Liigat

Pääkalloennakko: Vahvistunut NST iskee kiilaa Classicin ja SB-Pron kärkitaisteluun naisten Salibandyliigassa

16.09.
2015
0 Kommenttia
32
Liigat
Tässäkö ensi kevään finaalipari? NST on Classicin vahvin haastaja alkavalla kaudella. Kuva: Esa Takalo

Tässäkö ensi kevään finaalipari? NST on Classicin vahvin haastaja alkavalla kaudella. Kuva: Esa Takalo

Naisten Salibandyliiga käynnistyy perjantaina PSS:n ja SB-Pron kohtaamisella Porvoossa. Viime vuodet on menty Classicin ja Pron ylivoimaisessa komennossa, mutta nyt mestaruuskannusta taistelee realistisesti myös kolmas joukkue.

Tiia Ukkosella, Mia Karjalaisella ja Jonna Mäkelällä vahvistunut NST hamuaa paluuta takaisin korkeimmalle jakkaralle. Ainoan mestaruutensa vuonna 2006 voittanut joukkue on liikkeellä todellisella ”One more year” -projektilla, ja tämän kauden jälkeen seuraava mahdollisuus mestaruuteen voi olla kaukana.

SB-Pro menetti My Kippilän, mutta se on silti edelleen todella vahva joukkue. Ennakkosuosikin viitta voidaan nipin napin heittää hallitsevan mestarin Classicin harteille, sillä se ei menettänyt maalivahti Sonja Mäkisen ja puolustaja Irja Lahtisen lisäksi muita, ja tilalle tuli huippupuolustaja Hillevi Arkkila, Siru Kekkonen sekä Elina Enlund.

Sarjanousijoita on peräti kolme, kun O2-Jyväskylä, Joutsenon Kataja sekä kabinetin kautta paikkansa saanut Crackers debytoivat korkeimmalla sarjatasolla. Lähtokohtaisesti nämä kolme joukkuetta taistelevat siitä, kuka välttää suoran putoamisen takaisin divariin.

Naisten Salibandyliigan runkosarjaranking:

1. Classic

Viime kaudella vallankahvaan palannut tamperelaisnippu ei ole juurikaan muuttunut kesän aikana, ja lähtijöitä oli vain kaksi, maalivahti Sonja Mäkinen ja uransa päättänyt puolustaja Irja Lahtinen. Tulijapuolella olivat maajoukkueringin puolustaja Hillevi Arkkila, Turusta tullut Siru Kekkonen sekä kokeneempi hyökkääjä Elina Enlund. Finaalista tippuminen olisi pettymys, ja niin tuskin tulee tapahtumaan. Maalivahtipeli on oikeastaan ainoa pieni kysymysmerkki, vaikka Kreeta Lakkala on mestaruuksia torjunutkin. Viime syksyyn nähden myös valmennus on persoonallisen Veli-Matti Koivusen johdolla vuoden kokeneempi, vaikka Jani Perkonmäki lähtikin Steelersiin. Tekee todella paljon maaleja tällä kaudella tehokkaan hyökkäypelin ansiosta, ja etenkin syyspuolella MM-kisoihin valmistautuvat maajoukkuepelaajat ovat varmasti huippuiskussa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Murhaavan kova hyökkäysarsenaali
+ Voittamisen kulttuuri
+ Leveä materiaali
– Maalivahtipeli

Paras pelaaja: Eliisa Alanko, hyökkääjä
Nouseva tähti: Hillevi Arkkila, puolustaja
Päävalmentaja: Veli-Matti Koivunen

2. NST

Lappeenrannassa on käynnistynyt “One more year” -projekti, joka tähtää realistisesti Suomen mestaruuteen ensi keväänä. Valmennus Lasse Kurrosen johdolla sekä moni kokenut pelaaja päätti jatkaa vielä alkavan kauden verran, ja lisäksi joukkue vahvistui maajoukkuekolmikolla Jonna Mäkelä, Tiia Ukkonen ja Mia Karjalainen. Tsekin maajoukkuepelaaja Hana Konickova on myös mielenkiintoinen vahvistus. Kurrosella on käsissään nippu, jolla viime kauden pronssi voidaan kirkastaa kultaiseksi. Joukkueella on sarjan paras maalivahti Mäkelä (jonka olkapään kunto ei tosin ole sataprosenttinen), nippu fyysisiä ja pallovarmoja puolustajia sekä maalintekoon kykeneviä hyökkääjiä useampaan kentälliseen. Mielenkiintoisena aspektina joukkue on ottanut käyttöönsä myös mentaalivalmentajan. NST on finaalissa ja kenties mestarikin, jos kaikki menee nappiin.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Sarjan fyysisin joukkue
+ Kokemus
+ Paras maalivahtiosasto
+ Leveä materiaali
– Onko henkisesti tarpeeksi kova kaatamaan kaksi suurta?

Paras pelaaja: Tiia Ukkonen, hyökkääjä/puolustaja
Nouseva tähti: Hana Konickova, puolustaja
Päävalmentaja: Lasse Kurronen

3. SB-Pro

Nurmijärveläiset tippuivat jälleen kakkospallille, kun Classic otti mestaruusvaltikan itselleen viime keväänä. SB-Pro koki ehkä koko sarjan suurimman menetyksen, kun maajoukkuepuolustaja My Kippilä lähti Ruotsin Rönnbyhyn pelaamaan. Valmentaja Timo Suonpäällä on silti edelleen erinomainen joukkue hyppysissään, ja mielenkiintoisia uusia vahvistuksia ovat erityisesti Daniela “Erkan tytär” Westerlund sekä Tsekin maajoukkuekaksikko Denisa Ratajova-Hana Sladeckova. Kujalan ja Hietamäen kaksoset tekevät edelleen tuhoja hyökkäyspäässä, ja puolustuspäähän palasi Tsekin liigasta luotettava Mirva Laitinen. Maalivahtipeli on Classicin kanssa suunnilleen samaa tasoa, eikä ykkösmaalivahti Tiltu Siltanen ole vielä voittanut pääsarjatason ykkösvahtina suuria titteleitä. Yksi kärkikolmikosta joutuu pettymään ja jäämään ulos Hartwall Arenan Superfinaalista, ja tällä hetkellä Pääkallo.fi arvioi sen olevan SB-Pro.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Tehokas hyökkäyskalusto
+ Rutiinitaso korkealla
+ Kujalat ja Hietamäet
– Löytyykö uusia ratkaisijoita vai riittävätkö vanhat?

Paras pelaaja: Elina Kujala, hyökkääjä
Nouseva tähti: Daniela Westerlund, hyökkääjä
Päävalmentaja: Timo Suonpää

4. Koovee

Tamperelaisilla on joukkueessa sarjan paras tutkapari Kaupin superkaksosten Veeran ja Oonan muodossa. Joukkue elää ja kuolee 18-vuotiaiden Kauppien onnistumisten ja epäonnistumisten myötä, mutta kaksikko pystyy hinaamaan Kooveen korkealle, jopa välieriin asti. Oona debytoi viime viikolla naisten maajoukkueessa iskien ensimmäisessä ottelussa hattutempun Ruotsia vastaan. Kauppien takaa Senni Hietanen lähti pois, joten nuorista pelaajista täytyy löytyä Kaupeille tulitukea esimerkiksi Lappeenrannasta siirtyneen Ellinoora Huotarin ja O2-Jyväskylästä tulleen Elisa Männistön muodossa. Viime kaudella tie katkesi Classicin tylyssä käsittelyssä puolivälierissä, mutta nyt Matias Ramstedtin suojatit voivat hyvinkin yltää mitalipeleihin.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Kaupit
+ Potentiaalia löytyy muistakin ketjuista
– Onko liikaa superkaksosten varassa?

Paras pelaaja: Veera Kauppi, hyökkääjä
Nouseva tähti: Mia Vallenius, hyökkääjä
Päävalmentaja: Matias Ramstedt

5. PSS

Porvoolaiset ”Hulttiot” taipuivat viime keväänä viidennessä puolivälierässä Happeelle, ja nyt joukkue haluaa uuden ja kokeneen päävalmentajansa Jukka Kouvalaisen johdolla varmasti parantaa edellisestä kaudesta. Tärkeistä pelaajista Ella Holmberg (Sveitsi), Krista Nieminen (mv, Sveitsi), Daniela Westerlund (SB-Pro) ja Kristiina Järvinen (SB-Pro) lähtivät, mutta maalivahtiosastolle joukkue sai pätevän paikkaajan Classicin Sonja Mäkisen muodossa. Joukkue on nuori, tasainen ja taitava, mutta se tarvitsee uusia onnistujia ottaakseen askeleen välieriin asti.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Nuori, ennakkoluuloton ja taitava
+ Valmennus
– Pahat menetykset, löytyykö paikkaajia?

Paras pelaaja: Henna Uljua, hyökkääjä
Nouseva tähti: Fanny Holmberg, hyökkääjä
Päävalmentaja: Jukka Kouvalainen

6. Erä III

Sami Saarikosken edelleen johtama helsinkiläisjoukkue kuuluu takuuvarmasti keskikastiin. Joukkueessa on tehokas ykkösketjun kaksikko Tuuli Huuskonen-Anna Yli-Kojola, joka pystyy niputtamaan häntäpään joukkueita hyvänä iltana kahdestaan. Huuskonen teki viime viikolla Ruotsin verkkoon kaksi maalia, ja kahden viime kauden maalisaldo on ”Keppanan” paidassa komea 60. Puolustuksen liideri on kokenut Jenni Morottaja, jonka viime kausi tosin sisälsi vain kuusi ottelua. Jessica Laidler ja Hillevi Arkkila olivat pahoja menetyksiä. Terävän kärjen takana on hiljaisempaa, ja voitot puolivälierissä olisivat yllätyksiä.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Erinomainen ykkösketju
+ Rutiinitaso
– Ei järin leveä ratkaisumateriaali
– Ailahtelevaisuus

Paras pelaaja: Tuuli Huuskonen, hyökkääjä
Nouseva tähti: Nea Korhonen, puolustaja
Päävalmentaja: Sami Saarikoski

7. M-Team

Helsinkiläisten viime kausi todella nuorella joukkueella oli positiivinen yllätys, ja pudotuspelipaikan pitäisi olla haarukassa kevyesti etenkin, kun häntäpäässä on heikompia joukkueita. Ottanut harjoituspelikaudella hyviä päänahkoja, ja pystyy napsimaan pisteitä kärkikolmikkoa lukuun ottamatta kaikilta muilta. Nuori joukkue kehittyy ja kasvaa vuosi vuodelta, ja kasassa pysyessään voi nousta ylemmäs tulevina vuosina, kenties jo tälläkin kaudella. Puolivälierissä tulee armotta noutaja.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Nuori ja nälkäinen
+ Taas vuoden kokeneempi
– Nuoruus aiheuttaa myös virheitä
– Takuuvarmojen pistenaisten puuttuminen

Paras pelaaja: Terhi Talvitie, hyökkääjä
Nouseva tähti: Taru Nordman, hyökkääjä
Päävalmentaja: Joni Kokkonen

8. Happee

Toissa vuoden pronssimitalistin ja viime kauden nelosen pajatso tyhjeni pahasti kesän aikana, kun viisi parasta pistenaista Jenni Timonen, Aino-Maija Laaksonen, Iina Autio, Mari Tuppurainen ja Johanna Helminen lähtivät jäähdyttelemään kakkosdivariin. Lisäksi ykkösmaalivahti Minna Paasu lähti Lappeenrantaan, ja kakkosmaalivahti Janita Spännärikin on ilmeisesti loukkaantuneena. Valmennus meni myös uusiksi, kun pitkäaikainen käskyttäjä Timo Välimaa jätti tehtävänsä. Lähtökohdat ovat siis todella haastavat, ja pudotuspelipaikka olisi joukkueelta maksimisuoritus. Kaiken mennessä huolella vihkoon myös sarjapaikka voi olla uhattuna.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Kukaan ei odota yhtään mitään
+ Tilaa uusille ratkaisijoille
– Vaan onko niitä ratkaisjoita?
– Kokematon valmennus ja pelaajisto
– Maalivahtiosasto

Paras pelaaja: Gitta Suominen, puolustaja
Nouseva tähti: Marianne Väliaho, puolustaja
Päävalmentaja: Jaakko Saavalainen

9. TPS

Turkulaisella (nais)salibandylla ei ole pyyhkinyt kummoisesti viime vuosina, ja joukkue lähtee tähänkin kauteen kapealla ja nuorella ryhmällä. Siru Kekkonen oli paha menetys, ja uudet pelaajat ovat joko junioreita tai alasarjapelaajia. Entinen naismaajoukkueen päävalmentaja Matti Kaipio on puikoissa, ja joukkue pyrkii heikkojen vuosien jälkeen nyt pudotuspeleihin. Jos avainpelaajat pysyvät terveinä, ja tasaisen hyvä maalivahtikaksikko Noora Vuorela-Elisa Laakso pelaa hyvin, voi hyvinkin olla Happeen edellä kahdeksantena.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Muutama kärkipelaaja osoittanut kykyjään
+ Ennakkoluuloton
+ Maalivahtipeli
– Kapea materiaali
– Hajuton, mauton ja väritön

Paras pelaaja: Milla Nordlund, hyökkääjä
Nouseva tähti: Elisa Laakso, maalivahti
Päävalmentaja: Matti Kaipio

10. Crackers

Kotkassa pelataan liigaa, kun Kajaanin Papas luopui sarjapaikastaan kesän kynnyksellä. Crackers on pelannut pitkään samalla rungolla saman valmentajan Timi Laineen alaisuudessa, ja nyt nuoret pääsevät näyttämään kykyjään myös liigatasolla. Kuinka paljon niitä kykyjä sitten on, jää nähtäväksi, sillä joukkue on melkoinen mysteeri. Tappelee suoraa putoamista vastaan ja lähtötilanne on se, että kolmesta sarjanousijasta Crackersilla on eniten potentiaalia yllättää. Joukkuetta edustaa myös kaksi Pietarista siirtynyttä venäläistä pelaajaa, jotka ovat ensimmäiset laatuaan naisten liigassa. Heidän tasonsa on iso kysymysmerkki tässä vaiheessa.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Pitkä yhteinen historia
+ Yllätysvalmis, kukaan ei odota mitään
– Riittääkö pelaajien laatu liigatasolle?

Paras pelaaja: Ada Väisänen, hyökkääjä
Nouseva tähti: Janna Penttilä, hyökkääjä
Päävalmentaja: Timi Laine

11. O2-Jyväskylä

Jyväskylän kakkosjoukkue nousi myös tälle kaudelle pääsarjaan monen vuoden yrittämisen jälkeen, joten ”Suomen Ateenassa” nähdään ensimmäistä kertaa paikallisderbyjä. Päävalmentaja Jere Viljanmaa on menettänyt nousujoukkueesta muutamia pelaajia, tärkeimpänä Elisa Männistö (Koovee), eikä tilalle Jenna Vierijärveä (Koovee) lukuun ottamatta juuri ketään ole tullut. Pyrkii aktiiviseen peliin ja tekee paljon töitä, mutta pistenikkareita joukkueesta ei löydy liikaa. Sarjapaikan säilyttäminen on ainoa tavoite alkavalle kaudelle.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Voitolliset kokemukset viime kausilta
+ Pitkään yhdessä ollut ydinrunko
+ Yllätysmomentti
– Kapea ratkaisijaosasto
– Kokematon joukkue ja valmennus tälle tasolle

Paras pelaaja: Pinja Juvonen, hyökkääjä
Nouseva tähti: Alisa Huisman, puolustaja
Päävalmentaja: Jere Viljanmaa

12. JoKa

Joutsenon ylpeys nousi jopa omaksi hämmästyksekseen pääsarjaan kaatamalla liigakarsinnoissa Steelersin, joten myös Lappeenrannassa nähdään paikalliskahinoita. Joukkueen tärkeimmät pelaajat, NST:n paidasta tutut pääsarjakonkarit Marika Kylliäinen ja Johanna Partinen jäivät pois, eikä Katajalle voi kovin valoisaa kautta povata. Knoppitietona mainittakoon, että Saksan maajoukkuepelaaja Madeleine Heiskanen on pelannut myös miesten kakkosdivarissa. Pystyy ottamaan pisteitä TPS:ltä, Happeelta, O2:lta ja Crackersilta, mutta tuskin muilta. Nihkeä kotikenttä voi olla liigajoukkueille vaikea paikka pelata, vaikka tasoeroa onkin. Suoran putoamisen välttäminen on Katajan ainoa tavoite, eikä se taida onnistua.

Vahvuudet/heikkoudet:
+ Kotikenttä
+ Kukaan ei odota yhtään mitään
– Kokematon joukkue ja valmennus
– Ratkaisijoiden puute

Paras pelaaja: Liisa Laapio, hyökkääjä
Nouseva tähti: Elina Suutari, hyökkääjä
Päävalmentaja: Toni Soikkeli

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.