Maajoukkueet

Urheilusanomat: Maajoukkueen päävalmentaja huolissaan uusista tuomarilinjauksista – ”Tuleeko kamppailupelaamisesta varovaisempaa?”

04.11.
2015
11 Kommenttia
3
Petri Kettunen lähtee Tshekin turnaukseen mietteliäänä. Kuva: IFF

Petri Kettunen lähtee Tshekin turnaukseen mietteliäänä. Kuva: IFF

Perjantaina Tshekissä alkavan EFT-turnauksen alla Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petri Kettunen esittää Urheilusanomien haastattelussa huolensa Salibandyliigan uusien tuomarilinjausten vaikutuksesta suomalaisten kamppailupelaamiseen.

– Liigassa on ollut alkukaudesta koko jäähyskaala käytössä ja isoja jäähyjä on jaettu enemmän kuin 10-15 vuoteen. On arveluttavaa, miten tämä vaikuttaa kansainvälisiin peleihin, joissa linja ei ole muuttunut. Tuleeko kamppailupelaamisesta varovaisempaa, Kettunen pohtii Urheilusanomissa.

Tällä kaudella liigassa on nähty esimerkiksi jo kuusi ulosajoa, vaikka kautta on pelattu vasta noin kolmannes. Koko viime kaudella punainen kortti heilui yhteensä kolme kertaa.

Kamppailupelaaminen on avainasemassa etenkin turnauksen sunnuntain päätösottelussa maailmanmestari Ruotsia vastaan. Suomella on alla syyskuun kaksoismaaotteluista Vantaalta 7-9-tappio ja Malmöstä karmaiseva 3-12-tappio Ruotsille. Silloin Ruotsin Superliigan pelaajat liittyivät Suomen joukkueeseen omituisesti vasta päivää ennen toista peliä.

– Siitä on otettu opiksi. Nyt kaikki lähtevät alusta asti matkaan. Tavoitteena on tehdä ryhdikkäästi edistyvä tapahtuma, jossa sunnuntaina Ruotsia vastaan nähdään turnauksen paras peli, Kettunen sanoo lehdessä.

Hän antaa pitkässä haastattelussa näkemyksensä myös mm. SPV:n Mika Kohosen paluusta maajoukkueeseen, puolustajaksi kaavaillun Classicin Nico Salon pelaamisesta sentterinä seurajoukkueessaan sekä Suomen maajoukkueen maalivahtitilanteesta ennen ensi vuoden Latvian MM-kisoja. Tshekin EFT-turnauksessa Suomen maalia vartioivat Eero Kosonen ja Jarno Ihme.

– Santtu Strandberg on ollut mukana puoli vuotta tiiviisti. Toki katsotaan muitakin, Pyry Luukkosta ja Erän veskoja (Markus Laakso ja Teemu Kortelainen), Kettunen paljastaa lehdessä.

Miesten EuroFloorball Tourin ottelut, Brno, Tshekki

Perjantai 6.11.
18:45 Tshekki – Ruotsi
21:30 Suomi – Sveitsi

Lauantai 7.11.
17:00 Sveitsi – Ruotsi
20:00 Tshekki – Suomi

Sunnuntai 8.11.
12:45 Ruotsi – Suomi
17:00 Tshekki – Sveitsi

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jussi Ojala
Jussi Ojala
Twitter: @ojalajus
Katsoisin
04/11/2015
Näkyykö Suomen pelit esim. netin kautta tai TV:n maksukanavilla?
Stadi
04/11/2015
Aito huoli Kettusella, kute on nähty jo aikaisempina vuosina liigassa on selästi tiukempi tuomarilinja kamppailupelaamisessa.joka aiheuttaa varsinkin maajoukkuepelureille ristiraisen tilanteen kun kovaa ja ns. sääntöjen mukaan pitäisi pelata mutta dumarin pilli on liian herkkänä.
Nyt tällä kaudella on myös tullut käytösrangaistuksia paljon tilanteista kun tuomari on ensin tehnyt karkean virheen ja protestoinnista on lentänyt jäähylle välittömästi, tämäkin aiheuttaa pelaajille haasteita kun tuomarit on eri tasolla kuin huippupelaajat.
Totuus on että tuomareille on saatava lisäkoulutusta ja kansainvälistä kokemusta esim. Ruotsin sarjan kautta.
Liigassa on ollut satunnaisesti vierailevia tuomareita, varsinkin Ruotsalaiset dumarit on tehnyt vaikutuksen ammatimaisella toiminnalla.i
Veskarit
04/11/2015
Kyllä! Pyry ja Strandberg vaan majuun! Ovat mielestäni sen ansainneet.
Stadille
04/11/2015
Fakta on se, että seurat eivät halua maksaa tuomarikoulutuksesta enempää, joten lisäkoulutukseen ei ole rahaa. Seurojen mielestä siis tuomareiden taso on tällä hetkellä riittävä ja rahat käytetään mieluummin johonkin muuhun.
Stadiko
05/11/2015
Stadilla ei selvästi ole mitään käryä, mistä puhuu. Ruotsin et-taso pääsarjatasolla ei pärjää Suomelle. Piste.
tunari
05/11/2015
Olen itsekkin sitä mieltä, että pallontavoittelutilanteessa selkään ajaminen tai muuten "lisävauhdin" antaminen on vaarallista ja tuomittavaa, mutta en ymmärrä selkäänajon nykylinjausta karvaustilanteessa tai puolustuspelaamisessa. Sana kulmavääntö saa päälleen hamekankaan ja päähänsä kukkahatun nykymenolla. Muutenkin laji on profiloitu heikkojen, kiekkoon kelpaamattomien ja fysiikkatreenauskammoisten touhuksi, ja kun vihdoin aletaan pääsemään tuosta pois, niin sitten aletaan ylisuojelemaan oikein urakalla. Lieveilmiönä laitakahnauksiin on tullut kalastelu, jossa ahdistettu pelaaja ottaa vastustajan mailan kainaloonsa ja kumartuu eteenpäin. Tämä saa huonon tuomarin luulemaan, että nyt sitä alimmaista kaveria teurastetaan ja pillittää pilliinsä. Itsekkin tuosta puhaltaisin, mutta antaisin kainalo-Kallelle 5min. mietittävää, koska eiköhän jalkapallossa kalamiehiä ole jo riittämiin lajin imagoa pilaamaan.

Törkeät selkäänajot pois kovin rangaistuksin, mutta normaali fyysinen kahinointi ehdottomasti sallittavaksi, kunhan se tapahtuu pallottomalta ns. vauhdittomasti. Näin peli pysyy katsomoa viihdyttävänä ja antaa myös joukkueille mahdollisuuden tunnelatauksiin. Ennenkaikkea se antaa salibandylle mahdollisuuden nostaa statustaan raudanlujien pelimiesten ja -naisten lajina kilpailevien urheilumuotojen seassa. Ihan rugbyyn asti ei tarvitse linjauksissa mennä, mutta en usko ylisuojelun parantavan lajiamme millään muotoa.
heppiotsa
05/11/2015
Itse olisin huolissani siitä, että saako kansainvälisissä peleissä karjua tuomarille fucking monkey viheltämättä jääneen kontaktitilanteen jälkilämmöissä vai ei.
Perse takli ok?!
05/11/2015
Hyökkääjä kerkiää puolustajaa ennen palloon. Puolustaja taklaa laidan yli perse taklilla hyökkääjän päin katsomoa. Hyökkääjä jää makaamaan ja loukkaantuu hieman. Tuomari antaa puolustajalle punaisen kortin. Puolustavan joukkueen valmentajat eivät tilannetta niele, vaan toteaa eihän tosta voi punaista antaa, miksi ei?! Valmentajan mielestä pelaaja ei loukannut pahasti! Eli silloin kun pelaaja loukkaantuu vakavasti tuomarit voivat antaa punaisen kortin. Huolestuttavaa?
Pekko
05/11/2015
Käsittääkseni joukkueiden ja erityisesti maajoukkueen toiveiden mukaan näitä linjauksia tehdään. Heillä on mahdollisuus vaikuttaa niin sarjapalaverissa, henk.koht kyselyissä, joukkuepalautteissa etc. On vaan huono että se "pullontäyttäjä" tai hieroja edustaa joukkuetta sarjapalaverissa ja näin tämäkin tilanne jää käyttämättä.

Erotuomarisektorinkin ykköstavoite lienee se että ollaan maailmanmestareita - toki turvallisuusaspektia unohtamatta.

Onkohan Kettunen nyt ihan hajulla vai onko erotuomarisektorilla ymmärretty asia väärin? Syy ei subjektiivisesti ole välttämättä erotuomareissa vana heidän kouluttamisessaan linjauksiin liittyen.
Väärin
05/11/2015
Väärin Pekko. Tässä asiassa seurat tai oikeastaan muutama henkilö ajoi mj-valmennuksen yli.
Aina aiemmin kehityspyynnöt ja suuntaviivat on tehnyt maju-valmennus. Nyt ei. Kisojen (ja sitä seuraavien kisojen) jälkeen sitten nähdään oliko hyvä vai huono ratkaisu.
tunari
06/11/2015
Väärin väärin. Ei tarvitse odottaa kisojen yli nähdäkseen linjauksen onnistuneisuutta. Kamppailutilanteiden puuttuminen ei tee lajista viihdyttävämpää, eikä nyanssien tulkinta pelin aikana helpota pelaajien käsitystä tuomarilinjasta. Se että oliko se nyt tönäisy, pelkkä kosketus vai ainoastaan hipaisu on liian tulkinnanvaraista ja jokaisella tuomarilla sille oma määritelmänsä.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.