Blogit

Blogi: Kooveen tapahtumissa keskitytään lajiin – haaveissa siintää oma halli

09.10.
2015
5 Kommenttia
11
Blogit
Salibandyn hardcore-fani Tero Töyrylän toisessa Pääkallo-bloggauksessa perehdytään Kooveen ottelutapahtumiin.

Salibandyn hardcore-fani Tero Töyrylän toisessa Pääkallo-bloggauksessa perehdytään Kooveen ottelutapahtumiin.

Koovee avasi jo kolmannen kerran peräkkäin sarjakautensa kahden pelin tapahtumalla, jossa sekä naisten että miesten liigajoukkueen pelit kruunasivat lauantaisen seurapäivän. Nyt jo toista kertaa molemmilla oli vastassa TPS.

Tällaiset tuplapelipäivät ovat ehdottoman kannatettavia, ja niistä ensimmäinen iso plussa seuralle. Samassa hallissa aamusta asti vietetty seurapäivä antoi oman lisänsä ottelutapahtumaan, ainakin katsojien määrän suhteen. Seurapäivään kuului mm. tapahtumatori joukkuekuvauksineen, laukaisututkineen, kilpailuineen ja tuotetestauksineen.

Seurapäivä tarjosi monenlaista ohjelmaa liigapelien ohessa.

Seurapäivä tarjosi monenlaista ohjelmaa liigapelien ohessa.

Koovee pelaa kotipelinsä Spiral-hallissa, joka on ensimmäinen nimenomaan salibandykäyttöön rakennettu halli Suomessa (avattu v. 2000). Halli on yksityisessä omistuksessa. Samoin hallin kahviomyynnistä ja miesten pelien VIP-aitiosta vastaa ulkopuolinen yrittäjä. Koovee vastaa vapaaehtoistoimin kaikesta muusta, mukaan lukien makkara- ja mehumyynti hallin ulkopuolella.

Vieraan tiloissa toimiminen rajoittaa luonnollisesti mahdollisuuksia ottelutapahtuman kehittämiseen. Ja selkeitä puutteitakin tiloissa on. Yhdellä pitkittäissivulla oleva puurakenteinen katsomo ei ole ”ihan viimeistä huutoa”. Tulostaulua ei näe n. 100 potentiaalisesta istumapaikasta. WC-tilat ovat ahtaat, ja jos katsojia on paljon, kahvilatilat käyvät pieniksi.

Ottelukellon olematon näkyvyys harmittaa paikka paikoin.

Ottelukellon olematon näkyvyys harmittaa paikka paikoin.

Spiral ja sen myötä ottelutapahtuma ehkä jakaa mielipiteitä, mutta itseäni eivät mainitut puutteet ole vuosien saatossa häirinneet. Tai no, ottelukellon näkymättömyys on kyllä harmittanut. Vaikka hallia voi pitää vanhanaikaisena, se on toisaalta hyvällä tavalla perinteinen ”luola”, omasta mielestäni jotenkin kyllä kodikkaankin oloinen.

Spiral-halli saa plussan kahvion hinnoista ja valikoimasta.

Spiral-halli saa plussan kahvion hinnoista ja valikoimasta.

Makkaraa ei tänä päivänä enää tämän halvemmalla saa.

Makkaraa ei tänä päivänä enää tämän halvemmalla saa.

Kahvio on hinnoiltaan ja valikoimaltaan selvästi keskitasoa parempi. Katsomosta näkee joka paikalta pelin hyvin. Lisäksi katsomolla on ”hyvä ja läheinen suhde” kenttään: pelin lisäksi näkee ja muutenkin aistii hyvin pelaajien reaktiot ja tunteet. Lisäksi sellaiset perusjutut kuin musiikki, kuulutus, käsiohjelma jne. on toteutettu mallikkaasti niin miesten kuin naistenkin peleissä.

Otteluohjelmista löytyy tyylikkäissä kansissa kaikki mitä pitääkin.

Otteluohjelmista löytyy tyylikkäissä kansissa kaikki mitä pitääkin.

Pitkän tähtäimen strategisena tavoitteena Kooveella seurana on saada oma halli, kertoo Kooveen salibandyn urheilutoimenjohtaja Jussi Kauppi.
– Vain se mahdollistaa urheilutoiminnan nostamisen vaadittavalle seuraavalle tasolle. Jos oman hallin saaminen kuitenkin pitkittyy, näen hyväksi välitavoitteeksi sen, että saisimme täysin oman Koovee-kentän Spiral-hallista.
Nykyisin hallin ykköskenttä on muidenkin käytössä, myös ottelutapahtumissa, vaikka halli vahvasti tunnetaan ”Kooveen hallina”.

Liigamatto on paikallaan pysyvästi, mikä ei ole kovinkaan yleistä miesten liigassa, ja kun tilojen suhteen ei voi tai saa tehdä juuri muutenkaan muutoksia, ottelutapahtuman rakentamiseen ei tarvita niin suurta henkilö- tai työmäärää kuin monessa muussa paikassa. Naisten ottelussa on tapahtumapäivänä mukana 10-15 talkoolaista, miesten pelissä reilut 20.

spiral yleiskuva pikkutyttöpäädystä

Varsinkin naisten ottelussa näkyvästi mukana oleva ja miestenkin peleistä tilastoja tekevä Kauppi muistuttaa, että maailma on muuttunut, ja osallistuminen on muuttunut. Peliin tullaan monesta syistä: joku tulee pelin takia, joku kavereiden takia, joku tunnelman takia. Peli itsessään on luonnollisesti tärkeä vetovoima:
– Olen kuullut naisten peliä katsomaan tulleiden miesten liigapelaajien sanovan ”Wau! Mitä peliä!”, kertoo Kauppi.
Mutta osallistuminen ei nykypäivänä tarkoita pelkästään paikallaoloa peleissä. Kooveessa on pyritty Kaupin mukaan ottamaan huomioon myös etäosallistujan tarpeet: Palvelemaan myös niitä, joita peli kiinnostaa, vaikka he eivät aina ole syystä tai toisesta paikalla Spiral-hallilla.

Kooveen naisten joukkue on mm. twiitannut jo vuodesta 2010 asti silmiinpistävän värikkäästi ja aktiivisesti pelitapahtumista varta vasten livetwiittejä varten luodulla @kooveelive-tilillä. Eikä Twitter edes ollut ensimmäinen kanava, jolla naisten pelien tekstimuotoista liveseurantaa tarjottiin. Miesten osalta toiminta tällä saralla ei ole ollut aivan yhtä aktiivista ja uraauurtavaa, mutta nykyisin Twitter laulaa miestenkin peleistä kiitettävästi.

Tunnelma Spiral-hallissa oli – pitkälti junnujen siivittämänä – avausviikonloppuna hyvä. Vähän sellaista hämäläistähän se meininki kieltämättä on, että aluksi ollaan aika lailla kuin kirkossa, sitten vähän innostutaan, ja lopuksi sitten jo kannustetaan oikein kunnolla, kunhan vaan peli siihen antaa aihetta. Todella isoissa peleissä muistan kyllä takavuosina nähneeni täpötäyden katsomon olleen todella vimmaisesti mukana pitkin peliä.

Junnujen aktiivisuus katsomossa ilahduttaa Kooveen peleissä.

Junnujen aktiivisuus katsomossa ilahduttaa Kooveen peleissä.

Kooveen kotipeleissä omien junnujen runsas ja aktiivinen mukanaolo on silmiinpistävää. Taustalla on toimiva kummipelaajatoiminta.
– Ei sitä ihan helppoa ollut luoda, mutta olemme kyllä sitä kautta onnistuneet lähentämään junnujoukkueita ja edustusjoukkuetta. Jokaisella junnujoukkueella on oma kummipelaaja niin naisten kuin miestenkin puolella. Toiminta on vastavuoroista, kertoo miesten tapahtumavastaava Tiina Kangasluoma.

Vierasjoukkueen kannattajana Kooveen hallissa on ammoista epäasiallista järjestysmiehen tärkeilyä lukuunottamatta ollut aina mukavaa. Erityisesti on mieleen jäänyt innokas junnukaarti, josta osa on jo tullut tutuksi. Tällä kertaa poikajunnut yllättivät pelaajaesittelyssä vetämällä tervetuliaishuudot vierasjoukkueelle:

Kooveen salibandyjaoston puheenjohtaja Jaakko Aho luettelee asioita, joita on viime aikoina tehty tapahtuman kehittämiseksi: Erätaukohaastattelut, lipunmyynnin helpottaminen mm. mobiililippumahdollisuudella, VIP-tilan remontointi ja yhteistyökumppaneille luotu erillinen katsomonosa.

Miesten pelin erätauolla nähdään junnujen pelejä, naisten tauolla kuullaan ytimekkäät erätaukoanalyysit katsomosta. Jo viime kaudella äänessä ollut MyCoazh-otteluanalyysistään tunnettu Kauppi on saanut parikseen ex-pelaajan ja ainakin toistaiseksi valmentajan tehtävät jättäneen Hanna Palomäen. Tämä parivaljakko tarjosi ainakin liiga-avauksessa niin ytimekkäät ja ymmärrettävät analyysit, että vastaavaa toivoisi myös miesten peleihin. Erätaukohaastatteluihin Kauppi on alkanut poimia myös yllätysvieraita, esim. TPS-pelissä katsomosta bongaamiaan Ilveksen naisfutareita.

Erätaukohaastatteluista tehdään myös nettiklipit. TPS-pelissä klippi epäonnistui teknisesti sen verran, että laitetaan tähän näytteeksi sitä seuranneen M-Team-pelin haastikset:

Lajiin liittymättömiä show-numeroita tai lasten puuhapisteitä ei Kooveen peleissä nähdä. Miksi näin? Kysytään ensin naisten peleissä nykyisin kuulutuksesta & musiikista vastaavalta Kimmo Pitkäseltä:
– Olemme tehneet naisten pelien osalta tietoisen valinnan, että lajista irrallisen ohjelman tuominen ottelutapahtumaan ei nykyisillä katsojamäärillä ole sen vaatiman panostuksen väärtti.
– Ottelutapahtuma on muodostunut nykyisenlaiseksi aika lailla sattuman kautta. On vain löytynyt oikeat tekijät juuri tällaisen ottelutapahtuman toteuttamiseen, kuvailee Pitkänen.
Miesten puolella lajiin keskittyminen ei ole Tiina Kangasluoman mukaan yhtä tietoinen ratkaisu.
– Ottelutapahtumista lajiin liittymätön hulabaloo puuttuu nykyään lähinnä resurssien vähäisyyden ja ”luonnollisen poistuman” kautta. Tanssitytöt, joita ennen nähtiin, päättivät lähteä Ilveksen peleihin.

Jussi Kauppi (oik.) ei malttaisi antaa Hanna Palomäelle suunvuoroa erätaukohaastattelussa.

Jussi Kauppi (oik.) ei malttaisi antaa Hanna Palomäelle suunvuoroa erätaukohaastattelussa.

Mistä muut voisivat ottaa mallia Kooveen ottelutapahtumassa?
– tuplapelit, seurapäivän ajallinen ja tilallinen yhdistäminen peleihin
– etäosallistujien vahva huomioiminen (erityisesti naiset)
– erätaukoanalyysit/haastattelut (naiset)
– junnujen/junnujoukkueiden vahva osallistuminen/rooli katsomossa (erityisesti miehet)
– Tapahtumien kehittäminen realiteetit huomioon ottaen, omia resursseja ja vahvuuksia hyödyntäen, pyrkimättä haukkaamaan ”liikaa”

FAKTAA
Tapahtumapaikka: Spiral-halli, Tampere.
Saavutettavuus yleisillä kulkuneuvoilla: Bussilla pääsee 50 m:n päähän.
Katsomokapasiteetti: 700, erikoisjärjestelyillä yli 1000 (viimeksi pronssipelissä v. 2012).
Parkkitilaa 200 m:n säteellä: Pihalla, viereisen jäähallin pihalla ja läheisen S-Marketin pihalla yleensä riittävästi ilmaisia parkkipaikkoja.
Katsojia TPS-pelissä 18.9.2015: 476 (miehet), 283 (naiset)
Katsojakeskiarvo 2014-2015 (runkosarja): 433 (miehet), 164 (naiset)
Pääsyliput/miesten peli: Aik. 12 €, opisk./eläkel. 5 €, 7-15-v. 5 €, alle 7-v., omat juniorit ja valmentajat 0 €, muut toimihenkilöt ja aikuispelaajat 5 €, kausikortti 80 € / alennukseen oikeuttaville 40 €
Pääsyliput/naisten peli: Aik. 6 €, opisk./eläkel. 4 €, 7-15-v. 4 €, alle 7-v., omat juniorit, valmentajat, pyörätuolilla liikkuvan saattaja 0 €, toimihenkilöt ja aikuispelaajat 5 €, kausikortti: 40 €, junioreiden vanhemmille ja toimihenkilöille 25 €
Makkara: 1,50 €
Kahvi: 2 €
Pillimenu: 0,85 € (ulkona vähän isompi 1 €)
Virvoitusjuoma: 3 €
Alkoholimyynti: Hallin kahviossa (ei seuran hallinnassa) olutta ja siideriä.
Hallin omistaja: yksityinen
Tapahtuman toteuttajat: omasta seurasta, poislukien kahvio.
Vapaaehtoisia tapahtumajärjestelyssä: 10-15 (N), yli 20 (M).

Lue myös Tero Töyrylän edellinen bloggaus, jossa perataan läpi Classicin ottelutapahtumaa:
Blogi: Olkoon vaikka Festarit, homma toimii, ottakaahan opiksi Classicilta

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Tero Töyrylä
Tero Töyrylä
Tero Töyrylä tunnetaan äänekkäänä salibandyfanina, mutta hänet nähdään otteluissa usein myös tavallisena hiljaisena katsojana. Pääkallo-blogissaan Tero käy kauden aikana läpi miesten ja naisten Salibandyliigan ottelutapahtumat makkaran hinnasta alkaen. Tarkoitus on löytää joka tapahtumasta jotakin, josta muut voivat ottaa mallia.
Salibandari
09/10/2015
Sellainen tuli mieleen että tuolla kahviossa taitaa käydä pelkkä käteinen, joka on vuonna 2015 hyvin surullista.
Msy
09/10/2015
Kiitos tekstistä. Tämä on hyvä konsepti ja sitä kannattaa jatkaa.
SSaw
09/10/2015
Mielenkiintoinen juttusarja Terolta. Mielenkiinnolla odottelen millaista tunteilua"Rahola Garden" hersyttää, tai että onko Tepsin oman tapahtuman vastaava otsikko: "Haaveissa siintää halli"?
Arto Kilponen
10/10/2015
Tulee olemaan mielenkiintoista luettavaa nämä, sillä itse yritän käydä kaikissa liigan joukkueiden kotiottelussa tällä kaudella. Classic, Oilers, OLS ja Viikingit nähty tähän mennessä.
As0
10/10/2015
Spiralin kahvion valikoima on joo suht laaja, mutta valikoimasta voisi löytyä terveellisempiäkin vaihtoehtoja sekä miinusta siitä että käy vain käteinen. Katsomossa on veemäistä istuja, kuitenkin kiva että joka paikalta tosiaan näkee pelin hyvin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.