Liigat

Kesähaastattelussa Mika Kohonen: ”Maailman hienoin laji herättää tunteita”

31.07.
2015
3 Kommenttia
11
Liigat
Mika Kohonen on voittanut urallaan lähes kaiken. Suomen mestaruus vielä uupuu. Kuva: Ilkka Kittilä.

Mika Kohonen on voittanut urallaan lähes kaiken. Suomen mestaruus vielä uupuu. Kuva: Ilkka Kittilä.

Viidesti maailman paras salibandypelaaja, kahdesti maailmanmestari sekä kolmesti Ruotsin mestari. Pääkallo.fi jatkaa kesähaastattelusarjaansa SPV:hen siirtyneen Mika Kohosen kanssa käydyllä juttutuokiolla.

Seinäjoen yhteiskoulun pihalla paistelee aurinko. SPV:n järjestämä katusählyturnaus on parasta aikaa käynnissä ja omiin peleihinsä valmistautuva – yksi kaikkien aikojen salibandypelaajista – Mika Kohonen seuraa junnujen pelailuja aurinkolasit päässä hymyssä suin.

Kohonen on vasta palannut Ruotsista, jossa oli perheensä kanssa pikavisiitillä vanhimman poikansa jalkapalloturnauksessa, Gothia Cupissa.

– Kesä on mennyt todella hyvin ja nopeasti. Treenien lisäksi on ehtinyt nähdä ystäviä ja sukulaisia, sekä olla perheen kanssa. Eilen palattiin Ruotsista ja lajitreenit joukkueen kanssa alkoivat saman tien. Perhe on vielä viikon Suomessa, ennen kuin he lähtevät kotiin ja mies jää tänne. On tätä odoteltukin, että salibandyarki kunnolla taas alkaa, Kohonen juttelee tyynenä.

Storvretassa Kohosella oli arvostettu asema, vaikka loru loppuikin varsin tylyllä tavalla. SPV tarjoaa seurana kokeneelle konkarille uudenlaisen ympäristön, mikä on vakuuttanut Kohosen jo aiemmin velipoika Mikon kautta. Kesällä kuva on entisestään vahvistunut.

– Jos haluaa mestariksi, niin mestarin kesä on tehtävä, Kohonen tokaisee, pitää lyhyen tauon ja jatkaa:

– Ja täällä se kyllä tehdään. Meillä on todella urheilullinen ja hyvähenkinen porukka. Heti päätöksestä lähtien ratkaisu on tuntunut luontaiselta ja oikealta. Vaikka kausia on takana rutkasti, on sellainen junnumainen kutkutus päällä.

Seinäjoen Peliveljet on voittanut viimeisen neljän kauden aikana kolme Suomen mestaruutta. Seurana ja paikkakuntana Kohonen näkee paljon samaa, mitä ruotsalaisessa salibandyskenessä arvostetussa Storvreta IBK:ssa ja Uppsalassa.

– Storvretassa on tietysti vähän isompi ruljanssi ympärillä, kun Uppsala on kaupunkina isompi. Siitä huolimatta, että Seinäjoki on pienempi paikkakunta, on salibandy iso juttu täällä, sekä ympäröivässä maakunnassa. Meiningissä on sitä myötä paljon samaa, vaikka kaikki onkin kovin erilaista. Joka tapauksessa on kivaa olla pitkästä aikaa takaisin Suomessa. Nyt huomaa, että pitkään täältä on tullut oltua poissa.

Suomen Salibandyliiga eroaa länsinaapurin pääsarja Superliigasta melko paljon, siinä missä ylipäätään ruotsalaisesta tavasta pelata. Kohosta ei kuitenkaan jännitä sopeutuminen kotoiseen pääsarjaan.

– Se on vain piristävää, kun vastaan tulee uusia seuroja ja näkee uusia halleja. Meillä on Suomessa oma tapamme pelata. Vauhtia on paljon ja paikkoja siunaantuu varmasti enemmän, mikä sopii meikäläiselle. Olen ollut urallani tehokas, joten miksei se jatkuisi tulevalla kaudellakin. Näillä kilometreillä pitää vain pitää huoli, että olen menossa oikeaan aikaan oikeaan suuntaan, Kohonen naurahtaa.

Mika Kohonen sai varsinaisen ikonin aseman Uppsalan Storvretassa. Kuva: Per Wiklund.

Mika Kohonen sai varsinaisen ikonin aseman Uppsalan Storvretassa. Kuva: Per Wiklund.

Kohosen ympärillä liikkui paljon huhuja keväällä sen jälkeen, kun Storvreta ilmoitti, ettei jatka miehen sopimusta. Happee oli tiiviisti Kohosen perässä ja oli kasvattajaseurana Suomessa ainoa vakavasti otettava vaihtoehto tuoreen Suomen mestarijoukkueen lisäksi. Luonnollisesti pikkuveli Mikon kanssa yhdessä pelaaminen houkutti ja houkuttaa Seinäjoella, mutta minkälaisena bonuksena lajilegenda pitää Champions Cupia?

– Ei se ollut millään tavalla määrittävä tekijä. Ei ole ikinä ollutkaan. Toki urheilija haluaa aina pelata pokaaleista ja tuohon turnaukseen pääseminen on jo todella kovan työn takana, joten sinänsä se on aivan loistava bonus. Siinä mielessä Champions Cup -tapahtuma on myös aiempiin kertoihin verrattuna spesiaali, että tänä syksynä se on saman tien tulos tai ulos. Jos peli ei ole kuosissa, niin joutuu lennellä ensimmäisen koitoksen jälkeen kotiin.

Vaajakoskelta lähtöisin olevan Kohosen viime vuodet ovat olleet haastavia. On ollut loukkaantumisia sekä vuosi sitten todettu masennus. On puhuttu, ettei Kohonen ole enää sama mies kuin ennen. SPV-siirron varmistuttua moni katsomoasiantuntija osasikin sanoa, mitä Kohonen tuo, tai ei tuo Peliveljille mukanaan. Konkari itse ottaa puheet tyynesti.

– Maailman hienoin laji salibandy herättää tunteita, mikä tarkoittaa, että jokaisella on omanlainen näkemys. Parin todella hankalan kauden jälkeen aion tuoda sen oman näkemykseni tälle lajille ja seuralle. Mennään SPV:n tavoilla, mutta omana itsenä, niin hyvä tulee. Voin varmasti auttaa pelaajia ottamaan seuraavia askelia urallaan omalla esimerkilläni. Henkilökohtaisesti aion kiristää ruuvia hieman, sanotaan siihen viiden vuoden takaiseen Mika Kohoseen, Kohonen toteaa päättäväisenä.

SPV:n joukkueessa on Kohoselle tuttuja kasvoja ja jokusen kanssa hän on pelannutkin. Kohonen on omien sanojensa mukaan valmis rooliin kuin rooliin joukkueessa.

– Meillähän on niin laaja rinki ja niin paljon sopivia palasia niin itselle kuin joukkueellekin, että annetaan Tommyn (Koponen) päättää, mikä on jengille parasta ja mennään sen mukaan. Totta kai lähtökohtaisesti yhteispelin kannalta Mikon kanssa meillä on etulyöntiasema, kun on pienestä pitäen pelattu, välitetty ja nahisteltu. Sen lisäksi joukkueessa on joitain pelaajia, joiden kanssa olen pelannut maajoukkueleireillä ja Sämpyn (Sami Koski) kanssa olen pelannut jokusen maaottelunkin.

Haastattelun päätteeksi siirrymme hieman kevyempiin aiheisiin, pukukopin puolelle. ”Mihu” on nähnyt urallaan jos jonkinlaista pukkarijäynää ja –jekkua, mutta SPV:n kopissa on ainakin vielä oltu kiltisti. Kohonen muistuttaa, että ässiä löytyy hihasta, heti, kun alkaa tapahtua.

– Kyllä minulta kaikenlaista pikku jekkua löytyy, jos niikseen tulee. Olen kuitenkin rauhallisempi ja hiljaisempi koppipelaaja kuin vaikkapa tuo pikkuveli, Kohonen sanoo osoittaen kentän laidalla pyörivää Mikko Kohosta ja jatkaa vitsaillen:

– Pitänee varmaan katsoa vähän hänen peräänsäkin, ettei hän heilu siellä ihan miten sattuu, kun on luonteeltaan vähän ylisosiaalinen ja välillä jopa huomionkipeä. En ole pitkään aikaan ollut tulokas joukkueessa, joten saas nähdä onko tulossa jotain rookie-kastetta sun muuta. Kaikki otetaan vastaan, sillä se taitaa kuulua tähän nuoren tulokaspelaajan arkeen, Kohonen virnuilee ja paiskaa kättä haastattelun päättymisen merkiksi.

Polvituen asennuspuuhat starttaavat nimittäin pian alkavaa höntsäilypeliä varten.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
JooJoo
31/07/2015
Mihu on hieno jätkä. Kohonen-Kohonen, tulee vetämään jengiä katsomoon ja vastustajia kioskille.
Loput voittekin lukea artikkelista.
Jules
01/08/2015
Puheesta kuulee ja kuvasta näkee et hyvä on meininki kohti sarja-avausta. Harmi vaan et Happee on heikentynyt et ei ole siitähyvää mittaria odotettavissa. Mut sen sijaan SSV.stä voisi ollakkin. Se onkin sittennäkemisen arvoista miten M & M pidetään aisoissa...
S7
05/08/2015
Kyllä Mihulla tuntuis olevan asenne kohdallaan, jopa sitä kauhuttua yhtä finaalia kohtaan. Hänen mukaansa Ruotsin vuosien perusteella tulossa huikea tapahtuma! Ja onhan se kiva itekin päästä katsomaan, kun SSV-SPV ratkoo keväällä kuka on kukkulan kuningas(toi mun veikkaus jo tässä vaiheessa ketkä siellä areenalla pelaavat)...

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.