Video: Ruotsalaistähden rankkari hylättiin – heitti mailan ja ajettiin ulos: ”Olin niin helvetin vihainen!”

Alexander Rudd (oik.) antoi suoraa palautetta tuomareista ja heidän toiminnastaan. Kuva: Per Wiklund.
Alexander Rudd (oik.) antoi suoraa palautetta tuomareista ja heidän toiminnastaan. Kuva: Per Wiklund.

Yksi maailman parhaista pelinrakentajista, Ruotsin maajoukkueen ja Storvreta IBK:n Alexander Rudd, pillastui, kun hänen rangaistuslaukauksensa hylättiin kärkiottelussa Falunia vastaan. Kyseessä oli jo toinen kerta tällä kaudella.

Rudd ampui rankkaria kolmannen erän puolivälin paikkeilla Falunin johtaessa 6-4. Keskushyökkääjä talletti pallon verkkoon maajoukkuevahti Johan Rehnin alta harhautuksensa jälkeen, mutta maali hylättiin sillä verukkeella, että pallo meni taaksepäin. Rudd hermostui, heitti mailansa ja sai 2+10 minuutin rangaistuksen. Hän oli täten sivussa ottelun lopun ja Falun vei pisteet lukemin 7-4.

Ottelun jälkeen Rudd antoi paukkua oikein kunnolla Aftonbladetin haastattelussa.

– Tuomarit olivat katastrofi. Olen nähnyt rankkarin jälkikäteen ja se ei mene taaksepäin. On älytöntä, että tuomareilla on rankkareissa tasan yksi tehtävä ja se on nähdä meneekö pallo taaksepäin vai ei, eivätkä he siinäkään onnistu, Rudd lateli Aftonbladetille.

Kyseessä oli toinen kerta tällä kaudella, kun samainen harhautus hylättiin. Viimekertainen tapaus sattui Warbergia vastaan vieraissa.

– Silloin se oli viimeisellä minuutilla, eikä merkinnyt niin paljoa. Sain selityksen, että menin niin hitaasti kohti maalia, että nopeat liikkeeni sen jälkeen hämäsivät tuomareita. Nyt en saanut mitään selitystä, Rudd jatkoi Aftonbladetin haastattelussa.

Rudd myönsi mailan heittämisen olleen turha temppu, muttei kyennyt hillitsemään itseään.

– Olin niin helvetin vihainen!

Ruddilta löytyi myös sanottavaa tuomaritoimintaan yleisellä tasolla.

– Tuntuu, että salibandy nopeutuu koko ajan, mutta tuomarit junnaavat paikoillaan. Heitin mailani, mikä oli virhe ja saan siitä rangaistuksen, mutta tuomarit tekivät myös virheen, eikä heitä rangaista. On naurettavaa, että pelaajat kärsivät seuraamuksia virheistään, mutta tuomarit eivät.

Tuomarit kommentoivat asiaa Uppsala Nya Tidningenille.

– Teimme ratkaisumme kentällä. Analysoimme sitä ja ottelun muita tilanteita vielä jälkikäteen, tuomariduosta Rickard Wissman saneli diplomaattisesti.

Viiden pelatun ottelun jälkeen Storvreta johtaa sarjaa 12 pisteellä. Falun on kolmantena 10 pisteen turvin. Tappio oli Storvretalle kauden ensimmäinen.

Alla on katsottavissa ottelun maalikooste, jossa on nähtävissä myös hylätty rankkari.

Aftonbladetin artikkeli aiheesta.
Uppsala Nya Tidningenin artikkeli aiheesta.
Innebandymagazinetin artikkeli aiheesta.

17 comments

  1. Koko rankkarisääntö pitäisi uusia. Pallon liikettä on vaikea havannoida joten pallon taaksepäin liike pitäisi sallia, kunhan laukojan liike on eteenpäin. Toisekseen rankkarituomioissa pitäisi jättää kylkiäisenä tuleva jäähy pois.

  2. Viimeinen siirto oikealle päin liikuttaa palloa taaksepäin. Tuomio oli oikea.

  3. ”Toisekseen rankkarituomioissa pitäisi jättää kylkiäisenä tuleva jäähy pois.”

    Ei missään nimessä, vaan kyseinen sääntö pitäisi saada myös mm. jääkiekkoon. Jos joku rikkoo rankkarin arvoisesti, on erinomaista, ettei ratkaisu ole pelkän rankkarin varassa. Varsinkin jääkiekossa, missä maalivahti torjuu jopa 9/10 rankkarista, tämä sääntö olisi huippujuttu. Sopii myös salibandyyn.

    ”Viimeinen siirto oikealle päin liikuttaa palloa taaksepäin. Tuomio oli oikea.”

    Aika elmeri saa olla, että näkee liikkeen ilman hidastuksia ja kelailuja kun vielä pelaaja blokkaa näkökenttää. Maali olisi pitänyt hyväksyä ehdottomasti. Jos pallo sattui 2 mm siirtymään taaksepäin, ei sillä ole minkäänlaista merkitystä maalivahdille.

  4. Myös ensimmäinen siirto mainoksen q:n kohdalla on taaksepäin.
    Mutta, mutta… olisiko jo aika miettiä pitäisikö tälle säännölle tehdä jotakin. Ymmärrän, että taaksepäin pelaamisessa on ongelmansa, koska voisi pyöriä vaikka 10 minuuttia ympyrää. Mutta pitääkö sen olla pallon liike taaksepäin, mikä on kielletty? Voisiko se olla, että pelaaja ei saa liikkua taaksepäin?
    En tiedä, mutta ehkä joku jossain päin miettii lajin tulevaisuutta ja keksii, että tässäkin asiassa voisi olla aika jo kypsä koettaa muunlaista variaatiota.

  5. Moi, muutetaan rankkari ajalliseksi. 10 sekkaa käynnistyy merkistä, saa juosta vaikka omaan päätyyn halutessaan.

    En myöskään ymmärrä jäähyä rankkarin päälle, jos sellainen pitää antaa niin eikö 1 min riittäisi.

  6. Rudd puhuu asiaa, sama homma Suomessakin kun peli on kehittynyt ja nopeutunut niin tuomarit jääneet polkemaan paikoilleen.
    Kyllä tuomareitakin pitäisi rankaista hyllyttämällä jos ovat mokia teehneet.
    Vielä tänäkin päivänä näkee ja jopa kuulee kun tuomarit puhuvat liigapelaajille kuten junioreille.
    Arvostus pitää olla molemminpuolista.

  7. TUNARIT puhuu asiaa! Itseäkin särähtää korvaan tuo tiettyjen tuomareiden toiminta kentällä, kun puhutaan pelaaijlle kuin pikkulapsille. Jotenkin tulee fiilis siinä, että tuomari luulee olevansa kyseisen pelin kuningas ja pääroolissa ja kyykyttää sitten pelaajia. Ei todelakaan paista arvostus pelaajia kohtaan tuollaisesta käytöksestä. Tulee vain mieleen, onko kyseinen tuomari joskus itse kokeillut jotakin lajia ja pyrkinyt siinä huipulle, ja sitten ”kostaa” turhaumansa puhumalla ylimielisiä muille huippupelaajille

  8. no osa pelaajista mussuttaakin kuin lapset, silloin lapsellinen vastauskin sopiva niin menee perille

  9. Eiköhän pelaajat saa aikalailla samantasoisia vastauksia kuin avaukset on tuomareiden suuntaan… Tuomarit (kuten pelaajatkin) arvostaa ensisijaisesti peliä. Toistensa arvostaminen on sitten normaaleista ihmisten kanssakäyntikoodeista kiinni.

  10. Ottamatta kantaa tuomion oikeellisuuteen, Pääkallossakin voitaisiin herätä siihen että kyseinen sääntö (oli sen mielekkyydestä mitä tahansa mieltä) on tiukempi kuin että pallo ei saa mennä taaksepäin. Pelisäännöt sanovat että ”4) Palloa voidaan pelata rajoittamattoman monta kertaa, mutta sen on oltava koko suorituksen ajan liikkeessä eteenpäin.” eli jo se että palloa liikuttaa suoraan sivusuunnassa niin ettei se ko. liikkeen lopussa ole lähempänä päätylaitaa kuin oli alussa, riittää rangaistuslaukauksen hylkäämiseen.

  11. Ottamatta kantaa oliko taaksepäin. Niin pelaajan pitää pystyä pitämään tunteensa kurissa. Ymmärrän että ihmismieli on heikko. Mutta kuuppa vaan pitää tuolla tasolla kestää!!!

  12. Missään nimessä pelkkä rankkari ei riitä riketilanteessa (ainakaan kaikissa tapauksissa). Rikkeillä ei pitäisi saada hyötyä. Pelkällä rankkarilla esim. 2vs0 hyökkäyksen katkominen takaapäin rikkeellä olisi aina automaattisesti kannattava ratkaisu.

  13. Ihan oikea tuomio. Pallo liikkuu taaksepäin ihan selkeästi. Turhaa nillitystä svenskipojalta. Säännöt on rankkarissa hyvät ja selkeät.

  14. Tuosta Ruddin suorituksesta voi jokainen olla mitä mieltä haluaa, mutta Falun sai oman rankkarinsa todella helposti. Ei mitään perusteita vihellykseen ..

  15. Solklart framåt

    Lätkässä on sellainen käytäntö, ettei rankkaria voi puhaltaa, jos yksikin puolustava pelaaja on alempana kuin rikottu pelaaja. Joten melko heppoisesti tuossa tulee rankkari. Onko näin myös Suomessa?

  16. Ei pallo mene taaksepäin. Kyseessä on optinen harha, sillä Rudd liu’uttaa mailan pallon yli, siirtää sitten mailan taaksepäin ja ottaa haltuun ja siirtää jyrkemmin sivulle. Kokeilkaa itse mailan kanssa, ylhäältäpäin sen näkee itse, että pallo ei mene taaksepäin. Itsekin olen kärsinyt vääryyttä puulaakisarjoissa samanlaisella harhautuksella.