Liigat

NHL:ssä ja KHL:ssä käytössä oleva maalivahtisovellus levittäytyy salibandyyn – suomalaisten tekemä

30.10.
2015
1 Kommentti
4
Liigat
Kuvakaappaus Kuru Floorball -sovelluksesta.

Kuvakaappaus Kuru Floorball -sovelluksesta.

Kuru Floorball -sovelluksen taustoilla oleva Markku Niemitalo on kiireinen mies. Haastattelun jälkeisenä päivänä hän on lähdössä Pohjois-Amerikkaan. Syynä on juuri hänen kehittämänsä Kuru Goalkeeper -sovellus, joka on lyönyt läpi jääkiekon puolella. Nyt sovellus on valmis valtaamaan alaa myös salibandyn saralla.

Siis mikä sovellus? Kuru Floorball on jo käytössä joillain suomalaisilla seuroilla, mutta silti se on monille lajiniiloille vielä tuntematon. Aivan alkuun on hyvä selventää lyhyesti minkälaisesta sovelluksesta on kyse.

– Suomalainen tilastopohjainen maalivahtien analysointisovellus, joka on jääkiekon puolella saanut hyvän vastaanoton. Viime MM-kisojen yhteydessä aloitettiin kehitys myös salibandyn puolella, Niemitalo kommentoi Pääkallo.fi:lle.

2015-09-02 11.14.56

Jääkiekon puolella suomalaisten tekemä sovellus on niin suosittu, että se on käytössä osalla KHL- ja NHL-joukkueista.

– Me olemme myyneet ja markkinoineet tuotetta vahvasti maailmalla. Sovelluksessa data kertyy yhteen ja samaan paikkaan, josta voi sitten kerätä omat tilastot ja laukaisukartat. Myös vastustajista kertyy paljon tietoa. Maalivahtien suhteen voi tehdä tarkkoja henkilökohtaisia koonteja. Samalla tavalla tietoa voi kohdentaa koskien eri joukkueita ja yksittäisiä otteluita. Ohjelma rekisteröi maalit ja laukaukset. Jos ajatellaan, että joukkueet kohtaavat kolmannen kerran kauden puolessa välissä, niin siellä on sitten dataa jo niistä kahdesta edellisestä ottelusta, Niemitalo selostaa.

Salibandyssa ja jääkiekossa on tietyiltä osin paljon samaa. Tämä olikin yksi syy miksi sovellusta ruvettiin kehittämään myös salibandyyn sopivaksi.

– Aloitimme kehityksen siksi, että huomasimme, että salibandy ja jääkiekko sopivat hyvin yksi yhteen. Peliaika on 3×20 minuuttia ja kentällä on viisi pelaajaa sekä maalivahti. Teimme sitten demon jääkiekon Kuru Goalkeeperin pohjalta. Kiekon tilalle vaihdettiin pallo. IFF:n John Liljelund innostui ideasta ja esitteli tämän viime MM-kisoissa muille osallistujamaille. Eri maiden maalivahtivalmentajat antoivat sitten apua ja tekivät ns. rakennuspuun.

2015-09-02 11.15.42

– Toinen syy oli sitten se, että salibandy on valtavan kasvava laji. Suomessa lisenssipelaajia on päälle 50 000 ja jääkiekossa noin 70 000. Ruotsissa sen sijaan salibandyn lisenssipelaaja on enemmän kuin jääkiekossa. Lajin kasvu ei tosin enää taida olla niin nopeaa. Lajilla on kuitenkin vankka pohja pohjoismaissa sekä Sveitsissä ja Tshekissä.

Maalivahtivalmennuksen suhteen ei ole salibandyn saralla liiaksi apukonsteja. Jopa osaavat maalivahtivalmentajat ovat kortilla. Niemitalon mukaan sovelluksen helppoutta lisää se, että data kerääntyy yhteen paikkaan.

– Sovellus maksaa kaikkiaan 39,90/kk. Samoilla tunnuksilla sitä voi käyttää koko seura. Tässä sovelluksessa on se etu, että kaikki data kerääntyy samaan paikkaan ja on sieltä helposti käytettävissä. Ei taida monessakaan sovelluksessa tietokanta olla samassa paikassa ja yhtä helposti käytettävissä. Yksilöllisesti pystyy näkemään helposti eri maalivahtien tiedot. Vaikka valmentajat vaihtuisivat seurassa, niin tiedot ovat edelleen helposti saatavilla ja analysoitavissa.

2015-09-02 11.18.45

Sovelluksen kehitysprosessissa on ollut mukana useita tuttuja salibandyvaikuttajia.

– John Liljelund, Topi Tamminen ja yksi Ruotsin maajoukkuevahti oli mukana viime MM-kisojen aikaan. Myös Jari ”Oka” Oksanen on ollut mukana kehittämässä sovellusta. Tuote päivittyy jatkuvasti ja koko ajan kehitetään sitä, Niemitalo kertoo.

Niemitalo korostaa haastattelusssa dataa, kuinka helposti sitä dataa kertyy ja kuinka helposti se data on hyödynnettävissä.

– Laukaisukartat, maalivahdin sijainnit, mistä vedot lähtevät, mistä laukauksista on tullut maalit ja niin edelleen. Tämä sovellus on tehty täysin maalivahdin näkökulmasta. Ollaan mietitty voisiko salibandyyn tehdä myös kattavammat statsit. Esimerkiksi AHL:ssa on käytössä sellainen, josta näkyy yli 500 erilaista tapahtumaa ottelun sisällä. Sama voisi tulla myös salibandyyn. Siellä on esimerkiksi seitsemän eri laukaisutyyppiä pelkästään. Tilanteet tulkitaan tässä kuitenkin maalivahtien näkökulmasta ja esimerkiksi torjunnoista käytetään tulkintoja ”helppo”, ”keskinkertainen” ja ”vaikea”. Nimenomaan maalivahdin näkövinkkelistä, kertoi Niemitalo.

2015-09-02 11.18.54

Suomessa sovellus on kokeiluissa jo maajoukkuetasolla asti. Niemitalon mukaan Kuru Floorball on käytössä myös joillain suomalaisilla liigaseuroille, seuroja hän ei kuitenkaan kerro tai erittele.

– Tilastojen keräämisen tarvitaan vain yksi ihminen per ottelu. Tilastot kerätään molempien joukkueiden osalta. Tilastot on helppo syöttää kosketusnäyttöisellä sovelluksella. Liigapelissä työn voi tehdä kotisohvaltakin, jos peli tulee vaikkapa netistä. Tilastot kerääntyvät reaaliaikaisesti ja niitä voi käyttää analysoitiin vaikkapa erätauoilla.

Lisätietoa löytyy Kuru Floorballin kotisivuilta.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Hutkin tyhjää...
30/10/2015
Tämä on mielenkiintoinen sovellus myös salibandyssa. Viime kaudella käytimme sovellusta. Hyvä sovellus sinääns, kun oppii käyttämään. Alku voi mennä valmentajalla etsiskelyyn, missä mikäkin vaihtoehto on.

Analysoimme oman suorituksen heti bussissa. Sovelluksesta näkee suhteellisen hyvin minne on tullut paljon laukauksia ja mihin ne on uponnut. Prosenttien avulla näkeekin sitten helposti missä on kehittämisen varaa.

Toki merkittävin tekijä kaikkiin maaleihin löytyy taktiikasta, ainakin omasta mielestä. Joukkueiden eri pelitavat vaikuttavat todella paljon mistä ja millaisia laukauksia tulee ja kuinka paljon niitä tulee. Sovelluksen avulla voidaan helpottaa maalivahdin työskentelyä myös pelitavan suunnitteluun ja joskus myös pelaavan maalivahdin valintaan.

Hyvä sovellus suosittelen. Itse toki olen niin pihi että yksittäisenä joukkueena en maksaisi moista kk-maksua. Sovellukseen voisi mahdollisesti kehittää seuratoimintaa ajatellen eri tason käyttäjät, esim kuka saa tutkia kenenkin tietoja. En tiedä onko tällaista jo olemassa.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.