Liigat

Radikaali ehdotus: ”Kansainvälinen kisakalenteri remonttiin, miesten ja naisten MM-kisat yhdistettävä”

15.10.
2015
15 Kommenttia
7
Liigat
Passo Peltolalla (vas.) riittää visioita. Tuoreimmalle pohdinnalleen Peltola saa tukea muun muassa Petteri Nykyltä (oik.). Kuva: Juhani Järvenpää

Passo Peltolalla (vas.) riittää visioita. Tuoreimmalle pohdinnalleen Peltola saa tukea muun muassa Petteri Nykyltä (oik.). Kuva: Juhani Järvenpää

Pääkallo.fi julkaisi viime viikolla kriittisen kirjoituksen salibandyn Champions Cupista otsakkeella ”Kommentti: Uusi Champions Cup -formaatti on epäonnistunut”. Samaisessa jutussa heräteltiin myös keskustelua siitä minkälainen formaatin tulisi olla.

Saimme kirjoituksen jälkeen aihetta sivuavan yhteydenoton lajin tamperelaiselta seurapomolta. Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltolalla on varsin radikaaleja ehdotuksia MM-kisojen uudistamiseksi. Tätä kautta Peltola näkee, että koko lajin arvostus nousisi ja samalla myöskin edellä mainitun Champions Cupin.

– MM-kisat tulisi siirtää elokuulle, jolloin tapahtumasta saataisiin megakarnevaalit. Tästä uudistuksesta olisi tarkoitus lähteä eräänlainen lumipalloefekti purkautumaan. Pohdin tätä Champions Cupin aikaan. Lajissa tämmöinen muutos vaikuttaisi kaikkiin muihinkin tapahtumiin, Peltola kommentoi Pääkallo.fi:lle.

– Samalla, kun tapahtuma olisi tarpeeksi suuri, niin se helpottaisi myös olympiaunelmaa. Jos olympiaunelma ja isot karnevaalikilpailut toteutuisivat, niin suuret sponsorit, kuten vaikkapa Coca-Cola ja McDonald’s voisivat lähteä mukaan. Tätä kautta saataisiin rahaa. Silloin raha valuisi myös muihin tapahtumiin, kuten Champions Cupiin, Peltola jatkaa.

Hurjia visioita on kuultu lajin innokkaan ja ansioituneen puuhamiehen suusta aiemminkin. Tuoreinta ideaa Peltola perustelee useilla eri argumenteilla. Lisäksi hän heittää varsin mielenkiintoisen idean ilmoille koskien kaikkien MM-kisojen yhdistämistä.

– Keski-Euroopassa on vielä lomakausi tuohon aikaan ja se mahdollistaisi salibandyperheille liikkumisen ja matkan suunnittelemisen vuotta tai kahta aikaisemmin. Ajankohdan pitää olla myös sellainen, että Ruotsin ja Suomen koulut eivät ole alkaneet. Median ja katsojien kannalta tämä systeemi olisi helpompi. Myös sarjojen kauden alkua voisi lykätä parilla viikolla eteenpäin. Täten myös pääsarjojen finaalien ajankohdat osuisivat parempaan ajankohtaan. Pelaajille kisoihin valmistautuminen olisi helpompaa.

– Nykyinen systeemi on hyvä siinä kyseisessä maassa, mutta muualta on vaikea tulla paikalle. Alkusarjan peleissä onkin edelleen vielä liian tyhjää. Tuohon vuodenaikaan voisi saada aikaiseksi massaliikehdintää, jolloin katsomot täyttyisivät. Kisat voisi järjestää joko siten, että pelattaisiin joka toinen vuosi naisten ja miesten kisat tai sitten voisi läväyttää kaikki MM-kisat yhteen.

– Tällä hetkellä tyttöjen, poikien ja naisten kisat ovat tappiollisia, vaikka naisten suhteen on ollut poikkeuksiakin. Toivotaan, että sellainen poikkeus nähdään joulukuussa (Naisten MM-kisat pelataan Tampereella). Tässä ajatuksessa olisi kyse kustannustehokkuudesta. Silloin kisojen aikataulut voisi lomittaa esimerkiksi siten, että finaaleita pelattaisiin torstaina, perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Finaalit voisi keskittää yhteen kaupunkiin, mutta luonnollisesti muita pelejä pitäisi pelata eri kaupungeissa. Ainoa negatiivinen juttu mikä itselleni kumpuaa tästä on majoittuminen. Kyseessä on muutenkin kuuma ajankohta majoitusten suhteen ja se aiheuttaa haasteita, Peltola pohtii.

Tshekissä tänä syksynä pelattu uudistunut Champions Cup sai Passo Peltolan mietteliääksi. Champions Cupin järjestelmä keräsi paljon kritiikkiä. Kuva: Juhani Järvenpää

Tshekissä tänä syksynä pelattu uudistunut Champions Cup sai Passo Peltolan mietteliääksi. Champions Cupin järjestelmä keräsi paljon kritiikkiä. Kuva: Juhani Järvenpää

MM-kisojen mahdollisen siirron ja jopa yhdistymisen hyödyiksi Peltola listaa myös muun muassa yhteisöllisyyden kasvamisen. Mikä muu laji järjestää vastaavia ”yhteisöllisiä jättikisoja”, Peltola pohtii. Hän myös toivoisi, ettei lajin arvokisoja enää vietäisi paikkoihin ja maihin, joissa ei ole tarpeeksi katsojia. Tyhjät katsomot eivät palvele salibandyn brändiä.

Peltola on jo ehtinyt keskustella visioistaan muidenkin laji-ihmisten kanssa. Palaute on ollut positiivista.

– Olen keskustellut muun muassa maailmanmestarivalmentaja Petteri Nykyn (Classicin päävalmentaja) kanssa ja hän piti ideaa hyvänä. Petri Kettunen (maajoukkueen päävalmentaja) oli sitä mieltä, että ideaa kannattaisi tutkia. Myös Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi piti ideaa tutkimisen arvoisena, kommentoi Peltola.

Kansainvälinen Salibandyliitto IFF on tietysti päättävä elin kansainvälisen kisakalenterin ja isojen tapahtumien osalta. Peltola korostaa, että ei halua astua lajin kattojärjestön varpaille, vaan haluaa tuoda oman ehdotuksensa julkisuuteen. Peltolan tiedon mukaan ehdotus on ilmeisesti jo tuotu julki jossain IFF:n kokouksessa, mutta hän ei ollut varma kuinka paljon sitä on ehditty puimaan. IFF:n pääsihteerin John Liljelundin kanssa hän on kuitenkin kerennyt vaihtamaan muutaman sanan aihepiiristä.

– Liljelundille sanoin, että tätä pitäisi kokeilla viimeistään 2022, kun Qatarin jalkapallon MM-kisat pelataan joulukuussa ja mieluummin jo aiemmin.

Peltolan mukaan suurin osa MM-turnauksista (naisten, pojat ja tytöt) ovat tappiollisia. Myös Champions Cup on tappiota tekevä turnaus ja tuottaa tappiota nimenomaan lajiliitoille. Peltola ei osaa sanoa miten Champions Cupia pitäisi uudistaa, mutta hänen mukaansa nykyinen systeemi ei ole hyvä.

– Tähän en osaa sanoa oikein mitään. Arvostusta pitäisi pyrkiä nostamaan. Nykysysteemi ei ole hyvä, sanoi Peltola lyhyesti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
S7
15/10/2015
Champions Cup keväälle. Tämä idea MM-kisoista on oikeasti loistava!! Etenkin se, että vedetään kaikki sarjat samoihin karkeloihin. Säbä ei kuitenkaan ole niin iso laji, ja tuleeko koskaan olemaan(?), etteikö tollaisessa ois järkeä! Tosta hyötyisi, etenkin junnut, koska kuka muuten lähtee matkustamaan junnujen kisoja kattomaan? Siis jos pois luetaan äidit, isät ja sukulaiset. Hyvä Passo! Mä äänestän sun ideaa!!!
TASAPUOLISUUS
15/10/2015
Passo Peltolan ehdotus on todella hyvä, lajin tasapuolisuuden, sekä olympiahaaveiden suhteen.
Just wondering...
15/10/2015
Champions Cupin ajankohtahan on lähtökohtaisesti järjetön. Ehdottomasti pelattavaksi kausien jälkeen, ei ennen uuden kauden alkua. Silloin turnauksessa pelaisivat joukkueet olisivat samat, joilla mestaruudet (ansaitut paikat on lunastettu). Ennen kauden alkua pelattavat MM-kisat puolestaan toisi tarjontaa ns. ylimenokaudelle, hyvä ehdotus Passolta!

Champions Cupiin tulisi valita Suomesta myös Cupin voittaja. Tämä lisäisi varmasti kotimaisen Cupin arvostusta, johon nykyään on vaikea saada liigajoukkueita (korkeiden kustannusten pelossa). Ruotsissa Cupia ei pelata, joten mukaan automaattisesti finalistit, tai kuten ensi vuonna, mestari ja runkosarjan voittaja. Sveitsistäkin kelpuuttaisin useamman joukkueen, sarjan kärki on kuitenkin suhteellisen laadukas! Muista maista sitten 4-6 joukkuetta mukaan, jolloin joukkuemäärä olisi 10-12. Mahdollistaisi Champions Cupin pelaamisen enemmänkin turnausmuotoisena.
SPV:n eurotaivalta seuratessa herää väkisinkin ajatus, että nykyinen CC formaatti ei toimi! Kalliiden reissujen maksaminen yhden ottelun takia on hölmöläisen hommaa! Alkusarjat,pudotuspelit,finaali - nostaa varmasti arvostusta!
Optimisti
15/10/2015
Mailamestarilta melkoisen provosoiva kommentti, jännityksellä nähdään kuka siihen lankeaa.

Mutta ihan aiheeseen liittyen, mielestäni Peltolan idea on aivan loistava. Uskoisin tuon vievän lajia eteenpäin, mikäli tuollaiseen ratkaisuun päädyttäisiin.
Päällekkäisyydet?
15/10/2015
Entä jos maalla on junnuikäinen pelaaja, joka taidoiltaan mahtuisi myös aikuisten maajoukkueeseen? Jos kisat pelataan samanaikaisesti, pakko valita kummassa maajoukkueessa pelaa?
säbänderus
15/10/2015
Passo,- jos joku, tietää, miten lajikulttuuria tulee kehittää.
Peter
15/10/2015
Onko ainoa joka näitä miettii, allekirjoitan Basson ajatukset. Hyvä!
Kendoboy
15/10/2015
Erittäin hyvä idea! Hyvä passo
Jukkisb
15/10/2015
Miesten ja naisten kisat yhdistettynä vaikka parillisina vuosina, ja tyttöjen ja poikien kisat yhdistettynä parittomina vuosina.

Miesten, naisten, poikien ja tyttöjen sarjat yksissä kisoissa paisuu mielestäni liian suureksi, mutta muuten tuo yhdistämisen idea on aivan loistava!
Espoo
15/10/2015
Passo Peltolan ehdotus on loistava, piste
Tero Töyrylä
15/10/2015
FIksu ja samalla sykähdyttävä ehdotus! Mitä JUKKISB'n kommenttiin tulee, niin yhdistämisajatuksen osalta kannattaisin hänen ehdotustaan. M&N-kisoja ei pienehköihin maihin syytä viedä, mutta T&P-kisat ajoittain voisi viedä niihin vähän pienempiinkin (lajin kannalta) maihin. Kuten tähänkin asti.
Mutta
15/10/2015
Vaikka ideana hyvä, ei se silti toisi naisten peleihin lisää katsojia, muuten kuin pakotettuina lippupaketteina. Kun on varaa valita, niin yleensä normikuluttaja valitsee kovempitasoisen pelin. Jos on pakko ostaa molempiin peleihin lippu, voi olla, että jää kovemman hinnan takia ostamatta kokonaan. Yhteiset kisat veisivät naisilta sen pienenkin hypen, jonka nyt omilla kisoillaan saavat. Miehet jyräisivät markkinoinnissa yli.

Lisäksi logistisesti vaikea. Huippuhalleja ei monessakaan paikassa sopivalla hinnalla riittävästi -> vähempiarvoiset pelit pienemmissä saleissa -> isojen kisojen tuntu poissa.

Kisojen markkinointiin voitaisiin saada isompia sponsoreita, mutta toisaalta kilpailu keski-euroopassa kovempaa. Kannattaa muistaa myös muut suuret kisat kuin vain jalkapallo. Esimerkiksi yleisurheilu, koripallo, lentopallo järjestää aika isoja karkeloita juurikin elokuussa.

Miten sitten kauden alku? Elokuussa maajoukkueen pelaajat ovat vetäneet koko kesän yhteistä reeniä ja leiriä (hyvä maajoukkueelle, huono seuroille, kun parhaat reeneistä poissa). Kisojen jälkeen majumiehet ja -naiset takit tyhjinä ja väsyneinä (kuten jalkapallossa) ja loman tarpeessa.

Champions Cup- järjestelmä on surkea, mutta kustannusten kannalta parempaa ei ole, jollei saada suurta sponsoria (esim jääkiekko ja Skoda). 12 joukkueen turnaus olisi mahtava, mutta ei realistinen. 2 joukkuetta Suomesta, Ruotsista ja Sveitsistä sekä 2 alkukarsinnoista. 2 neljän lohkoa ja lohkovoittajien finaali. Silti viikon pituinen vähintään. Liitoilla toive viikonlopun mittaisesta. Yhtälössä vaikeutta.
Epsoo
15/10/2015
Aivan loistava ehdotus yhdistää miesten ja naisten sekä poikien ja tyttöjen kisat.

Ensimmäistä yhdistetyistä kisoista parinkymmenen vuoden kuluttua MM-areenalla on aivan uuden geenijalostetun sukupolven edustajia.
JZ
16/10/2015
Otsikoita selatessa en kyllä tarttunu tuohon yhtään, mutta perustelut luettuani ja asiaa sekunnin miettien - hieno ja tutkimisen arvoinen idea! Myös CC:n aikaistamisen suhteen tässä langassa on hyviä kommentteja, silmään osui erityisesti tuo ehdotus Cup-voittajan mukaan ottamisesta. Mielestäni aivan loistava ehdotus ja palvelisi cup-skeneäkin varmasti hienosti.

Salibandyn pitäisi mielestäni käyttää muutosrohkeutta keskeisenä kilpailuvalttina. Hyvällä pohjaduunilla saatetaan osua näissä jopa kunnon jackpottiin.

Propsit tästä Passolle.
Panostus kohdalleen!
16/10/2015
Nyt vihdoin olisi aika pudottaa naiset pois näistä pohdinnoista. Liitto käyttää aivan liikaa aikaa ja rahaa naisten nostamiseen ja tukemiseen!
Aina kun puhutaan Sbändystä niin naiset on mukana ja se valitettavasti vie uskottavuutta myös miesten peleistä.
Mielestäni miestenkisat ominaan ja tähän kunnon panostusta. Kun saadaan miesten peli ja kisat nousemaan nin sitten voidaan miettiä, mitä noille muille kisoille tehdään.
Kannattaa panostaan ykkösjuttuun niin kaikki hyötyvät!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.