Video: Kyynärpäällä päähän – ei edes vapaalyöntiä

Päähän kohdistuneita kontakteja on tällä kaudella yritetty kitkeä pois salibandyn pääsarjoista. Sunnuntain Divari-ottelussa yksi osuma jäi kuitenkin tuomareilta näkemättä.

Päähän kohdistuneita kontakteja on tällä kaudella yritetty kitkeä pois salibandyn pääsarjoista. Sunnuntain Divari-ottelussa yksi osuma jäi kuitenkin tuomareilta näkemättä.
Päähän kohdistuneita kontakteja on tällä kaudella yritetty kitkeä pois salibandyn pääsarjoista. Sunnuntain Divari-ottelussa yksi osuma jäi kuitenkin tuomareilta näkemättä.

SB Welhojen ja SB Vaasan sunnuntaisessa miesten Divari-ottelussa nähtiin tapaus, joka puhuttaa vielä jälkikäteen. Kamppailun tuomareilta jäi täysin näkemättä päähän kohdistunut kontakti.

Kamppailun päätöserässä SB Vaasan Sami Saaren kyynärpää osui pahannäköisesti SB Welhojen Juha Rautiaisen päähän. Tilanne on katsottavissa paristakin eri vinkkelistä alla olevilta videoilta. Tilanteesta ei tuomittu jäähyä eikä edes vapaalyöntiä.

Rautiainen pystyi jatkamaan ottelua kontaktin jälkeen. Hän kävi vielä tekemässä kotijoukkueen kolmannen maalinkin. Itse ottelu päättyi lopulta SB Welhojen 5–4-jatkoaikavoittoon. Taklausvideoiden lisäksi alla on katsottavissa ottelun maalikooste ja lehdistötilaisuus.

35 comments

  1. Siinä ei ihan kauheasti soul -laulajan nimikaima yrittänyt palloa pelata saati viitsinyt vauhtiaan hidastaa. Kyllä tuosta muutaman ottelun pelikiellon voisi antaa ja ko ottelun tuomareille huomautuksen.

  2. Selvästi osuu olkapää päähän. Saari kumminkin juoksee suoraan palloon ottaen sen kropalla matkaansa eikä näytä yrittävän taklata Rautiaista. Silti jäähyn paikka ja ehkä vitosenkin, mutta ei todellakaan näytä yrittävän vahingoittaa. Onneksi Rautiaiselle ei käynyt pahasti.

  3. Ehdottomasti olisi lappua pitänyt näyttää. Valkoisen #91 sattuu tosin juuri kuvassa näkyneen tuomarin näkölinjalle, joten en ihmettele jos osuma jäi näkemättä. Helvetin huono säkä, sillä vaikea uskoa että tollaisia jätettäisiin muuten vaan sanktioimatta. Valmentaja taisi nähdä osuman, joten tutkintapyyntöä vetämään sitten!

  4. Jaa jaa nyt toisesta kuvakulmasta katsottuani näyttää siltä että näkölinja olikin auki mutta pallo vei katseen juuri ratkaisevalla hetkellä. All the same, huono säkä ettei sanktiota tullut.

  5. Olisi kiva nähdä videona myös viime viikonlopun ÅIF-Karhut -matsin tapaus, jossa Åiffin Matias Kuisma laputettiin pihalle (eikä tuomari epäröinyt hetkeäkään). Siinä ei nyt ollut kyse päähän kohdistuneesta kontaktista, vaan lähinnä keskialueella takaa päin tulleesta taklauksesta. Ehkä se oli nykylinjausten/-sääntöjen mukainen??
    Tämä tapaus nyt oli päivän selvä vahingoittamisyritys, kun katsoo taklaajan liikehdintää. Mutta tuomareille sen armoa, että vaikuttaa siltä, että eivät yksinkertaisesti nähneet tilannetta. Mutta liitolla ole nykyään joku ”videotuomari”?

  6. Vähintään 2-3 ottelua penaltyy toinen tuomari pitäis seurata pallotonta pelaamista eli pieni huomautus myös dumareille

  7. Tahallinen päähän kohdistunut taklaus! Taklaaja nostaa olkapäätänsä vielä ylemmäs, jotta osuus varmasti leukaperiin. Missä on pelaajien kunnioitus toisiaan kohtaan. Eikö tuomarit oikeasti ole ajantasalla näissä peleissä. Ja eikö katsomossakin ole nykyään tuomari, joka voi puuttua tällaisiin tapauksiin. On hienot mikrofonit ja kuulokkeet korvilla, mutta ei kukaan näe mitään. Toivottavasti kuopiolaiset tekevät asiasta tutkintapyynnön.

  8. tais olla juuri kuuluisa Liukolampi, jolta jäi näkemättä! Ei yllätä 🙂

  9. Erotuomareita on vain kaksi kappaletta ja he tekevät päätökset. Jos katsomossa on otteluvalvoja, jolla luurit korvissa, niin hän vain kuuntelee, ei edes pysty puhumaan järjestelmään. Tämä johtuu siitä, että salibandyn säännöissä mainitaan kaksi erotuomaria. Mikäli katsomossa olisi joku, joka voi tuottaa tietoa erotuomareille, niin silloin olisi siitä säännöissä maininta.

  10. Täysi vahinko. Vaasan pelaajalle kädet alhaalla katse ja suunta kohti palloa. Welhojen pelaaja pyörii pääalhaalla kompassi hukassa ja sattuu suoraan linjalle. Ikävää mutta ei näistä voi antaa kakkua.

  11. Eihän tuo näytä missään määrin tahalliselta. Siinä ei missään vaiheessa ajeta kyynärpäällä, eikä muutenkaan tehdä mitään kylmäksi ajelua, Kyynärpää on kropassa kiinni koko ajan, SB:n pelaaja juoksee pelaajasta takaa ohi, eikä tee muutenkaan mitään erikoista teloakseen vastustajaa. Pelaajat katselee taivaalle pallon perään, ja kun pallo tulee kenttään on SB:n pelaajalla noin metri matkaa vastustajaan täydessä juoksussa. Siinä kun vastustaja on pää kumarassa ja pää suoraan juoksulinjalla, niin ei siinä ehdi millään väistämään. Sanoisin itse, että puhdas vahinko, mikä johtui huonosta tuurista. Tuossa ajassa ei ehdi tekemään mitään. SB:n pelaaja juoksee selkeästi vastustajan takapuolelta, ei missään nimessä edes kohti, vaan eteenpäin menevän pelaajan takapuolelta. Vastustaja pysähtyy ja kääntyy niin yllättäen eteen ja vielä kumartaa juuri juoksulinjalle. Puhdas vahinko. Ruma lopputulos.

  12. Samallatavalla olisi kiva nähdä uusintoja viime perjantain Wirmo – Steelers pelistä. 2 päähän kohdistunutta joista toisesta nousi lappu ilman harkintaa ja toisesta ei edes vaparia ja tilanteilla oli väliä noin 10min.

  13. Kyllä se olkapää ja kyynerpää nousee sen verran ennen törmäystä, että vaikuttaa täysin tahalliselta kontaktilta pään alueelle. Itse antaisin ainakin 5 ottelua kakkua, kun näillä amatööripelaajilla, jotka eivät saa lajista palkkaa (eivätkä menetä sitä pelikielloissa), niin 2 ottelua on sama kuin olisi hetken flunssan takia pelistä pois.

  14. Taitaa olla enemmänkin normaali itsensäsuojelureaktio, kun huomaa vastustajan olevan juoksulinjalla. Näyttää olevan niin lähellä kontakia, ettei tuossa ajassa kyllä ehdi hakemaan teloitusosumaa vastustajaan.

  15. Selvä PR3. Miten voi vuodesta ja kaudesta toiseen aina sama tuomari päätyä näihin Pääkallon tuomarivirhe koosteisiin. Nyt herätys asettelijat, tällä Tapio Liukolammella tulee aivan liikaa tunarointeja. Ei enää yksittäisinäotteluina pelattaviin sarjoihin. Kiitos!

  16. Sama tuomaripari vihelsi edellisenä päivänä Josba – Vaasa pelin, joka päättyi jatkoajalla Vaasan tappioon. Jäähyt pelissä meni 1x 2min Josba ja 5x 2min Vaasa. Kuopiossa jäähyja jaettiin 3x 2min Welhot ja Vaasa Omin…

  17. Tuntuu että menee tuomareilla osa kaputuksista ja laputtamisista harjoittelun puolelle. Itse näin Kuisman tilanteen Sipoossa, punainen kortti oli täysin kohtuuton tuomio, kakkonen olisi ollut oikeutettu. Kuisma pyrki keskialueelka olka-olkaa vasten kontaktiin, mutta Porin liukas hyökkääjä oli joko liian nopea, tai Kuisma liian hidas 🙂 Tuloksena oli taklaus, joka osui lopulta kankkuun. Mitään vahingoittamisyritystä tilanteessa ei ollut,. Se oli täysin verrattavissa hieman myöhäiseen kontaktiin kulmassa tai laidassa. Lisäksi taklattu pelaaja tiedi, että reppuselässä tulee vastusta, eli ei myöskään ajettu puun takaa. Alla kuvasarja tilanteesta. Jokainen saa olla omaa mieltä, mutta mielestäni tuossa pelissä tuomarit veivät ÅIF:lta yhden pisteen (Karhut teki 2 maalia 5minuutin ylivoimalla).

    http://jat.kuvat.fi/kuvat/SALIBANDY/Salibandy+2015-2016/%C3%85IF+-+FBT+Karhut+101015+(6-6)/

  18. Molemmat tuomarit ovat sijoittuneet sen verran hyvin, että tuskin ainakaan vetoavat siihen ”etteivätkö olisi tilannetta nähneet”. Tässä suhteessa onkin varsin koomista, että niin liitto kuin erotuomarivaliokunta yms. paaluttaa päähän kohdistuvien taklausten kitkemisen puolesta, mutta kentälle (ainakaan tälle tuomariparille) nämä pyrkimykset eivät ole välittyneet. Puuhastelun makua.

  19. Ljungberg-Liukolampi. Ei mulla muuta. Tarviiko? No ei. Noi nimet jo kertoo miksi meni vihkoon.

  20. Tossa tilanteessa vaasalainen olisi ihan selvästi voinut välttää ajelun, mutta päätti pamauttaa suoraa puuntakaa, ilman että savolaisella oli mitään jakoja valmistautua osumaan. Se puupää, joka näitä pitää puhtaana ja vahinkona voi painua, sanonko minne?

  21. Noh, noh äidin pikku höpönassut. Odotellaan nyt rauhassa tuomio ennenkuin alamme toisillemme kiukutella.

  22. Lopputulos on ikävä, ja varmasti tästä kakkua tulee kaiken spekuloinnin jälkeen. Meillä onneksi on videot, kentällä tuomareilla ei. Tuo on niin nopea tilanne pelaajalle, että ei tuossa varmasti väistämään ehdi, kun pallo on taivaalla ja vastustaja kääntyy, ja on yhtäkkiä kumarassa omalla juoksulinjalla palloa tavoitellessa. Kyllähän jos tuossa olisi tarkoituksella halunnut taklata vastustajaa niin askel olisi otettu sivulle ja kohti vastustajaa, eikä juosta hänen takaa ohi – huonoin seurauksin. Enemmän tässä on mun mielestä kyse vahingosta, missä ilmapalloon menevä pelaaja yrittää juosta vastustajan takapuolelta ohi, mutta vastustaja kääntyy metriä ennen, ja pahaksi onnekseen on pää kumarassa ja pää on ainut asia mikä on juoksulinjalla.

  23. Videopoliisin kanssa samaa mieltä. Pää ylös eikä katsella alas kun tilanteesen mennään. Vaasan pelaaja tulee tilanteeseen kuten pitääkin eli pomppupalloa pelataan kropalla. Vahinkoja sattuu. Kyseessä on aikisten sara eikä junnu peli.

  24. Aapelle ja videopoliisille pienenä huomiona, että tuosta olisi esimerkiksi tullut NHL:ssäkin roimasti pelikieltoa. Sinänsä hienoa, että teidän mielestänne salibandyssa kuuluu muistaa ”avojäällä” varoa kuolleesta kulmasta päähän tulevia kontakteja.

  25. Tuomarinäkökulmasta: selvä pr3. Mutta samalla totean että tällaisia ei ole aina helppo nähdä koska samassa tilanteessa on myös se pallo valvottavana. Tuomarit tekevät virheitä siinä missä pelaajatkin. On hyvä, että meillä on nykyään videokurinpito jonka kautta voidaan antaa lisäkakkua.

  26. TORRES on asian ytimessä: kysymys tuosta päähän kohdistuneesta taklauksesta kuuluu ainoastaan muodossa ”montako ottelua”… Ainoa laji jossa tuo olisi ollut sallittu on häkkitappelu, ja siellä ei parane seurata palloa!

  27. Päähän kohdistunut taklaus, mutta pelitilanteen aikaansaama vahinko Welhon kumartaessa pallon perään, ei tahallinen vahingoittaminen. Silti 2min, koska se nyt osui päähän ja sai aikaan pallonmenetyksen tölvästylle osapuolelle. Tuomareille opaskoiraa tilaukseen.

  28. Olihan se raju tälli jne, mutta kysymys kuuluu; Voiko pallollista pelaajaa syyttää taklauksesta? Juuri kun mustapaita alkoi ottamaan palloa lapaansa pää etukumarassa, pallon olikin jo valkopaidan hallussa joka otti pelivälineen suojaukseen oikeaoppisesti ja tällöin olkapää kolahtaa vastustajaan, jolla on kokonaan jäänyt huomaamatta lähestyvä kanssa pelaaja.

    Oikein meni tuomio. Kova oli vauhti ja nyt toinen jantteri ei vain huomannut ympärillä olevaa peliä.

  29. Käsittämätöntä että Lombardo ja muutama muukin voi nähdä ton taklauksen ilman lisäsanktioita. Puun takaa päähän taklaaminen jo itsessään antaa aiheen rangaistukseen, mutta kyynerpään aukeaminen suoraan päähän ei jätä mitään vaihtoehtoa pelikiellolle. Kyllähän 1-2 peliä tästä on tultava huilia tai sitten uusi kurinpitäjä on täysi vitsi.

  30. Voi hyvää päivää rumpali Lombardo ja muut ”pääylös” kommentoijat. PALLOhan on mustalla (sääntöjen sallima ja jo junnuna opetettu rinnalla alas haltuunotto). Ja silloinko pitää sählyssä nostaa päätä ja varoa ettei kukaan aja päähän millään ruumiinosalla? Jos valkoisen pelaajan katse on pallossa niin on pakko havainnoida samalla musta pelaaja?? Nyt JOS tälläisia tilanteita ei heti saada pois niin teemme lajin eteenpäin viemisen todella hankalaksi. KV- tasolla tämäkin video on jo huomattu ja jos tästä ei tule jatkotuomioita niin tämäkin toimii esteenä lajille, esim. olympialaiset.. Säännöt ja sen määrittelevät tuomiot tulee nyt ensin saada oikealle tasolle.