Divarit

Ponnistaako 6000 asukkaan kylän joukkue liigaan?

08.01.
2016
5 Kommenttia
6
Divarit
LaSB johtaa tällä hetkellä miesten Divaria kuuden pisteen erolla seuraavaan joukkueeseen. Kuva: Jari Turunen

LaSB johtaa tällä hetkellä miesten Divaria kuuden pisteen erolla seuraavaan joukkueeseen. Kuva: Jari Turunen

Lammin Salibandy on vakiinnuttanut paikkansa Divarin kärkiporukoiden keskuudessa. Tällä hetkellä joukkue johtaa miesten Divarin runkosarjaa kuuden pisteen erolla seuraavaan joukkueeseen.

Se on kova temppu, sillä LaSB pelasi vielä viime vuosikymmenen lopulla kolmosdivisioonassa ja nyt meneillään oleva kausi on seuran kolmas miesten Divarissa. Vaikka Lammi kuuluu nykyisin Hämeenlinnaan, niin kyse on silti pitkälti piskuisen Lammin voimannäytöstä.

Valmentaja Petri Kemppainen avasi tämän kauden tähän astisen vireen reseptiä Pääkallo.fi:lle Suomen Cupin välieräottelun jälkeen.

– Kyllä se johtuu siitä, että huhti-toukokuussa kun ruvettiin tekemään asioita yhdessä, niin meidän sitoutuneisuus harjoituksissa on ollut hyvä ja me saadaan jatkuvasti harjoitella neljän kentän kanssa. Harjoituksissa on koko ajan hyvä tempo ja tekemisen meininki. Kyllähän tuo hyvä ja taitava ryhmä on, ja juuri sillä tavalla pelinopea, kun minä ja Kalle (Tyrkäs) halutaankin sen olevan. Tekeminen ja yhteinen asetettu päämäärä näkyy päivittäin, kiitteli Kemppainen joukkueen työmoraalia.

LaSB:sta puhuttaessa esille nostetaan herkästi eritoten Kainulaisten veljessarja. Justus ja Rasmus ovat olleet vahvoja myös pistepörssiä ajatellen. Ajoittain vähemmälle huomiolle jääneet Juuso ja Roope ovat joukkueelle myös tärkeitä pelaajia.

LaSB on kuitenkin paljon muutakin kuin Hollolasta kotoisin olevat Kainulaiset. Pieneltä paikkakunnalta on ponnistanut paljon kovia pelimiehiä.

– Tino Nivala on onnistunut myös pisteiden valossa (joukkueen tehokkain pelaaja pistein 11+19). Siinä on yksi. Totta kai myös Korhosen Matti, joka on nyt valitettavasti loukkaantunut. Jos me nyt ajatellaan meidän kolmea tai vaikka kaikkia neljää kenttää, niin sieltä löytyy laatua Divarin tasolle.

– Totta kai myös meidän kokenut pelaaja Heikki Hätönen pelaa elämänsä syksyä tällä hetkellä ja on pelannut vahvasti myös pisteiden valossa. Ei nyt ehkä niin totutunlaisesti. Tietysti nämä Justukset ja Rasmukset on sellaisia pelaajia, joiden tekemistä on hieno katsoa päivittäin ja ihan joka paikassa, hehkutti Kemppainen vahvimpia yksilöitä.

LaSB on keski-iältään varsin nuori nippu ja se näkyi varmasti osittain myös cupin välieräottelussa Viikinkejä vastaan. Kokeneita pelaajiakin löytyy kuten esimerkiksi Hätönen, Henri Vilen sekä Antti Sihlman.

Kemppaisen mukaan pääosa resursseista on jo nyt hyvällä mallilla, mutta parannettavaakin löytyy.

– Pelaajia meillä on nyt tosiaan se neljä kentällistä sekä seitsemän B-junioria, joista kahden kanssa tehtiin sopimus. Yritettiin sitä kautta innostaa porukkaa. Taustat ovat Lammilla hienossa kunnossa ja siinä ei ole mitään valittamista.

– Pelaajapolkua täytyy miettiä, jos ajatellaan liigapaikkaa sun muuta. Jonkun kanssa sitä pitäisi ruveta tekemään yhteistyötä, että saataisiin sitä omaakin tuotantoa. Resurssit ei riitä vuodesta toiseen hommata uusia pelaajia. Niin paljon taustatkaan eivät pysty tekemään euroja, linjasi Kemppainen.

Petri Kemppaisen mukaan LaSB:n organisaatiossa riittää kehitettävää ainakin pelaajapolun osalta. Sen suhteen pitäisi tehdä yhteistyötä myös jonkun toisen seuran kanssa. Kuva: Jari Turunen

Petri Kemppaisen mukaan LaSB:n organisaatiossa riittää kehitettävää ainakin pelaajapolun osalta. Sen suhteen pitäisi tehdä yhteistyötä myös jonkun toisen seuran kanssa. Kuva: Jari Turunen

Kuten jo aiemmin todettua, niin LaSB johtaa tällä hetkellä Divaria kuuden pisteen turvin. Äkkiseltään kuulostaa hurjalta, että joukkue ponnistaisi kauden päätteeksi Salibandyliigaan, kun miettii seuraa ja sen lähtökohtia. Vaikka LaSB voittaisi runkosarjan, niin Divarin pudotuspeleistä liigan ponnistaminen on vielä asia erikseen. Viime vuonna tie katkesi puolivälieriin.

Onko liigapaikka tavoitteena jo tämän kauden jälkeen?

– Meidän ensimmäinen tavoite oli päästä pudotuspeleihin ja laskennallisesti näillä pisteillä me olemme jo siellä. Pojat tekivät seuraavan tavoitteen ja se on kotietu pudotuspeleissä. Siitä taistellaan.

– Kyllä meillä on vähän ollut puhetta siitä, että liigapaikkaa yritetään ja tavoiteellaan. Olen itse ollut nostamassa Trackersia pelaajana ja myös yrittänyt sitä muutaman vuoden. Kaikki tietävät, että se ei ole helppoa. Oikeissa paikoissa pitää onnistua. Kevät on hienoa aikaa, mutta esitysten pitää olla erittäin hyvällä mallilla, arvioi Kemppainen.

Sitten se ilmiö. Lammi itsessään on verrattain pieni paikka ja kunnassa oli ainoastaan 5530 asukasta ennen kuin se liitettiin Hämeenlinnaan vuonna 2009. Joukkue kiinnostaa ja kun on astuttu isommalle areenoille, niin katsomossa on riittänyt väkeä.

Tähän liittyy vahvasti myös Hämeenlinnan derby Steelersiä vastaan, joka on vetänyt katsojia paikalle kahden viime kauden aikana jo viidesti yli 1000 katsojan verran. Joukkueiden väliset kohtaamiset ovat jotain sellaista mistä moni liigajoukkue voi vain haaveilla. Cupin välierän ja derbyjen perusteella voi väittää, että Kanta-Hämeen alueella ja Lahden seudulla riittää imua salibandyn saralla.

Se, että juuri LaSB kiinnostaa noin laajalti ei ole kuitenkaan yksinkertainen juttu. Seurassa on tehty paljon töitä sen eteen, että joukkue on paikallinen ylpeydenaihe. Sitoutuneisuus ja yhteisöllisyys huokuu Lammilta ja se on yleisesti urheiluseuroille tavoiteltava tilanne.

LaSB on vahva paikallinen ilmiö. Kuva: Jari Turunen

LaSB on vahva paikallinen ilmiö. Kuva: Jari Turunen

Cupin välierän jälkeen Sihlman vedettiin yhteiskuvaan nuoren fanin kanssa ennen haastattelua. Kuitenkin vielä erikoisempaa oli se, että jopa valmentaja Kemppaiselta pyydettiin nimikirjoitus. Vastaavaa en muista nähneeni aiemmin salibandyottelun yhteydessä.

– Meillehän ei Hakkalaan mahdu kuin 230-300 katsojaa. Silti kun ollaan oltu Hämeenlinnassa ja täällä (Lahdessa), niin paikalla on ollut 500-700 katsojaa plus muualta ympäryskunnista tulleita katsojia. Muutenkin Lammi ilmiönä ja se pienen porukan hehku, niin siellä on kiva olla siinä porukassa ja olla siellä samassa kuplassa missä tämä porukka on. Olen yllättynyt, että kannustus on näin laajaa, mutta sitä on mukava seurata, myhäili Kemppainen.

Vielä isosta loikasta. Divarista liigaan siirtyminen on lopulta monelle isommallekin seuralle todella kova haaste. Kyse ei ole pelkästään pelillisistä asioista, vaan edes kohtalaisen liigamenestyksen saavuttaminen vaatii seuraorganisaatioilta paljon. Hakkalassa ei pelattaisi liigaotteluita, joten kotiottelut miteltäisiin joko Elenia Areenalla tai Lahdessa. LaSB:n kunnianhimo on joka tapauksessa kunnioitettavaa ja toistaiseksi se on laittanut epäilijöille jauhoja suuhun.

Kemppainen tietää mitä asioita pitäisi parantaa mahdollista liigassa pelaamista ajatellen.

– Pelillisellä puolella pitää saada ainakin laajutta materiaaliin jonkin verran. Seuratasolla esimerkiksi valmennuksen suhteen tarvitaan parannusta. Meillä on hyvä fysiikkavalmennus, mutta esimerkiksi katsomo- ja videovalmennuksessa tarvittaisiin lisävoimia. Nyt joudutaan tekemään kaikki liiaksi kaksin. Semmoista kaipaisin, jos liigaan noustaan ja nytkin jo. Pieniä asioita. Uskon, että seuratasolla riittää muut resurssit. Pieniä pelillisiä asioita ja muutamat täsmähankinnat, niin siinähän ne, päätti Kemppainen.

Lue myös:
Divarin kärkijoukkue sai maistaa liigavauhtia: ”Pystyvät pelaamaan lähes aina täysillä”
Suomen Cupin välieräottelun pistenikkari: ”Täällä oli todella hieno tunnelma”
Lahden Suurhallissa upea yleisömäärä cup-välierässä – liigajoukkue runnoi divarikärjen

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Teddy
08/01/2016
Kausi on vielä kesken, Karhut tulee vielä!
Raumalainen
08/01/2016
Minne tulee? Pyyhkeeseen?
no hienoohan se ois
08/01/2016
mutta vaikka ko. joukkuetta kannatankin, niin mielestäni on silti vielä liian aikaista spekuloida näitä juttuja, pitkä kevät vielä edessä!!! :)
Edellisille
09/01/2016
Eiköhän tuo Vaasan erikoinen kausi päädy nousuun jos vaan niin haluavat
Lassi Lahtinen
10/01/2016
Steelerssin kuuluisi nousta liigaan . Mielestäni divarin paras joukkue ehdottomasti . Sorry vaan , mut karhut ja lasb ovat kasvattajaseuroja eivätkä ykkös ja poriissa ykkönen mulle o Fbt Pitu .

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.