Ulkomaat

Pääkalloennakko: Dynastia jatkuu Sveitsissä – keskikastista musta hevonen?

16.09.
2015
2 Kommenttia
6
Ulkomaat
Fredrik Holtz johdattaa Sveitsin liigan yllättäjää tällä kaudella. Kuva: Raphael Studer.

Fredrik Holtz johdattaa Sveitsin liigan yllättäjää tällä kaudella. Kuva: Raphael Studer.

Sveitsin salibandyliiga NLA alkaa ensi viikonloppuna. Kesän aikana tapahtui paljon pelaajaliikennettä ja voimasuhteet muuttuivat lähtökohtaisesti jonkin verran. Pääkallo.fi ennakoi kautta seuraavasti.

Viime kauden mestari ja Sveitsin menestynein seura SV Wiler-Ersigen on jälleen kerran ennakkosuosikki. Dynastialle ei näy loppua. Se saanee suurimman haasteen Floorball Könizistä, GC Zürichistä ja Alligator Malansista. Kärkikuusikosta voi povailla tällä kaudella todella tasaista, sillä niin Tigers Langnau kuin mustaksi hevoseksi veikkailtu HC Rychenberg Winterthur voivat haastaa kärkeä kumpikin. Chur ja UHC Uster ottanevat viimeiset playoff-paikat. Häntäpäässä Thun ja Grünenmatt ovat vahvoilla, kun taas Klotenilla ja Waldkirch-St. Gallenilla on hankalaa.

Sarjan mielenkiintoa lisäävät lukuisat Sveitsiin siirtyneet suomalaispelaajat. Jokunen on pelannut Sveitsissä aiemminkin, mutta jälleen maan pääsarjaan siirtyi myös nuoria, lupaavia suomalaisnimiä, joiden edesottamukset kiinnostavat suomalaista salibandykansaa.

1. SV Wiler-Ersigen

Viime kaudella Wilerin mestaruutta epäiltiin uskaliaasti Pääkallo.fi:n toimesta supertähti Kim Nilssonin tähditettyä Zürichin Grasshoppersia. Wiler osoitti kuitenkin epäilykset turhiksi ja raivasi tiensä Sveitsin parhaaksi salibandyjoukkueeksi jälleen kerran. Kesällä se sai hyökkäykseensä kaksi kovaa suomalaiskiinnitystä, kun Riku Kekkonen ja Jami Manninen liittyivät seuraan. Wiler kärsi kesällä toki myös kovia menetyksiä, kun se menetti seuraikoni Adrian Zimmermannin, pistelinko Isaac Rosenin, Henrik Olofssonin, loppukaudesta pisteitä latoneen Lassi Vänttisen sekä valmentaja Johan Schönbeckin. Silti voittamisen kulttuuri on seurassa hurja ja sitä povataan jälleen kerran ennakkosuosikiksi.

Suomalaiset (suluissa viime kauden seura): Jami Manninen (Happee), Riku Kekkonen (Chur Unihockey), Tatu Väänänen

2. Floorball Köniz

Köniz on vähiten muuttunut joukkue viime kaudesta. Lähtijöitä ei ole hurjasti ja Winterthurista saapunut Jens Frejd on osoittanut olevansa NLA-tasolla pätevä pelimanni. Runkosarjassa luvassa on varmasti ailahteluita, mutta playoffeissa voi tältä joukkueelta odottaa jälleen mitä vaan, kuten viime kauden välieräpaikka osoitti. Kaspar Schmockerin, Luca Grafin, Emanuel Antenerin, sekä hyvän kauden pelanneen Manuel Maurerin kaltaiset pelimiehet ovat varmasti tärkeitä palasia tälläkin kaudella. Köniz on jopa ykkösvaihtoehto Wilerin kaveriksi Sveitsin superfinaaliin keväällä 2016.

Suomalaiset: –

3. UHC Alligator Malans

Malans pelasi itsensä vimme kevään Sveitsin finaaleihin jopa hieman yllättäen. Kesällä se on tehnyt kuitenkin kovia kaappauksia, sillä Tshekin Vitkovicestä tullut Lukas Veltsmid, Ruotsin Warbergista paluun kotimaahansa tehnyt Sandro Dominioni, sekä SPV:stä siirtynyt Janne Hulmi ovat erinomaisia pelimiehiä NLA-tasolle. Malans ei välttämättä keiku kärjessä runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä sillä on mahdollisuudet mihin vaan, jopa mestaruusjuhliin.

Suomalaiset: Janne Hulmi (SPV)

Janne Hulmi tuo Malansiin kokemusta voittamisesta. Kuva: Erwin Keller.

Janne Hulmi tuo Malansiin kokemusta voittamisesta. Kuva: Erwin Keller.

4. Grasshoppers Club Zürich

Zürich floppasi viime kaudella playoffeissa. Supertähti Kim Nilssonkin kiukutteli, kun piti pestä omat pyykit. Oi ja voi. Se on kuitenkin takanapäin. Joukkue on muuttunut viime vuosista ja etenkin pakkikalusto koki kovia menetyksiä. Florian Bolligerin saapuminen KAIS Morasta, Sandro Caveltin hankinta Churista ja Sveitsin parhaan maalivahdin, Pascal Meierin, haaliminen Växjö Vipersista olivat loistouutisia GC:lle, mutta onko hyökkäys lopulta paras puolustus? Oli tai ei, paperilla GC:llä on jälleen sellainen nippu, jolla on realistiset mahdollisuudet taistella jopa mestaruudesta.

Suomalaiset: –

5. HC Rychenberg Winterthur

Winterthurissa onnistuttiin kenties Sveitsin joukkueista parhaiten siirtoikkunan suhteen. Fredrik Holtz on NLA:han eittämättä tähtipelaaja ja tshekkiläinen Michal Podhrasky osoitti viime kaudella TPS-paidassa ja MM-kisoissa, että hän on selkeä johtajatyyppi. Kari Koskelainen toi kokemusta ja vielä, kun Mikko Hautaniemen ja Niklas Niirasen kanssa sorvattiin jatkopahvit, niin voi sanoa, että Winterthurilla on tällä kaudella mahdollisuus jopa välieriin saakka. Yllätysmomenttia joukkueesta löytyy paljonkin ja vain selkeän ykkössentterin puuttuminen tiputtaa Winterthurin kotiedun ulkopuolelle.

Suomalaiset: Kari Koskelainen (Chur Unihockey), Mikko Hautaniemi, Niklas Niiranen

6. Tigers Langnau

Langnau tiputti viime kaudella jopa mestariksi saakka veikkailtun Zürichin todella tiiviillä puolustuspelillään puolivälierissä. Se menetti kesällä Manuel Engelin ja Linus Anderssonin Ruotsin Superliigaan. Tulijapuolen isoin nimi on Ilkka Mäkipää. Langnau pelasi upeasti joukkueena viime kaudella ja se mahdollistaa kärjen haastamisen tälläkin sesongilla, mutta ellei Joonas Pylsy äidy pudotuspeleissä jälleen hurjaan show’hun, saattaa noutaja tulla jo puolivälierissä. Langnaussa on toki rutiinia, mikä myös puoltaa sitä, että vaikka se ei tähtipelaajien määrässä pärjää, pyyteetön työnteko voi kantaa pitkälle.

Suomalaiset: Ilkka Mäkipää (Classic), Joonas Pylsy

7. Chur Unihockey

Churin valmennus uudistui, kun Kooveen organisaatiossa pitkään toiminut Iivo Pantzar siirtyi luotsaamaan sveitsiläisjoukkuetta. Riku Kekkosen, Kari Koskelaisen, Sandro Caveltin ja Tomas Sladkyn menetykset kirpaisevat, mutta tulopuolelta löytyy Grünenmattissa huippukauden pelannut ruotsalainen Victor Ferraresi, Djurgårdenista Ruotsista saapunut Sebastian Gavfelin, sekä Kooveessa varsin lupaavia otteita viime sesongilla esittänyt Tuomas Aho. Saattaa kuitenkin olla, että Churissa taistellaan tänä vuonna viimeisistä playoff-paikoista, sen sijaan, että se haastaisi kärkeä välieriin pääsemisessä.

Suomalaiset: Tuomas Aho (Koovee)

Iivo Pantzar toimii tällä kaudella Churin päävalmentajana. Kuva: Erwin Keller.

Iivo Pantzar toimii tällä kaudella Churin päävalmentajana. Kuva: Erwin Keller.

8. UHC Uster

Uster teki hankintoja, joista tärkeimpinä ovat suomalaisnimet Markus Kulmala, Pauno Kajoksinen ja Jyri Järvinen. Kyseisestä triosta löytyy enemmän ratkaisuvoimaa kuin viime kauden suomalaisduosta Lauri Liikanen ja Aki Hietanen. Kajoksisen ja Kulmalan tyyppisten pelaajien voisi hyvin kuvitella sopivan sveitsiläiseen salibandyyn ja Pääkallo.fi uskaltaakin nostaa pienen tauon jälkeen Usterin mukaan playoff-kamppailuun. Runkosarjan kahdeksas sija ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella lauluun kuulostaisi todennäköiseltä skenaariolta Usterille tulevalla kaudella.

Suomalaiset: Pauno Kajoksinen (Josba), Markus Kulmala (Classic), Jyri Järvinen (SB Vaasa)

9. UHC Grünenmatt

Grünenmattin tilanne ei näytä hääviltä, kun vertaa viime kauteen. Lähtijöiden lista on pitkä ja pitää sisällään tärkeitä pelaajia. Markus Lajunen, Victor Ferraresi, Jo-Dennis Bärtschi ja Dominic Stucki olivat kaikki tärkeitä joukkueelle. Tulopuolella ei juuri ole kuin seurassa aiemmin ihastuttanut Kalle Berglund, joten tilanne ei näytä hyvältä. Grünenmatt tipahtanee tänä talvena pois playoffeista pahimpien haastajien vahvistuttua tai pysyttyä kutakuinkin ennallaan. Se, onko Grünenmatt yhdeksäs vai kymmenes, riippuu paljolti siitä, löytyykö Thunilta samanlaista draivia, mitä sillä oli viime kaudella.

Suomalaiset: –

10. UHC Thun

Thun ei muuttunut viime kaudesta juuri lainkaan. Sillä oli viime vuonna selkeä yllätysmomentti, sillä joukkueelta ei odotettu mitään, mutta se onnistui kotihallinsa ja hyvän henkensä myötä haastamaan isojakin joukkueita runkosarjassa. Välillä näytti jopa, että se voi taistella playoff-paikasta, mutta Winterthurin loppukiri oli niin hurja, että Thun jäi sijalle yhdeksän. Tällä kaudella tuo yllätyksellisyys ei ole varmasti enää niin vahva ase ja todennäköistä onkin, että Thun napsii pisteitä sieltä täältä ja kamppailee lähinnä jumbosijoista.

Suomalaiset: Matti Taurama

11. Kloten-Bülach Jets

Matti Vapaniemi, Patrik Künzli ja Matti Koskela. Kovia menetyksiä Klotenin tasoiselle joukkueelle. Nokian KrP:stä tullut Milan Garcar saattaa sopia Sveitsiin paremmin kuin Suomeen, mutta se ei paljoa pelasta. Jetsille ei voi kovinkaan ruusuista kautta ounastella, vaan pikemminkin sen kohtaloksi jää jumbotilan välttäminen. Tuossa taistossa sen haastaa todennäköisesti viime kautta paremmin Waldkirch-Saint Gallen.

Suomalaiset: Juho Miilunpalo

12. Waldkirch-St. Gallen

Markus Lajunen puhui viime keväänä haluavansa pelata voitoista, mutta kesällä tapahtunut siirto WaSan paitaan puhuu toista kieltä. Joukkue oli selkeästi viime kaudella muita NLA-porukoita jäljessä ja paineet Riku Laaksosen ja Toni Koskelan harteilla olivat hurjat. Joukkue on viime kaudesta vuoden kokeneempi, mutta etenkin parin nuoren lupauksen siirtyminen muualle antaa osviittaa siitä, että tällä kaudella ei tarvitse olettaa sen kaksisempaa suoritusta.

Suomalaiset: Markus Lajunen (UHC Grünenmatt), Riku Laaksonen

NLA:n Top 5 -pelaajat:

1. Kim Nilsson, GC Zürich
Yksi maailman parhaista hyökkääjistä. Paineet viime kevään ”floppauksen” jälkeen ovat kovat, mutta Nilssonin kaltaisella huippupelaajalla on kapasiteettia kantaa ne ja viedä GC reppuselässä jopa mestaruuteen.
2. Tatu Väänänen, SV Wiler-Ersigen
Wilerin johtohahmo kentällä ja sen ulkopuolella. Turhaan ei ole tätä miestä tituleerattu aivan maailman puolustajaeliittiin. Monipuolisuus hakee vertaistaan.
3. Victor Ferraresi, Chur
Loistava viime kausi Grünenmattissa ja varmasti iso vastuu luvassa nyt myös Churissa. Viihdyttävä pelaaja ja persoona, joka takoo pisteitä illasta toiseen.
4. Pascal Meier, GC Zürich
Ruotsin Superliigasta kotiin palannut maalivahti on pelipaikallaan maan paras. Zürichillä oli jo viime kaudella hyvät torjujat, mutta Meier on vielä astetta kovempi nimi.
5. Manuel Maurer, Floorball Köniz
Könizin nuori ja taitava hyökkääjä pelasi erinomaisen viime kauden ja on kuulunut maajoukkueryhmään jo parin vuoden ajan. Kamppailee Nico Scalvinonin kanssa parhaan sveitsiläislaiturin tittelistä.

Mielenkiintoisimmat uudet nimet:

1. Fredrik Holtz, HC Rychenberg Winterthur
Storvretasta saapunut Holtz on loistava lisä Winterthurille. Tälle Saksan maajoukkueseenkin paluun tehneelle tahtohyökkääjälle voi luvata isoa roolia ja paljon vastuuta. Erinomainen hankinta Winterthurilta, sillä tehot eivät ole enää vain Mikko Hautaniemen kontolla.
2. Janne Hulmi, UHC Alligator Malans
Kevään Suomen mestari on uudessa ympäristössä. Todella mielenkiintoista nähdä, auttaako hän Malansia menestymään entistä paremmin.
3. Jami Manninen, SV Wiler-Ersigen
Kuulunut Suomen parhaisiin laitureihin viimeiset vuodet. Tuo Wilerille kaivattua tulivoimaa Isaac Rosénin lähdettyä joukkueesta.

Sarjan ykköspistemies:

Kim Nilsson, GC Zürich
Painaa runkosarjassa yli kolmen pisteen keskiarvolla.

Sveitsin mestari kaudella 2015-16 on…?
SV Wiler-Ersigen. Yksittäinen finaali mahdollistaa haastajille hyvän sauman. Tämän kauden hieno uutinen on, että jopa aiemmin alempaan keskikastiin kuulunut Winterthur voi yltää haastamaan tämän Sveitsin jätin ja playoff-pelit tulevat olemaan jälleen edellistä kevättä jännittävämpiä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Jupe
16/09/2015
Koska suomen liigasta tulee ennakkoa?
Maku
16/09/2015
Mihis se Perttu Kytöhonka lähti ja mitä tekemään?

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.