Oilersin kasvatti nousi maajoukkuevahdin takaa liigan kärkitorjujaksi – ”Tiesin viime kaudella, että pärjäisin tällä tasolla”

Oilers-maalivahti Joonas Kaltiainen on kantanut joukkueensa ykkösmaalivahdin viittaa tällä kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää / Salibandyliiga

Oilers-maalivahti Joonas Kaltiainen on kantanut joukkueensa ykkösmaalivahdin viittaa tällä kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää / Salibandyliiga
Oilers-maalivahti Joonas Kaltiainen on kantanut joukkueensa ykkösmaalivahdin viittaa tällä kaudella. Kuva: Juhani Järvenpää / Salibandyliiga

Esport Oilers oli viimeaikaisen pelivireen perusteella miesten Salibandyliigan kuumin joukkue vielä muutama viikko takaperin. Espoolaisryhmä voitti peräti kymmenen liigaottelua peräkkäin. Yksi voiton avaimista on ollut läpi alkukauden tasaisesti torjunut maalivahti Joonas Kaltiainen, joka on nousemassa liigan kärkiveskarien joukkoon.

Vielä vuosi takaperin Oilersin ykkösmaalivahdin viittaa kantoi Göteborgin MM-kisoihinkin valittu Tomi Ikonen. Edelleen liigan parhaimpiin kuuluvalta konkarilta ei kuitenkaan nähty samanlaisia otteita kuin häneltä oli totuttu näkemään toissa kaudella.

Oilers-valmennus antoi mahdollisuuden kakkostorjuja Joonas Kaltiaiselle, joka oli pitkään odottanut mahdollisuutta päästä koettamaan tasoaan toden teolla liigassa.

– Viime kausi oli itselle se niin sanottu läpimurtokausi. Pääsin ensimmäistä kertaa pelaamaan kunnolla. Sen eteen oli tehty paljon hommia, Kaltiainen muistelee.

Liigadebyyttinsä Kaltiainen, 22, oli tehnyt jo aiemmin. Hän liittyi ensi kerran mukaan miesten joukkueeseen vuonna 2011 ja ensimmäiset ottelunsa hän pelasi kaudella 2012–2013.

Viime kausi sujui tilastojenkin valossa hyvin, ja 14 pelatun ottelun jälkeen torjuntaprosentti oli 80,41.

– Tiesin viime kaudella, että pärjäisin jo tällä tasolla, mutta se piti vain pystyä näyttämään.

Kaltiainen on edustanut Oilersia jo nuoresta pitäen ja kulkenut läpi seuran lanseeraaman ”öljyputken” aina miesten edustusjoukkueeseen asti. Lisäksi nykyisessä Oilersin liigaryhmässä pelaa useita saman reitin käyneitä 92–94-ikäluokan pelaajia.

Kaltiaisen ja Oilersin kymmenen ottelun voittoputki katkesi Seinäjoella SPV:tä vastaan. Kuva: Juha Käenmäki
Kaltiaisen ja Oilersin kymmenen ottelun voittoputki katkesi Seinäjoella SPV:tä vastaan. Kuva: Juha Käenmäki

– Kyllähän se vähän helpottaa omaakin pelaamista, kun joukkueessa on niin monta tuttua kaveria. Aika monta vuotta on tullut jo pelattua samoissa joukkueissa heidän kanssaan, Kaltiainen pohtii.

Rauhalliseksi ja hyvin peliä lukevaksi maalivahdiksi itseään kuvaava Kaltiainen on tällä hetkellä koko Salibandyliigan torjuntatilaston kärjessä. Päästettyjen maalien keskiarvo on vain 3,36 ottelua kohden ja torjuntaprosentti vakuuttava 84,39.

Hyviä otteita on hänen mukaansa myös edesauttanut joukkueen parempi puolustuspelaaminen tällä kaudella.

Tomi Ikosen poissaolon myötä vastuu tolppien välissä on jatkunut. Viime sunnuntaina pelatussa ottelussa Seinäjoen Peliveljiä vastaan Kaltiaisen tilastoihin tuli kauden ensimmäinen tappio, mutta kymmenen perättäistä voittoa yhdelle maalivahdille on silti erittäin kunnioitettava saavutus. Myös itseluottamus on noussut.

– Voittaminen on aina kivaa. On ollut todella hauskaa pelata koko alkukauden. Mielestäni olen pystynyt pitämään hyvän tason pelistä toiseen, vaikka nyt ensimmäinen tappio tulikin. Samalla se nostaa itseluottamusta koko ajan.

– Mitä kovempi joukkue on vastassa, niin sitä enemmän vain sytyn pelaamaan, eikä kasetti yleensä hajoa tiukassa paikassa.

Hyvästä heittokädestä tunnetulta Kaltiaiselta täytyy myös kysyä tämän kauden syöttöpisteistä.

– Vielä ei ole pistetili avautunut, eikä kyllä ole hirveästi paikkoja ollutkaan, hän hymähtää.

6 comments

  1. Joonas on hyvä sähly malkke. Muistuttaa Canizaresia niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin

  2. On muuten todella harvassa se peli, jonka Oilers on hävinnyt kun Kaltiainen on aloittanut maalissa. Viime kauden playoffeista löytyy yksi, tämän kauden runkosarjasta toinen, muita?

    Jos vedetään mutkia suoriksi, niin väitän, että mikään ei ole maalivahdilta tärkeämpää kuin se, että joukkue menestyy, kun hän on maalilla.

  3. Olin tänään energia-areenalla katsomassa peliä ja voin todeta että Joonas on hyvä veräjänvartija. Onko mies kenties harrastanut nuorena (-mpana) futista?

  4. Kyllä, kyseinen molari on pelannut jalkapalloa Grankulla IFK:n riveissä. Salibandymokkena hän on erinomainen, tänäänkin pelasi hyvin vaikka oli huhujen mukaan hieman kuumeessa.

  5. Ilmankos Oilers – Erä ottelussa Tapiolassa, noin 150 GrIFK:in junioria nousi laulamaan äänekkäästi Kaltiaiselle 41 peliminuutin kohdalla