Liigat

Vieraskynä: Avoin kirje TPS:n toiminnanjohtajalle

05.08.
2015
64 Kommenttia
18
Liigat
Pitkän päivätyön TPS Salibandyn eteen tehnyt Perttu Kytöhonka (oik.) kirjoitti avoimeen kirjeen TPS Salibandyn toiminnanjohtaja Juha Kiviniemelle (vas.). Kuvat: Anssi Koskinen

Pitkän päivätyön TPS Salibandyn eteen tehnyt Perttu Kytöhonka (oik.) kirjoitti avoimen kirjeen TPS Salibandyn toiminnanjohtaja Juha Kiviniemelle (vas.). Kuvat: Anssi Koskinen

TPS Salibandyn toiminanjohtaja Juha Kiviniemi, ansiosi TPS:n peräsimessä ovat kiistattomat. Tulit mukaan hallitukseen seuran vaikeimpina hetkinä, silloin kun pankkisaldo näytti noin 200 000 euroa miinusta. Olit hallituksessa mukana tekemässä vaikeita ja epäsuosittuja päätöksiä, kannoit vastuuta. Epäselväksi ei jäänyt, että tavoittelit seuran etua.

Syksyllä 2010 siirryit kokopäiväiseksi työntekijäksi, työskentelimme toimistolla kahdestaan. Töitä riitti, sillä palvelutasoa tai standardeja ei haluttu laskea, vaikka työntekijöitä oli joskus ollut kourallinen enemmän. Minä toimin valmennuspäällikön tehtävien lisäksi edarin päävalmentajana, sinä pyöritit vanhojen toiminnanjohtajan tehtävien lisäksi harrastetoimintaa. Edustusurheilussa piti säästää kovalla kädellä – samaan aikaan halusimme kuitenkin pitää edarimme liigassa. Onnistuimme tässä. Eikä tarvinnut edes vaihtaa organisaation nimeä.

Onnistuimme monessa muussakin asiassa. Läpi erittäin haastavien vuosien olemme uskoakseni tiukasta kulukuurista huolimatta pystyneet kehittämään edustusurheilun taustoja, ”tuotetta”, löytäneet hyviä vapaaehtoisia ja nostaneet junioritoiminnan laatua entisestään. Voin sanoa, että olemme junnutoiminnan laadussa TOP3 Suomessa. Edustusurheilussa kaikki sovitut asiat on aina hoidettu – paljoa ei ole luvattu, mutta se mitä on luvattu, on pidetty. Nämä asiat jäävät usein liian vähälle huomiolle.

Olemme tehneet hyvää työtä ja nyt, kun eletään vuotta 2015, TPS Salibandy on maksanut velkansa pois, molemmat edustusjoukkueet pelaavat Salibandyliigassa ja juniorit pelaavat valtakunnan kärkisijoista vuodesta toiseen. Näitä ei kukaan voi ottaa pois. Jos johtajan piikkiin laitetaan usein negatiivisia asioita, on sinne syytä laittaa myös positiivisia. Nämä on saavutettu sinun toiminnanjohtajakaudellasi – sinulla ei ole taustalla yliopistotutkintoa kaupalliselta alalta tai johtamisesta tai mistään muustakaan, voi koittaa tehdä perässä. Myötätuulessa on helppo olla hyvä jätkä ja tehdä kivoja päätöksiä – toisin on silloin, kun jokainen euro on tärkeä.

Olet onnistunut vakauttamaan pahoissa talousvaikeuksissa rypeneen urheiluseuran aikana, jolloin yleinen taloustilanne ei ole ollut helppo ja (perinteisiäkin) urheiluseuroja on kaatunut tai syöksynyt alasarjoihin.

Mutta.

Olen syvästi, vakavasti ja perusteellisesti sitä mieltä, että sinun on tullut aika jättää kapula jonkun toisen ihmisen kannettavaksi. Olet ollut hyvä karsimaan ja löytämään keinoja säästää, mutta TPS kaipaa nyt uudenlaista johtamista.

”The secret of leadership is simple: Do what you believe in. Paint a picture of the future. Go there. People will follow.” – Seth Godin

Ongelma on, että et ole onnistunut maalaamaan ihmisille ympärilläsi kuvaa paremmasta tulevaisuudesta. Sinun kanssasi monta vuotta työskennelleenä ajattelen, että haluat ja haet turvallisuutta, kun ihmiset ympärilläsi ovat jo olleet pitkään halukkaita hakemaan parempaa. Että nykytilanne ei enää riitä eikä se inspiroi.

Turvallisuudessa ei ole mitään vikaa. Se on todennäköisesti ollut avain siihen, että TPS on tällä hetkellä kuivilla ja valmiina menemään eteenpäin, kohti parempaa. TPS on nyt paremmassa tilanteessa kokonaisuuden kannalta kuin todennäköisesti kertaakaan sen 20-vuotisen historian aikana. Nyt olisi aika kuitenkin tavoitella seuraavia askelmia ja se vaatii erilaista johtamista, erilaista otetta.

Toinen, vakavampi ongelma on, että tiukalla otteellasi on ollut hintansa. Ihmiset ovat väsyneet. Sen sijaan että loisit energiaa ympärillesi, imet sen pois. Sinua ei enää haluta seurata. Ja se jos jokin on johtajalle tekemätön paikka. Urheilukielellä, olet menettänyt pukukopin. Sen jälkeen kun pukukoppi on menetetty, ei ole enää merkitystä vaikka ideat olisi hyviä ja suunta oikea.

Tämän seurauksena ihmiset haluavat pois TPS:stä. Ilmapiiri on vaikea ja ahdistunut. Alle vuoden sisään kaksi työntekijää on lähtenyt vapaaehtoisesti, pelaajavirta on TPS:n kannalta edelleen vääränsuuntainen. Ja toisin kuin itse taannoin twitterissä kirjoitit, että ”Tää seura ei itke kenenkään perään jättää laivan sitten toiminnanjohtaja, valmentaja tai joku/jotkut pelaajat.”, niin olen vahvasti eri mieltä. Avainihmisten – oli kyseessä työntekijä, pelaaja tai valmentaja – merkitys on mittaamaton, korvaamaton. Excel-taulukossa ihmisen voi korvata toisella helposti, mutta tosielämässä ei.

”Yrityksen henkinen pääoma on noussut yhdeksi organisaation tärkeimmistä resursseista ja kilpailutekijöistä. Osaavan henkilöstän pitäminen ja vaihtuvuuden vähentäminen ovat 2000-luvun hektisessä työelämässä henkilöstöjohtamisen kulmakiviä. Henkilöstön suuri vaihtuvuus on merkki epäonnistuneesta henkilöstöjohtamisesta ja vaatii vaihtuvuuden syiden analysointia.” – Henna Haapanen, Pro Gradu -tutkielma ”Henkilöstön vaihtuvuuden syyt ja organisaation toimenpiteet vaihtuvuuden vähentämiseksi”

Juha, tiedän että sinulla on suuri TPS-sydän ja haluat seuralle vain parasta. Olet jättänyt ison kädenjäljen seuran historiaan. Suurinta välittämistä sinulta olisi nyt päästää irti ja antaa mustavalkoisille mahdollisuus muutokselle.

Lisäys 5.8.2015 klo 13.13: TPS Salibandyn toiminnanjohtaja Juha Kiviniemi ilmoitti Pääkallo.fi:lle tekstiviestin välityksellä, ettei hänellä ole mitään kommentoitavaa Perttu Kytöhongan avoimeen kirjeseen.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Perttu Kytöhonka
Perttu Kytöhonka
Pettu Kytöhonka on toiminut aiemmalla valmennusurallaan pitkään TPS:n organisaatiossa ja piipahti myös Sveitsissä valmentamassa ennen Suomeen palaamistaan. Kytöhonka toimii nyt toista kautta Divarin NST:n pääluotsina ja kuuluu tällä hetkellä myös Latvian maajoukkueen valmennusryhmään.
Kyösti
05/08/2015
Toivottavasti tämä oli vitsi!
Petteri Pekkala
05/08/2015
En tunne kumpaakaan herraa, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että "avoin kirje" ei sovi tällaiseen keskusteluun. On hallituksen tehtävä päättää toiminnanjohtajan positiosta. Ja yhdistyskokous valitsee hallituksen. Jos hallitus näkee toiminnan suunnan kääntyneen väärään suuuntaan, niin silloin heidän pitäisi reagoida, mutta jos ne ei reagoi, niin silloin valveutuneet jäsenet voivat itse mennä yhdistyskokoukseen ja pyrkiä hallitukseen tekemään muutosta. Se, että on entinen työntekijä huutelee julkisesti netin vällityksellä, että jätä vuosikausien työpaikkasi, on mielestäni mautonta.
Jami
05/08/2015
Tunnen auttavasti molemmat miehet. Vähän samaa mieltä, että avoin kirje ei ole oikea väylä tällaiseen, jos kohta jotain piti tehdä. Pitkään seuran ongelmat ovat kulminoituneet yhteen mieheen.
Nasse
05/08/2015
On monta tapaa vaihtaa seuraa. Tämä on Pertun tapa. Mä lähtisin eri tavalla.
JJ
05/08/2015
Voin sanoa kokemuksen äänellä että liike elämässä Perttu Kytöhonka olisi rekrytointi kiellossa kun puhutaan johtajan paikoista
Mika
05/08/2015
Liike-elämässä yhdyssanatkin kirjoitetaan oikein.
Stadi
05/08/2015
On kyllä erikoinen tapa kirjoittaa julkisesti ex-esimiehestä. Samoin ihmettelen miksi tälläisiä kirjoituksia julkaistaan. Medialla on myös vastuu kun mennään selvästi henkilökohtaisuuksiin.
Ei näin
05/08/2015
Ensimmäinen mielikuva tälläisestä avautumisesta on, että saattaa olla seuran kannalta aika itsekäs ja huomiohakuinen teko. Tämähän kertoo vain yhden näkökulman, ja periaatteessa tähän pitäisi kai sitten vastatakin julkisesti. Hyvin vaikea kuitenkin nähdä, että sellainen debatti palvelisi seuraa, etenkään näin jo lähes kauden kynnyksellä.

Ettei vaan olis herrojen egot kasvaneet seuraa isommiksi. Siihen kun yhdistetään tyypillinen suomalainen kyräily, niin kusessa ollaan.
Talkoo Exceliläinen
05/08/2015
Kirjeen kirjoittajan ajatusmalli varmasti ollut viedä seuraa eteenpäin. Hiljainen tunne ja tieto vain puettu teksti muotoon. Tietty vaihtuvuus vaan on aina hyväksi. Molemmat huippu tyyppejä, hienoa duunia vaikeissa olosuhteissa.
Kiitos.
esaros
05/08/2015
Kannattaa pitää mielessä, että mikäli tilanne seuran sisällä on todella niin huono että ihmisiä kävelee vapaaehtoisesti ovesta ulos ja toiminnanjohtaja on ''menettänyt kopin'' näin pahasti, kirje tuskin tulee herra Kiviniemelle täysin puskista. Vaikea on uskoa että asiasta ei olisi keskusteltu seuran sisäisesti jo useasti ja pidemmän aikaa ennen kirjeen kirjoittamista. Jos/kun nämä keskustelut eivät ole tuottaneet hedelmää, on vaikea nähdä muuta ratkaisua kuin asian julkiseksi tuominen ja muutoksen tavoitteleminen sitä kautta (vai kuinka?).
JooJoo
05/08/2015
Ny tulee Tapprammiähiä kentälle. Ja sattuu.
Tällaisen tekstin laittaminen. Aloitetaanko.
Nämä asiat pitää käsitellä pöydässä naamatusten, tai hallituksen kokouksessa, ei oksentamassa julkisesti.
Ei tällaisia laiteta mihinkään julkiseen jakeluun. Maine meni, mut kunnia ei kasvanut.
JooJoo
05/08/2015
Vielä. Kun nyt kiehahti. Ei toiminnajohtaja koppia ohjaa.
Vaan koutsi. Piste.
Hmm
05/08/2015
Tuntematta Tepsin tilannetta tarkemmin voisi sanoa, että tuollaisten tilanteiden ratkaiseminen ei aina ole helppoa. Kytöhongan kirjoituksesta paistaa vähän turhautuminen ja kaikkea on jo yritetty -henki, ja tämä asian julkituominen oli ikään kuin testamentti, kun on lähdössä seurasta. Mutta ei näitä laadukkaita seura-aktiiveja ole pilvin pimein tarjolla. Ehkäpä hallituksellakaan ei ole toimivampaa vaihtoehtoa mielessä, ja näin ollen vanhoilla mennään. Kiviniemi taas voi tiedostaa hankalan tilanteen, mutta ei halua jättää seuraa pulaan, ennen kuin potentiaalinen seuraaja löytyy.
JJ
05/08/2015
JOO JOO täsmälleen oikeassa mutta olisikohan tässä TPS poikasilla yhteinen onneton yritys saada seuran kuivahtanut status framille.
Pelaaja
05/08/2015
En ole ennen näihin kommentoinut. Itse kyseisessä organisaatiossa pelanneena voin vain todeta molemmat herrat hyvin tuntevana, että Pertun tapa toimia tilanteessa on heikko.

Kuitenkin TPS organisaationa on ollut välttävä pelaajan näkökulmasta jo vuosia. Tehkää joku lista pelaajista, miehet ja naiset, jotka ovat seurassa vierailleet viimeisen 10 vuoden aikana.

Hämmentävän loistavaa, että keskustelua käydään, mutta Pertun tapa ei myöskään osoista tai ansaitse luottamusta nyt tai valitettavasti jatkossakaan.
LuMiKoLa
05/08/2015
JOOJOO
Koutsi ohjaa peliä!! Kapteenisto/pelaajat koppia!!
Ugh!
Same
05/08/2015
Miksi tällaisia julkaistaan yleisellä foorumilla?
Nämä ovat asioita, joita kaikki joukkueet käyvät sisäisesti ja johtohenkilöiden kanssa hallituksen kanssa läpi. Ei todellakaan oikea paikka julkaista tällaisia juttuja, vaikka jutussa olisikin edes osa totta.

Tämä ei varmasti nosta TPS:n tai salibandyn arvostusta !
Sympatiat TPS:lle
05/08/2015
Täysin käsittämätöntä Kytöhongalta julksisesti vuodattaa moista... Lähes yhtä outoa Pääkallolta julkaista tämä kirjoitus.
EiEiijatkoon
05/08/2015
Ei näin. Sympatiat TPS-toiminnanjohtaja Kiviniemelle, joka joutuu tällaista lukemaan.
Helpottaa varmaan kauteen valmistautumista ja tekee TPSstä entistä vetovoimaisemma. Pelaajien ja sponsoreiden silmissä
Ja te muissa seuroissa. Älkää ottako mallia.
Stadi
05/08/2015
Nyt meni vihkoon myös pååkallon toimituksella, no tekevälle sattuu. Kanattaaa miettiä jatkossa kirjoittajan intressejä jos kohteena on esimerkiksi entinen esimies
SP
05/08/2015
Samaan asiaan kiinnitin jo aamulla huomiota, miksi Pääkallo julkaisee vieraskynässä tämän. Jos halutaan kirjoittaa avoin kirje, niin kirjoitettakoon ja siitä olisi sitten voinut tehdä uutisjutun, julkaista sen linkin ja todeta, että toiminnajohtaja ei kirjettä halua kommentoida. Nyt tämä on hiukan niin kuin Pääkallon avoin kirje. ei pelkästään seuralle vaan koko salibandykansalle. Hiukan sitä tässä kokoee myötähäpeää niin kirjoittajan kuin vastaanottajan suuntaan. Voi olla, että ihan hyvä suunnata tuon jälkeen Sveitsiin...
JZ
05/08/2015
Ihmettelin kyllä itsekin, että mitä Pääkallon Vieraskynässä tekee joku lähinnä TPS:n sisäiseksi riitelyksi luokiteltava, henkilöön kohdistuva teksti?

Kytöhongan pitäisi minusta julkaista tämä tyyliin omassa Twitterissään tai vastaavalla kanavalla, ja Pääkallo voi sitten tarttua somesekoiluun jos sellaista syntyy.
PP
05/08/2015
Olen itse ollut vastaavassa tilanteissa ja olisin voinut kirjoittaa vastaavanlaista, mutta rajansa kaikella! Kyseessä on kuitenkin vain salibandyä! Nykyään pidän itse huolen, että harrastustoiminta ei saa uuvuttaa, vaan sen on tarkoitus olla vastapainoa leipätyölle!
TPS
05/08/2015
Onhan Kiviniemi ollut jo liigapalavereissakin naurun kohde! Rohkea veto Kytöhongalta ja mikä parasta omalla nimellä eikä mitään nimimerkin taakse piiloutumista. Hyvä Perttu.
Sbääliö
05/08/2015
Mikäli salibandyyn liittyvä avoin kirje halutaan julkistaa, niin Pääkallo on paras media avoimen kirjeen julkaisuun. HIenoa, että kaikki salibandyaiheinen keskustelu keskittyy yhteen paikkaan. Hyvää työtä Pääkallo.
Lapa
05/08/2015
Hei TPS,

Kirjoita sinäkin rohkeasti omalla nimelläsi. Muuten tuon "ollut naurun kohteena"-kommentin voi jättää omaan arvoonsa.

En tiedä, mihin tuolla kirjeellä pyrittiin, mutta sen jälkeen Kiviniemen asema on seurassa entistä vahvempi.
turkulainen säbäfani
05/08/2015
Hyvä, että TPS:n talous on saatu kuntoon nyt ja tie vie eteenpäin. Itse uskon, että kaikki pelaajat ja taustatoimijat ovat seuralle kuin seuralle oikeasti todella tärkeitä ja pelaajiinkin panostetaan ne resurssit mitkä on kulloinkin käytettävissä, tuli se sitten edustustoimintaan tai muualle. Negatiivisia asioita on vaan kivempi huudella ja "olla pettyneitä" kun taas mikään ei toimi yms. vaikka eivät asiat oikeasti ihan niin mustavalkoisia ole, edes tepsissä. Sulla oli suuria mietelauseita tuossa, itse en ole yhtä viisas, mutta vuosia sitten kokemuksestani pienessä seurassa olen oppinut, että tyhjästä on paha nyhjästä ja tuskin se isollekkaan seuralle mikään tuntematon lausahdus on. "Perttu, tiedämme että sinulla on suuri TPS-sydän ja haluat seuralle vain parasta. Olet jättänyt ison kädenjäljen seuran historiaan. Suurinta välittämistä sinulta on nyt päästää irti ja keskittyä omiin uusiin haasteisiisi."
HirviOrava
05/08/2015
Juha Kiviniemi on ollut minunkin naurun kohteena. Syynä on ollut hänen hauskat juttunsa, tahattomat letkautukset tai se ihan hirveä Turun murre. Kun olet päässyt murteestasi eroon, hirviperheen ovi on sinunkaltaisellesi työmiehelle aina avoin #silmäniskuhymiö
Tami
05/08/2015
Itse en ymmärrä Pääkallon kritisoimista julkaisusta. Jos eivät olisi julkaisseet, olisi asia julkaistu muualla. Hyvää tilanneälyä julkaista hiljaisen kesän keskellä, kun jengi janoaa sählyuutisia.
Terhi
05/08/2015
Pakko kai sitä soppaa on ulkopuolelta hämmentää, kun hallitus ei asialle tee mitään (tai ei kiinnosta), vaikka väkeä lähtee ovista ja ikkunoista. Eiköhän tosta asiasta ole seuran sisällä jo keskusteltu useampikin vuosi, mutta täysin ilman tulosta.
JZ
05/08/2015
Terhi, tälläinen tausta ja syyt julkisuudelle olisikin sitten ihan paikallaan toki mainita tässä tekstissä. Jää muuten ulkopuoliselle aika hämärän peittoon mitä touhulla haetaan ja saatetaan suotta leimata ties miksi huomiohakuisuudeksi.

Toki jos halutaan isompi haloo ja enemmän ihmetteleviä kommentteja, niin sitten asia erikseen.
JooJoo
05/08/2015
Käsittääkseni pettynyt lähti ulkomaille.
Ja runoili muistisaarnan.
Näin ei todellakaan urheilua tehdä. Ipa salibandy ja Tapparammiähet menee suihkuun, ja paidan pesuun. Hyvää matkaa ulkomaille.
JooJoo
05/08/2015
TPS.
Kerropa nimesi, minä kerron omani. Kari Järvinen, Tampere.
Oletko pöydässä istunut, kun ivaat suoraan. Se vaatii jo kanttia. Sitä on.
Tepsin haukkuminen on ihan. ihan. ihan. Päättele loput, jos kitjoitat nimmarilla TPS.
huhhu
05/08/2015
Täytyy kyllä sanoa, että hiukan kiehahti tämän asian tuominen julki. Nämä pitäisi hoitaa hyvässä mielessä kahvipöydässä face-to-face. Ja nyt jos tätä yhtään turkulainen salibandy kansa lukee niin voisin kuvitella, ettei hirveen hyvää kuvaa nyt anneta. Saattaa olla tehtävänä paljon töitä ensi kaudella, niin kaukalossa kuin katsomossa. Mutta tsemppiä tepsille!
Turusta
05/08/2015
Pertun "avoin kirje" ei varmaan avaa pitkään jatkunutta isoa ongelmaa ulkopuoliselle kaikessa jokapäiväisessä konkreettisuudessaan. Siksi tämä julkitulo tällaisessa muodossa ei ollut onnistunut. Jos saan sanoa, niin Pääkallo on ollut pitkään tekemässä tästä asiasta jutun ihan siksi, että ovat saaneet minulle kerrotun mukaan juttutoiveita asiasta esim. yhteistyökumppaneilta & muilta laji-ihmisiltä seuran ulkopuolelta. Ongelmahan ei suinkaan rajoitu seuran sisälle, jossa sen kanssa on tosiaan painittu pitkään ja jossa se on ollut aika tuhoisaa, mainittuista ansioista huolimatta. Monivuotisen toiminnanjohtajan erottaminen ei ole ihan yksinkertaista, varsinkaan jos hän on erittäin varmanpäällepelaava & turvallisuushakuinen. Toisaalta muita tekijöitä lähtee. Ja tosiaan positiivinen energia ja tekemisen meininki ei kyllä ole arvossaan niin kauan kuin Juha seuran toimintaa johtaa.
Turusta myös
05/08/2015
Tosiaankin tuosta kirjoituksesta ei kaikki ulkopuoliset saaneet ihan kiinni. Ydin ei ole arvostelussa, vaan suunnasta. Nykyisellään hyssyttelemällä näivehdytään
kuten Nokia. Nyt olisi aika katsoa avoimesti eteenpäin puhtaalta pöydältä hieman laatikon ulkopuolelta. Tähän
tarvitaan uudistusta.
Turustako minäkin
05/08/2015
Tuommoisessa hommassa tarvitaan tiettyjä ominaisuuksia. Esim. tarvitaan sosiaalisia taitoja. Kauheaa kyllä, ne eivät ole TPS:n tj'llä edes välttävällä tasolla. Tämä on heijastunut ikävästi kaikessa ja joka suuntaan. Joitakin perustaitoja ja ominaisuuksia vaan pitäisi olla tietyissä tehtävissä, ja jos ei ole, niin tehtävä on väärä tai mies on väärä ko. tehtävään. Kelvolliset sosiaaliset taidot olisivat sitä paitsi perusedellytys sille, että pystyy kompensoimaan tai kehittämään heikkouksiaan, joita ihan kaikilla meillä kyllä on.
J. Leppä
05/08/2015
Onhan tossa koko Tepsin tekemisessä ollut sellainen rämpimisen maku jo useamman vuoden ajan. Junnutuotanto vielä toimii, kun vanhemmat maksaa viulut, mutta edarin touhu on ollut lähinnä selviytymistaistelua. Jos rahaa ei ole, pitää tietenkin säästää ja päästää kaikki lahjakkaat pelaajat muualle. Mutta kysymys kuluu, miksi sitä rahaa ei ole? Eikö tuote ole riittävän hyvä vai eikö sitä osata myydä? Eikä kaikki ole lähtenyt edes sen rahan takia muualle. Ahdistava ilmapiiri riittää amatööriurheilussa.

Jotenkin tämä taloudellinen ja henkinen taantuma seurassa pitää saada katkaistua, ja siihen tarvitaan isoja muutoksia. Pelkkä TJ:n pois potkiminen ei pelkästään riitä. Nyt pitää myös hallituksen katsoa itseään peliin ja miettiä, miten paljon minulla on annettavaa seuran toiminnan uudistamiseksi. Ja toivottavasti se uusi TJ ei ole seuran sisältä nostettu entinen pelaaja ilman koulutusta ja meriittejä, vaan joku oikeasti pätevä henkilö tohon tehtävään (edes sosiaalisten taitojen osalta).
Turku mainittu!
06/08/2015
En henkilökohtaisesti tunne kumpaakaan herroista. Luettuani kirjeen, minulle tuli kuitenkin erittäin varma olo kummankin henkilön ammattitaidosta ja työstä seuran eteen. Jos kirjeen kirjoittaja on tehnyt pyyteetöntä työtä seuran eteen jo 20 vuotta (lähde kirjeen ohella muilta foorumeilta ja henkilöiltä), on kirjeen julkaisu varmasti tarkkaan harkittu viimeisintä välimerkkiä ja lausetta myöten. Mielestäni kirjeestä huokuu viesti: kaikki on jo annettu. Miksi kirjeen vastaanottajalla ei ollut mitään kommentoitavaa tällaiseen kannanottoon? Se on mielestäni aiheellisempi kysymys kuin se, miksi Pääkallo kehtasi tällaisen julkaista. Hyvä että kehtasi.
Olen Turussa-asumisaikani saanut urheilun ystävänä seurata, miten TPS:n organisaatio on rämpinyt lajissa kuin lajissa. Useimmiten syyttävä sormi on rohkeilla kannanottajilla osoittanut organisaation huipulle, joka on monesti vierittänyt syytä alaspäin peiliinkatsomisen sijaan. Mitä enemmän avainhenkilöiden toimintaa on seurannut, sitä vahvemmin fiilis syistä näihin negatiivisiin seurauksiin on langennut organisaation huipulle. Mielestäni on siis tärkeää, että näistä asioista keskustellaan. Nykyiseen kulttuuriin valitettavasti kuuluu asioista hyssyttely ja paheksunta, jos jokin asia sanotaan ääneen. Ymmärtäisin, jos kirje olisi asiattomasti kirjoitettu ja julkaistu jossakin iltapäivälehdessä. Nyt näin ei kuitenkaan ollut. Yksi avoin kirje ei horjuta toimivaa ja vankalla pohjalla olevaa urheiluseuraa mihinkään, mutta se voi pahimmassa tapauksessa viedä maineen lopullisesti kirjeen kirjoittajalta. Suomen kokoisessa valtiossa salibandyn kokoisessa lajissa tämä riski on valtaisa. Etenkin, kun ottaa huomioon kirjoittajan uhraukset lajille ja seuralle kolmen vuosikymmenen, yli puolet tämän elinajasta (?), mittaiselta ajalta. Riski on siis valtaisa. Ja sen riskin Kytöhonka oli valmis ottamaan. Olkoonkin, että hän sai työpaikan Sveitsistä. Se ei silti tarkoita, etteikö herra tulisi sieltä joskus myös takaisin. Minä ainakin nostan tästä teosta hattua Kytöhongalle, toivotan hönelle kaikkea hyvää jatkossa ja toivon, että asia otetaan tarkempaan käisttelyyn TPS:n hallituksessa sekä organisaation lähipiirissä. Toivon myös jatkoa ja menestystä Kiviniemelle valitsemalleen tielle. Niin kun aiemmin sanoin, en tunne kumpaakaan herraa riittävän hyvin todetakseni kenenkään toimintatavan oikeellisuutta. Siitä huolimatta pientä mielenkiintoa herättää Kiviniemen ignoraus ja haluttomuus kirjeen sisällön korjaamiseen. Ehkei korjattavaa olekaan?
Suomalaisen urheilun kannalta olisi hyvä, että kirje saisi vastaavissa tilanteissa rypevät seurat (yli lajirajojen) nostamaan päätään ja selvittämään tällaiset asiat perinpohjaisesti. Valtava määrä urheilullista potentiaalia menee hukkaan itsekkäiden päätösten ja puuhastelukulttuurin vuoksi. Se ei ole kenenkään etu. Itsekkyys kuulu urheiluun ja on yleensä vahvan ja menestyvän pelaajan merkki. Organisaation johtajalle se ei kuitenkaan sovi.
Henkilöstökulut yli100k
06/08/2015
Aika vähän puhutaan Kytöhongan panoksesta missään näissä kommenteissa. Tässäkin tapauksessa siellä huipulla aivan jokaisen pitäisi katsoa peiliin. Kritiikki Kiviniemeä kohtaan on varmasti aiheellista, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että Kytöhonka on itse tätä ahdistunutta ilmapiiriä ollut myös luomassa. Tekstissä ei löydy yhtään nöyryyttä omaa tekemistä kohtaan mikä on aika tuttua jo pitkältä ajalta. Myöskin se että muiden mielipiteet ovat vääriä ja omat ovat totuus on myös kulkenut pitkään jo huipun mukana.
Mielenkiintoinen aihe, toivottavasti saadaan vastaus ja jutustelua aikaiseksi. Itse läheltä seuranneena Kytöhongan lähtö voi myös avata ovia.
Business man
06/08/2015
Laittakaa nyt piste tämän tason keskusteluille. TPS on vahva brändi, salibandy nouseva suosittu laji, Turku on iso talousalue. On aivan helppo kerätä näillä elementeillä ja jonkinlaisella yhteistyön rakentamisen ominaisuuksilla 100-200t€ sponsorirahaa. Alkakaa töihin, älkääkä kitiskö täällä wannabee ihmisten palstoilla.
Ex-Tps juniori
06/08/2015
Satun tuntemaan molemmat herrat, molemmat ovat minua valmentaneet ja
minun mielestä Kytöhonka on se minkä takia moni on lopettanut; ei Kiviniemi. Monien pelaajien kanssa olen jutellut ja he ovat olleet samaa mieltä kanssani. Tämä avoin kirje on täysi farssi ja erittäin kiusalliseksi tämän asian tekee se, että Kytöhonka ei itse enää edes kuulu koko organisaatioon.
Opetus
06/08/2015
Mulle on ainakin kotona opetettu, että likapyykki pestään himassa. Todella ala-arvoinen ulostulo. Myös ihmettelen miksi pääkallo julkaisee tälläistä henkilökohtaista hyökkäystä toista ihmistä kohtaan. Alkaako tästä uudenlainen seura-aktiivien lynkkaaminen julkisesti. Riitoja ja näkemyseroja on ollut yhtiölaina kuin on ollut ihmisiä. Tämä kirjoitus menee tasolle jota en olisi uskonut lukevani täältä.
JZ
06/08/2015
Niin, Kytöhonkaa sosiaalimedioissa ahkerasti peesaava Jonne Lehtimäki toki on tämän aviisin päätoimittaja, vai mikälie titteli hänellä nyt olikaan. Hänelle, tai edes Pääkallolle yleisesti, voisinkin edelleen esittää kysymyksen; mitä tarkoitusta Pääkallon julkaisupolitiikassa tälläiset kirjoitukset palvelevat? Eikö hyvää journalismia olisi se, että kirjoitetaan aiheesta joka on lukijoille tuttu, tai vastaavasti ensin taustoitetaan aihetta siten, että konteksti selkenee lukija voi perustellusti alkaa tehdä omia päätelmiään?

Millaista journalismia on henkilöön menevä, taustoittamaton, organisaation sisäisiä riitoja käsittelevä teksti? Teksti, jota jopa itse kirjoittaja kommentoi Twitterissä seuraavasti: "Jos et ymmärtänyt, ei ehkä ollut tarkoituskaan"?

Edelleen, mielestäni todella erikoinen julkaisu eikä se kuulu tälläiseen lehteen, vaan korkeintaan johonkin henkilökohtaiseen blogiin tai sisäpiirin keskustelufoorumille - jos sinnekään.

Ja edelleen, tämä palaute siis pääkallolle paremman journoilun toivossa - itse aiheeseen en ota kantaa. Mahdotontahan se tältä pohjalta olisikin...
Peesaaja
07/08/2015
JZ:n kanssa samoilla linjoilla. Mitä lisäarvoa tällä avoimella kirjeellä on pyritty tilanteeseen tuomaan? Miksi ihmeessä seuran sisäinen tilanne on tuotu näin tuomitsevalla otteella julkisuuteen asiaan vihkiytymättömien ihmisten luettavaksi ikään kuin totuutena? Miltäköhän Kiviniemestä tuntuu lukea tällaista kuraa julkiselta forumilta, kun asiaa tulisi oikeaoppisesti käsitellä TPS:n hallinnollisissa elimissä asiaan vihkiytyneiden ihmisten kesken? Tämä kirjehän lopulta kertoi paljon enemmän Kytöhongasta ihmisenä kuin Kiviniemestä toiminnanjohtajana. Onneksi tämänkin ketjun kommenteista voi päätellä, että säbäväen medialukutaito on hyvällä tasolla kun suurin osa ymmärtää Kytöhongan nolanneen tällä tempauksella vain itsensä.
ToinenPeesimies
07/08/2015
"...kun suurin osa ymmärtää Kytöhongan nolanneen tällä tempauksella vain itsensä."

Erittäin hyvin tiivistetty! Täysin samaa mieltä.
Miksi julkaistiin
07/08/2015
Heh yllättävää että avoimen kirjeen avoimesta kommentti osiosta poistetaan kriittimsimmät henkilöitä koskevat kommentit. Kertoo jälleen tämän median tasosta sekä Kytöhongan selänpesijäkerhon toiminnasta. Omaan nilkkaansa tällä toiminnallaan ampuvat, vaikkakin parempi kohde olisi siellä toisessa päässä vartaloa.
ihan sama missä julkaistiin
07/08/2015
Tärkeää, että joku uskaltaa tuoda rohkeasti ja harkitusti ongelmat esiin. Turha vatvoa onko julkaisu paikka oikea tai väärä. Joku hakkaa teesejä jopa kirkon oveen vai mihin se mahtoi olla.... Mielestäni tässä ei ollut kyse mistään "suolausta".
Ei varmaankaan tullut yllätyksenä esim. hallitukselle tämä tilanne? Ihmettelen jos asiasta ei ole aikaisemmin keskusteltu sisäisesti organisaatiossa. Lukekaa kirje vaikka kaksi kertaa läpi, jos ei ensimmäisellä kertaa aukea. Kiitetään paljon hyvästä duunista ja ajatuksen kuitenkin auttaa ogranisaatioita uudistumaan parempaan suuntaan. Vaikea varmaankin toimia toiminnanjohtajana, jos taustoilta mennyt usko puuhasteluun.
Just
07/08/2015
Tökeröä toimintaa. Jos haluaa antaa tällaista kritiikkiä niin sen voi tehdä tyylikkäästikin. Eka vaihtoehto olisi ollut kirje seuran hallitukselle ja toiminnanjohtajalle. Jos on pakottava tarve tuoda asia esille mediaan kautta, niin avoin kirje olisi tullut osoittaa seuran hallitukselle joka toiminnasta vastaa. Amatöörimäistä.
OPEX
07/08/2015
Eipä kovin tyylikästä toimintaa laittaa julkinen kirje jakoon vasta sen jälkeen, kun itse on jo hypännyt Sveitsin koneeseen.

Kriittisimmät kommentoijat voivat sitten odottaa yhteydenottoa ns. selänpesijöiltä, kuten minulle kävi kun erehdyin ottamaan (väärin) kantaa heidän penkkivalmennukseen.

Vastakkaiset mielipiteet pitäisi olla rikkaus ja eteenpäin vievä voima. Tälläiset asiat tulisi keskustella seuran sisällä ja kasvotusten, piste.
pelkuri
07/08/2015
Ei uskaltanut sanoa kasvokkain? Meni Sveitsiin "piiloon".
Terhi
07/08/2015
Suurin osa näyttää kannattavan tätä perisuomalaista "hoidetaan tämä omassa piirissä" ajattelua. Negatiivisia asioita ei saa jakaa ulospäin. Seuratoiminnassa tämä tarkoittaa yleensä sitä, että jos et saa ääntäsi kuuluville seuran sisällä (hallitukselle), lähde pois ja ole hiljaa. Noin 90% Suomen urheiluseuroista johdetaan vuodesta toiseen juuri tällä "turpa kiinni" mentaliteetillä. Se vaan sopii suomalaiseen tapaan paljon paremmin kuin oikea julkinen keskustelu sosiaalisessa mediassa. Ja sitten kuuluu haukkua vielä julkaisijaakin. Ei entisessä neuvosto-Suomessakkaan tällaista irrottelua suvaittu.
Junnu#8
07/08/2015
Samaa mieltä. Liikaa monesti asioita hoidetaan hys, hys mentaliteetillä. Asioista pitäisi pystyä puhumaan suoraan. Face to Face. Jos olet jotain mieltä. Niin älä ole phousu ja vaihda mielipidettä seuraavissa liikennevaloissa. Kuuluisaa kiekkoveljeä lainatakseni.
Just
08/08/2015
Terhi: Pääkallo on käsittääkseni ns. perinteistä mediaa jolla on toimittajat ja joka pyrkii noudattamaan journalistista etiikkaa. Tämä ei ole "sosiaalinen media". Suurin osa kritiikistä ei sitä paitsi koske sitä, että asioita ei saa tuoda esille, vaan sitä miten tämä tehtiin (mentiin henkilötasolla, ei Pääkallon toimesta taustoiteta TPS:n ongelmia jne.).
Häh
08/08/2015
Terhi: Mikä neuvosto-Suomi?
Ex-tepsitär
08/08/2015
Sympatiat Juhalle.
Perttu toimi juuri kuten häneltä saattoi odottaakin.
08/08/2015
Hyvä Perttu!!!! Asiaaa!!!!
JooJoo
08/08/2015
Kiehahdin. Over and out.
Eteenpäin. Kausi ei ole edes alkanut.
...
10/08/2015
Onhan tämä nyt vähän kummallista, kun jampat on istunut samalla toimistolla vierekkäin pitkät ajat ja pitää jotain avoimia kirjeitä kirjoitella. Ei jatkoon.
Jep
10/08/2015
Itse en ainakaan haluaisi omaan seuraani tuollaista vellihousua, joka joutuu avoimien kirjeiden kautta tuomaan kritiikkiä esille. Jos vielä oikein ymmärsin, tämä veijari on poistunut maasta.
En myöskään laittaisi jatkoon. Polttaisin myös sillan.
Voi kurjuutta...
11/08/2015
Koko organisaatio on niin läpimätä, että pahaa tekee. Ja puhun siis säbäpuolen organisaatiosta. Mikäli TPS halutaan säbäpuolella nousuun, vaatii se todella suuria muutoksia ja silloinkin aikaa kuluu minimissään 3 vuotta. Käytöskoulu kaikille valmentajille ja wannabe- valmentajille myös paikallaan.
pennitön ja suruton
11/08/2015
Tässäkin ketjussa oletetaan että 200keuroa tempaistaan tosta vaan ja muistellaan takavuosien auvoisia aikoja. Maailma on muuttunut ja yritykset ovat todella tarkkoja rahan suhteen, Turha haikailla kultaisia aikoja, nyt pitää vaan tehdä enemmän töitä rahan eteen ja toisaalta suhteuttaa menot tuloihin.

En oikein saanut kiinni mitä asioita nykyinen toiminnanjohtaja torppaa ja millä perusteella. Ehkä hän vain vaatii että vain tulojen mukaan kulutetaan, tämä jos joku on kestävää toimintaa. Se ei vaan tuloksellisesti välttämättä riitä kun osa seuroista käyttää rahaa holtittomammin. Mutta joka tapauksessa olisin halunnut konkreettisia esimerkkejä mitä nyt ei sitten voitu toteuttaa seuran kehittämiseksi vaikka rahaa olisi ollut. Eli provosoivasti sanottuna, tästä itkuvirrestä ei saa selvää, mikä jää puuttumaan. Siis mitä sellaista jää puuttumaan johon on varaa ja toisaalta aikaa kun välttämätön eli talouspuoli on kunnossa.
...
11/08/2015
On jotenkin hassua että joku/jotkut on sitä mieltä että tällaiset pitää ehdottomasti puida julkisesti sosiaalisessa mediassa.

Asiat pitää puida ja käsitellä, mutta sosiaalinen media on aivan täysin sivujuonne koko touhuun ja höpöhöpö väline moiseen. SOME on hyvä väline esimerkiksi tiedottamiselle, mutta ei asioiden ruotimiselle - varsinkaan silloin kun aletaan puhua asioista näin henkilökohtaisella tasolla.
JOOJOO
11/08/2015
Some on loistomedia antaa palaa. Ja asiaakin. Kiakkoseurat heiluu jo mailat pystyssä, ja fudisseuroista osa niin, et vihreä palaa jo kunnolla.
Säbäseuratkin vaan palamaan, ja kunnolla ;)

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.