Liigat

Crackers tekee salibandyhistoriaa – hankki sarjan ensimmäiset venäläispelaajat

20.08.
2015
0 Kommenttia
14
Kuva: IFF

Maria Rzhanenkova (nro.29) edusti Venäjän naisten maajoukkuetta vuoden 2013 naisten MM-kisoissa. Kuva Suomen ja Venäjän välisestä ottelusta, joka muistetaan eritoten siitä, että molemmilla joukkueilla oli siniset pelipaidat avauserässä. Kuva: IFF

Ei riittänyt, että Crackers oli ensimmäinen kotkalainen salibandyseura Salibandyliigassa. Sen lisäksi joukkueen riveissä esiintyy ensi kaudella naisten Salibandyliigan ensimmäiset venäläispelaajat, kun Olga Prosvetova ja Maria Rzhanenkova ovat mukana joukkueessa.

Pelaajista kertoo jonkun verran jo se, että molemmat kuuluvat maansa maajoukkueen runkopelaajiin ja nähtäneen Venäjän joukkueessa ensi joulukuussa Tampereella käytävissä naisten salibandyn MM-kisoissa. 24-vuotias Rzhanenkova on innostunut mahdollisuudesta päästä pelaamaan Salibandyliigaa.

– Ensiksi haluaisin kiittää joukkueen valmentajia Timi Lainetta ja Marko Nikulaista. Tietenkään unohtamatta joukkueen pelaajia tästä mahtavasta mahdollisuudesta olla mukana joukkueessa ja tekemässä unelmastani totta. Arvostan tätä mahdollisuutta todella. Ensimmäiset harjoitukset olivat minulle stressaavat, vaikka kyseessä eivät olleet ensimmäiset harjoitukset suomalaisen joukkueen kanssa.

– Nautin kuitenkin harjoituksista ja niissä riitti vauhtia. Myös joukkueen ilmapiiri teki minuun positiivisen vaikutuksen. Kaikki pelaajat ja valmentajat olivat ystävällisiä ja ulospäinsuuntautuneita, ja aina valmiina auttamaan ja selittämään epäselvät tilanteet, Rzhanenkova kertoi intoa puhkuen.

Rzhanenkova on pelaajista kokeneempi 18 maajoukkuepelin kokemuksella, niissä otteluissa on syntynyt tehot 1+3. Hän on pelipaikaltaan puolustaja.

– Olimme niin iloisia kun saimme kutsun seuraavalle harjoitusleirille, enkä malttanut odottaa sitä. Toinen kerta meni paljon paremmin kuin ensimmäinen. Aloimme ymmärtää taktiikoita ja vihdoinkin muistamaan muiden pelaajien nimet. Harjoituksien lopussa riemullemme ei löytynyt enää minkäänlaista rajaa, kun päävalmentaja tarjosi mahdollisuutta pelata ensi kaudella Crackersissa.

– Nyt tavoitteemme on valmistautua mahdollisimman hyvin tulevaa kautta varten, ja auttaa uutta, mahtavaa joukkuettamme menestykseen. Uskon todella, että Kotkassa vietetty aika ja kokemus, jonka tulen saamaan joukkueen mukana, tulee olemaan minulle todella arvokasta ja unohtumatonta. Ehkäpä ei tarvitse edes sanoa kuinka paljon odotan ensimmäistä virallista otteluani Crackersissa, Rzhanenkova hekumoi.

Toinen venäläisvahvistus Crackersin joukkueessa on 20-vuotias Olga Prosvetova. Hän on Rzhanenkovan tavoin pelannut Venäjällä SPB Unitedin joukkueessa.

– Matkalla ensimmäisiin harjoituksiin tunsin itseni hermostuneeksi, koska en tiennyt mitä odottaa: tavallisia harjoituksia, testejä vai erikoisharjoituksia? Tietäen salibandyn tason Suomessa tunsin itseni entistä enemmän stressaantuneeksi. Kuitenkin, astuessamme sisään halliin, ymmärsin että tytöt odottivat meitä, ja se helpotti hiukan ahdistuneisuuttani. Kaikki tytöt olivat todella ystävällisiä ja huomasimme sen heidän asenteestaan.

– Sen lisäksi olin erittäin iloinen, että melkein kaikki tytöt olivat samaa ikäluokkaa kuin minä. Harjoitukset erosivat aika lailla aikaisemmista harjoituksista, joissa olin ollut mukana. Mielestäni ne menivät todella hyvin, kommentoi Prosvetova ensiaskeliaan seurassa.

Prosvetova on pelannut maajoukkueessa 9 ottelua ja tehnyt tehot 0+4. Hän on pelipaikaltaan hyökkääjä.

– Palasimme kotiin, ja minulla tuli todella ikävä harjoituksia Kotkassa. Odotin seuraavia harjoituksia, koska ne olivat joka kerta todella monipuolisia ja korkeatasoisia. Fyysisen kunnon taso teki minuun suuren vaikutuksen, ja kaikki tytöt ovat niin hyvässä kunnossa. Sitten oli vuorossa ensimmäinen ottelu Crackersin riveissä, tosin harjoitusottelu. Ennen ottelua tunsin oloni hermostuneeksi, koska en puhu niin hyvää englantia kuin Masha (Rzhanenkova) puhuu, Prosvetova kertoo.

– Haluan kiittää erityisesti ketjukavereitani avusta ottelun aikana. Se oli vaikeaa, mutta antoi minulle ison buustin itseluottamuksen suhteen, ja auttaa jatkossa minua antamaan kaikkeni kentällä. Uskon että pystyn kehittymään ja tekemään asioita paremmin kentällä. Teen kaikkeni, että olen hyödyksi joukkueelle, hyökkääjä linjasi.

Crackersin päävalmentaja Timi Laine on tyytyväinen uusiin vahvistuksiin.

– Masha ja Olga toivat mukanaan ryhmäämme entisestään lisää asennetta ja tahtoa. Tytöt sopeutuivat hyvin meidän ryhmään ja haluavat oppia lisää lajista. Nyt kun he ovat tässä kesän aikana meidän kanssa harjoitelleet, olen alkanut miettimään, että miten oikein ollaan pärjätty ilman ulkomaisia pelureita. Ilmapiiri, kielikylpy ja erilaiset kulttuurit yhdessä ovat tehneet meistä entistä vahvemman, Laine totesi hymyillen.

– Katsotaan rauhassa miten kehitystä tapahtuu. Peliaikaa on varmasti tarjolla myös heille, mutta totta kai treeniä on vielä edessä. Alku on ollut lupaava ja mielellämme olemme auttamassa tyttöjä kohti MM-kisoja. Näiden siirtojen lisäksi olemme sopineet, että keräämme venäläisille kouluille varusteita ja mailoja lasten käyttöön. On mukavaa olla auttamassa lajin kehittämisessä siellä, Laine kertoo.

Historiankirjat laitetaan uusiksi syyskuun 19. päivä, kun Crackers kohtaa ensimmäisessä liigaottelussaan Happeen. Nyt edessä on elämänmuutos kun pelaajat pääsevät kokemaan kotimaisen salibandyn vauhdin ja pelityylin. Nähtäväksi jää minkälaisen kuvan venäläispelaajat pystyvät jättämään osaamisestaan kotimaiseen Salibandyliigaan.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Feliks Heikkinen
Feliks Heikkinen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.