Liigat

Video: Ruotsalaistähden rankkari hylättiin – heitti mailan ja ajettiin ulos: ”Olin niin helvetin vihainen!”

16.10.
2015
17 Kommenttia
2
Liigat
Alexander Rudd (oik.) antoi suoraa palautetta tuomareista ja heidän toiminnastaan. Kuva: Per Wiklund.

Alexander Rudd (oik.) antoi suoraa palautetta tuomareista ja heidän toiminnastaan. Kuva: Per Wiklund.

Yksi maailman parhaista pelinrakentajista, Ruotsin maajoukkueen ja Storvreta IBK:n Alexander Rudd, pillastui, kun hänen rangaistuslaukauksensa hylättiin kärkiottelussa Falunia vastaan. Kyseessä oli jo toinen kerta tällä kaudella.

Rudd ampui rankkaria kolmannen erän puolivälin paikkeilla Falunin johtaessa 6-4. Keskushyökkääjä talletti pallon verkkoon maajoukkuevahti Johan Rehnin alta harhautuksensa jälkeen, mutta maali hylättiin sillä verukkeella, että pallo meni taaksepäin. Rudd hermostui, heitti mailansa ja sai 2+10 minuutin rangaistuksen. Hän oli täten sivussa ottelun lopun ja Falun vei pisteet lukemin 7-4.

Ottelun jälkeen Rudd antoi paukkua oikein kunnolla Aftonbladetin haastattelussa.

– Tuomarit olivat katastrofi. Olen nähnyt rankkarin jälkikäteen ja se ei mene taaksepäin. On älytöntä, että tuomareilla on rankkareissa tasan yksi tehtävä ja se on nähdä meneekö pallo taaksepäin vai ei, eivätkä he siinäkään onnistu, Rudd lateli Aftonbladetille.

Kyseessä oli toinen kerta tällä kaudella, kun samainen harhautus hylättiin. Viimekertainen tapaus sattui Warbergia vastaan vieraissa.

– Silloin se oli viimeisellä minuutilla, eikä merkinnyt niin paljoa. Sain selityksen, että menin niin hitaasti kohti maalia, että nopeat liikkeeni sen jälkeen hämäsivät tuomareita. Nyt en saanut mitään selitystä, Rudd jatkoi Aftonbladetin haastattelussa.

Rudd myönsi mailan heittämisen olleen turha temppu, muttei kyennyt hillitsemään itseään.

– Olin niin helvetin vihainen!

Ruddilta löytyi myös sanottavaa tuomaritoimintaan yleisellä tasolla.

– Tuntuu, että salibandy nopeutuu koko ajan, mutta tuomarit junnaavat paikoillaan. Heitin mailani, mikä oli virhe ja saan siitä rangaistuksen, mutta tuomarit tekivät myös virheen, eikä heitä rangaista. On naurettavaa, että pelaajat kärsivät seuraamuksia virheistään, mutta tuomarit eivät.

Tuomarit kommentoivat asiaa Uppsala Nya Tidningenille.

– Teimme ratkaisumme kentällä. Analysoimme sitä ja ottelun muita tilanteita vielä jälkikäteen, tuomariduosta Rickard Wissman saneli diplomaattisesti.

Viiden pelatun ottelun jälkeen Storvreta johtaa sarjaa 12 pisteellä. Falun on kolmantena 10 pisteen turvin. Tappio oli Storvretalle kauden ensimmäinen.

Alla on katsottavissa ottelun maalikooste, jossa on nähtävissä myös hylätty rankkari.

Aftonbladetin artikkeli aiheesta.
Uppsala Nya Tidningenin artikkeli aiheesta.
Innebandymagazinetin artikkeli aiheesta.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
KoomaKalle
16/10/2015
Koko rankkarisääntö pitäisi uusia. Pallon liikettä on vaikea havannoida joten pallon taaksepäin liike pitäisi sallia, kunhan laukojan liike on eteenpäin. Toisekseen rankkarituomioissa pitäisi jättää kylkiäisenä tuleva jäähy pois.
Timothu
16/10/2015
Viimeinen siirto oikealle päin liikuttaa palloa taaksepäin. Tuomio oli oikea.
nainen
16/10/2015
"Toisekseen rankkarituomioissa pitäisi jättää kylkiäisenä tuleva jäähy pois."

Ei missään nimessä, vaan kyseinen sääntö pitäisi saada myös mm. jääkiekkoon. Jos joku rikkoo rankkarin arvoisesti, on erinomaista, ettei ratkaisu ole pelkän rankkarin varassa. Varsinkin jääkiekossa, missä maalivahti torjuu jopa 9/10 rankkarista, tämä sääntö olisi huippujuttu. Sopii myös salibandyyn.

"Viimeinen siirto oikealle päin liikuttaa palloa taaksepäin. Tuomio oli oikea."

Aika elmeri saa olla, että näkee liikkeen ilman hidastuksia ja kelailuja kun vielä pelaaja blokkaa näkökenttää. Maali olisi pitänyt hyväksyä ehdottomasti. Jos pallo sattui 2 mm siirtymään taaksepäin, ei sillä ole minkäänlaista merkitystä maalivahdille.
andersonsvenssontaikarlsson
16/10/2015
Myös ensimmäinen siirto mainoksen q:n kohdalla on taaksepäin.
Mutta, mutta... olisiko jo aika miettiä pitäisikö tälle säännölle tehdä jotakin. Ymmärrän, että taaksepäin pelaamisessa on ongelmansa, koska voisi pyöriä vaikka 10 minuuttia ympyrää. Mutta pitääkö sen olla pallon liike taaksepäin, mikä on kielletty? Voisiko se olla, että pelaaja ei saa liikkua taaksepäin?
En tiedä, mutta ehkä joku jossain päin miettii lajin tulevaisuutta ja keksii, että tässäkin asiassa voisi olla aika jo kypsä koettaa muunlaista variaatiota.
Otsikko
16/10/2015
Eihän Ruddia ulos ajettu, otsikko kuntoon!
rankkari-idea
16/10/2015
Moi, muutetaan rankkari ajalliseksi. 10 sekkaa käynnistyy merkistä, saa juosta vaikka omaan päätyyn halutessaan.

En myöskään ymmärrä jäähyä rankkarin päälle, jos sellainen pitää antaa niin eikö 1 min riittäisi.
Tunarit
16/10/2015
Rudd puhuu asiaa, sama homma Suomessakin kun peli on kehittynyt ja nopeutunut niin tuomarit jääneet polkemaan paikoilleen.
Kyllä tuomareitakin pitäisi rankaista hyllyttämällä jos ovat mokia teehneet.
Vielä tänäkin päivänä näkee ja jopa kuulee kun tuomarit puhuvat liigapelaajille kuten junioreille.
Arvostus pitää olla molemminpuolista.
Jep
16/10/2015
TUNARIT puhuu asiaa! Itseäkin särähtää korvaan tuo tiettyjen tuomareiden toiminta kentällä, kun puhutaan pelaaijlle kuin pikkulapsille. Jotenkin tulee fiilis siinä, että tuomari luulee olevansa kyseisen pelin kuningas ja pääroolissa ja kyykyttää sitten pelaajia. Ei todelakaan paista arvostus pelaajia kohtaan tuollaisesta käytöksestä. Tulee vain mieleen, onko kyseinen tuomari joskus itse kokeillut jotakin lajia ja pyrkinyt siinä huipulle, ja sitten "kostaa" turhaumansa puhumalla ylimielisiä muille huippupelaajille
kitinänä
16/10/2015
no osa pelaajista mussuttaakin kuin lapset, silloin lapsellinen vastauskin sopiva niin menee perille
KITINÄHOMMIA
16/10/2015
Eiköhän pelaajat saa aikalailla samantasoisia vastauksia kuin avaukset on tuomareiden suuntaan... Tuomarit (kuten pelaajatkin) arvostaa ensisijaisesti peliä. Toistensa arvostaminen on sitten normaaleista ihmisten kanssakäyntikoodeista kiinni.
Otto
16/10/2015
Ottamatta kantaa tuomion oikeellisuuteen, Pääkallossakin voitaisiin herätä siihen että kyseinen sääntö (oli sen mielekkyydestä mitä tahansa mieltä) on tiukempi kuin että pallo ei saa mennä taaksepäin. Pelisäännöt sanovat että "4) Palloa voidaan pelata rajoittamattoman monta kertaa, mutta sen on oltava koko suorituksen ajan liikkeessä eteenpäin." eli jo se että palloa liikuttaa suoraan sivusuunnassa niin ettei se ko. liikkeen lopussa ole lähempänä päätylaitaa kuin oli alussa, riittää rangaistuslaukauksen hylkäämiseen.
Junnu#8
17/10/2015
Ottamatta kantaa oliko taaksepäin. Niin pelaajan pitää pystyä pitämään tunteensa kurissa. Ymmärrän että ihmismieli on heikko. Mutta kuuppa vaan pitää tuolla tasolla kestää!!!
Al
17/10/2015
Missään nimessä pelkkä rankkari ei riitä riketilanteessa (ainakaan kaikissa tapauksissa). Rikkeillä ei pitäisi saada hyötyä. Pelkällä rankkarilla esim. 2vs0 hyökkäyksen katkominen takaapäin rikkeellä olisi aina automaattisesti kannattava ratkaisu.
Videotuomari
17/10/2015
Ihan oikea tuomio. Pallo liikkuu taaksepäin ihan selkeästi. Turhaa nillitystä svenskipojalta. Säännöt on rankkarissa hyvät ja selkeät.
Rankkarispesialisti
17/10/2015
Tuosta Ruddin suorituksesta voi jokainen olla mitä mieltä haluaa, mutta Falun sai oman rankkarinsa todella helposti. Ei mitään perusteita vihellykseen ..
Selostaja
18/10/2015
Solklart framåt

Lätkässä on sellainen käytäntö, ettei rankkaria voi puhaltaa, jos yksikin puolustava pelaaja on alempana kuin rikottu pelaaja. Joten melko heppoisesti tuossa tulee rankkari. Onko näin myös Suomessa?
TietoEnator
23/10/2015
Ei pallo mene taaksepäin. Kyseessä on optinen harha, sillä Rudd liu'uttaa mailan pallon yli, siirtää sitten mailan taaksepäin ja ottaa haltuun ja siirtää jyrkemmin sivulle. Kokeilkaa itse mailan kanssa, ylhäältäpäin sen näkee itse, että pallo ei mene taaksepäin. Itsekin olen kärsinyt vääryyttä puulaakisarjoissa samanlaisella harhautuksella.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.