Maajoukkueet

Sveitsi kasvatti rasavillistä urheilijan – ”Olen urheilijana paljon valmiimpi MM-areenalle”

25.11.
2015
0 Kommenttia
6
Maajoukkueet
Mia Karjalainen on naisten maajoukkueen kokeneimpia pelaajia. Kuva: Salibandyliiga

Mia Karjalainen on naisten salibandymaajoukkueen kokeneimpia pelaajia. Kuva: Salibandyliiga

Suomen MM-joukkueen puolustuksen runkopelaajiin kuuluvan Mia Karjalaisen asenne urheiluun muuttui kahden Sveitsissä vietetyn vuoden aikana. Suomessa vauhdikasta opiskelijaelämää viettäneestä pelaajasta kuoriutui kova-asenteinen urheilija.

– Tiikereissä Salibandyliigaa pelatessani elin vielä suhteellisen kiireistä nuoruutta, kun pelaamisen ohella oli koulua, töitä ja paljon kavereiden kanssa menemistä eli sellaista normaalielämää, Karjalainen muistelee.

– Sveitsissä pääsin kuitenkin aloittamaan puhtaalta pöydältä ja yhtäkkiä kaikki olikin järjestetty urheilun ehdoilla. Tein jonkin verran töitä pelaamisen ohella, mutta oikeastaan pääfokus oli koko ajan urheilussa.

Karjalainen kertoo, että isoin ero Suomeen verrattuna oli sveitsiläisten työmoraali ja vaatimustaso.

– Sveitsissä kaikki piiskasivat menemään kovaa ja tietysti halusin olla samalla tasolla. Jouduin tekemään paljon töitä ja tulemaan pois omalta mukavuusalueelta.

– Uusi elämäntilanne ja muiden esimerkki työnteosta laittoi ajattelemaan uudella tavalla ja kasvatti älyttömästi urheilijana. Voisi oikeastaan sanoa, että koko oma suhtautuminen treenaamiseen ja urheilullisuuteen muuttui.

Kesällä edessä oli paluu Suomeen ja tie vei NST:n paitaan. Karjalainen kertoo, että on onnistunut noudattamaan Sveitsissä opittuja toimintamalleja ja asennetta myös Suomessa. Tämä on näkynyt myös tulostaululla, sillä puolustajan paikalta on syntynyt vakuuttavat tehot 8+15=23, jotka oikeuttavat Salibandyliigan puolustajien pistepörssin kärkipaikkaan ja koko pörssin viidenteen sijaan.

Oman motivaation asennemuutokseen antoi myös MM-kotikisoihin tähtäävä kahden vuoden maajoukkueprojekti, jossa Karjalainen on ollut mukana alusta asti.

– Kyllä näitä kisoja on jo kauan odotettu! Voisi sanoa, että koko kaksi vuotta ovat pyörineet aktiivisesti mielessä. Nyt tuntuu, ettei oikein tajua, että kohta ollaan ihan oikeasti Tampereella pelaamassa ja eletään kotikisoja.

– Joukkueen valmistautuminen näihin kisoihin on ollut huolellisempaa ja itse olen urheilijana paljon valmiimpi MM-areenalle kuin aiemmin eli mahtavaa päästä testaamaan niin joukkueen kuin omiakin rajoja, kaksi kertaa aiemmin MM-kisoissa hopeaa saavuttanut Karjalainen toteaa.

Karjalainen kuuluu Lappeenrannan NST:n tähtikatraaseen. Tällä kaudella puolustaja on nakuttanut jo 23 tehopistettä takalinjoilta. Kuva: Jari Turunen

Karjalainen kuuluu Lappeenrannan NST:n tähtikatraaseen. Tällä kaudella puolustaja on nakuttanut jo 23 tehopistettä takalinjoilta. Kuva: Jari Turunen

Suomen joukkue lähti tiistai-iltana viimeistelyleirille Rovaniemelle hakemaan viimeisen silauksen kotikisoihin valmistautumiseen.

– Juuri tällä kisakokoonpanolla ei olla vielä oltu yhdessä, mutta joukkue hitsautuu lopullisesti yhteen viimeistelyleirillä. Hyvä pöhinä tässä on, että nyt mennään!

– Meillä on koossa taisteleva, viimeiseen asti heittäytyvä joukkue. Ollaan sellaisia raastajia, että periksi ei anneta.

MM-kisat alkavat Tampereella 4.12. ja kisat huipentuvat MM-finaaliin 12.12. Hakametsän jäähallissa. Edellisistä Suomessa pelatuista naisten MM-kisoista on jo 18 vuotta, joten harvinaista herkkua on tarjolla. Karjalaisen mielestä ennen kaikkea paikalle kannattaa tulla katsomaan Suomen joukkueen taistelua ja aistimaan MM-kisojen ainutlaatuista tunnelmaa.

– MM-kisoissa on aina tietynlaista magiikkaa, jonka voi tuntea vain paikan päällä. Junnuilla on nyt mahdollisuus päästä näkemään läheltä, miten hyviä maailman parhaat pelaajat ovat. Samalla voi kehittää unelman, jota tavoitella ja jota kohti on motivoivaa tehdä töitä. Elämä on näyttänyt, että kenellä tahansa on mahdollisuus kasvaa maajoukkuepelaajaksi, kun vaan tekee tarpeeksi töitä tinkimättömällä asenteella.

Mia Karjalaisen pelaajakortti

Teksti: Kaarina Salomaa

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.