Liigat

Haastattelussa liigan kuumin valmentajavärväys – ”Jos treenataan 2–4 tuntia päivässä, niin siinä on 20-22 tuntia aikaa ryssiä päivän harjoitus”

04.09.
2015
2 Kommenttia
16
Liigat
Suomen kaksi kertaa maailmanmestariksi valmentanut Petteri Nykky palaa Salibandyliigaan viiden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Salibandyliiga.

Suomen kaksi kertaa maailmanmestariksi valmentanut Petteri Nykky palaa Salibandyliigaan viiden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Salibandyliiga.

Kaksinkertainen maailmanmestarivalmentaja Petteri Nykky oli keväällä kovimpia siirtouutisia suomalaisessa salibandyssä. Sveitsin maajoukkueesta takaisin seuravalmennuksen pariin ja Classicin pääkäskijäksi siirtynyt Nykky tuo koko Salibandyliigaan paljon mielenkiintoa. Pääkallo.fi selvitti, miten Nykyn kesä on sujunut.

– Golfiahan tämä on ollut koko kesä. Valmentamista ja opetusta, mutta jonkin verran itsekin ehtinyt pelaamaan. Sellaista jokavuotista perusjuttua, jossa työ ja harrastus yhdistyvät, kertoi golfkentältä kotiin palaamassa ollut Nykky puhelimen välityksellä.

Suomen maajoukkueen huippuvuosien ja maailmanmestaruuksien jälkeen Sveitsin peräsimeen hypännyt Nykky palaa liigaan vuosien tauon jälkeen. Hyppy maajoukkuevalmentamisesta seuravalmennukseen on sujunut hyvin ja treeneissä on ollut miellyttävä ilmapiiri.

– Monta vuotta olen valmentanut englanniksi tai saksaksi, joten nyt on todella mukava valmentaa suomeksi. Saa nyt sitten nähdä kaudella, osaako tätä hommaa ollenkaan, mutta hauskaa meillä ainakin on tähän saakka ollut, Nykky naurahti.

Nykky reissaa Helsingistä Tampereelle valmentamaan. Reissuluotsin arki ei kuitenkaan ole ollut lähellekään niin vaikeaa, kuin Nykky oletti.

– Kuvittelin matkustamista paljon kuluttavammaksi, mutta mitä vielä. Kuitusen Samun kanssa kun ajetaan Tampereelle, niin on kaksi tuntia aikaa spekuloida treenejä, viimeistellä läpivienti ja katsoa missä mennään. Kotimatkalla kun käydään läpi, miten treenit menivät ja mitä aletaan tekemään seuraavaksi, niin eihän sitä edes huomaa, kun on jo kotona. Yksin toki voisi olla puuduttavaa.

Classicin harjoituskausi on sujunut hyvin tuloksellisesti. Jokunen on jo uskaltanut nostaa tamperelaisia ennakkosuosikkien joukkoon. Nykyn näkemys tilanteesta on maltillinen, sillä syksyssä on riittänyt murheita, eikä tuloksia kannata liikaa tuijotella.

– Loukkaantumisten takia ei olla päästy koko ryhmänä treenaamaan niin kuin oltaisiin haluttu. Töitä on edessä ja treenipelit ovat vain treenipelejä. Toki ne, ketkä ovat olleet koko tähänastisen tarinan mukana, ovat hyvässä ryhdissä ja kuosissa. Totuus nousee esille, kun kausi alkaa. Kaikki tähtää kevääseen. Kiire ei ole. Opetellaan rauhassa sitä 24/7 urheilijan elämää ja sitä kautta edistetään yksilön kehitystä. Joukkuepeli tulee sen myötä, jos on tullakseen, Nykky painotti rauhallisesti.

Tampereella on totuttu siihen, että joukkue on paperilla vahva, kuten tänäkin vuonna, mutta ”kun kevät koittaa, Classic sulaa.” Tulivoimaa ja taitoa löytyy tälläkin kertaa rutkasti, mutta mitkä ovat ”Familyn” heikkoudet?

– Toivottavasti niitä ei juurikaan ole. Puolustuksen kokonaisvaltaisessa ymmärtämisessä ja hyökkäyksiinlähtöjen tasapainossa on varmasti ainakin kehitettävää. Puolustukseen paluuta tehdään hyvällä intensiteetillä, mutta omat äijät pitää alkaa löytämään nopeammin, Nykky analysoi.

Nykyn valmennusfilosofia on kokonaisvaltainen, mutta yksilökeskeinen. Suomen maajoukkueen peräsimessä Nykky peräänkuulutti hetkessä elämistä ja siitä nauttimista. Se on seuravalmennuksessa hänen mukaansa hankalampaa, mutta silti tähtäimessä.

– Kyllähän turnaustapahtumissa on helpompaa saada sellainen ”tässä ja nyt” -moodi päälle, kun ollaan yötä päivää joukkueen kanssa, eikä tarvitse murehtia siviilimaailman askareita. Opetellaan pikku hiljaa ja toivotaan, että playoffien alla on sellainen tila päällä. Runkosarjan aikana harjoitellaan valmistautumaan otteluihin ja opetetaan jokainen löytämään oma pelimoodinsa. Arkena se on varmasti hankalaa, kun kaikki kaukalon ulkopuoliset asiat vaikuttavat. Viikonloppupelien aikana, kun saadaan vetää aamutreenit ja ruokailut kimpassa, niin valmistautumisen maailmakin varmasti helpottuu.

Superfinaalia voi pitää juuri Nykyn ajatusmaailman ja valmennustavan vuoksi Classicille täydellisenä uudistuksena. Nykyn ajatus superfinaalista on mielenkiintoinen.

– Onhan se urheilullisesta näkökulmasta outoa ajatella, että vuosi tehdään töitä ja kaikki ratkeaa yhdessä pelissä. MM-finaali on toki myös yhdestä poikki, mutta se on aivan erilainen tarina. Yksittäinen ottelu luo altavastaajalle paremmat lähtökohdat ja pitkässä sarjassa varmasti paras voittaa. Tai no, käyhän tässäkin varmasti niin, mutta eri tavalla mitattuna.

Petteri Nykky korvaa tulevalla kaudella Jarkko Rantalan Classicin päävalmentajana. Kuva: Salibandyliiga.

Petteri Nykky korvaa tulevalla kaudella Jarkko Rantalan Classicin päävalmentajana. Kuva: Salibandyliiga.

Nykky jutteli puhelun aikana paljon valmistautumisen merkityksestä. Miten mies itse sitten valmistautuu peliin?

– Ajomatka tuo valmistautumiseen totta kai uutta. Pääasia on pysyä rauhallisena koko päivän, jotta osaa ohjata peliä oikein ja ajatus on kirkas pelitilanteessa. Päivällä saunaan ja musiikkia soimaan, jotta aivot ovat tyhjät. Raskaita asioita ei saa ajatella pelipäivänä, Nykky kertoi valmistautumisestaan.

Läsnäoloa ja nöyrää työntekoa

Siitä päästäänkin siihen, mitä Nykky pitää valmentamisessa tärkeimpänä asiana: läsnäoloa.

– Johtajan pitää pystyä johtamaan tilanteesta riippuen edestä, keskeltä ja kaukaa. Läsnä täytyy olla. Kunnioita tilannetta ja pysy tarkkaavaisena. Se on avainasioita niin harjoituksiin kuin peleihin valmistautumisessa ja niiden aikana toimimisessa niin pelaajilla kuin valmentajilla. Siinä riittää kaikilla paljon opettelemista.

Nykyn valmennusfilosofia on syntynyt ja kehittynyt pikkuhiljaa oman elämän kokemuksista ja koettelemuksista, sekä asioista, joita hän on oppinut muilta.

– Oma esikuvani elämässä ylipäätään on isäni, jonka poismenon myötä opin arvostamaan asioita uudella tavalla. Arvomaailma muovautui ja nöyryys arkeen ja työntekoon kasvoi. Pyrin oppimaan aina muilta ja luen paljon. Esikuviani ovat siten myös kaikki valmentajat, joiden kanssa olen tehnyt töitä, Nykky kommentoi ja jatkoi:

– John Woodenia arvostan paljon. Olen oppinut häneltä etenkin henkisen maailman puolella. Yritän löytää koko ajan uusia toimintatapoja ja kehittää vanhoja. Puhun pelaajille siitä, mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä, sillä jos ei kehitytä ihmisenä, on vaikea kehittyä urheilijana ja päinvastoin. Kaikki siviiliasiat vaikuttavat urheilijan elämään. Jos treenataan 2-4 tuntia päivässä, niin siinä on 20-22 tuntia aikaa ryssiä päivän harjoitus.

Puhelun päätteeksi siirryttiin takaisin Classiciin parin nopean kysymyksen myötä. Nykyn tulo seuraan vaikutti huhujen mukaan suuresti Lassi Vänttinen paluuseen.

– Siitä en osaa sanoa. Toivottavasti se vaikutti. Ainakin hän tuli takaisin, Nykky naurahti.

Entä. sitten se tärkein juttu: onko Classicista Suomen mestariksi keväällä 2016?
– Riippuu siitä riittääkö materiaali, käykö tuuri, saadaanko opetettua oikeanlaisia asioita ja saadaanko ihmiset uskomaan omaan juttuun. Kysymyksiä on paljon. Tavoite on totta kai pärjätä niin hyvin kuin mahdollista. Tarvitseeko sitä mitata mitalein, on toinen kysymys. Nyt tutustutaan ja opetetaan ryhmä ymmärtämään miksi tullaan yksittäiseen harjoitukseen ja lähdetään siitä viemään asioita eteenpäin. Enempää en lähde arvioimaan, Nykky päätti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
hyvä äijä
04/09/2015
Hieno valmentaja tuo Nykky. Clasu vie mestaaruuden Nykyn ja kumppaneiden avulla!
Zapzap
05/09/2015
Melko jännittävästi kuitenkin hieman paetaan valmentajan vastuuta ja jo ennakkoon sälytetään mahdollista epäonnistumista pelaajille, itse siirrytään vekkulisti taka-alalle jo varmuuden vuoksi: "Riippuu siitä riittääkö materiaali, käykö tuuri, saadaanko opetettua oikeanlaisia asioita ja saadaanko ihmiset uskomaan omaan juttuun." Ööö...?

Mielenkiintoinen lähtökohta myös ajatella, ettei oikeastaan kai mitalillakaan nyt niin suurta väliä ole: "Tavoite on totta kai pärjätä niin hyvin kuin mahdollista. Tarvitseeko sitä mitata mitalein, on toinen kysymys."

Toivotetaan silti toki runsain mitoin onnea Tampereen suuntaan uusin voimin!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.