Junnukarsinnoissa uskomaton tilanne – tahallaan päästetty maali toi jatkopaikan

Kuvituskuva. Kuva: Anssi Koskinen

Kuva: Anssi Koskinen
Kuva: Anssi Koskinen

Menneenä viikonloppuna pelatuissa junioreiden SM-karsinnoissa nähtiin jälkikäteen paljon puhuttanut tilanne. Oulun Luistinseura joutui päästämään C-lohkon viimeisessä ottelussa Lappeenrannan NST:tä vastaan ainakin yhden maalin, jotta se etenisi suoraan B-junioreiden SM-sarjaan. Näin kävi, ja kyseinen tapahtuma sekä karsintasysteemi nousivat keskustelunaiheiksi sosiaalisessa mediassa.

Ennen karsintalohkon viimeistä kamppailua tilanne oli lohkovoittajan osalta äärimmäisen tasainen. Espoolainen Indians johti lohkoa, mutta OLS:lla oli mahdollisuus nousta jaetulle kärkipaikalle ottamalla voiton NST:stä.

Ottelun piti voimasuhteiltaan olla ennakkoon selkeä oululaisille, mutta jatkopaikan varmistamiseksi heille ei olisi riittänyt 12–0-voitto keskeytyksellä. Kyseisellä tuloksella SM-sarjan suora paikka olisi jouduttu arpomaan, sillä OLS ja Indians olisivat päätyneet tasatilanteeseen niin pisteiden, maalieron kuin myös tehtyjen maalien vertailussa.

Ottelu eteni OLS:n hallussa heti alusta alkaen, ja joukkue siirtyi jo 5–0-johtoon kahdeksannen peliminuutin kohdalla. NST iski kavennusosuman 5–1:een, ja ottelu päättyi lopulta neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä OLS:n keskeytysvoittoon, kun joukkue laukoi tulostaululle loppunumerot 14–2.

Näin ollen OLS nousi tasapisteisiin Indiansin kanssa, mutta vältti arvonnan useamman tehdyn maalin johdosta ja selviytyi suoraan SM-sarjaan. Indiansin ja kolmanneksi sijoittuneen Nokian KrP:n pelit jatkuvat puolestaan SM-karsintojen toisessa vaiheessa 29.–30. elokuuta.

OLS:n ”tahallaan” päästettyä omaa maalia on hankala todistaa, mutta Pääkallo.fi:n saamien tietojen mukaan näin juuri kävi. Muutamat paikalla olleet kertoivat, että tilanteessa ei ollut hirveästi epäselvyyttä. Muun muassa eräs henkilö kommentoi tapausta, että ”omaa maalia ei ole tehty, joten todistettavasti aika vaikea tilanne. Mutta joo, kyllähän se on selvä, että 12-0 olisivat voittaneet, jos olisivat halunneet”.

Karsintasysteemi puhutti päivän aikana esimerkiksi Twitterissä, jossa pohdittiin sitä, minkälaisia uudistuksia kaivattaisiin vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi.

Juttua muokattu klo 13.41: Poistettu virheellinen tieto siitä, että OLS olisi vaihtanut maalivahtia 5–1-tilanteessa. Todellisuudessa OLS vaihtoi maalivahtia vasta 9–1-tilanteessa.

26 comments

  1. Joka vuosi karsinnoissa samantyyppisiä tilanteita. Yleensä nämä kestetään kuin miehet, päätä pyöritellen. Onneksi nyt kärsijänä oli Indians, joiden toimihenkilöt ovat ainoita, jotka viitsivät itkeä jokaisesta tämänkaltaisesta omalle joukkueelle sattuneesta tapauksesta. Julkisella itkemisellä saattaa saada jonkinlaista muutosta aikaan.

  2. Tottahan toki sitä lasketaan pisteet tarkkaan ,jos vaakakupissa SM sarjapaikka ja jos järjestelmä antaa ainoaksi vaihtoehdoksi tällaisen.

  3. Ilkka Lehtinen naulaa tossa ylempänä hyvin: ” nykyisessä systeemissä ennakolta kahden parhaan keskinäinen peli viimeisenä auttais jo paljon”

  4. Ilkka sen mainitsi jos nykyisellä systeemillä jatketaan vuodesta toiseen; ennakkoon 1-2 korin joukkueet pelaavat viimeisen pelin. Joskus voi käydä myös niinkin että tasaisessa lohkossa kolmonen ottaa lopussa maalivahdin pois tappiotilanteessa kun vain tasuri/voitto pitää mahikset yllä. Vastustaja tekee pari tyhjiin ja menee sitten SM-sarjaan maalierolla/tehdyillä maaleilla kun lopulta samoissa pisteissä ollut toinen joukkue on jo kotimatkalla eikä voi asialle enää mitään. Vaikka jatkokarsinnat voi vielä tuoda sen SM-sarjapaikan, niin ei tällainen pikasysteemi ole toimiva. SM-alkukarsintasarjat kauden aluksi niin ei tarvitse hätäillä heti koulujen alettua ja joukkueet saavat rauhassa harjoitella sarjan aikana ja parantaa peliään. Loukkaantumiset ja poissaolot eivät myöskään vaikuta silloin niin pahasti kuin tällainen giljotiini -systeemi.

  5. Sen verran voin sanoa, että Indiansin suunnalla ollaan hyvinkin tietoisia siitä, että avaimet oli omissa käsissä ja se ettei jatkoon menty on täysin meidän oma virheemme. MUTTA onhan tässä järjestelmässä jotain vikaa jos esim pelaat yhden tasurin ja sen jälkeen 3 muuta peliä voitat 12-0 eli teet ns. täydellisen suorituksen, mutta jos toinen ryhmä voittaakin yhden 13-1 ja loput kaksi 12-0 niin se on parempi tulos. Käsittämätöntä, että päästämällä omia maaleja voi kikkailla itselleen paremman tuloksen. (Ja mitä OLSiin tulee, niin tottakai heidän kannatti niin toimia eikä syy ole heidän)
    Ratkaisuehdotuksia:
    -Osallistumismaksu sen verran korkeaksi ettei harrasteryhmät tule höntsäämään karsintoihin.
    -Ottelujärjestys rankingin perusteella niin kuin Ilkka Lehtinen tuossa sanoo
    -Otteluiden keskeyttäminen tietyn eron jälkeen karsinnoista pois/Mikäli voitat keskeytyksellä tulos merkataan silti aina 12-0

    PS. Mielipiteet ovat omiani eivätkä edustmani seuran.

  6. Miksi uutisessa ei mainita sitä asiaa, että Indianssilla oli mahdollisuus varmistaa oma jatkopaikka viimeisessä ottelussa voittamalla yli 9 maalilla? Ottelu päättyi siis 8-1 Indianssin voittoon ja tämä oli syy miksi tämmöinen tilanne oli mahdollista.. Kyllä Indianssillakin oli omat mahdollisuudet ottaa SM-sarjapaikka mutta eivät pystyneet käyttään sitä.

  7. Turhaa parran päristämistä. Jokainen joukkue tekisi saman mitä OLS teki, tuossa tilanteessa. Jos sarjajärjestelmä antaa tuohon mahdollisuuden niin miksi ei?

    Miten muuten määriteltäisiin ”ennakolta kaksi parasta joukkuetta” ? Kookoonpanot vaihtuu joka vuosi…

  8. Ransu on oikeassa, ongelmahan ei ollut karsinnan säännöissä vaan siinä, että pitää lopettaa 12 maalin eroon.

  9. videomateriaalia pelistä löytyy ja siitä huomaa ettei maali ollut tahallinen

  10. Ei se kyllä mikään sopu maali ollu.

  11. Menikö näin? Inkkarit nuiji vastustajan 12-0, OLS 13-1. Ja jos sääntöjen mukaan enemmän maaleja tehnyt on parempi, ei se ole OLSsin vika, vai onko? Ongelma lienee se, että nyt Inkkarit tippui, mutta vain kakkosvaiheeseen. Sieltä on yhä mahdollista tulla SM, kunhan voittaa pelit. Tsemppiä Inkkarit!

  12. joo linja on tehty sellaiseksi . no onneksi tampereella kävi myös erä sininen vs classic ,classic nro 63 syötti maalin vaikka ei ollut pelaaja rosterissa mutta kutenkin kentällä ei varmaan saanut syötttöpistettä

  13. 12 maalin ero -sääntö pois tai sitten periytyvä sääntö voimaan: Esim. kuusi parasta suoraan seuraavan vuoden SM-sarjaan. Indians olisi voinut hoitaa Nokian pelin loppuun ennen ajan loppumista, mutta taisi olla voittamisen nälkä jo täynnä. Loppuun asti täysillä pelaamalla Inkkarit olisivat hoitaa itse itsensä jatkoon. Jupinat pois – karsinta on puhunut.

  14. Vaihe 1 takana onnea jatkoon selvinneille.Sarjajärjestelmä kaikille selvä, kun pelit alkavat.
    2. vaihessa, kun lohkossa 3 joukkuetta voisi tehdä pienen hieno säädön. Ensin kohtaavat joukkueet a ja b. Seuraavassa pelissä pelaisi c joukkue ja ensimmäisen pelin hävinnyt joukkue näin jännitys säilyisi aina siihen kolmanteen matsiin asti.

  15. No huh huh olipas raflaava otsikko! Eikös peli päättynyt 14-2. Olisiko jopa tapahtunut tuplarikos (2 päästettyä maalia) ja perheenäitikin järkyttyi…

  16. Korjatkaa myös jutun otsikko. Hyvään journalismiin kuuluu luetettava uutisointia.

  17. ME ollaan jatkossa ja se hymyilyttää! 😀 (ei koske kyseistä juttua)

  18. Tietääkö arvoisa Pääkallo että kyseessä oli tahalleen päästetty maali kun niin otsikoi jutun? ”Me luettiin se internetistä ja twitteristä niin totta sen täytyy olla”? Mielestäni nyt mentiin riman alta : /

  19. Ilmeisesti tuomareilla oli tänään jotain Indiansia vastaan tai sitten ne forssasta. Sen verran oli pillin herne jumissa kun fosu rikkoi koko ajan!

  20. Ilmeisesti inkkareiden sm-sarjapaikka kaatunu sarjajärjestelmään ja tuomareihin. Omassa pelissähän ei voi vikaa olla 😉

  21. ”classic nro 63 syötti maalin eikä ollut rosterissa”
    Mitä täällä horistaan. Sääntöjen mukaan maali hylätään, ja ao. peluri ajetaan suoraan ulos, joukkueelle vitonen.
    Jos ei löydy pöytäkirjasta. Jos eivät säännöt ole muuttuneet.
    Jos joku meni pieleen, niin protestilla mokaajia vastaan siitä pääsee, eikä itkemällä.

  22. Olen aikanaan luolamiesaikoina ollut näissä.
    Jos rosteriin kuulumatonta pelaajaa tullaan ehdottamaan pisteille.
    Tarkastetaan pöytäkirjasta, oliko numero siellä.
    Tuomarin tehtävä on kysyä, oliko.
    Maalia ei hyväksytä, äijä ulos saman tien, ja vitonen.
    Muuten se tuomariura jäi siihen.
    Huolimattomin osa on jojo/valkku, joka ei viitsi omaa luetteloaan ja alkupöytäkirjaa tarkistaa, ja allekirjoittaa.
    Kundeille iso pettymys.