Maajoukkueet

Näin Suomi on pelannut naisten MM-kisoissa – muistatko kultaan päättyneet kohukisat?

03.12.
2015
0 Kommenttia
5
Maajoukkueet
2013 Tshekin Brnossa ja Ostravassa käydyt MM-kisat päättyivät Suomen osalta finaalitappioon Ruotsia vastaan. Arkistokuva: IFF

2013 Tshekin Brnossa ja Ostravassa käydyt MM-kisat päättyivät Suomen osalta finaalitappioon Ruotsia vastaan. Arkistokuva: IFF

Suomen naisten maajoukkue ei ole vielä kertaakaan jäänyt maailmanmestaruuskisoissa mitalikolmikon ulkopuolelle. Edellisestä MM-kultamitalista on kuitenkin ehtinyt kulua aikaa jo 14 vuotta.

Naisten ensimmäiset kansainväliset arvokisat pelattiin vuonna 1995 Sveitsissä. Kyseessä oli kuitenkin EM-turnaus, ja Suomi jäi kisoissa kolmanneksi. Kaksi vuotta myöhemmin järjestettiin naisten salibandyn ensimmäiset MM-kisat. Pelipaikkana oli Godbyn kunta Ahvenanmaalla, missä Suomi sijoittui toiseksi. Historian ensimmäisen MM-kullan pokkasi Ruotsi.

Vuoden 1999 kisoissa tuli Suomen vuoro nostella maailmanmestaruuspokaalia. Ruotsin Borlängessä pelatuissa kisoissa maajoukkue kaatoi välierävaiheessa Ruotsin ja loppuottelussa kukistui Sveitsi.

Suomen naisten toista, ja toistaiseksi viimeisintä MM-kultaa ei tarvinnut edellisen jälkeen odottaa kuin kaksi vuotta. Tällä kertaa Latviassa pelatuissa kisoissa kulta napattiin länsinaapuri Ruotsin nenän edestä finaalissa.

Vuoden 2001 kisat muistetaan MM-kullan lisäksi kohusta, joka johti silloisen päävalmentajan Kai Ahlstedtin erottamiseen kesken kisoihin.

Ahlstedtin ja tähtipelaaja Jonna Kettusen erimielisyydet johtivat siihen, että koko joukkue kieltäytyi jatkamaan kisoja päävalmentajansa alaisuudessa. Ahlstedt sai potkut, uusi valmennustiimi otti ohjat Sveitsissä ja loppu on historiaa.

Vuodesta 2005 eteenpäin Suomi on jäänyt MM-kisojen finaalin ulkopuolelle ainoastaan kerran. Se oli vuosi 2009 ja pelipaikkana oli Ruotsin Västerås. Mitaliputki kuitenkin jatkui, sillä pronssiottelussa Suomi voitti Tshekin niukasti maalein 3-2.

Joulukuussa 2011 Suomi esitti jälleen vahvoja otteita Sveitsissä, eikä jäänyt kauaksi, että kultatavoite olisi toteutunut. Ennen loppuottelua Suomen maaliero oli jatkopeleissä peräti 19-2. Kuten niin monesti aiemminkin, myös tällä kertaa Ruotsi vei pidemmän korren MM-finaalissa. Loppulukemat kirjattiin länsinaapureiden hyväksi 4-2.

Viimeisimmät MM-kisat pelattiin Tshekin Brnossa ja Ostravassa. Sama kaava toistui myös näissä kisoissa, eikä maailman parhaasta naisten salibandymaasta jäänyt epäselvyyttä. Ruotsi vei odotetun finaalitaiston Suomea vastaan 5-1-numeroin.

Lisää MM-kisojen historiasta voi lukea kattavasti Floorball.fi-sivustolta. Linkit MM-muisteloihin on kerätty alla olevaan listaan.

Suomi naisten MM-kisoissa (sijoituksessa linkki Floorball.fi-sivustolle):

1997: Hopea (Godby, Ahvenanmaa)
1999: Kulta (Borlänge, Ruotsi)
2001: Kulta (Riika, Latvia)
2003: Pronssi (Bern, Gümlingen ja Wünnerwil; Sveitsi)
2005: Hopea (Singapore)
2007: Hopea (Fredrikshavn, Tanska)
2009: Pronssi (Västerås, Ruotsi)
2011: Hopea (St. Gallen, Sveitsi)
2013: Hopea (Brno ja Ostrava, Tshekki)

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.