Liigat

Oilersin kasvatti nousi maajoukkuevahdin takaa liigan kärkitorjujaksi – ”Tiesin viime kaudella, että pärjäisin tällä tasolla”

16.12.
2015
6 Kommenttia
13
Liigat
Oilers-maalivahti Joonas Kaltiainen on kantanut joukkueensa ykkösmaalivahdin viittaa tällä kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää / Salibandyliiga

Oilers-maalivahti Joonas Kaltiainen on kantanut joukkueensa ykkösmaalivahdin viittaa tällä kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää / Salibandyliiga

Esport Oilers oli viimeaikaisen pelivireen perusteella miesten Salibandyliigan kuumin joukkue vielä muutama viikko takaperin. Espoolaisryhmä voitti peräti kymmenen liigaottelua peräkkäin. Yksi voiton avaimista on ollut läpi alkukauden tasaisesti torjunut maalivahti Joonas Kaltiainen, joka on nousemassa liigan kärkiveskarien joukkoon.

Vielä vuosi takaperin Oilersin ykkösmaalivahdin viittaa kantoi Göteborgin MM-kisoihinkin valittu Tomi Ikonen. Edelleen liigan parhaimpiin kuuluvalta konkarilta ei kuitenkaan nähty samanlaisia otteita kuin häneltä oli totuttu näkemään toissa kaudella.

Oilers-valmennus antoi mahdollisuuden kakkostorjuja Joonas Kaltiaiselle, joka oli pitkään odottanut mahdollisuutta päästä koettamaan tasoaan toden teolla liigassa.

– Viime kausi oli itselle se niin sanottu läpimurtokausi. Pääsin ensimmäistä kertaa pelaamaan kunnolla. Sen eteen oli tehty paljon hommia, Kaltiainen muistelee.

Liigadebyyttinsä Kaltiainen, 22, oli tehnyt jo aiemmin. Hän liittyi ensi kerran mukaan miesten joukkueeseen vuonna 2011 ja ensimmäiset ottelunsa hän pelasi kaudella 2012–2013.

Viime kausi sujui tilastojenkin valossa hyvin, ja 14 pelatun ottelun jälkeen torjuntaprosentti oli 80,41.

– Tiesin viime kaudella, että pärjäisin jo tällä tasolla, mutta se piti vain pystyä näyttämään.

Kaltiainen on edustanut Oilersia jo nuoresta pitäen ja kulkenut läpi seuran lanseeraaman ”öljyputken” aina miesten edustusjoukkueeseen asti. Lisäksi nykyisessä Oilersin liigaryhmässä pelaa useita saman reitin käyneitä 92–94-ikäluokan pelaajia.

Kaltiaisen ja Oilersin kymmenen ottelun voittoputki katkesi Seinäjoella SPV:tä vastaan. Kuva: Juha Käenmäki

Kaltiaisen ja Oilersin kymmenen ottelun voittoputki katkesi Seinäjoella SPV:tä vastaan. Kuva: Juha Käenmäki

– Kyllähän se vähän helpottaa omaakin pelaamista, kun joukkueessa on niin monta tuttua kaveria. Aika monta vuotta on tullut jo pelattua samoissa joukkueissa heidän kanssaan, Kaltiainen pohtii.

Rauhalliseksi ja hyvin peliä lukevaksi maalivahdiksi itseään kuvaava Kaltiainen on tällä hetkellä koko Salibandyliigan torjuntatilaston kärjessä. Päästettyjen maalien keskiarvo on vain 3,36 ottelua kohden ja torjuntaprosentti vakuuttava 84,39.

Hyviä otteita on hänen mukaansa myös edesauttanut joukkueen parempi puolustuspelaaminen tällä kaudella.

Tomi Ikosen poissaolon myötä vastuu tolppien välissä on jatkunut. Viime sunnuntaina pelatussa ottelussa Seinäjoen Peliveljiä vastaan Kaltiaisen tilastoihin tuli kauden ensimmäinen tappio, mutta kymmenen perättäistä voittoa yhdelle maalivahdille on silti erittäin kunnioitettava saavutus. Myös itseluottamus on noussut.

– Voittaminen on aina kivaa. On ollut todella hauskaa pelata koko alkukauden. Mielestäni olen pystynyt pitämään hyvän tason pelistä toiseen, vaikka nyt ensimmäinen tappio tulikin. Samalla se nostaa itseluottamusta koko ajan.

– Mitä kovempi joukkue on vastassa, niin sitä enemmän vain sytyn pelaamaan, eikä kasetti yleensä hajoa tiukassa paikassa.

Hyvästä heittokädestä tunnetulta Kaltiaiselta täytyy myös kysyä tämän kauden syöttöpisteistä.

– Vielä ei ole pistetili avautunut, eikä kyllä ole hirveästi paikkoja ollutkaan, hän hymähtää.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Arafät
16/12/2015
Joonas on hyvä sähly malkke. Muistuttaa Canizaresia niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin
Arto Kilponen
17/12/2015
On muuten todella harvassa se peli, jonka Oilers on hävinnyt kun Kaltiainen on aloittanut maalissa. Viime kauden playoffeista löytyy yksi, tämän kauden runkosarjasta toinen, muita?

Jos vedetään mutkia suoriksi, niin väitän, että mikään ei ole maalivahdilta tärkeämpää kuin se, että joukkue menestyy, kun hän on maalilla.
Mehtimäen Müller
18/12/2015
Olin tänään energia-areenalla katsomassa peliä ja voin todeta että Joonas on hyvä veräjänvartija. Onko mies kenties harrastanut nuorena (-mpana) futista?
Perkkaan tietotoimisto
18/12/2015
Kyllä, kyseinen molari on pelannut jalkapalloa Grankulla IFK:n riveissä. Salibandymokkena hän on erinomainen, tänäänkin pelasi hyvin vaikka oli huhujen mukaan hieman kuumeessa.
paikalla ollut
18/12/2015
Ilmankos Oilers - Erä ottelussa Tapiolassa, noin 150 GrIFK:in junioria nousi laulamaan äänekkäästi Kaltiaiselle 41 peliminuutin kohdalla
Ville Tiisanoja
18/12/2015
Joonas on hyvä jätkä kentäl ja sen ulkopuolella

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.