Ulkomaat

Pääkalloennakko: Tällä kertaa Mlada Boleslav kestää paineet

19.09.
2015
0 Kommenttia
0
Ulkomaat
Tshekin maajoukkuepelaajat Jiri Curney(edessä) ja Jan Natov juhlivat Pääkallo.fi:n ennakon mukaan Tshekin mestaruutta keväällä 2016. Kuva: Per Wiklund.

Tshekin maajoukkuepelaajat Jiri Curney(edessä) ja Jan Natov juhlivat Pääkallo.fi:n ennakon mukaan Tshekin mestaruutta keväällä 2016. Kuva: Per Wiklund.

Pääkallo.fi on tällä viikolla arvioinut pääsarjoja aina ulkomaita myöten. Tässä tulee viimeisin arvio hieman vähemmän tunnetusta liigasta, Tshekin Extraligasta.

Tshekin mestaruuden vei viime vuonna Tatran Stresovice ja sillä on toki saumat uusia temppunsa, mutta tämän kauden mestariksi povataan hieman yllättäen yleensä paineiden alla murtunutta Mlada Boleslavia. Kaksikon haastaa varmasti toissa- ja sitä edellisen kauden mestari SC Vitkovice.

Keskikastiin kuulunevat FB Chodovin ja Bulldogs Brnon lisäksi Sparta Praha sekä FbS Bohemians. Viimeisestä playoff-paikasta taistelevat Sokol Pardubice ja viime kaudella yllättänyt FBC Ostrava. Panthers Otrokovicen tulee parantaa viime sesongista, mikäli mielii pleijareihin ja jumbotaistelu käydään todennäköisesti nousijajoukkue SK Bivoj Litvinovin ja TJ Sokol Vinohradyn välillä.

Extraligan runkosarjan järjestys:

1. Mlada Boleslav
Mlada Boleslavilla on hieman samanlainen maine kuin Classicilla Suomessa. Se sulaa paineiden alla. Tällä kaudella sillä on jälleen hyvä kokoonpano ja etenkin Jan Natov oli erinomainen hankinta mestaruuden viime kaudella vieneestä Tatranista. Viime kaudella puhuttiin rosterin kapeudesta, mutta nyt joukkueeseen on nostetu nuoria pelaajia ja lista on pullollaan nimiä. Maalivahti David Rytych oli viime kaudella sarjan parhaita ja maajoukkuepuolustaja Jan Jelinekin sekä hyökkääjien Jiri Curney ja Petr Novotny harteille nojaa paljon. Tällä kaudella Mlada Boleslav nähdään Tshekin superfinaalissa ja Pääkallo.fi uskaltaa veikata sitä jopa ykkössuosikiksi mestaruuden suhteen.

2. SC Vitkovice
Vitkovice voi kompastella runkosarjassa, mutta keväällä se on tasaisen ja leveän materiaalinsa puolesta kova luu, kun aletaan pelata niitä kauden tärkeimpiä pelejä. Selkeän ykköspyssyn puute on ollut ajoittain ostravalaisjoukkueen huoli ja murhe, mutta viime kaudella Lukas Hajek mätti ison kasan (32) osumia ja otti kyseisen roolin harteilleen. Lukas Veltsmidin menetys kirpaisee, mutta Vitkovice on jälleen kerran varteenotettava joukkue pelaamaan liigan finaalissa.

3. Tatran Stresovice
Rutinoitunut kestomenestyjä menetti ykköspyssynsä Jan Natovin Mlada Boleslaviin, joten entistä enemmän maalintekovastuuta nojaa Marek Vavran harteilla. Kokeneet Milan Fridrich ja legendamaalivahti Tomas Kafka tuovat joukkueelle paljon, mutta ovat eittämättä jo parhaat pelinsä pelanneet. Mielenkiintoista nähdä, miten Tatran pärjää Champions Cupissa ja se antaa paljolti osviittaa joukkueen iskukyvystä. Edelleen selkeä vaihtoehto jopa mestariksi, mutta ei se todennäköisin.

Tomas Kafka on edelleen Tatranin ykköstorjuja. Kuva: Per Wiklund.

Tomas Kafka on edelleen Tatranin ykköstorjuja. Kuva: Per Wiklund.

4. Florbal Chodov
Tom Ondrusekin nimi kannattaa laittaa muistiin. Viime kauden pistepörssin voittaja (23+35=58 tehoilla) johtaa ailahtelevaisuudestaan tunnettua joukkuetta. Jäi viime vuonna runkosarjan viidenneksi, mutta potentiaalia on haastaa jopa kärkeä. Arvaamaton jengi, joka pystyy tarraamaan kotietuun kiinni, mutta saattaa jäädä keskikastin alempaan osioonkin.

5. Bulldogs Brno
Nuori joukkue, joka on jälleen vuoden vanhempi. Jiri Juhanakilla ja Ales Jakubekilla on edelleen iso vaikutus joukkueeseen kokeneemman kaartin puolelta. Brnossa meno on ollut nousujohteista ja pelaajamateriaali on tasainen. Oman kylän pojilla pitkälti pelaavat bulldogit eivät ole parhaita kestämään paineita, eli runkosarjassa se voi kivuta näinkin korkealle, mutta keväällä tullee noutaja.

6. AC Sparta Praha
Kiusasi muun muassa SPV:tä Uumajassa Scandic Cupissa. Joukkuetta ei sovi aliarvioida missään nimessä, mutta liian usein tiukat pelit kääntyvät tappioksi. Tähän suuri syy on se, ettei joukkueessa ole yksilötaidollisesti varsinaisia tähtiä, vaan se luottaa aktiiviseen ja yhtenäiseen pelitapaansa. Ei haasta tosissaan kärkipäätä. Maalinteon osalta vastuu nojaa Ondrej Svatosiin ja peliä sen sijaan tekee Jakub Vrana.

7. FbS Bohemians
Bohemians oli viime sesongilla runkosarjan neljäs, mutta Tshekin keskikasti on todella tasainen. Sparta Praha, Bulldogs Brno, FB Chodov ja Bohemians ratkaissevat sijat 4-7 ja ovat näin ollen kohtalaisen selkeitä playoff-joukkueita. Vaikka viime kaudella jopa sijojen neljä ja yhdeksän välillä oli vain 11 pistettä, ei tätä kvartettia hevillä pudotuspeleistä tiputeta. Bohemians luottaa niin ikään omaan pelaajatuotantoon ja sillä on mahdollista olla korkeammallakin. Viime kauden suoritus oli kuitenkin hienoinen yllätys. Martin Simek on ikärakenteeltaan todella nuorelle joukkueelle tärkeä maalipyssy.

8. Sokol Pardubice
Pardubice jäi viime kaudella kahden pisteen erolla ulos pudotuspeleistä, mutta tämä ei toistune tällä kaudella. Joukkueen sisäiset tasoerot olivat melko suuret, mutta mikäli Martin Zozulak ja Jakub Burian äityvät samanlaiseen vireeseen kuin viime kaudella ja saavat vähänkin enemmän tulitukea taustalta, nähdään joukkue pudotuspeleissä.

9. FBC Ostrava
Viime kaudella todella yllättäen playoff-paikkaan yltänyt Ostrava oli piristys Extraligaan. Seura sai pontta tulevaa ajatellen ja vaikka pitkäjänteisyys ei olekaan seuran sisällä ykkössana, näki kovasti satsaava tshekkiläisseura selkeästi valoa tunnelin päässä. Mahdollista on, että Ostrava ponnistaa jopa playoffeihin uudelleen, mutta todennäköistä on, että se pullahtaa niistä ulos. Vaclav Komackan viime kausi antaa olettaa, että hänellä on suuri vastuu Ostravan kokoonpanossa.

10. Panthers Otrokovice
Panttereiden viime kausi oli melko karmea, mistä kertovat 14 kerättyä pistettä 22 ottelussa sekä joukkueen parhaan pistemiehen, Tomas Sovjakin, tehot 14+3=17. Otrokovice säilytti kuitenkin sarjapaikkansa ja on lähtökohtaisesti edellä sarjanousija SK Bivoj Litvinovia sekä TJ Sokol Vinohradya. Ei taistele playoff-paikasta.

11. SK Bivoj Litvinov
Sarjanousijalla on onni siinä, että Vinohrady säilyi viime kaudella. Sillä on hyvin samanlainen tilanne kuin Vinohradylla siinä mielessä, että sen riveistä ei juurikaan erottuvia pelaajia löydy ja pelillinen osaaminen on pitkälti kokeneiden kettujen harteilla, mistä osoituksena on muun muassa se, että viime kauden paras pistemies oli Daniel Hulic, joka on jo 38-vuotias.

12. TJ Sokol Vinohrady
Vinohradyn viime kausi oli todella murheellinen, sillä se keräsi vain yhdeksän pistettä runkosarjassa. Yhtään ruusuisempaa ei ole odotettavissa, vaan elegantti Jan Svoboda lienee joukkueen paras ja viime kauden maalitykki Milan Binalta odotetaan ihmetekoja, mikäli joukkue aikoo säilyä Extraligassa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.