Superliigan maanantain ottelun likainen jälkipyykki – Falunin pelaajalta rasismisyytös

Falunin Hassan Hajo (95) rasistisen hyökkäyksen kohteena? Kuva: perwiklund.se
Falunin Hassan Hajo (95) rasistisen hyökkäyksen kohteena? Kuva: perwiklund.se

IFB Falun nappasi Ruotsin Superliigassa maanantai-iltana helpohkon 11-7-kotivoiton Karlstadista, mutta ottelun jälkeen lopputuloksen sijaan otsikoihin nousivat kotijoukkueen Hassan Hajon syytös Karlstad-pelaajan rasistisesta käytöksestä.

Hajo nosti asian esille TV-haastattelussa ottelun jälkeen:

– Sama tapahtui myös edellisessä Karlstad-ottelussamme, mutta tällä kertaa hän pyysi anteeksi. Hän on pahoillaan asiasta ja niin pitääkin, rasistinen käytös ei ole ok.

– Kentällä sanotaan kaikenlaista ja osa siitä on loukkaavaa, mutta on olemassa raja, jota ei saisi ylittää. Sain kuitenkin kostoni – otin esiin banaanin ja söin sen hänen edessään.

Syytetty, toistaiseksi nimettömänä esiintyvä Karlstadin pelaaja kommentoi asiaa:

– Sanailimme keskenämme ja se kuuluu osaltaan kilpaurheiluun. Syytökset ovat kuitenkin käsittämättömiä. En ole rasisti, käytännössä kaikki ystäväni ovat maahanmuuttajataustaisia ja kasvoin Våxnäsissä, jossa valtaosalla ihmisiä on maahanmuuttajayhteyksiä. En käyttänyt rasistista ilmaisua missään vaiheessa ja tämän voi tarkistaa TV-lähetyksestä. Olen toki pahoillani, jos hän kokee tulleensa loukatuksi.

Falunin urheilutoimenjohtaja Patrik Bäck kommentoi asiaa:

– Puhuin Hassanin kanssa ja hän kertoi kyseessä olleen pelaajan pyytäneen anteeksi ottelun jälkeen. Puhuin myös Karlstadin urheilutoimenjohtajan, Michael Bergqvistin kanssa ja hän lupasi varmistaa, että tämänkaltaista käytöstä ei tapahdu enää tulevaisuudessa. Olemme tyytyväisiä tähän emmekä lähde tekemään jatkotoimenpiteitä. Asiaan tulee kuitenkin suhtautua vakavasti. Tietenkin pelaajat sanovat toisilleen kaikenlaista otteluiden aikana, mutta tämä ei ole hyväksyttävää.

Lue myös
DT: Misstänkt rasistskandal i IBF Faluns match mot Karlstad: ”Det är inte okej”
Innebandymagazinet: Misstänkt rasistskandal efter Falun-Karlstad
Innebandymagazinet: ”Hoppas vi slipper sådant här i framtiden”

5 comments

  1. ”Vi*un apina” on sellainen heitto, mitä ainakin minulta on joskus lipsahtanut pelin tuoksinassa. Auta armias, kun joskus pääsisi vahingossa tummaihoiselle pelaajalle tuo… eihän siinä olisi rasismista kyse, mutta näin se tulkittaisiin.

  2. Monestiko olette kuulleet että valkoihoinen valittaisi rasismista?

  3. Kaikki rasismi on väärin. Piste. On kuitenkin hyväksyttyä ja ei hyväksyttyä rasismia. Ei hyväksyttyä: seksuaalivähemmistöt ja ihon väri. Hyväksyttyjä tai vaiettuja ovat sen sijaan pituuteen, painoon, uskontoon tai vaikka hiustyyliin liittyvä ”rasismi” tai suvaitsemattomuus. Mutta, sama tilanne on myös lajin ulkopuolella, joten ei tätä voi lajin piikkiin laittaa.

  4. Jiikiltä hyvä esimerkki, vaikka eihän noin rumasti sais sanoa kellekään 😉

    Oliko NHL:ssäkin muinoin tapaus, jossa tummaihoisen pelaajan ”white boy” ei ollut rasistinen kommentti, mutta siihen vastattu ”black boy” oli…

  5. Niinpä ja James: rasismi saa voimansa yhteiskunnallisesta valtajärjestelmästä, jossa valkoiset ovat etuoikeutetussa valtapositiossa suhteessa tummaihoiseen. Sen vuoksi ”käänteistä rasismia” ei ole olemassa, jolloin valkoihoiseen ihmiseen ei voi kohdistua rasismia.

    Sami: rasismi on rotuun, etnisyyteen ja uskontoon perustuvaa syrjintää ja vallan epätasaista jakautumista ja siksi hiustyylin pilkkaamisesta rasismina puhuminen vähättelee oikeaa rasismia. Mielestäni kyllä toisen ulkonäönkään vähättelevä tai arvosteleva kommentointi ei missään tapauksessa ole ok, mutta kyseessä on täysin eri asia kuin rasismissa.