Liigat

VeikkausTV-ennakko: SPV ja Viikingit sunnuntain huippuottelussa Seinäjoella

26.09.
2015
0 Kommenttia
2
Liigat
Jatkuuko Viikinkien juhla myös Seinäjoella 2010-luvun klassikossa? Kuva: Juhani Järvenpää

Jatkuuko Viikinkien juhla myös Seinäjoella 2010-luvun klassikossa? Kuva: Juhani Järvenpää

VeikkausTV:n lähetykset miesten Salibandyliigasta jatkuvat sunnuntaina, kun kärkeen povatut SPV ja Viikingit kalistelevat sapeleitaan Seinäjoen Areenassa klo 17. SPV haluaa pestä kasvojaan tänä viikonloppuna heikon sarja-avauksen jälkeen, ja Viikingit pyrkii jatkamaan kahden ottelun voittoputkeaan.

Lähtöasetelmat:

SPV:n ensimmäinen sarjaottelu viime lauantaina Happeen vieraana käynnistyi hyvin ja tehokkaasti, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sitä selvemmiksi hallitsevan mestarin ongelmat puolustuspäässä kävivät. Maali-ilottelu päättyi Ylen tv-kameroiden edessä hirviperheen eduksi hurjin lukemin 13-8.

Kivikova ykkösviisikko Hakonen-Holopainen-Koski-Kohonen-Kohonen teki tasakentällisin kuusi maalia ja ylivoimalla kaksi, mutta muut viisikot olivat tehottomia ja suurissa vaikeuksissa omassa päässä. SPV:lle ei ole sen liigahistorian aikana montaa kertaa, jos koskaan tehty kolmeatoista maalia, ja tällä viikolla joukkue lieneekin keskittynyt melko pelkistetysti perusasioihin oman maalin varjelemisessa. Etenkin erikoistilannepelaaminen oli surkeaa, sillä jokainen Happeen viidestä ylivoimasta päättyi maaliin, ja SPV päästi hirvet iskemään alivoimaosumankin.

Ensimmäinen mahdollisuus kirkastaa kilpeä ja ottaa avausvoitto on jo tänään, kun joukkue kohtaa tuplakotiviikonlopun avauspelissä Kooveen. Sunnuntain iskukykyyn vaikuttaa eittämättä siis myös tämänpäiväinen kamppailu, ja tämä tulee ottaa huomioon lähtökohtia arvioitaessa.

Viikingit on avannut kauden kahdella odotetulla kotivoitolla, kun Pasilassa ovat käyneet nöyrtymässä niin Nokian KrP kuin NST:kin. Nokialaiset taipuivat vaivattomammin lukemin 8-3, kun taas NST:n kanssa “Viikkarit” sai tehdä täyden päivätyön 5-3-voiton eteen. Perjantainen ottelu Lappeenrannan ylpeyttä vastaan oli nihkeä esitys, mutta se riitti kuitenkin rutiinivoittoon. Fakta on se, että ensimmäistä kertaa Viikinkien syksyinen iskukyky mitataan nimenomaan huomenna Champions Cupiin valmistautuvan SPV:n vieraana.

Kuumat ja kylmät:

SPV:n ykkösviisikon puolustajat Jyrki Holopainen ja Petri Hakonen viimeistelivät kaksi maalia kumpainenkin Jyväskylässä, ja myös 1+3 taiteillut Mikko Kohonen vaikutti olevan taas valmis uuteen kauteen.

Ville Kuuselan johtama kakkosviisikko jäi pahasti pakkaselle (Kuusela -5 ja muut Henri Myllymäki, Tuukka Kiviranta, Jalo Kouvonen, Harri Karjala -4), ja onkin mielenkiintoista nähdä, onko päävalmentaja Tommy Koponen tehnyt muutoksia viisikkoon. Myös maalivahti Jarno Ihme tietää, että parempaan on pystyttävä kuin mitä Happee-ottelussa nähtiin.

Viikinkien puolella sopimuksen viikko sitten rustannut Tero Tiitu on osunut molemmissa otteluissa, ja etenkin 1+2 iskenyt Miko Kailiala oli hyvässä vedossa NST:n kaadossa. Ensimmäisten otteluiden onnistujiin kuuluu ehdottomasti myös SalBan ja Rauman Helsinkiin vaihtanut Janne Hyvönen, jonka saldo uudessa joukkueessa ja ympäristössä näyttää lukemia 2+2.

Paluun kentille tehnyt Harri Forsten ei ole vielä tehnyt pistettäkään, mutta hänen arvoaan ei mitata pelkästään pisteissä ja pistetilinkin avaaminen lienee ainoastaan ajan kysymys.

Yhteinen historia:

SPV:n ja myös SSV:nä tunnetun viikinkilaivan lähivuosien kohtaamisista ihmiset nostavat ensimmäisenä mieleen varmasti finaalisarjat 2011, 2012 sekä 2013. Ensimmäisenä vuonna Viikingit oli vielä niukasti parempi, mutta kaksi seuraavaa kevättä olivat seinäjokisten punaista juhlaa. Voidaan siis hyvällä syyllä puhua yhdenlaisesta 2010-luvun klassikosta.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat peräti seitsemän kertaa, joten joukkueet todella tuntevat toisensa kuin omat taskunsa. Viikingit pudotti SPV:n Suomen Cupista puolivälierissä ja runkosarjan voitot menivät 1-1, mutta SPV oli etevämpi kevään välierissä otteluvoitoin 3-1.

Kokoonpanot:

Molemmat ovat pelanneet ensimmäiset ottelut ilman merkittäviä poissaoloja, joten kumpikin päässee lähtemään sunnuntain kamppailuun aika pitkälti ykköstykeillään.

Taistelupari:

Mika Kohonen, SPV – Harri Forsten, Viikingit

Kaksi ehkä kaikkien aikojen parasta suomalaista sentteriä. Kaksi upeaa uraa. Kaksi maailmanmestaria. Kaksi paluuta Salibandyliigaan. Kaksi pelaajaa, joiden toivotaan ja odotetaan nostavan koko joukkueen tasoa korkeammalle. Hieman erityyppisiä pelaajia, joiden läsnäolo kotoisessa liigassa on kova juttu. Kohonen avasi paluukautensa nakuttamalla 1+1, ja osaaminen etenkin erikoistilanteissa on edelleen kiistatonta. “Mihua” seurataan suurennuslasilla ympäri Suomen joka ottelussa. Paluun kaukaloihin tehnyt Forsten ei ole vielä avannut pistetiliään, mutta edelleen viekkaan pelisilmän ja nopeuden ansiosta kiikarit saattavat rikkoutua jo Seinäjoella. Nautitaan näiden pelimiesten esityksistä, kun vielä voimme.

Arvio:

Erittäin tasainen vääntö tulossa. SPV ryhdistäytyy varmasti viime viikonlopusta, ja oma pää tuskin soi montaa kertaa. Jos erikoistilanteet jäävät vähiin, maaleilla tuskin mässäillään. SPV:llä on lauantaina ottelu Kooveeta vastaan, joten Viikingit pääsee huilaamaan päivän pidempään. Viikingit ei ole viime peleissä juhlinut Seinäjoella, mutta kaikki edellytykset onnistuneelle ryöstöretkelle ovat tällä kertaa olemassa.

VeikkausTV:n lähetys Seinäjoelta käynnistyy vähän ennen klo 17 alkavaa ottelua. Kamppailua voi pelata live-vedon lisäksi myös Pitkävedossa ja Tulosvedossa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.