Maajoukkueet

Pääkalloanalyysi: Suomi ei onnistunut ratkaisemaan maalin peliä finaalissa

13.12.
2015
34 Kommenttia
7
Maajoukkueet
Veera Kaupin (oik.) toinen rangaistuslaukaus jäi pienestä kiinni. Ruotsin Sara Hjorting venytti sormensa tielle viime hetkellä. Kuva: Ville Vuorinen / IFF

Veera Kaupin (oik.) toinen rangaistuslaukaus jäi pienestä kiinni. Ruotsin Sara Hjorting venytti sormensa tielle viime hetkellä. Kuva: Ville Vuorinen / IFF

Ruotsi kaatoi Suomen naisten salibandyn MM-kisojen finaalissa Hakametsän hienossa lauantai-illassa. Puolustusaskannalle joutunut Suomi paransi peliään, mitä pidemmällle loppuottelu eteni. Ratkaisu syntyi vasta rangaistuslaukauskisan ensimmäisellä jatkokierroksella.

Finaalin kokonaiskuva ensimmäiset noin 35 minuuttia oli Ruotsin selvää hallintaa ja Suomen puolustustaistelua. Suomi taisteli kyllä hienosti ja onnistui pitämään numerot tasaisina. Avauserän jälkeen Suomi jopa johti 1–2.

Suomi joutui puolustustaisteluun, koska joukkueen pitkä hyökkäyspelaaminen toimi heikosti Ruotsin järjestäytynyttä puolustusta vastaan. Kun pallo riistettiin, pallottomat pelaajat eivät tarjonneet riittävän nopeasti helppoja syöttöpaikkoja. Syötöt ja kuljetukset olivat hätäisiä. Ruotsi löi laitoihin kovan paineen, mikä oli monesti suomalaisille pistämätön paikka pelata palloa eteenpäin tai keskustaan lyhyellä syötöllä.

Suomen hyökkäykset pysähtyivät aivan liian usein viimeistään keskialueelle. Sama ongelma toistui monesti pelin käännöissä eli nopeiden hyökkäysten avaamisessa.

Lyhyesti sanottuna Suomella oli varsinkin ensimmäisellä kymmenellä minuutilla ja toisessa erässä paljon pallonmenetyksiä keskialueella. Niistä Ruotsi pääsi kääntämään, sai maalipaikkoja tai vähintään pitkiä hyökkäyksiä Suomen päähän.

Paine sinivalkoisten päädyssä kasvoi kasvamista ja pelaajat alkoivat väsyä toisessa erässä puolustustaisteluun. Ruotsi iskikin 3–3- ja 4–3-maalit keskialueen käännöistä Suomen karkeiden pallonmenetysten seurauksena.

Kolme ensimmäistä maaliaan Suomi onnistui tekemään pitkällä ja nopealla hyökkäyksellä. Yllä mainituista ongelmista huolimatta Suomen pelin kääntäminen oli parempaa kuin välierässä Tsekkiä vastaan, koska Ruotsi karvasi toisin kuin Tsekki.

Silja Eskelisen 1–2-maali tulikin Suomen hyökkäyksen jälkeisen prässikarvauksen avulla. Jaana Lirkin 2–3-osuma syntyi harvinaisen keskialueen Lirkin 1v1-voiton seurauksena. Avausmaalin Suomelle laukoi Tiia Ukkonen viivasta ylivoimalla. Siinä Suomi käytti hienosti hyväkseen Ruotsin 1–1–2-alivoiman, joka jättää tilaa puolustajien laukauksille.

Suomi pääsi pelille toisen erän lopussa

Toisen erän lopussa pelin kokonaiskuvassa tapahtui muutos. Puolustajat My Kippilä, Laura Mertsalmi ja Anne Suomalainen voittivat kulmassa muutaman kaksinkamppailun, riistivät pallon ja tekivät sen kanssa järkeviä ratkaisuja. Ruotsi joutui pudottamaan karvauksensa keskialueelle.

Suomi sai erän loppuun muutaman kauan kaivatun pitkän pallonhallintahyökkäyksen. Niistä suomalaiset saivat lisää itseluottamusta, mikä aina helpottaa pelaamista.

Kolmannen erän alkuun Suomi sai tärkeän itseluottamuspotkun, kun Karoliina Kujala iski Kippilän laukauksen paluupallosta pelin tasoihin 4–4:ään. Maali syntyi vapaalyönnin jälkitilanteesta.

Kolmannessa erässä ja jatkoajalla peli olikin huomattavasti tasaisempaa. Suomi sai pitkän hyökkäyspelaamisensa toimimaan paljon paremmin kuin ottelun alkupuoliskolla. Ruotsia vastaan on välttämätöntä saada pitkiä pallonhallintahyökkäyksiä. Se on myös tapa puolustaa.

Parantuneen pitkän hyökkäyspelin taustalla olivat voitetut 1v1-tilanteet omassa päässä ja keskialueelle, sekä pallon kanssa että ilman sitä. Varsinaista suurta taktiikkamuutosta ei ollut havaittavissa.

Seurauksena parantuneesta Suomen 1v1-pelaamisesta Ruotsin peli passivoitui, koska sinikeltaisten itseluottamus vastaavasti hieman aleni. Tämä vastaavasti helpotti Suomen pelaamista.

Suomi sai finaalista maalin pelin. Kolmannessa erässä ja jatkoajalla oli paikkansa ratkaista ottelu. Parhaat paikat Suomelle jatkoajalla siunaantuivat Nina Rantalalle.

Rangaistuslaukaukset Ruotsi voitti maalilla. Ruotsin valmennus vaihtoi jatkokierrokselle maalivahtia, kun Emelie Frisk oli imuroinut Rantalan laukauksen altaan maaliin. Kauppi harhautti kakkosmaalivahti Sara Hjortingin pihalle, mutta Hjorting venytti kätensä Kaupin löysän rystynoston tielle. Seuraavaksi ampunut Amanda Johansson Delgado pistin pallon kylmästä reppuun.
Tämä oli ottelun ratkaisu, ei Kippilän hylätty yritys rangaistuslaukauskisassa.

Viisikoiden tehotilasto
Suomi Ella Alangon kenttä 0–1
Suomi Karoliina Kujalan kenttä 2–3
Suomi Jaana Lirkin kenttä 1–0 (jatkoajan ja kolmannen erän lopun viltissä)
Suomi yv 1–0

Ruotsi I 1–1
Ruotsi II 1–3
Ruotsi III 0–1
Ruotsi av 0–1

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Seilori
13/12/2015
Kuten toisessa ketjussa jo moniäänisesti on todettu kun peliä analyseerattu niin ei varmasti Kippilän yksittäinen tyriminen ollut ratkaisu vaan valmennusjohdon kippilälle antama liian iso rooli läpi turnauksen. Karo Kuussaari ei koskaan olisi laittanut keskenkasvuista pelaajaa vastuunkantajaksi. Eli kokemattomuus niin valmennuksen kuin kippilän se tämän ratkaisi ja pulinat pois. Kippilästä ei ole pakin paikalle tosi peleissä. Toivottavasti tästä opittiin jotain. Nyt
seurauksena katastrofi ja kasvojen menetys. Toivotaan että tämä ei liian iso kolhu koko kippilän uralle. Kysyy henkistä kanttia nousta häpeän syövereistä ja voittaa pelikavereiden luottamus uudestaan.
Feilori
13/12/2015
Vau! Mitkä lääkkeet sulla Seilori on? Pyrin välttämään samaa lääkitystä. Tai sit toi oli vaan pokalla vedetty provo. Yksi pelaaja ei turnauksessa joukkuetta kaada kumoon/kanna päätyyn. Ihan sama onko nimenä Kippilä,Kujala,Hjorting,Di Nardo,Marti vai mikä. Suomen naisille kiitos hienosta turnauksesta ja tsemppiä jatkoon!
Jartsa
13/12/2015
Mitä seilori selittää? Kippilä oli suomen parhaita pelaajia koko turnauksessa vaikka finaalissa ei ollutkaan parhaimmillaan. Hänen pelinkäsityksensä ja mailatekniikka on ylivoimainen parhaimmillaan. Vastapainona toki hivenen kulmikas liike ja heikko kaksinkamppailu peli mutta kyseessä alle 20v peluri josta tulee olemaan vielä paljon iloa tulevaisuudessa. Ja ilmaveivit ja viihdyttävät suoritukset on jo nyt tehneet Kippilästä legendan..
Totta
13/12/2015
Seilori ja kuntsari puhuu asiaa. Kippilä on juuri niin keskenkasvuinen kuin olla voi. Kommentit sen oloisia sekä keltainen neste noussut päähän. Kohtuullinen pelaaja, mutta tosipaikan tullen "pissii" housuihin. Ja muutenkin katsokaa videolta hidastettuna kaikki ruotsin maaleja edeltänyttä aikaa. Miten suomalaiset ryssivät pelivälineen ruotsalaisille. Matka on pitkä vielä MM kultaan.
pallo
13/12/2015
Tällaisia kommentteja lukiessa hävettää olla suomalainen! Pitäiskö jokaisen vaikka katsoa ensin peliin ja miettiä, mitä itse on omassa elämässä saavuttanut, vai onko aika mennyt sohvalla löhöten, telkkua tuijottaen ja menestymään pyrkiviä mollaten ja heidät lytäten. Mä ihailen kaikkia, joilla on päämääriä ja halua kehittyä. Tsemppiä Myylle! Toivottavasti ymmärrät, että nää negatiiviset kommentit on kateellisten panettelua. Sellaisten, jotka salaa sisimmässään haluaisivat olla samanlaisia kuin sinä: tavoitteellisia ja eteen päin pyrkiviä.
Myy
13/12/2015
Kyllä Myy Kippilä pelasi hienon turnauksen ottaen huomioon vasta ensimmäiset naisten arvokisat. Mutta itse olisin valinnut Ukkosen Tiian samalta pelipaikalta AllStarsiin. Kaikin puolin erittäin varmaa pelaamista, molempiin suuntiin, erityisesti välierissä ja finaalissa eli niissä kaikista tärkeimmissä peleissä.
Kateellisista ei koskaan tule mitään
13/12/2015
Tuomari virhe vei kulkan.
Kippilä oli top 10 parhaan puolustajan joukossa.
Heippa
13/12/2015
Pari seikkaa. Ensin järkyttävä asia mihin on pakko puuttua. Asia joka esiintyi myös tyttöjen MM-finaalin jälkeen. Kaiken kran kaataminen yhden ihmisen niskaan. My Kippilän. Todella törkeää käytöstä yhdeltä tai kahdelta kommentoijalta. Todennäköisestu samoilta jotka kaatoi likasnagon tytön niskaan myös nuorten kisojen jälkeen. Aiheettomasti. Kippilä hoiti osuutensa niin hyvin kuin Kippilältä odotettiinkn. Erinomaisesti. Hävetkää te pari "asiantuntijaa" jotka kohdistatte tappion törkeästi yhteen yksilöön.

Toinen huomio kohdistuu rankkarikilpailun maalivahtivalintoihin. Mäkelän ominaisuudet ja etenkin heikkoudet rankkareissa oli huomioitu ja siitä johtuen kaikki vetäjät tavoittelivat samaa. Pari epäonnistui, kerran Mäkelä loistavasti onnistui ja liian moni ruotsalaisista sitten onnistui. Koska Mäkelä tiedettiin. Ei ollut Mäkelän vika, eikä kukaan ole niin sanonutkaan. Se mitä sanon on se miksi valmennus ei huomioinut asiaa ja laittanut Loisaa torjumaan. Viimeistään yksittäisiin yrityksiin kun kaksi edellistä yritystä oltiin kliinisen varmasti upotettu Mäkelän taakse. Se kolmas ja ratkaiseva olisi ehkä ollut estettävissä rohkealla maalivahdin vaihdolla. Ruotsi vaihtoi kesken rankkarikilpailun ja korjasi voiton pois. Meillä ilmeisesti valmennus oli sokaistunut Mäkelän erinomaisista otteista ottelun varsinaisella peliajalla.
Pallo
13/12/2015
Seilori, mitä turnausta sä oot oikein kattonu. Mä kattelin sellasta, jossa Myy valittii tähdistökentälliseen. Et ei kai Myyllä ihan penkin alle mennyt :D
Mami
13/12/2015
Samaa mieltä! My on loistava urheilija ja hieno kaveri joukkueessa! Käsittämätöntä tämä dissaus?? Onneksi hän tuskin lukee näitä!
Kuntsis
13/12/2015
no sehän on aina vaan kateellisten panettelua kun jotakin kritisoi Suomessa. Osan sinivalkoiset lasit on vaan niin voimakkaat että estävät näkemästä Kippilän heikkouksia. Mutta pahinta on se että Kippilä on itse lähtenyt siihen mukaan. Tyttörukan kommentit läpiturnauksen niin ylimielisiä, että mediarumpujen on tehnyt tehtävänsä. Herää toivottavasti siihen ajoissa ettei ole mikään lajinsa Gretzky vaan töitä on tehtävänä paljon jo ihan sinne top 10. No tuo tähdistökentällinen on höpöhöpö hommia.
Fani
13/12/2015
Hieno turnaus koko joukkueelta. Paju antoi joukkueelle 9,5 arvosanaksi ja koko joukkue ja valmennus ottaa kiinni sen puolikkaan seuraavissa kisoissa ja voittaa mestaruuden. Huipulla pienet asiat ratkaisevat.
Remu
13/12/2015
noh eihän kisoja seuraavilla katsojilla ole mitään hävettävää? Eihän yleisö mitenkään kisoissa epäonnistunut. Kippilä ja maajoukkuehan se törssi ratkaisun paikassa. Kun ajatellaan miten suurella todennäköisyydellä finaalipari on Suomi/Ruotsi niin eihän tuosta maajoukkueen arvosanaksi saa mitenkään kiitettävää 7 maksimissaan.
pallo
13/12/2015
Kuntsis, mulla ei ole mitään ongelmaa nähdä Kippilän heikkouksia. Mulla ei vaan ole mitään tarvetta nostaa niitä täällä esiin. Eikä pitäisi olla muillakaan. Eiköhän Kippilä itsekin tiedosta heikkoutensa ja tee töitä niiden eteen. Mietitäänpä hetki, miksi esim. jenkit menestyvät kaikessa paremmin kuin suomalaiset. Siksi, koska jenkkien kulttuuriin kuuluu, että nostetaan ja kannustetaan muita, eikä lytätä. Suomessa on joku ihmeellinen lynkkaus meininki. Käykääpä rapakon toisella puolella ja tuntekaa nahoissanne se, kuinka rohkaisevalta tuntuu, kun yritystäsi arvostetaan ja sinua kannustetaan heikkouksistasi huolimatta. En ihmettele yhtään, että suomalaiset eivät uskalla yrittää, koska jos mokaat, niin lyttääjiä riittää. Mitäpä jos vaan tsempattaisiin Myytä ja muita, jotta heistä tulisi vieläkin paremipia. Annetaan Myyn valmentajien keskittyä niihin heikkouksiin rakentavalla tavalla :)
Tarkkailija
13/12/2015
No nyt Remu, perusteletko miten joukkue joka tappioitta selvitti tiensä finaaliin ja hävisi rankkareilla kullan ennakkosuosikille saa maksimissaan 7?!? Mitä siihen kiitettävään olisi vaadittu sun arvosteluasteikollasi?
pallo
13/12/2015
Gundesvahn, oon asunut jenkeissä toistakymmentä vuotta ja sillä perusteella teen johtopäätökseni. Millä perusteella sinä teet johtopäätöksesi palautteen annosta jenkkien urheilumaailmassa?
pallo
13/12/2015
Ja ei, arvostelu ja kateus eivät ole synonyymejä, mutta arvostelu on monesti seurausta kateudesta (ellei ole ammatiltaan kriitikko). Kenen etu se on, että keskitytään pelkästään virheisiin ja mokiin? Auttaako se meitä suomalaisina eteen päin ja menestykseen?
pallo
13/12/2015
"Those who talk, don't know. And those who know, don't talk."
Ens kerralla kultaa
13/12/2015
Maajoukkuepelurit, ja muutkin, tulevaisuudessa kuukauden Selännemäiselle maalinteko/viimeistelyleirille. Jo alkaa verkot pullistelemaan Ruotsin päädyssä :)
Peli kehittyy koko ajan
13/12/2015
Mitä ja miten reenataan? Pelottaa jo miestenkin puolesta taas.. tässä mallia lajin tämän hetken ykkösmieheltä, yllättäen naapurimaasta: https://youtu.be/u7WQy4c9suQ
Tällaista ois liigakentilläkin kiva katsella .. kahvia läikkyis syliin vaan :)
Supmi
13/12/2015
Fakta vasn et kippilä eliisa alanko sulaa näissä peleissä mutta annetaan myylle aikaa vielä
pallolle
14/12/2015
Joka kerta kun luen jostain "hävettää olla suomalainen" arvostus sen sanojaa kohtaan tipahtaa nollaan. Aina täytyy morkata koko suomalaisuutta jos yks pelleilee. En tiedä mistä aina löytyy näitä valopäitä jotka haukkuvat heti suomea kun siihen on mahdollisuus. Ihan kun muut maat olisivat parempia tai fiksumpia. Huhhuh.
Tieto
14/12/2015
Hävettää olla suomalaiset on sellaisia yksilöitä jolla on allemmuuskompleksi. Ja koska näitä yksilöitä Suomi on pullolaan niin Suomea exploitataan surutta kaikessa.
Ihmettelijä
14/12/2015
Täytyy kyl ihmetellä Myyn arvostelua. MM-finaali likka tekee rankkareissa ilmaveivi! Kuka täällä kirjoittelijoista olisi siihen kyennyt? Avataan hieman: kolmannen erän viimeisillä minuuteilla tuomarit ei enään viheltännyt hirveesti pieniä rikkeitä eli sai pelata harmaalla alueella ja hieman mustallakin. Jatkoajalla Ruotsalaiset teki kaikkensa repi paidoista yms. Ja vihellyksiä ei tullut. My tulee rankkariin vetää ilmaveivin ja nostaa kädet kattoon niinkuin kovassa paikassa kuuluukin tehdä. Hän yritti kaikkensa että tuomarit olis viheltännyt siitä maalin mutta nyt se hylättiin. Mutta väitän että vaati ihan h... kovaa päätä lähtee yrittää, jos joku väittää muuta niin hän ei ole ollut ikinä MM-finaalissa vetämässä rankkareita. Hieno taistelu koko JOUKKUEELTA ja kiitos hienosta pelistä!
Karavaani kulkee jne
14/12/2015
Todellinen aivopieru lähteä kokeilemaan MM-finaalissa rankkaria joka tiedettiin jo ala-koulun höntsäpeleissä kielletyksi. Sanovathan jo fysiikan laitkin että tuo ei ole mahdollista sääntöjen mukaan.
Gary
14/12/2015
Miksi tällä palstalla ei saa antaa kritiikkiä pelaajia kohtaan vaan negatiiviset kommentit sensuroidaan pois? Tämäkö on se tapa jolla haluatte herättää keskustelua lajin ympärille? Toiveet lajin kasvamisesta voitte heittää kerta heitolla romukoppaan mikäli valitsemanne linja on tämä.
Tietotaito
14/12/2015
Garyn kanssa samaa mieltä, ei ihme kun pelaajien pää ei kestä ratkasevissa paikoissa jos ei anneta pelaajille mahdollisuutta kasvattaa henkisiä ominaisuuksia sulkemalla kritiikki pois. Sitten ihmetellään Pääkallon toimituksessa kun Ruotsi kahmii kultamitalit kertatoisensa jälkeen ja laji ei kasva globaaliksi.
Ihmettelijä
14/12/2015
Pelimies yrittää kovassa paikassa ilmaveivii. Ja kun katoin tuomareiden toimintaa niin ensiksi lähimmäinen hylkäs jonka jälkeen osoittikin maaliin ja hyväksy. Kauempana ollut tuomari loppujen lopuksi hylkäs maalin. Mutta pelimies yrittää ja raastaa ja raataa. Ja mitä fysiikan lakeihin tulee niin pallohan pysähtyy aina kun se vaihtaa suuntaa eli silloin myös leipominen pitäisi kieltää
se oli tuomarin pää joka ei kestänyt
14/12/2015
Ihan vaan tiedoksi: Pallo liikkunut taaksepäin. Sen voi tarkastaa kuva kuvalta. Mutta amatöörit näkee sen väärin, valitettavasti myös tuomari jonka piti katsoa meneekö pallo maaliin...
Ari Jouppila
14/12/2015
Kritiikin esittäminen ja syyttely ovat mielestäni hieman eri asioita. Sanotaan nyt näin, että ilman jonkinlaista riskinottoa Suomen joukkue olisi jäänyt lähtötelineisiin finaalissa ja lukemat olisivat olleet jotain ihan muuta. Ilman tuota keskenkasvuista pelaajaa ja muutamaa muuta jopa finaali olisi jäänyt saavuttamatta. Miksi vastuuta annettiin jollekin raakileelle? Vastaus on helppo; Suomesta ei löydy parempaa pallollista puolustajaa tuolle paikalle. Jos joku ajattelee, että Ruotsi voidaan haastaa vain riskitöntä peliä pelaavilla "pitkä päätyyn" puolustajilla, niin se on sitten oma asia. Pelin lopussa tulleet pitkät hyökkäykset kulkivat nimenomaan pallollisen puolustajan pyörittämänä. Tämän tyyppisen pelaajan on pystyttävä pitämään palloa, rauhoittamaan peliä ja olemaan myös uhka hyökkäyspäässä. Lisäksi vaaditaan myös uskallusta ottaa riskejä, että esim. materiaaliltaan ylivertainen vastus olisi kaadettavissa. Tähän loppuun voi todeta, että Pöllänen, Kaupit, Eskelinen ja Kippilä ovat mukana, kun Suomi ottaa jossain vaiheessa seuraavan mestaruutensa.
ihmettelijälle
14/12/2015
"Ja mitä fysiikan lakeihin tulee niin pallohan pysähtyy aina kun se vaihtaa suuntaa eli silloin myös leipominen pitäisi kieltää"

Joo eräässä mielessä "pysähtyy" eli nopeus johonkin suuntaan on nolla... Mutta esim. mainitsemassasi leipomisessa nopeus keskiviivasta poispäin ei ole nolla missään vaiheessa, vain nopeus vasemmalle tai oikealle vuorotellen. Ja säännössä taaksepäin menolla ja pysähtymisellä tarkoitetaan vain ja ainoastaan nopeuden keskiviivasta kohtisuoraan poispäin olevaa komponenttia.
BJBG
14/12/2015
WOOUU! Mä kuolen! Kukaan ei tod kasva henkisesti näiden palstojen "kritiikillä"!!
BJBG
14/12/2015
Mutta täytyyhän myöntää, että finaali on herättänyt ennen näkemättömän keskustelun naissalibandystä ja vaikka kommenttien tyylilaji on alavireinen, niin lehtijutut on asiallisia. Salibandy herättää suuria tunteita ja heittäytymistä. Ollaan me ihan hullu urheilukansa! Toivottavasti naiset jatkossakin tarjoaa meille näitä herkkupelejä!!
Viljo
15/12/2015
Iso ?peukku Ari jouppilalle! Hieno teksti.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.