Maajoukkueet

Suomen päävalmentaja Kaupin poisjäännistä: ”Viimeistelyleirillä tapahtui pieni muljahdus”

02.12.
2015
0 Kommenttia
5
Maajoukkueet
Suomen naisia luotsaava Marko Paju luottaa ryhmäänsä täysin. Arkistokuva: Mia Alén.

Suomen naisia luotsaava Marko Paju luottaa ryhmäänsä täysin. Arkistokuva: Mia Alén.

Salibandyn naisten MM-kilpailut starttaavat perjantaina Tampereella. Pääkallo.fi tavoitti hyväntuulisen naisten maajoukkueen päävalmentajan Marko Pajun puhelimitse kaksi päivää ennen h-hetkeä.

Päävalmentaja Pajun mukaan valmistautuminen on sujunut suunnitelmien mukaan ja fiilis on odottava pelien siintäessä jo kirkkaana mielessä. Naisten maajoukkue koki syksyllä kolauksen, kun Mira Wickman joutui polvileikkaukseen. Viimeisimpänä polvivamman takia kisajoukkueesta jäi vastikään pois nuori Koovee-pelaaja Oona Kauppi. Tämä ei huoleta Pajua.

– Ei tässä ole mitään jossiteltavaa enää. Muutama loukkaantuminen sattui syksyn aikana, mutta ne kuuluvat tähän lajiin. Sisällöllisesti on pystytty etenemään valmistautumisessa täysin suunnitelmien mukaan. Kiva päästä pelille, Paju painotti puhelimessa.

Juuri Oona Kaupin tilanne oli erikoinen, sillä hänet valittiin kisaryhmään, mutta lopulta hän ei ollutkaan pelikuntoinen ja tilalle valittiin Laura Hietamäki. Paju kertoo, ettei nuoren pelaajan kohdalla haluttu ottaa riskiä.

– Lähtökohta oli, että Oonan kuntoutus etenee toivotulla tavalla ja hän pystyy polvituen kanssa pelaamaan täysipainoisesti. Viimeistelyleirillä kuitenkin tuesta huolimatta tapahtui pieni muljahdus ja vaikka ehdotonta pelikieltoa ei lääkäriltä vieläkään tullut, ei haluttu riskeerata asioita nuoren pelaajan kohdalla. Haluttiin olla myös joukkueelle reiluja siinä, ettei tarvitse miettiä kestääkö Oonan polvi vai ei.

Muut syksyn aikana tulleet pienemmät loukkaantumiset ovat taakse jäänyttä elämää. Esimerkiksi Marianne Hannonen on täydessä iskussa ja Eliisa Alangon nilkka Pajun mukaan vähintään 99% kunnossa.

– Joukkueessa ei ole vaivoja, joista pitäisi olla huolissaan. Tällä rosterilla mennään.

Naisten maajoukkue oli vastikään viimeistelyleirillä Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä. Ruotsin joukkue muun muassa lähti etelän lämpöön nauttimaan auringosta, mutta suomalaiset valitsivat kylmän ja pimeän.

– Mielestäni reissun sisältö ei ollut missään nimessä paikasta riippuvaista. Treenattiin kevyesti viisikkopelillisiä asioita ja erikoistilanteita ja ennen kaikkea nautittiin yhdessäolosta, sekä luotiin jengin sisälle tunnelmaa ja joukkuehenkeä. Moni voi olla sitä mieltä, että muutama päivä auringossa olisi tehnyt hyvää, mutta naurun määrässä mitattuna tämä leiri oli vertaansa vailla. Saatiin upeita yhteisiä kokemuksia ja leiri oli mielestäni todella onnistunut, Paju avasi leirin antia.

Päävalmentajan mukaan naisten maajoukkueryhmä on ainakin tähän mennessä ollut helppo johdettava. Arkistokuva: Mia Alén.

Päävalmentajan mukaan naisten maajoukkueryhmä on ainakin tähän mennessä ollut helppo johdettava. Arkistokuva: Mia Alén.

Naisten joukkueessa on kokeneita konkareita, jotka pystyvät ja ovat tottuneet johtamaan joukkuetta, mutta myös My Kippilän kaltaisia nuoria superlupauksia, joiden pelillisten ansioiden lisäksi johtamistaidot ovat mallillaan. Pajun onkin vaikea nimetä joukkueestaan johtohahmoja muiden ylitse niiden suuren määrän vuoksi.

– En edes halua nimetä pelaajistostamme erillisiä johtajia. Kapteeninnauha on projektimme aikana kiertänyt pelaajalta toiselle ja rosteristamme löytyy kymmenkunta pelaajaa, jotka ovat sitä kantaneet. Vastuunkannon laajuus joukkueen sisällä on ehdottomasti vahvuutemme, Paju painotti.

Ryhmää onkin Pajun näkövinkkelistä katsottuna ollut helppo johtaa ja hän on antanut pelaajille paljon vapautta vaikuttaa omilla kokemuksillaan valmistautumisessa läpikäytyihin asioihin.

– Helppoa on ollut johtaa ainakin tähän asti. Vastuuta on jaettu etenkin siten, että pelaajat, joilla on tietoa pelaajista tai pelitavoista omien kokemusten kautta tai joiden nykyisiä ja entisiä joukkuekavereita esimerkiksi pelaa muiden maajoukkueiden riveissä, ovat saaneet suunvuoron ja tätä tietoa on ammennettu yhteiseen hyvään. Totta kai myös viisikkopelin suhteen on annettu pelaajille vastuuta. Meillä on pelin soveltamiseen ja itsensä kehittämiseen kykeneviä pelaajia. Ei haluta mennä siten, että valmentaja piirtää fläpille raiteet ja niiden mukaan mennään, Paju analysoi tilannetta.

Valmistautumisen suhteen pääasia on tietysti pelivalmius. Onko Suomen naisten maajoukkue nyt valmis pelaamaan ja voittamaan MM-kultaa?

– Tavoite on realistinen. Meillä on täydet mahdollisuudet olla turnauksen paras joukkue. Emme kuitenkaan voi haaveilla finaalipeleistä, ennen kuin olemme edenneet sinne askel askeleelta. Meillä on takana hyvä valmistautumisjakso ja erinomainen viimeistelyleiri, jotka antavat erinomaisen pohjan sille, että meillä on mahdollisuus kasvaa kisojen edetessä joukkueena ja olla parhaita.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.