/2015
Näin ylivoimaista esitystä en muista nähneeni pariin kolmeen vuoteen missään lajissa... Oikeastaan käsittämätön suoritus. Ei voi kun ihmetellä miten se on mahdollista voitto 10 maalilla! Yksi asia vaan jäänny vähemmälle huomiolle että suomen veska pohjusti tämän paremmin kuin hyvin! Maalivahtipeli parani koko ajan turnauksen edetessä. Tässäkin peli olisi voinut kääntyä 3-1 tilanteessa helposti, 4-1 naulasi tilanteen Miska Mäkisen toimesta uskomattoman hieno maali. Ja voittomaali myös!!!
YKSINKERTAISTA
06/05/2015
Suomen 96-97 ikäluokka niin ylivoimainen että jos olisi tehty 3 joukkuetta niin oltais saatu kaikki mitalit Suomeen.Onnittelut mestaruudesta.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.