Divarit

Salibandy Veikkauksen tärkeimpiä lajeja jalkapallon ja jääkiekon jälkeen – ”Kohdemääriä lisätty merkittävästi”

15.10.
2015
2 Kommenttia
5
Divarit
Tulosvedosta löytyvät kaikki miesten Salibandyliigan ottelut. Kuva: Kuvakaappaus Veikkauksen sivuilta.

Tulosvedosta löytyvät kaikki miesten Salibandyliigan ottelut. Kuva: Kuvakaappaus Veikkauksen sivuilta.

Veikkaus on lisännyt salibandykohteidensa määrää viime vuosina merkittävästi. Urheilupelien liiketoimintapäällikkö Juha-Matti Mäkilä pitää salibandya todella tärkeänä lajina yhtiön kannalta.

Mäkilän mukaan Veikkaus haluaa olla mukana kaikessa laajasti Suomessa seurattavassa urheilussa, johon salibandy eittämättä kuuluu.

– Salibandy on suosituimpia lajeja Suomessa, ja me olemme viime vuosina lisänneet kohteidemme määrää merkittävästi. Liigasta ja Divarista mukana ovat kaikki kohteet, ja naisistakin parhaat helmet. Ruotsin Superliigan olemme myös ottaneet mukaan, ja meillä on siihen päälle myös kaikki merkittävät kansainväliset ottelut, Mäkilä toteaa Pääkallo.fi:lle.

Erityisen merkittävässä roolissa Mäkilä pitää VeikkausTV:tä, joka näyttää tällä kaudella ennätysmäärän Salibandyliigan otteluita.

– VeikkausTV on tärkeä juttu, ja haluamme olla liigan huippuotteluissa aktiivisesti läsnä mahdollisimman paljon. Se on meille iso satsaus, Mäkilä kertoo.

Nopeasti muuttuvissa tilanteissa etenkin live-vedossa riittää pelattavaa, ja sen Mäkilä näkee merkittävänä aspektina salibandyn houkuttelevuudessa.

– Laji on sopiva liveen, sillä useampi kohde on samaan aikaan auki ja kohteet ehtivät olla sopivan aikaa auki. Jokaisessa erässä syntyy yleensä useampi maali, ja näin pelattavaa riittää koko ajan.

Salibandyn pelivaihdot ovat pysytelleet aika pitkälti samoissa lukemissa. Mäkilä korostaa, että kohdemäärät ovat moninkertaistuneet viime vuosien aikana salibandyn lisäksi myös muissa lajeissa. Silti salibandy on säilyttänyt vahvan asemansa. Päivän muulla tarjonnalla on myös iso merkitys.

Kuva: Jari Turunen

Kuva: Jari Turunen

– Suuria muutoksia lukemissa ei ole tapahtunut, ja vaihtomäärät ovat olleet hyvin tasaisia. Erityisen hyviä salibandykohteet ovat sellaisina päivinä, kun muu urheilutarjonta on hiljaisempaa. Monesti esimerkiksi lauantaisin miesten liiga ja Divari, jolloin niitä paljon pelataan, jäävät kansainvälisen huippufutiksen ja jääkiekkoliigan jalkoihin. Noin yleisesti ottaen jääkiekko ja jalkapallo ovat suosituimmat ja pelatuimmat lajit, ja sen jälkeen salibandy kolkuttelee jo seuraavilla sijoilla. Hiljaisina päivinä ja viikkoina salibandykohteet keräävät moninkertaisen vaihdon, ja huomiota niin meidän kohdelistoilla kuin muutenkin mediassa. Salibandyn suosiosta kertoo jotain se, että miesten liigan kokonaisvaihto on esimerkiksi Korisliigaa suurempi, vaikka otteluita on selvästi vähemmän, Mäkilä paljastaa.

Koska kohdemääriä on vastikään lisätty merkittävästi, tälle kaudelle ei Mäkilän mukaan ole tulossa merkittäviä muutoksia tai uudistuksia.

– Tulosvedossa meillä on paljon kohteita, esimerkiksi kaikki liigan ottelut, naisten liigaa, Divaria ja joskus myös Ruotsin Superliigaa. Tulosvetoon poimitaan otteluita sopivina päivinä, kun tarjontaa ei muuten ole niin paljoa, ja esimerkiksi viime viikon Erä III-Crackers -peli naisten liigassa keräsi noin parin tonnin vaihdon, joka on meille hyvä määrä. Salibandyvakioita on myös tulossa, ja pyrimme siihen, että vähintään yksi monivetokin olisi tarjolla viikottain. Miesten liigan voittajaveto avataan myös kauden aikana uudestaan vähintään runkosarjan jälkeen, mutta ehkä jo runkosarjan aikana. Se on aina mielenkiintoinen spekulaation kohde, Mäkilä selventää.

Miesten Divaria hän pitää esimerkkinä sarjasta, joka kiinnostaa pelaajia.

– Sehän on tosi seurattu sarja teidänkin sivuillanne, ja sitä olisi varmasti listoilla enemmän, jos Divarissa pelattaisiin viikkopelejä tiheämmin. Siellä pelaa monen paikkakunnan ykkösjoukkue, ja vaikkei se liigaa olekaan, ne ovat houkuttelevia pelikohteita ja seurattuja joukkueita.

Veikkausliigan mestaruustaistelussa on noussut esiin, että Veikkaus ottaa takkiin sievoisen summan, jos RoPS onnistuu voittamaan kannun Rovaniemelle. Salibandyn puolella mestaruusveto ei vetänyt riskejä.

– Veikkaus tekee kertoimet puhtaasti sen perusteella, miten se näkee otteluiden todennäköisyyksien olevan. Sitä ei ennakoida lainkaan mihin pelikansan eurot kohdistuvat, joten usein riskit keskittyvät yhdelle merkille ja muut jäävät vähälle pelille. Hyvin harvoin muutamme kertoimia sisään tulevan rahan takia myöhemminkään, vaikka riskiä kertyisi. Jos yllättäviä poissaoloja tulee tietoon, kertoimia voidaan muuttaa, mutta alkuperäisiin ei yleensä lähdetä puuttumaan ilman uutta voimasuhteisiin vaikuttavaa informaatiota, Mäkilä selittää ja jatkaa:

– Siinä on myös asiakaskokemus tärkeää, jotta kaikki asiakkaat pääsisivät pelaamaan samalla kertoimella, eivätkä ne sahaisi jatkuvasti ylös alas. Tämä on toimintamalli miesten Salibandyliigassa, ja muissa sarjoissa kertoimia muutetaan herkemmin.

Kuva: Jari Turunen

Kuva: Jari Turunen

Kertoimenlaskenta ei perustu ensi sijaisesti otteluiden seuraamiseen paikan päällä, vaan tilastolliseen analyysiin ja muualta saatuihin informaatioihin kuten kokoonpanotietoihin.

– Meillä on laskurit, joissa on tilastollinen analyysi pohjalla, mutta pääasiassa olemme muista lähteistä saatavien infojen varassa. Siten tiedämme esimerkiksi, paljonko kotiedut ovat ja muita tällaisia voimasuhteisiin vaikuttavia asioita.

Mäkilältä löytyy omaa taustaa lajin parista, mutta viime vuosina seuraaminen ja pelaaminen on jäänyt vähemmälle.

– Käyn noin viisi matsia katsomassa kaudessa ja vähän VeikkausTV:ltä päälle. 7–10 vuotta sitten olin hyvin kärryillä, mutta nyt en tunne enää kaikkia pelaajia ja tässä on ollut kaikenlaisia kiireitä. Pelasin kakkosta ja kolmosta Hämäyksessä viime vuosikymmenen lopussa, mutta nyt ikämiespelitkin ovat jääneet enkä ole käynyt edes höntsäilemässä melkein vuoteen. Välivuosia on tullut, mutta ehkä tässä vielä ura urkenee uudestaan tulevaisuudessa, Mäkilä hymyilee.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen
JiiK
15/10/2015
Salibandy on tuntunut Veikalla aika "helpolta" lajilta. Kenties tämä muuttuu jos panostavat enemmän.
Kerroin
15/10/2015
Salibandyvakiota odottelen suurella mielenkiinnolla. Toivottavasti tulee pian.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.