Juniorit

Pääkalloennakko: M-Team lähtee ennakkosuosikkina A-tyttöjen SM-sarjaan

30.09.
2015
6 Kommenttia
7
Juniorit
Viime kaudella tyttöjen SM-hopealla yltänyt M-Team on A-tyttöjen SM-sarjan ennakkosuosikki. Kuva: Esa Takalo

Viime kaudella tyttöjen SM-hopealla yltänyt M-Team on A-tyttöjen SM-sarjan ennakkosuosikki. Kuva: Esa Takalo

Salibandyliitto perusti A-tyttöjen SM-sarjan uudelleen useamman vuoden tauon jälkeen. Edelliskausilla vanhimmissa eli B-tyttöjen sarjassa (tyttöjen SM-sarja) pelasivat pelaajat neljästä ikäluokasta. A-Tyttöjen SM-sarja on tulevalla kaudella 1996-1998 syntyneille pelaajille.

A-Tyttöjen SM-sarjajoukkueista yli puolella pelaajista on edustusoikeus myös naisten Salibandyliigassa tai naisten 1. divisioonassa ja näiden pelien päällekkäisyydet vaikuttavat varmasti myös juniorisarjojen ottelukohtaisiin kokoonpanoihin. Erityisen nuorilla kokoonpanoilla naisissa pelaavat tyttöjen ennakkosuosikkeihin lukeutuvat M-Team ja Koovee. Sipoolaisen ÅIF:n joukkueen kärki koostuu pitkälti PSS:n liigapelaajista rinnakkaisedustuksen myötä. Pääkallo.fi nostaa juuri tämän kolmikon sarjan kärkisijoille.

A-Tyttöjen SM-sarjan ranking

1. M-Team, Helsinki

Viime kauden tyttöjen SM-sarjan hopeamitalisti selvitti elokuun SM-karsinnat hurjalla rekordilla, neljä peliä, neljä voittoa, maalierolla 35-0. M-Teamin joukkue on pysynyt pitkälti samana viime kauteen nähden. Merkittävin vahvistus on SB-Prosta siirtynyt Kaisla Mäkinen. Helsinkiläisten tehokkainta kaartia ovat espoolaistaustaiset Oona Kauppinen ja Daniela Markelin, sekä nuori taituri Taru Nordman. Puolustuspäässä Trine Sällström ja Elina Vanhanen ovat sarjan ehdotonta eliittiä.

M-Teamilla löytyy ratkaisuvoimaa useampaan ketjuun ja juuri siksi Pääkallo.fi nostaa M-Teamin alkavan A-tyttöjen SM-sarjakauden kirkkaimmaksi mestarisuosikiksi.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Puoli joukkuetta tyttöjen maajoukkuetasoa
+ Kokonaisuutena maan taitavin joukkue
+ Valmentaja Kantokorpi maan parhaita pelaajien kehittäjiä
– Taktinen osaaminen
– Maalivahtipeli ei muiden kärkijoukkueiden tasoa

Paras pelaaja: Trine Sällström
Nouseva tähti: Kaisla Mäkinen
Päävalmentaja: Juha Kantokorpi

2. ÅIF, Sipoo

Sipoolainen ÅIF on uusi nimi vanhimpien tyttöjuniorien kärkikahinoissa. Mitään taikatemppuja ei Sipoossa ole silti pelaajien kehityksen osalta tehty, vaan joukkueen nousu johtaa juurensa yhteistyösopimukseen naisten Salibandyliigassa pelaavan PSS:n kanssa. Monivuotinen tyttöjen SM-sarjan kestomenestyjä PSS ei ilmoittautunut A-tyttöjen SM-sarjaan laisinkaan, vaan liigajoukkueen juniori-ikäiset vahvistavat naapurikunta Sipoon joukkuetta.

SM-karsinnoissa ÅIF oli vahva voittamalla kaikki neljä peliään yhteismaalierolla 27-2. Tehokkaimmat olivat liigassakin menestyksellä pelanneet Milla Korhonen ja Fanny Holmberg. Parhaalla kokoonpanollaan pelatessa ÅIF taistelee kirkkaimmista mitaleista. ÅIF:n ehdoton vahvuus löytyy maalin suulta, tyttöjen maajoukkuekaksikko Alisa Levälampi ja Teea Lehikoinen.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Huippupelaajat PSS:sta
+ Maan paras maalivahtikaksikko
– Miten kahden seuran pelaajien yhteispeli toimii?

Paras pelaaja: Alisa Levälampi
Nouseva tähti: Ira Töyrylä
Päävalmentaja: Jukka Eronen ja Harry Virtanen

3. Koovee, Tampere

Salibandykansalle Kooveen tyttötoiminta kiteytyy yhteen sanaan: ”Kaupit.” Tätä on tamperelaisten mielestä varmasti kuultu jo kyllästymiseen asti, mutta totuushan se on, että Kooveen sijoitus A-tyttöjen SM-sarjassa on vahvasti riippuvainen ”ihmekaksosten” pelaamisesta tai pelaamattomuudesta. SM-karsinnoissa Koovee näytti pärjäävänsä mainiosti myös ilman Kauppeja, vaikka lopulta ÅIF oli lohkon kärkikaksikon keskinäisessä pelissä maalin verran vahvempi.

Tyttöjen SM-sarjan hallitseva mestari sai riveihinsä huippuvahvistuksen kun Ellinoora Huotari siirtyi Lappeenrannan NST:stä. Huotari olikin SM-karsintalohkossa ylivoimainen pistekuningatar. Pelasivat ne Kaupit tai eivät, Koovee tulee olemaan sarjassa kärjen joukossa. Riittävätkö paukut ihan kirkkaimpaan asti, on sitten siskosten varassa. Ai niin ja on niitä muitakin pelaajia, joten nämä nimet muistiin: Tuulia Aho, Mia Vallenius ja Roosa Salmela.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Laaja pelaajarinki
+ Maalivahti Tarkiainen
+ Kaupit jos pelaavat
– Kaupit jos eivät pelaa

Paras pelaaja: Veera Kauppi
Nouseva tähti: Marianne Viteli
Päävalmentaja: Katja Tyyskänen

Koovee juhli viime keväänä tyttöjen SM-kultaa. Nyt joukkue on rankattu sarjan kolmannelle sijalle. Kuva: Esa Takalo

Koovee juhli viime keväänä tyttöjen SM-kultaa. Nyt joukkue on rankattu sarjan kolmannelle sijalle. Kuva: Esa Takalo

4. SB-Pro, Nurmijärvi

Kestomenestyjä tyttöjen sarjoissa on vahva tekijä myös tulevan kauden A-tyttöjen SM-sarjassa. SB-Pro selvitti SM-karsinnat puhtaalla pelillä. Joukkueen profiilipelaajat ovat vahvoja tekijöitä myös seuran naisten Salibandyliigan joukkueessa. Karsinnoissa SB-Pron kivijalkoja olivat Ella Sundström ja Sara Piispa.

SB-Pron etu A-tyttöjen SM-sarjaa ajatellen ja muihin kärkijoukkueisiin verraten on sen naisten joukkueen vahvuus. Juniori-ikäiset eivät ole muutamaa lukuun ottamatta liigajoukkueessa aivan terävintä ratkaisuosastoa vaan monella ne kauden ”pääpelit” ovat juuri A:n SM:ssä. Sarjan eliittiä tulevat varmuudella olemaan mm. PSS:sta siirtynyt Daniela Westerlund ja BB-88:n kasvatti Anu Raatevaara.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Liigapelien salliessa todella kova ykkösketju
+ Pelaajilla kokemusta isoista peleistä
– Riittääkö materiaalin taso kärjen takana?

Paras pelaaja: Ella Sundström
Nouseva tähti: Saara Lehtonen
Päävalmentaja: Pertti Lehtimäki ja Jarno Kivinen

5. Classic, Tampere

Naissalibandyn 2000-luvun ylivoimaisen hallitsijan menestys ei ole viime vuosina peilautunut tyttöjunioripuolelle. Kivikova naisten joukkue on Classicin A-tyttöjen SM-sarjan joukkueelle sekä uhka että mahdollisuus. Monikaan junioreista ei ole ratkaisuroolissa liigassa, joten vastuuta on luvassa enemmänkin tyttöjen sarjoissa. Harjoitusseuran kovuudessa ei puolestaan tässä maassa löydy parempaa.

SM-karsinnat osoittivat tamperelaisten vaarallisuuden kun Classic pelasi sinnikkäästi M-Teamia vastaan kokien ”vain” 0-2 -tappion. Classicin maalivahti Noora Rantala antoi tässä pelissä kovat näytöt osaamisestaan. Classicilta löytyy yksi sarjan kovimmista ketjuista, kun yhteen laitetaan Jenna Ruokostenpohja, Sanna Salonen ja Julia Woivalin, sekä puolustuslinjalle Mona Takalo sekä Anni Järvinen. Pelaajamateriaalin kapeus erottaa Classicin mitalitaistoista.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Sarjan kovimpia ykkösketjuja
+ Liigaringissä olevat todella kovassa treenissä
– Hieman yksitoikkoinen pelitapa
– Ratkaisijat kärkipelaajien takana?

Paras pelaaja: Jenna Ruokostenpohja
Nouseva tähti: Ella Salonen
Päävalmentaja: Ari Heikkinen ja Lauri Tourunen

6. Tapanilan Erä, Helsinki

Viime kauden tyttöjen SM-sarjan joukkueista Tapanilan Erä on kokenut ehkäpä merkittävimmät muutokset. Ratkaisupelaajia vanheni ulos juniori-ikäluokista, pelaajia lähti ja vastaavasti uusia tuli tilalle. Erän joukkue onkin ehkäpä sarjan suurin arvoitus – jopa heille itselleen.

SM-karsinnoissa Erä taisteli tasapäisesti Classicin kanssa, mutta mestarikandidaatti M-Team pyöritteli Erää pitkin mosahallin lattiaa lukemin 9-0. Terävimmälle kärjelle Erä siis tuskin pystyy laittamaan vastaan, mutta sarjan tasaiseksi oletettavassa keskikastissa sillä on mahdollisuus menestyä. Karsinnoissa ylitse muiden nousivat Christa Mäkelä ja Niina Ikonen. Näiden lisäksi Aino Tuokkolan ja tyttöjen maajoukkueessakin menestyneen Nea Korhosen nimet kannattaa pistää muistiin. Maalivahti Milla Jaatinen kuuluu parhaimmillaan maan parhaisiin torjujiin, mutta otteet ovat ailahtelevaisia.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Kokenut Markku Rantala valmennustiimissä
+ Kukaan ei odota mitään, musta hevonen
– Nouseeko paikkaajia viime kauden tehopelaajille
– Maalivahtipeli päivästä kiinni

Paras pelaaja: Christa Mäkelä
Nouseva tähti: Milja-Maria Saarikoski
Päävalmentaja: Ville Turunen

OFBC edustaa pohjoista ulottuvuutta A-tyttöjen SM-sarjassa. Joukkuetta valmentaa entinen naisten maajoukkueen päävalmentaja Karo Kuussaari. Kuva: Esa Takalo

OFBC edustaa pohjoista ulottuvuutta A-tyttöjen SM-sarjassa. Joukkuetta valmentaa entinen naisten maajoukkueen päävalmentaja Karo Kuussaari. Kuva: Esa Takalo

7. OFBC, Oulu

Oulua lukuun ottamatta A-tyttöjen SM-sarja muodostui varsin Etelä-Suomi -painotteiseksi. OFBC:lla onkin luvassa tuhansia matkakilometrejä. Kokeneen valmentajavelho Karo Kuussaaren suojatit ovat käytännössä Pohjois-Suomen edustaja tyttöjen kansallisella huipulla. Sen suurempaa menestystä ei pohjoinen ole vielä saanut osakseen, mutta olisiko nyt sen aika? Kovat pelit ovat ainakin kehittäneet.

SM-karsinnoissa OFBC antoi kovan vastuksen SB-Prolle taipuen vasta ottelun viimeisen viiden minuutin aikana maalin johdosta maalin tappioon. Joukkueen pistekärki oli Sofia Lappalainen ja terävästi pelasivat myös Cirilla Mäkelä ja Jonna Virkkunen. Kotonaan upealla Kastellin monitoimitalolla OFBC tulee varmasti olemaan vaikea vastustaja, mutta miten käy vieraspeleissä?

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Kuussaaren tietäen kova harjoittelu
+ Kastelli tulee olemaan vieraille vaikea paikka
– Tasainen joukkue, mutta selkeät huiput puuttuvat
– Vieraspeleihin on pitkä matka

Paras pelaaja: Jonna Virkkunen
Nouseva tähti: Cirilla Mäkelä
Päävalmentaja: Karo Kuussaari ja Janne Heikkinen

8. Northern Stars, Espoo

Tyttöjen joukkueet näyttivät viime kauden päätteeksi perävaloja Westend Indiansille ja perustivat uuden vain naisten ja tyttöjen salibandyyn keskittyvän seuran. Northern Starsin joukkue on pitkälti sama kuin Indiansin edelliskautinen tyttöjen SM-sarjan playoff-karsintoihin yltänyt nippu. Elokuun SM-karsinnoissa Northern Stars haastoi Kooveen ja ÅIF:n vahvasti mutta ihan ei vielä paukut riittäneet.

Northern Stars ja TPS ovat solmineet mielenkiintoisen yhteistyökuvion kun espoolaisseuran pelaajista neljä pelaa rinnakkaisedustuksella TPS:ssa naisten Salibandyliigaa. SM-karsinnoissa Northern Starsin tehokkaimmat olivat Jade Fräntilä, Noora Lahtinen ja Susanna Korpela. Maalivahti Satu Pekkarinen lukeutuu ikäluokassaan maan parhaimmistoon.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Erinomainen maalivahti
+ Kokenut valmentaja
– Huippupelaajien puute
– Ei kokemusta tyttöjen SM-sarjasta

Paras pelaaja: Satu Pekkarinen
Nouseva tähti: Laura Hämeen-Anttila
Päävalmentaja: Jyrki Paajanen ja Markus Hanhisuanto

9. FBC Loisto, Turku

FBC Turun alla pelaava FBC Loisto teki kovan tempun selvittyään SM-sarjaan kaikissa tyttöjen ikäluokissa. A-tyttöihin taival kävi vaikeimman kautta. Alkulohkossa Loisto taipui niin SB-Prolle kuin OFBC:llekin. Jatkokarsinnassa Northern Stars oli parempi, mutta voitto Jokereista toi paikan SM-sarjaan.

Kovin ruusuista taivalta on Loistolle vaikea ennustaa, sillä lähtökohtaisesti seuran B-tyttöjen joukkue on selvästi A-tyttöjä kovempi. Mahdollisuudet menestykseen ovatkin nuorempien varassa, mikäli näitä A-tyttöjen SM-sarjassa nähdään. Sarjan mielenkiintoisimpiin pelaajiin lukeutuu Saksan maajoukkuepelaaja Randi Kleerbaum, joka oli karsinnoissa yksi FBC Loiston parhaimmista. Muita tehotyttöjä olivat Jonna Mild sekä Anniina Valkama. Pieni mutta vikkelä maalivahti Lotta Kataja on yksi A-tyttöjen SM-sarjan parhaista, joten maalinteko ei tule Loistoa vastaan olemaan kenellekään helppoa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Hyvä maalivahti
+ Kokenut valmennus saa varmasti joukkueesta kaiken irti
+ Pieni Sport Gardenin kenttä on vaikea paikka vieraille
– Kapea pelaajamateriaali
– Löytyykö maalintekijöitä?

Paras pelaaja: Randi Kleerbaum
Nouseva tähti: Pinja Vesanen
Päävalmentaja: Aarno Niemi

10. NST, Lappeenranta

Lappeenrannan NST selvisi ns. ”viimeisenä joukkueena” A-tyttöjen SM-sarjaan. Joukkue sijoittui karsintojen 1. vaiheessa toiseksi viimeiseksi, kuten myös karsinnan 2. vaiheessa. Ratkaisevat voitot Blackbirdsista ja Happeesta kuitenkin siivittivät NST:n SM-sarjaan.

Huolimatta siitä, että NST:llä oli vahva edustus tyttöjen maajoukkueleirillä, eivät tulokset karsinnoissa olleet sellaisia että NST:tä voisi viimeistä sijaa korkeammalle sijoittaa. Karsintojen 1. kierroksella NST taipui juuri edelle rankatulle FBC Loistolle 2-0. Maajoukkueleireilijöistä Tuuli Korhonen oli karsinnoissa NST:n tehokkain ja Emma Kaila säesti hyvin. Tästä Pääkallo.fi:n ennakosta onkin nyt NST:n hyvä ottaa lisää motivaatiota ja näyttämisen halua.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Yllätysmomentti, kukaan ei odota mitään
– Kapea pelaajamateriaali
– Ratkaisijoiden puute

Paras pelaaja: Tuuli Korhonen
Nouseva tähti: Maiju Turunen
Päävalmentaja: Juho Meuronen ja Santtu Aaltonen

A-tyttöjen SM-sarja käynnistyy perjantaina 2.10. ÅIF:n ja NST:n kohtaamisella. Sarjan otteluohjelman ja tilastot löydät täältä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Salmi
30/09/2015
Upeeta että huomioitte myös tyttöjen sarjat! Toivoisin myös B ja C tytöistä! Muuten kanssanne samaa mieltä mutta uskon ÅIF mestaruuteen. NST ja NorthernStars tulee olemaan myös korkeammalla. Tsemppiä kaikille kauteen!
Petu
30/09/2015
Samaa mieltä tyttöjenkin sarjat kandee huomioida hyvä PKL!
M-Team voittaa mestaruuden näytöstyyliin. ÅIF kakkonen jos saa PSS pelaajat. Omilla olisi ollut tiukkaa päästä edes sarjaan. Erään en usko. NST ja Northern Stars kovempia.
Heikki Kuningas
30/09/2015
Hmm... Erän kokenutta Rantalaa ei ainakaan karsinnoissa tai harkkapeleissä näkynyt.
Tuure
01/10/2015
Ei nyt OFBC ainoa edustaja ole Pohjois-Suomesta tyttöjen kansallisissa sarjoissa sillä Team Astraia Haukiputaalta selviytyi myöskin C-tyttöjen SM-sarjaan...
pattaya boy
01/10/2015
En vielä ojentaisi mitaleita m-teamille. Odotellaan nyt sinne pleijareihin niin nähdään ketkä oikeasti on pelaamassa ja ketkä on thaimaan lämmössä palmun alla löhöilemässä.
Joko?
25/11/2015
Joko nyt olisi aika myös nuorempien tyttöjen SM sarja jutuille? B? C? Ja nuorimpien poikien? Vähän lupailitte niitäkin seurata. Alkaa kyllästyttää nuo pelkät maalikoosteet mitä on päivittäin tarjolla.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.