Juniorit

Kesytä pallo – salibandyn kerhomaailmaan pelikäsitystä, rehtiä kilpailuhenkeä ja vihreitä kortteja

08.09.
2015
0 Kommenttia
7
Juniorit
Kesytä Pallo – Salibandya kouluikäisille -kirja on Lasten Keskuksen kustantama.

Kesytä Pallo – Salibandya kouluikäisille -kirja on Lasten Keskuksen kustantama.

Pääkallo.fi sai tarkasteluun Kesytä pallo -kirjan, joka on opettavainen opus salibandyn saloista. Kirjan lähtökohtainen kohderyhmä on salibandykerhojen ja harrastusryhmien ohjaajat.

Sisältö on pitkälti Jukka Jylhän tuottamaa. Jylhä on tehnyt pitkän päivätyön salibandyn seuratyössä muun muassa M-Teamissä, SB Vantaassa ja Tapanilan Erässä. Tällä hetkellä hän toimii Erä Akatemian Divari-joukkueen mananagerina. Siviliityön puolesta ammattikasvattaja Jylhällä on kokemusta nuoriso- ja järjestötyöstä.

Jukka Jylhän tytär Mirva Jylhä on puolestaan tuonut tukea kirjan kirjoitusprosessiin. Oman panoksensa sisältöön on antanut Tapanilan Erän salibandyn seuratyöntekijä Essi Jaanus.

– Tarkoitus on ollut tehdä opus koulujen, seurakuntien tai urheiluseurojen ryhmille ja kerhoille, jotka eivät salibandystä niin tiedä. Kirjalla avataan pelikäsitystä ja tuodaan lajin alkeet tutuiksi, Jukka Jylhä pohjustaa.

Kirja alkaakin lajin perusteista ja alkuun käydään läpi varusteet, pelipaikat, säännöt, eri syöttötyylit ja erinäiset laukaisutyylit. Tämän jälkeen perataan vielä kerhosalibandya sääntöineen sekä erinäisiä pelitilanteita vapaalyönneistä aloituksiin.

Kerho-ohjaajan toimissa korostetaan kokonaisvaltaisuutta. Kirjan mukaan ohjaajan tulee osallistua harjoitteisiin, suunnitella harjoitteita ja tuomaroida pelaajia siten, että lajin pariin on mahdollisimman helppo päästä. Rehtiä kilpailuhenkeä korostetaan ja esimerkiksi vihreitä kortteja suositellaan kannustimina.

Harjoitteiden suhteen kirjassa on tehty perusteellista työtä. Jopa lämmittelyleikkejä käydään läpi varsin kattavasti. Varsinaisia harjotteita kirja esittelee ison liudan. Vaikka ne on suunnattu pääosin kokemattomille harrastajille, niin osa niistä soveltuu myös kokeneemmille pelaajille.

Koska salibandy on taitopeli, niin kirjassa esitellään myös erinäisiä harhautuksia ja kikkoja. Näiden suhteen positiivista on se, että niitä on mahdollista harjoitella myös omalla ajalla. Maalivahtipeliä ei unohdeta omana osa-alueenaan, vaikka sitä osa-aluetta olisi voinut käsitellä enemmänkin.

Lopussa käsitellään hiukan pintapuolisemmin erinäisiä pelimuotoja ja loppuveryttelyitä sekä pieniä kisailuja. Kaikkinensa kirjaa tarjoaa paljon informaatiota salibandykerhojen ja harrastusryhmien ohjaajille. Havainnoillistavat kuvat ja tarkat selitykset auttavat myös lajin parissa aloittelevaa ymmärtämään lajista enemmän.

Kesytä Pallo -kirjan on kustantanut Lasten Keskus. Kirjan suositushinta on 29 euroa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.