Ulkomaat

Suomalainen tulokashyökkääjä haluaa näyttää kykynsä Ruotsin liigassa – ”Pelitavan opettelu kesti monta ottelua”

05.11.
2015
0 Kommenttia
9
Ulkomaat
Ville Turulan (kolmas vas.) uran ensimmäiseksi ulkomaan seuraksi valikoitui IBK Dalen, jonka kanssa hän solmi 2+1-vuotisen sopimuksen. Kuva: perwiklund.se

Ville Turulan (kolmas vas.) uran ensimmäiseksi ulkomaan seuraksi valikoitui IBK Dalen, jonka kanssa hän solmi 2+1-vuotisen sopimuksen. Kuva: perwiklund.se

Suomen maajoukkueestakin tunnetut Eero Kosonen ja Juha Kivilehto olivat kenties ne kaikkein kuumimmat nimet, kun listattiin viime kauden päätteeksi Salibandyliigasta Ruotsin Superliigaan siirtyneitä pelaajia. Vähemmälle huomiolle jäi kuitenkin Uumajaa valloittamaan lähtenyt hyökkääjä Ville Turula. Hänellä oli selkeät syyt sille, miksi nyt oli aika lähteä mittaamaan taidot ulkomailla.

Vihannista lähtöisin oleva Turula, 23, ehti edustaa koko tähän astisen Salibandyliiga-uransa ajan Oulun Luistinseuraa. Kaksi viimeistä kautta hän tahkosi oulaisten paidassa lähes piste per peli -tahdilla, mutta viime kevään päätteeksi oli aika ottaa uusi askel uralla.

– Kyllähän se ulkomailla pelaaminen on aina ollut mielessä. Kaikkein mieluiten tietysti niin, että sitä pääsisi kokeilemaan täällä Ruotsissa, Turula taustoittaa.

Seuraksi valikoitui uumajalainen IBK Dalen. Siirto tuli kuitenkin hyökkääjän omasta aloitteesta.

– Se lähti ihan omasta halusta lähteä kokeilemaan kovempaa sarjaa, ja pystyisinkö vielä kehittymään pelaajana. Opiskelujen kannalta nyt tuli myös hyvä rako lähteä, sillä sain ensimmäisen vuoden pakettiin Oulussa, joten paikka on siellä odottamassa.

Aloitteisuus kannatti, ja Dalenin seurajohto vakuuttui Turulan taidoista. Siitä kertoo mallia 2+1 solmittu sopimus. Vaikka kyselyitä tuli hänen mukaansa myös muualta kuin Uumajasta ja Oulusta, niin hyökkääjä on viihtynyt uudessa seurassa, ja järjestelyt hoituvat asianmukaisella tavalla.

– Kyllä sen huomaa, että hommat hoidetaan todella ammattimaisesti. Jos vertaa tilannetta Suomeen, niin täällä ollaan vielä askeleen edellä siitä, mitä itse olen huomannut kotimaassa pelatessa. Kaupunki on toki hieman hiljaisempi kuin Oulu talvisaikaan.

Monipuolinen Turula pystyy pelaamaan niin keskushyökkääjän kuin myös laidassa. Kuva: perwiklund.se

Monipuolinen Turula pystyy pelaamaan niin keskushyökkääjänä kuin myös laidassa. Kuva: perwiklund.se

Dalen ei ollut kauteen lähdettäessä suurimpia mestarisuosikkeja, mutta taistelee aiempien kausien tapaan jälleen pudotuspelipaikasta äärimmäisen tasaisessa Superliigassa. Muun muassa yhdeksi maailman parhaista pelaajista arvostettu norjalainen Ketil Kronberg kantaa kapteeninnauhaa.

Kahdeksan ottelun jälkeen joukkue onkin viimeisellä pudotuspeleihin oikeuttavalla sijalla.

– Alkukausi ei lähtenyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla kulkemaan. Mutta esimerkiksi nyt kahdessa viime ottelussa voitimme Storvretan ja Pixbon, jotka ovat sarjan kovimpia joukkueita.

Turulan henkilökohtainen tehosarake on myös auennut. Kaikki kolme maalia syntyivät yhtä monessa peräkkäisessä ottelussa. Hänen vahvuutenaan on kuitenkin monipuolisuus, joka korostuu erityisesti nyt Ruotsissa pelatessa.

– Pelitavan opettelu kesti monta treenipeliä, mutta pikku hiljaa sai paremmin käsityksen siitä, miten tätä pelataan ja päästään maalipaikoille. Sairastelu on hieman häirinnyt, mutta aina kunnossa ollessa peli on kulkenut hyvin.

– Olen pelannut nyt kolmoskentän keskellä, mutta pystyn pelaamaan myös laidassa. Tässä liigassa laitureiden rooli ei ole samanlaista juoksemista kuin Suomessa. Se on paljon leppoisampaa ja enemmänkin maalipaikkojen haistelua.

Turulalla vaikuttaa olevan selkeä päämäärä ja tavoitteet jo tälle kaudelle. Hän on päässyt juhlimaan jo alle 19-vuotiaiden maailmanmestaruutta (2011), ja seuraavana unelmana on Suomen miesten maajoukkue.

– Ihan selkeästi tavoitteenani on pyrkiä kehittymään täällä pelaajana paljon. Varsinkin, jos pallollista pelaamista saisin paremmaksi.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.