Tuomaria apinaksi haukkunut pörssikärki selvisi ilman lisäsanktioita

Peter Kotilainen tulistui viime lauantaina Salibandyliigan ottelussa. Kovasanaisesta protestoinnista seurasi punainen kortti. Kuva: Juhani Järvenpää

Peter Kotilainen tulistui viime lauantaina Salibandyliigan ottelussa. Kovasanaisesta protestoinnista seurasi punainen kortti. Kuva: Juhani Järvenpää
Peter Kotilainen tulistui viime lauantaina Salibandyliigan ottelussa. Kovasanaisesta protestoinnista seurasi punainen kortti. Kuva: Juhani Järvenpää

Viime lauantaina pelatun Viikingit-Happee-ottelun puheenaiheeksi nousi Peter Kotilaisen saama punainen kortti. Nyt kurinpitäjä on antanut päätöksensä tapauksesta.

Itse tapahtumaketju kulki kurinpitäjän päätöksen mukaan näin:

”Ottelun ensimmäisessä erässä ajassa 19:45 Happeen pelaaja Peter Kotilainen (jatkossa Kotilainen) kaatuu keskialueella kontaktitilanteen seurauksena maahan, josta jatkaa edelleen pallon pelaamista maaten/istuen. Kotilaiselle tuomitaan kahden minuutin rangaistus. Välittömästi rangaistuksen tuomitsemisen jälkeen Kotilainen ryntää kohti erotuomaria huutaen voimakkaasti: ”Mitä Vittua!”. Tuomarin läheisyyteen päästyään Kotilainen huutaa edelleen kovaäänisesti: ”Vitun Apina!”. Kotilaiselle tuomitaan PR 3 pelirangaistus. Kotilainen poistuu tämän jälkeen pukukoppiin.”

Kotilainen ei siis saa tapahtuneesta lisäsanktioita, mutta joutuu huilaamaan 31.10. pelattavan Happee-Nokian KrP -ottelun johtuen PR3-rangaistuksesta. Happee joutuu maksamaan 100 euron sakot. Kurinpitäjä Jussi Wahe perusteli päätöstään näillä sanoilla:

”Kotilaisen erotuomarille esittämä arvostelu ei ole ollut luonteeltaan asiallista ja hyväksyttävää yksittäiseen pelitilanteeseen liittyvää keskustelua. Kotilainen on käyttänyt ilmaisuja, joiden tarkoituksena on ollut ottelun erotuomarin loukkaaminen ja hänen tekemänsä ratkaisun voimakas epäasiallinen arvostelu. Edellä olevin perustein pidän Kotilaisen ottelussa saamaa rangaistusta oikeana.”

Linkit:
Yle: Salibandyliigan pörssikärjen punaiseen korttiin johtanut protestointi videolla
Video: Sekava tapahtumaketju liigassa – taklaus, maastapeluu ja pörssikärjen ulosajo
Kurinpitäjän päätös kokonaisuudessaan
Salibandyliigan kurinpitopäätökset

Päivitys 29.10. klo 13.06: Toisin kuin alkuperäisessä jutussa luki, niin Kotilainen joutuu huilaamaan yhden ottelun johtuen PR3-rangaistuksesta.

16 comments

  1. Kyllä muuten tarvii, tai sitten jutussa on PR3 väärin… PR3 on automaattinen 1+1, vai onko OY.llä omat säännöt näiden suhteen?

  2. Lisäsanktio olisi tarkoittanut enemmän kuin yhden pelin huili.

  3. PR3 tarkoittaa kentältä poistamista kyseisestä ottelusta ja mahdollista kurinpitäjän määräämää lisäpelikieltoa. Sääntö on sama kaikilla sarjatasoilla. PR2 tarkoittaa kentältä poistamista kyseisestä ottelusta ja 1 pelin liäspelikieltoa. PR1 tarkoitaa kentältä poistamista kyseisestä ottelusta.

  4. Tässä on nyt sitten ”ennakkotapaus” siitä että mitä tulee sanktiota kun haukkuu vitun apinaksi. Käsittämättömän vähän saa kun tuomaria haukkuu edellä kerrotulla tavalla. Ilmeisesti nyt ei annettu oikeaa rangaistusta vaan mentiin minimillä koska kysessä happeen pelaaja.

  5. Lieventävänä asiahaarana. 1. Kotilainen taklattiin sääntöjen vastaisesti. 2. Kotilainen ei pelannut maasta. 3 em asiahaarojen perusteella tuomion arvostelu oli paikallaan.

  6. Nimimerkki Öhöm saa nyt sitten kerrata sääntötuntemuksensa. PR3 on aina kentältä poisto kyseisessä pelissä ja sen lisäksi automaattinen yhden pelin lisäkakku. Tähän asti siis sama kuin PR2. Lisäksi PR3:seen voi liittyä extrapenalttia, mikäli kurinpito niin määrää. Mikäli tämä oli epäselvästi ilmaistu, niin suora lainaus säännöistä:

    ”616 Pelirangaistus 3 (PR 3)

    1) Pelirangaistus 3 aiheuttaa lisäksi seuraavan ottelun pelikiel­lon samassa kilpailussa sekä kurinpitoelimen määräämän lisä­rangaistuksen.”

    Mitä nimimerkki totuus:n mainitsemaan ennakkotapaukseen tulee niin tämän tapainen sanankäyttö on kyllä erotuomarikurssien peruskamaa ja pläkkiselvä PR3, ja siihen myös erotuomarin oikeudet ja velvollisuudet loppuvat. Ymmärrän myös hyvin, ettei lisäsanktioita tullut, koska ”vitun apina” ei nyt kuitenkaan ole kovin törkeä loukkaus eikä varsinkaan uhkaus tms. Onhan ihmisen ja apinan geeneistä 98 % samoja ja kyseinen emätinkin meille monille tuttu jo ihan syntymästä asti.

  7. Kyllä kurinpitäjän päätös on tapahtumaan asiallinen , ihmettelyä aiheutti enemmänkin se että miksi erotuomari kaksikko EI viheltänyt keskiaukeamalla tapahtunutta selkeää virhettä pois-mikäli olisivat niin koko tapahtuma ketjua ei olisi syntynyt!! kaikki siis lähti selkeästä tuomariston virheestä

  8. Arvaus jos kaveri oli ns. pienen seuran mies. Niin olisi pari peliä saattanut tulla aika helposti. Kurinpito ei ole samaa kaikille liigan joukkueille.

  9. Ei ollut ensimmäinen kerta kun kaverilla keittää.Kotilaista on jo vuosia käsitelty silkkihanskoin vaikka käytös on välillä ala-arvoista sekä pelaajia,että tuomareita kohtaan!Usein juuri hänen kaltaisensa pelaajat luottavat siihen ettei tuomarit uskalla viheltävän kunnon rangaistusta,koska he ovat ”isoja staroja”omasta mielestään!!Rangaistukset pitää olla tasapuolisia oli kyseessä sitten maajoukkuepelaaja tai tavallinen ”Kotilainen”!!

  10. miettikääpä jos jompikumpi tuomareista olisi ollut ulkomaalaistaustanen? mikä olisi ollut pelikiellon pituus sitten? ei varmasti olisi selvinnyt ilman lisäsanktiota..

  11. Mikäköhän olisi ollut rangaistus jos Savukoski olisi ollut tilanteessa huutaja! Lisäkakkua olis tullu vaikka ei ole edes synttärit

  12. Eiköhän tuon ”henkisen loukkaamisen” sanktiointi ollut linjassa siihen verrattuna, että liigassa pelaa myös pelaajia, jotka toistuvasti vahingoittavat fyysisesti toisia pelaajia saamatta edes jäähyä, tai saamalla enimmillään pikkukakkosen vahingoittamisen yhteydessä. Sitten vastustajalle aiheutetun aivotärähdyksen jälkiseurauksena saavat kurinpitäjältä pari, kolme peliä penaltia.

  13. Pelissä pitääkin olla tunnetta mukana. Tuossa pelissä ehkä vähän liikaa. Mutta tuomia oli kyllä lieventävien asioiden takia ihan oikeudenmukainen.