Liigat

Yle: Salibandyliigan pörssikärjen punaiseen korttiin johtanut protestointi videolla

24.10.
2015
69 Kommenttia
5
Liigat
Peter Kotilaisen ulosajoon johtanut tilanne löytyy Ylen tuoreesta videomateriaalista. Kuva: Jari Turunen

Peter Kotilaisen ulosajoon johtanut tilanne löytyy Ylen tuoreesta videomateriaalista. Kuva: Jari Turunen

Salibandyliigan runkosarjan pistepörssiä johtava Peter Kotilainen passitettiin tänään suihkuun Viikinkien ja Happeen välisessä ottelussa, kuten aikaisemmin illalla uutisoimme. Yle julkaisi tapauksesta videopätkän ottelun jälkeen.

Ensimmäisessä jutussa olleessa katsojan twiitissä Kotilaisen mainittiin huutaneen ainoastaan ”mitä v****a”. Videolta kuuluu kuitenkin selvästi, että Kotilainen menettää täysin malttinsa ja huutaa muutakin kuin ensiksi mainitun kommentin.

Kotilainen ajettiin ulos ensimmäisen erän lopussa. Ottelu päättyi lukemiin 3-3.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Tyhmä vihellys tyhmä kommentti
24/10/2015
Ensimmäinen vihellys järjetön. Kädet ylhäällä, ei toki ole nopeintapa nousta pelin ympäriltä, mutta eipä Kotilainen kyllä pelannut tilanteessa mielestäni maassa. Toki kilahtaminen ihan järjetön.

Itse nauraisin vain tuomareille tuossa tilanteessa, jos minulle vihellettäisiin jäähy....
S7
24/10/2015
Jepjep. Nyt Peteri pää kuntoon, jos meinaa ruottipoikaa vastaan pelata vielä tosissaan. Kovasti sanoi päähän osuneen, harmittavasti ei kunnolla näy kontakti. Mutta reaktio, ainakin 2+10min, oliko sitten kuitenkaan ulosajon paikka...
S7
24/10/2015
Siis mun nähdäkseni ei reagoi jäähyyn, vaan kontaktiin, voin olla väärässä...
Jeppe
24/10/2015
Kyllä tuomarin pitää tuossa tilanteessa vähän kestääkin kritiikkiä. Kotilainen ei missään kohtaa pelaa maasta. Säännöt eivät vaadi että kaatuneen pelaajan pitää välittömästi nousta, jäähyn voi antaa jos pelaaja sekeästi yrittää pelata palloa tai vaikuttaa muuten peliin.
SamiP
24/10/2015
Hah! Hyvästi Tuulenpesä!
naama
24/10/2015
Miksi tarvisi kestää tuossa tilanteessa kritiikkiä? Jos kaveri tulee kirjaimellisesti metrin päähän huutamaan useaan kertaan mitä vittua ensimmäisen erän aikana niin miten paljon se huutaa viimeisessä erässä?

Eihän tuollainen palaute olisi hyväksyttävää missään muussakaan elämän piirissä niin miksi salibandyssa?

Tunteella pitää pelata - välillä läikkyy verbaalisesti ja välillä fyysisesti. Niin kauan kun ei sen takia toisten peliurat pääty niin ei muuta kuin rangaistus pois alta ja uusia pelejä kohti. Tekemällä opitaan.
Voiko Paatelaisen luontoon päästää?
24/10/2015
Stenforsin on helpppo pelaa kun on omat säännöt x)
Uuudet linjaukset
24/10/2015
Vilkiltä melko totaalinen sulaminen. Nämä tilanteethan piti nimenomaan karsia pois uusien linjauksien mukaan. Stenforstilta keskialueen avojäätöötti ja Vilkki löytää jäähyksi kaatuneen pelaajan maassapelaamisen. Peteriltä tietenkin läikkyy yli, mutta silti kolme lampaanp*rsettä Vilkin tulkinnalle.
ESKO
24/10/2015
Noita halkotalkoita ku kattoo nii miten joku voi ees kyseenalaistaa et miks huudetaan vi..ua koko ajan tuomareille!? #Viikingit #ihanomatsäännöt #AlavireNilkki
Jeppe
24/10/2015
Ei se ole tuomarin tehtävä arvioida paljonko se huutaa viimeseissä erässä.
naama
24/10/2015
Jeppe on varmaan sääntökirjan mukaankin (?) totta, että tuomarin ei kuulu arvioida paljonko vittua hänelle huudetaan, mutta miksi sen tarvitsisi sietää ensimmäistäkään?
naama
24/10/2015
*hänen
Jeppe
24/10/2015
Kyllä kai tuomari tuossa itsekin tajusi että se nyt ihan putkeen menny. Silloin pitää pikkasen sietää. Aina pitää pysyä ns. hyvänmaunrajoissa mutta se raja liikkuu tilanteen mukaan.
Osku
24/10/2015
Oli kyllä aivan päin persettä puhallettu. Ei maasta pelaamista, Stenforsille 5+20, ja Kotilalle ehkä 2+10, vaikka aivan aiheesta huutaa.
Vituntuomarit
24/10/2015
Menee täysin tuomarin piikkion.En ole vielä ite nähnyt yhtään hyvää tuomari, joten kyllä tuomareitten pitäis kritiikki kestää. Pieni tuomariin kohdistuva väkivaltakin olisi välillä siedettävää!
Siis sehän huutaa
24/10/2015
Ensin "Mitä vittua" ja sitten vielä tuomarille "Vitun apina". Sen jälkeen nousee kortti mikä on täysin oikea ratkaisu. :)
Video
24/10/2015
Kyllä videon perusteella Kotilainen maassa istuessaan pelaa kädellä kaverin mailan pois ja Happee saa pallon.

Videolla ei tööttiä näy ja siihen on hankala ottaa kantaa. Videon perusteella kuitenkin oikeat tuomiot. Tuollasesta avautumisesta sietääkin saada punaista.

Nämä mielipiteet pelkästään videon perusteella.
Banzai
24/10/2015
Videon perusteella Kotilainen ajetaan pystyyn keskialueella eikä tuomarilta reagointia. Vähän outo myös tuo näkemys maasta pelaamisesta. Sekä pelaajalta että tuomareilta yli reagointia. Olisi pitänyt antaa Viikkareiden pelaajalle 2 min. ja Kotilaiselle tiukan puhuttelun jälkeen 2 + 10 min. Varmasti ollut opettavaisempi rangaistus katsoa peliä penkiltä kuin olla entistä katkerointuneempi pukukopissa.
Fiilistelijä
24/10/2015
Kova keskialueen kontakti jonka seurauksena kotilainen maahan, kuvasta vaikea nähdä mihin kohtaan vartalossa kontakti osui mutta kotilaisen reaktiosta päätellen päähän. Kotilainen sen jälkeen pitää pienen hetken tiitun mailasta kiinni istuessaan joten selvä jäähyn paikka, mutta kuvan ulkopuolelta näkee kyllä kontaktin antaneen viikinkipelaajan riemahdukset kun jäähy tulikin vastustajalle, joten rohkenisin epäillä että koiruuksia on tapahtunut ( klassinen vastustajan kuumennu oman silmienläpi menneen rikkeen jälkeen). Ja aivan naurettava ulosajo
Jepa
24/10/2015
Kyllä sääntökirjaan pitää lisätä kohta, että pelaaja saa huutaa vapaasti, jos hänen mielistään tuomari on tehnyt virheen. Muuten loppuu pelaajat. Ja nollatoleranssi tuomareiden virheille, vauhtia hakemaan alemmista sarjoista kun väärän jäähyn menee antamaan!
paplo
24/10/2015
Päähän siis saa taklata jatkossa, punainen tulee suunsoitosta.
S7
24/10/2015
Viikkareiden maalikoosteessa näkyy tilanne ja jos toi osuu päähän, niin mä oon jeesus! Kylkeen se osuu, mutta katse muualla. Eli oisko tää sitten max. vapari? Latelta ei lähelläkään törkeetä... Ja joku väitti, että Tiitu sikaili, niin sehän yrittää vaan kaivaa pallon. Tää on just tätä, kun osa kannattajista vetää niin pahasti oman jengin lasit silmillä, että sylettää, ihan siis jengistä tai paikkakunnasta riippumatta...
Katsoja
24/10/2015
Oli mitä oli mutta Viikingit olivat 5vs5 pelissä koko ajan alakynnessä ja olisivat mitä todennäköisemmin hävinneet pelin ilman 2+5+20 jäähyä. Ei erityisen hääviä kun eivät pystyneet tappamaan peliä tuollaisen edun saatuaan. Viikkarit olivat selvästi merkanneet muutaman hirvipelaajan ja pelasivat sääntöjen rajamailla heitä vastaan. Ja siitä tuokin episodi alkujaan johtui. Peterille ei vielä kuupa kestä näitä merkkauksia rappauksia, mutta kyllä se siitä. Ulkona seuraavasta? Muuten, Tiitun Tero on saanut Ruotsin reissullaan neitimäisiä piirteitä ja pystyssäpysymisongelmia. Ei hyvä.
Vääryys
24/10/2015
Maalikooste julkaistu ja jos jonkun pitäis saada punanen tosta tilanteesta niin se on Stenfors. Päivänselvä taklaus ja kohteena täysin puolustuskyvytön/"unsuspecting" pelaaja -> lätkässäkin pääsis istumaan tai nykysäännöillä jopa suihkuun.
MUFA
24/10/2015
Ja nyt olisi perkule aika liiton istuttaa nämä tuomarit alas ja miettiä miten homma saadaan haltuun! Näin ei voida jatkaa!! Manu, Lund ja Parviainen ulos nyt ainakin ensiksi!!
Just
24/10/2015
Testatkaa tota lähestymistapaa omassa työssä. Pomosi antaa palautetta, menet metrin päähän ja alat huutaa mitä V... tua ym. Näihän saa käyttäytyä, ihan oikea tuomio. Toivottavasti pannaa tulee lisää!!
Kaakeli
24/10/2015
Ihmettelen myös Tiitun tekoa repiä ja tukistaa hiuksista maassa olevaa Kotilaista. Maalikoosteesta näkee hyvin ja vielä hidastuksen kanssa kuinka repii Tiitu repii Kotilaisen hiuspannan ja yrittää vielä kuljettaa sitä eteenpäin mailallaan.
Ja Stenforsin taklausta ei voi ymmärtää lajissa jossa ei pitäisi taklata!
ylireagointia
24/10/2015
Kyllä kortti sen verran hitaasti nousee, että vähän arastellen tuli nyt kyllä tuomio annettua. Viikkareiden maalikoostesta ainakin näkee, kuinka videon perusteella Tiitu näyttäisi repivän Kotilaiselta myös hikinauhan päästä, joten kyllä vähemmästäkin kiehahtaa. Mielestäni tuo "vitun apina" huuto ei tule kuin vasta tuomion jälkeen, en erota Kotilaisen sanoja tuon "mitä vittua" huudon jälkeen..
Video
24/10/2015
Mikä tuossa Kotilaisen töötissä oli väärin? Olkapää olkapäätä vasten.

Viikinkien pelaaja antoi vauhtia ja Kotilaiselle se tuli puskista, koska katse oli oikealle päin.

En näe kontaktissa mitään väärää. Valistakaa.
....
24/10/2015
Öö samat säännöt kaikille KrP Jesse Vainiokin sai käsitykseni mukaan punaisen kortin protestoinnista niin eiköhän pidetä sitten sama linja.
ToinenNäkökulma
24/10/2015
https://youtu.be/PIW9vzn41Rc?t=40 ,kyllähän tuo niitti vähän puun takaa tulee.
MUFA
24/10/2015
Millon mufa saa punaisen kortin pääkallon toimitukselta?
Just
24/10/2015
Mun mielestä tossa ylen videossa ei koko tilanne ees näy kunnolla, joten siitä on aika vaikee mitää johtopäätöksiä tehdä.. ssv:n maalikoosteessa taas paremmin ja jäähyn oisin antanut stenforssille
Valoja nyt
24/10/2015
Videolle: vastasit omaan kysymykseesi. "Antoi vauhtia" eli taklasi, ja salibandyssä taklaaminen on kielletty, rangaistuksena 2 min. Vähintään estäminen tuo on joka tapauksessa, koska Kotilaista on vähän hankala laskea tilanteessa pallolliseksi pelaajaksi. Ja koska "töötti" vielä "tuli puskista", tuon voi tulkita myös vaaralliseksi fyysiseksi peliksi ja silloin tuloksena on punainen kortti. Tiitun hiuksista repiminen on sitten vielä asia erikseen.
Samaa mieltä kaikkien kanssa
24/10/2015
Tuomiot meni ihan oikein. Itkupotkuraivari-Kotilainen (os. Pörssi-Kotilainen) voisi jo kasvaa aikuiseksi.
Arto Kilponen
25/10/2015
Vääntäisikö joku ihan rautalankamallin, että miksi tilanteesta tuomittiin ajassa 19:45 2+5 minuuttia ja 15 sekuntia myöhemmin ajassa 20:00 20 minuuttia?
championscup nevö förget
25/10/2015
Jäähyjen eriaikaisuus on vain virhe tulospalvelussa. Siis toimitsijapöydän takana on käynyt koistinen.

Mutta miksi aina happee? Lisenssit on lunastamatta, twitter täytyy itkuviesteistä "kun ei saa tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei". Seura kusettaa liigaa liigalisenssihakemuksessa ja nyt tämä uusin case. Miksi aina samalle seuralle sattuu ja tapahtuu?
Ihmettelijä
25/10/2015
Miten ihmeessä kukaan voi ajatella, että tuomarille huudettu " vitun apina" olisi jollain tavoin vähäteltävää. Kaikissa pallopeleissä moisesta lentää välittömästi suihkuun.

Kotilainen on huonokäytöksinen pelaaja, joka valmennuksen pitäisi laittaa välittömästi kuriin. Siitä vaan Happee hankkimaan lisää sponsoreita ja näkyvyttä lajille kun joukkueen käytöstavat ovat .keskiajalta. Harmittavaa kun hyvä joukkue sotkee asiansaihan omin toimin.
totuus
25/10/2015
Happee suomisäbän häppee
Sipuli
25/10/2015
Kyllä itelläki sipuli sulas tollasen tilanteen jälkeen. Semi naurettava paskamyrsky noussu tuollaisesta likaisesta suorastaan syntisestä v-sanan käytöstä.
Pientä rajaa
25/10/2015
Happee ei ole sen huonokäytöksisempi joukkue kuin mikä muu tahansa. Yksittäistapauksesta ei tule yleistää. Pelaavat lujaa ja taitavasti, ja joskus sattuu, mutta todella harvoin boxi kutsuu. Ns törkeitä käytös- tai muita isoja rangaistuksia ollut vuosien varrella erittäin vähän. Ja olen edelleen itse pelistä sitä mieltä, että Happee oli parempi joukkue ja olisi ilman tätä sählinkiä ja sen myötä tulleita ketjujen muutoksia voittanut pelin.
Ihan sama
25/10/2015
Primitiivisessä tilassa tulee lauottua kiihkeässä pelitilanteessa hyvinkin helposti ärräpäitä. Tuomarin haukkuminen ei ole hyväksyttävää pelaajalta missään tilanteessa vaikka tuomari olisi mikä puusilmä tahansa. Olisi Kotilaisen pitänyt kohdistaa purkauksessa Stenforssille niin tuskin olisi lentänyt suihkuun. Maalikoosteesa nimittäin näkyy normaalilla vauhdilla katsottuna (huom. Ei hidastettuna ;) että Stenfors katsoo ennen kohutilannetta missä Kotilainen on ja ja taklaa hänet pimeästä kulmasta vailla pallontavottelua, täysin tiedostaen kun jo jonkun aikaa on ehtinyt pelata että toiselle voi sattua pahasti tilanteessa. Onneksi ei Kotilainen loukkaantunut. Voitte nimittäin pyytää kaverianne taklaamaan samalla tavalla itsenne ja kokea tunnereaktionne sen jälkeen. Kotilainen sai hyvän opetuksen ja toivottavasti henkisesti kasvaa tilanteesta ja oppii mitä saa kentällä tehdä ja mitä ei. Maaleja ja syöttöjä hän osaa tehdä. Pistepörssin, jäähypörssin :D ja syöttöpörssin tämän hetkinen tilanne kertoo, että Kotilainen tulee olemaan koko kauden vastustajan merkattu pelaaja jota vastaan tullaan aina pelaamaan harmaalla ja sikailun rajamailla, että keittäisi uudelleen yli. Toivon vain että tuomarit viljeltävät oikeat rikkeet pois niin vältytään tällaisista episodeista. En usko että Kotilainen olisi vittua huutanut vaikka tilanteessa teki varmasti kipeää jos Stenforssille olisi annettu jäähy tilanteesta. Niin ja paikan päältä tilanteen nähneensä tuomarit olivat hyvin sijoittuneita ja varmasti näkivät töötin. Enkä malta olla kommentoimasta Stenforsin maalikoosteestakin näkemään reaktiota kun jäähy vihellettiin Kotilaiselle eikä hänelle. Vahingon oli tilanteen jälkeen on todella ala-arvoista ja voin vain kuvitella itsekin pelaajana pitkään olleena et hähä, tehtävä suoritettu sainpahan kupin nurin vastustajalta. Mutta ihan sama. Tänään on uusi päivä ;)
opex
25/10/2015
Vielä eilen paikanpäällä tilannetta näkemättä ja ylen pätkän perusteella pidin tuomiota kovana, mutta kohtuullisen oikeudenmukaisena. Nyt ssv:n maalikoosteen nähtyäni mielipide vaihtui täysin ja ymmärrän PK:n kuumenemisen, vaikka se yli menikin. Itsesiassa "IHAN SAMA" tiivisti tunnot niin, että voin allekirjoittaa koko jutun. Stenforsin syy koko tilanne ja kruununa tuulettelu tilanteen jälkeen. Hyvä pelaaja, mutta nyt meni yli sielläkin. Kakkua varmaan tulossa jälkeenpäin.
Jarppe
25/10/2015
Videon perusteella kyllä ihan käsittämätön temppu Stenforssilta. Nämä kuolleen kulman töötit pitää jättää pois tai jotain sattuu vielä pahasti. Tilanteen jälkeen Stenforssilta pelleily käsittämätöntä. Harmi että pääsi kuin koira veräjästä. Ymmärrän Kotilaisen reaktion, mutta pää ei kestänyt vääryyttä, läikkyi yli ja tässä tulos.
Porrison
25/10/2015
On kyl toi stenforssi dorka jätkä.
Terhi
25/10/2015
Stenforsilta törkeä ajelu, jonka seurauksena Kotilainen lyö päänsä Forstenin mailaan, ja sen jälkeen Tiitu vielä repii Kotilaista hiuksista ja olkapäästä! Ei ihme jos hiukan keitti yli. Ei tota tilannetta paljon enempää voi enää väärin viheltää.
Tiitusta
25/10/2015
Tiitu on filmannut törkeästi aina. Ei se sitä Ruotsissa ole oppinut. Tekee sen vaan fiksusti vain silloin jos oma joukkue ei pelaamalla pärjää (eli aikaisemmin Suomessa vain muutamia kertoja kaudessa). Sillä on aikaisemmin välttänyt filmaajan leiman.
Jussi
25/10/2015
Maalikoosteen hidastuksesta näkee erittäin hyvin, että Stenfors tulee tilanteeseen täysin ulkopuolelta ja vieläpä Kotilaisen selän takaa. Palloa ei tavoittele missään vaiheessa, vaan ajaa suoraan Kotilaiseen. Kaatuessaan Kotilaisen pää osuu vielä vastaan juoksevaan Viikinkien pelaajaan, eli tilanteessa olisi todellakin voinut sattua.

Joskus pelatessa läikähtää yli ja tässä tapauksessa ymmärrän sen täysin. Stenforsin toimintaa taas ei voi hyväksyä. Tuo lopun pelleily kruunaa kaiken. Toivottavasti perästä kuuluu.
Jussi
25/10/2015
Maalikoosteen hidastuksesta näkee erittäin hyvin, että Stenfors tulee tilanteeseen täysin ulkopuolelta ja vieläpä Kotilaisen selän takaa. Palloa ei tavoittele missään vaiheessa, vaan ajaa suoraan Kotilaiseen. Kaatuessaan Kotilaisen pää osuu vastaan juoksevaan Viikinkien pelaajaan, eli tilanteessa olisi todellakin voinut sattua.

Joskus pelatessa läikähtää yli ja tässä tapauksessa ymmärrän sen täysin. Stenforsin toimintaa taas ei voi hyväksyä. Tuo lopun lapsellinen provosointi kruunaa kaiken. Toivottavasti perästä kuuluu.
videon perusteella
25/10/2015
Vaikea sanoa kontaktista, oliko erityisen vaarallinen. Sen sijaan jäähy maassa pelaamisesta tuntuu aivan uskomattomalta tuon videokuvan perusteella. Mielestäni Peter keskittyy olennaisesti kamojensa keräilyyn, jopa välttää pelaamista yllättävän hyvin siihen nähden että pallo pyörii oman kropan vieressä ja kaksi kaveria huiskii mailoillaan samaan kasaan.
Peterin reagointi on silti kiistaton ylilyönti, vähintään kympin arvoinen, joskaan tuo ulosajokaan ei tuntunut varsinaisesti miltään oikeusmurhalta. Makuasia, ja toisaalta irrelevanttia, kumpi isoista bokseista jaetaan.
Tuomariston kuitenkin kannattaisi myöntää omat virheensä tilanteessa, nyt mielestäni tuomariston selkeä virhearviointi ylipäätään johtaa tähän lopputulokseen.
MM
25/10/2015
Tuomareiden tulisi itse pohtia, miten itse reagoisi, jos sinua ensiksi taklataan ja kun olet iskusta selvinnyt ja valmis nousemaan. Tuomari antaa sinulle 2 minuuttia! Tunteella pelaava varmasti hermostuu ja sitten jatkataan punaisella kortilla!
Valitettavasti tuollaisessa tilanteessa pelaaja on jo tilanteessa jossa kortti tulee jos ei joku hae sinua pois. Kaikki saa alkunsa tuomarin virheesta ja tuomariltakin katoaa rationaalisuus kokonaan! Itse tuomarina en ole antanut tunnetilasta johtuvia rangaistuksia koskaan. Haluan antaa pelaajalle tai valmentajalle miettimisaikaa.
ei tuollainen ole tuomarille kunniaksi! Kymmenen sekunnin aikana kotilaista rikotaan rumasti ja kymmenen sekunttia myohemmin han lahtee suihkuun!
kuoma
25/10/2015
Aivan uskomaton oikeusmurha.
Junnu#8
25/10/2015
Ylipäätään tuollainen älytön huutelu ole mistään kotoisin. Oli sitten kyse mistä urheilulajista tahansa. Voisivat aikuiset miehet opetella käytöstapoja!
Tuomari
25/10/2015
Oliko Kotilaiselle pallo,jos ei,niin törkeä pallottoman pelaajan taklaus Stenforsilta. Olkapää olkapäähän, joo, mutta ei oikein vaan lätkätaklauksena. Ja puun takaa. Vaarallinen tilanne ja perään epäurheilijamainen käytös myös Stenforsilta. Tutkimisen paikka ilman muuta. Tutkimuspyyntö kehiin. Tämä tuomaripari aina otsikoissa, ei koko muu maailma voi olla aina väärässä ja he oikeassa. Mitään nöyrtymistä ja opiksi ottamista ei kuitenkaan tapahdu. Liitolta odottaisi sen suhteen tekoja.
Pelkkä apina huutokin olisi riittänyt
25/10/2015
Eli jos karjut tuomaria apinaksi niin kortti nousee vaikka jättäisi vitun etuliitteen pois. Joten ne jotka tässä ketjussa takertuivat vittu sanaan puhuvat täydeltä laidalta paskaa.
Masa
25/10/2015
Ei mennyt tosiaan Vilkiltä tuubiin toi homma. Kuitenkin sekä Stenfors, Vilkki, Tiitu että Kotilainen pitäis ohjata peilin eteen.

Tässä viestiketjussa ei tainnut aiemmin olla puhetta Stenforsin naureskelusta muissakin tilanteissa. Hymyillä kentällä toki pitää, mutta pikkusikailujen jälkeinen naureskelu vastustajille on hävettävää.
sohvatuomarit taas vauhdissa
25/10/2015
Tuomareilta täysin oikea ratkaisu. Tilanne on sekava, mutta pelaaja käyttäytyy kuin olisi maailmanmestaruus hävitty. Ja mistäs tilanne sai alkunsa? Kenttäpelaajien toimista ja huuteluista. Tuomarin tekevät jälkitilanteessa mitä voivat.
25/10/2015
Hah.Tottakai tuomarille avautuminen on rangaistavaa, mutta asetu itte rooliin, sut vedetään levyksi, menetät mailasi, etsit sitä, saat jäähyn, kaveri saa vaparin vielä kaikenpäälle. Saako avautua saas , jos elää tunteella ja on ytimessä pelissä, silloin tuollainen juttu on sallittavaa.kun kokee epäoikeutta siihen pitää reagoida.
Pohtija
25/10/2015
Pohdin vain kun itse toimin erotuomarina toisessa lajissa mutta olen seurannut salibandya viimeiset 5-v. aktiivisesti, että mistä oikeasti johtuu että salibandytuomarit saavat hakkuja joka viikko jostain päin. Kyllä silloin oikeasti katsoisin erotuomarihuippukoulutuksen suuntaan. Arvostus ansaitaan vetämällä pillin kanssa peli niin hyvin läpi että pelaajat, valmentajat ja tuomarit tietävät kaikki mitä saa tehdä ja mitä ei. Ja ennen kaikkia olla Detmann.n sanoja lainatakseni näkymätön johtaja kentällä. Jos tuomareilla ei ole pelaajien arvostusta niin silloin ollaan hakoteilla. Jotain on tehtävä tai sama valitus jatkuu ja sohvatuomarit parantavat maailman :D
Pelaajat aina täydellisiä :)
25/10/2015
Tuomarit voivat alkaa ilkkumaan pelaajia jokaisesta virheestä. Pelaajat ja katsojat odottavat tuomarin yhtä virhettä josta pääsisivät ruikuttamaan. Tehdään niin että tuomarit ilkkuvat aina kun pelaaja epäonnistuu syötössä/ maalipaikassa. Reilua eikö ;)
SP
25/10/2015
Pohtivan kanssa kovasti samaa mieltä.. Lätkässäkin nousevat otsikoihin. mutta kyllä siellä virheisiin ainakin ollaan puuttuminen
Futiksessa niitä toisen tuomarin tekemiä virheitä suorastaan kyttääjät, mutta eipä siellä kauheita koruja nousekaan. Salibandyssa jotain vikaa ilmeisesti koko systeemissä. koska näitä ihmetyksen aiheita vaan nousee koko ajan
Hyviäkin tulee vastaan, mutta häviävät aina johonkin. Toivottavasti ovat löytyneet putkeen, josta jonain päivänä nousevat huipulle
Jep
26/10/2015
Ikävä kyllä kuvaa hyvin tämän hetken säbä tuomareitten tasoo nämä ratkaisut. Kaiken lisäksi provosoivat ja filmaavat pelaajat pystyy viemään sata nolla tuomareita. Stenforsin provo viellä loppuun kuvaa ssv säälittävää tilannetta tällä hetkellä.
Totuus
26/10/2015
Totuus on nyt kuitenkin se että tuomarit ovat jääneet jälkeen salibadyliigan kehityessä vauhdikkaaksi peliksi. Nyt tuomarit ovat epävarmoja ja tekevät liikaa virheitä. On nähtävissä että pelaajat ja katsojat pelkäävät jo ennakkoon mitä tänään taas tapahtuu kun määrätyt tuomarit ovat vastuussa.
Tuomarien kouluksen laatua on parennettava ja pikaisesti. Onko tuomareiden kouluttajat ajan tasalla vai mistä on kysymys kun sama tilanne on ollut nähtävissä jo pitkään.
Samat tuomarit jotka tekevät ratkaisevia virheitä vuodesta toiseen, valitaan liigatuomareiksi automaattisesti.
SP
26/10/2015
Kännykän pieillä näppäimillä ja huonolla näöllä varustettuna tulee näköjään mielenkiintoista tekstiä. Toisaalta kiva lukea itsekin, mitä on tullut kirjoittaneeksi. Tuomaritason osalta liiga, jossa pitäisi olla huiput, linjaa sitten pitkälle alaspäin tasoa. Muutamaa turnausta viikonloppuna seuranneena ja osin valmentaneena ei voi kuin ihmetellä tasoa. Varmasti on vaikea saada tuomareita, mutta jonkinlaiset luokitukset pitäisi kai olla ja jotenkin niidenkin pitäisi elää. Ja sekin on varmasti tosiaasia, että kilpailu on raakaa salibandyssä huipulle ja sinne pääsee osin varmasti röyhkeimmät ja joskus jopa narsistiset luonteet, niin kuin missä tahansa muuallakin yhteiskunnassa. Jo junioreissa viheltämisen taso on vaan sitä, että pelaajilta lähtee kunnioitus, kun peli toisensa jälkeen hallille astelee sama kaveri ja aina on tulkinnat mitä sattuu. kuulemma koulutuksessa on näin opetettu ja ovat oikein painopisteinä. Sitten tullaan samaan halliin seuraavaan turnaukseen ja kas, säännöt taas ihan sääntökirjan muakaan ja parilla tarkentavalla tuntomerkillä tuomarit tietää, kuka siellä on taas vetänyt ihan vihkoon. Ja sama rumba jatkuu ja samat ukot saa huseerata viikonlopusta toiseen. Koita siinä sitten opettaa peliä. Viikonloppuna kuuli taas sellaisia tulkintoja, että #uudetlinjaukset sai taas ihan uusia muotoja. No, ei hävitty kuin omaan huonouteen, mutta silti rassaa tää touhu. Sitten kun näitä nuoria, teräviä, omaa lajitaustaa omaavia jäähypenkin vaioasiakkaita tulee pillin varteen, ni johan toimii homma. ei tarvitse korostaa itseään, puhutteluilla menee oppi perille ja välillä käydään vielä sääntökertaus pelin päälle. Ja kun moka tapahtuu, niin käsi pystyyn virheen merkiksi ja taas homma jatkuu. Silloin kun palvellaan peliä, niin ollaan yleensä aika hyvässä linjassa. Ja sitä tosiaan illalla koitin pohdiskella, että kun välillä käy tosi särmiä kavreita puhaltamassa, niin löytyykö ne sieltä ja viedäänkö heitä eteenpäin, vai ovatko uhka asemansa jo saavuttaneille?

Mutta hyväähän tässä on se, että nyt on asetettu raja, miten kovaa uusien tulkintojen kanssa saa vetää. Ja taas neuvotellaan alemmissa sarjoissa miksi liigassa saa ottaa ja täällä pilli soi ja boxi kutsuu.
katsoja
26/10/2015
"Ja taas neuvotellaan alemmissa sarjoissa miksi liigassa saa ottaa ja täällä pilli soi ja boxi kutsuu."

Valmentajalta voisi kysyä, että katsooko hän pelin olevan samanlaista omissa juniorijoukkueissaan kuin liigassa? Jos näin on, kääntyy esitetty toteamus edes jossain muodossa järjelliseksi. Jos näin taas ei ole, kirjoittaja ymmärtänee itsekin ajatusjatkumonsa järjettömyyden.

Tuntematta taustaa tarkemmin, olen jotenkin jäänyt käsitykseen, että valtaosa tuomareista tosiasiallisesti toimii pelaajana eri joukkueissa. Jos näin on, ei tältäkään osin kirjoittajan perusteet oikein tunnu osuvan kohdilleen.

" ..ja sinne pääsee osin varmasti röyhkeimmät ja joskus jopa narsistiset luonteet, niin kuin missä tahansa muuallakin yhteiskunnassa."

Jos kyseinen henkilö toimii valmentajana ja laukoo moisia päättömyyksiä kanssaihmisistä salibandyhallilla seisoskelun mukanaan tuomalla varmuudella, voisi olla suotavaa otta hetki happea ja miettiä vielä kertaalleen asioiden mittasuhteita ja sitä mitä ihmisistä laukoo. Surulliseksi tässä kaikessa tekee se, että juuri tällaisia kommentteja suoltavat ihmiset kokevat itse määrittelevänsä pelin ymmärtämisen tason ja antavat siten itselleen oikeuden työntää mitä tahansa kuraa kanssaihmisten päälle.

Lajia seuraavana lähinnä hävettää, että pyyteetöntä työtä lajin parissa tekevät järki-ihmiset jäävät usein taka-alelle, kun muutama mielipahaa kokeva ihminen vetää vessasta alas kaiken sen hyvän mitä suuri joukko ihmisiä yhdessä saa aikaan. Jos tämä lajiperhe ei osaa arvostaa toisiaan, miten se voi pyytää arvonantoa keneltäkään ulkopuoliselta.
Jep
26/10/2015
Mitähän sä katsoja sönkkäät? No joka tapauksessa SP kans samoilla linjoilla. Se on ikävä totuus että tuomareista on huutava pula. Se näkyy alemmis divari peleis ja junnuis kaikista eniten.
SP
26/10/2015
Jos jostain tuo mun varmuus laukoa tuomaritoiminnasta kumpuaa, niin siitä, että reilun 10 vuoden kokemuksella ex-tuomarina toisesta lajista olen aidosti huolissani salibandyn tuomaritasosta. En väitä, että liiga ja F-junnut on samaa peliä, mutta laji ja säännöt on yhtenäisiä. Lätkässä junnujen tappelut ja ajelut lähtee liigapeleistä, sieltä se malli haetaan. Jos ei auennut tuo viimeinen kappale, niin tarkoitin sitä, että esim. tää viimeisin episodi tulee aiheuttamaan ihan turhaa parranpärinää alasarjoissa (en tarkoita pelkästään junnupelejä), kun jokainen tuomari tulkitsee sääntöä omalla tavallaan ja pelaajat ei tiedä mitä kenenkin tuomarin kanssa saa tehdä. Ihabn suoraan jo siitä, että omat junnut tuli eilen illala avautumaan, että tuosta ei saa ees vaparia ja päivällä on lähdetty puhtaasta kontaktistaistunnolle. Se on ihan sama miten minä noita sarjoja keskenään vertaan, junnut vertaa itseään ja omaa tekemistään tasosta riippumatta liigapeleihin. Siinä liigatuomareilla on iso vastuu koko lajille, että linja on liigassa selkeä ja yhtenäinen ja säteilee sieltä sitten alaspäin. Jos tämä selvennys yhtään katsojan mielipahaa helpottaa, niin kiitos ja anteeksi.

Ja tuonkin takana pysyn, että tuomaripiireissä kilpailu paikasta huipulla on aika lailla raakaa eikä sinne välttämättä pääse vaan olemalla kiva ja huomaavainen ja hoitamalla hommansa hyvin. Hyvistä kavereista oikeilla paikoilla vaan on välillä paljon enemmän hyötyä. Huipputuomarit on lajissa kuin lajissa aika persoonia, osa sitten vaan niin pirun omahyväisiä, että eivät kestä pätkääkään kritiikkiä. Ja valitettavasti sieltä narsujakin löytyy (ainakin joissain lajeissa). Jos luit tarkkaan, niin kirjoitin, että osa on röyhkeitä tai narsistisia, niin kuin johtopaikoilla muussakin yhteiskunnassa. Ja jos jossain tulee sitä kuraa, niin tuomareiden illanvietoissa, missä mennään henkilökohtaisuuksissa ja virheiden ruotimisessa sille tasolle , että tää huutelu on aika kesyä.

Jospa tää olisi sitten tässä mun osalta
Nimimerkille JUST
26/10/2015
Jos yhtään mietit urheilutoiminnan dynamiikkaa, niin ymmärtänet että analogiasi pomolle huutamisesta on aika epäonnistunut. Sillä urheilussa pelaajat, valmentajat, seurat, katsojat ym toimijat ovat viime kädessä erotuomarien työnantajia. Ajatus erotuomarin rinnastamisesta pomoon on juuri sellainen asenne, josta urheilutoiminnassa tulisi päästä eroon. Toki siinä olen samaa mieltä, ettei palautetta alaisellekaan pitäisi antaa huutamalla ..
Sami
27/10/2015
Tuo on juuri niitä tilanteita, joista olisi voinut viheltää jäähyn tai jättää viheltämättä. Molemmat olisivat oikein. Kontakti on kova, mutta ei törkeä. Maassapelaaminen tulkittiin tapahtuneeksi, koska käänsi jalkansa pelin suuntaan. Ei välttämättä tahallaan, mutta kyllä siitä voi jäähyn viheltää.

Mitä tulee mussuttamiseen, niin ehdottomasti punaisella kasvamaan katsomon puolelle. Vaikka tuomari viheltää huonosti (omasta mielestä tai oikeasti), niin solvaamiseen se ei oikeuta.

Eli, toisinkin olisi tilanteen voinut viheltää, mutta oikein näinkin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.