Blogit

Vieraskynä: Kakkosdivariin playoffit jo ensi kaudella?

09.01.
2016
18 Kommenttia
1
Blogit
Jokerit Salibandyn puuhamies Joni Toivola (oik.) vieraskynäilee Pääkallo.fi:ssä kakkosdivarin pudotuspeleistä. Kuva: Iiro Karesniemi

Jokerit Salibandyn puuhamies Joni Toivola (oik.) vieraskynäilee Pääkallo.fi:ssä kakkosdivarin pudotuspeleistä. Kuva: Iiro Karesniemi

Miten kehitettäisiin lisää mielenkiintoa miesten kakkosdivariin? Olisiko kakkosdivari kiinnostavampi sarja mikäli runkosarjan jälkeen pelattaisiin yksi playoffs-kierros Etelä-Suomen lohkojen välillä, kuten esimerkiksi Länsirannikolla? Olisiko edes käytännössä mahdollista saada playoffsit myös Etelä-Suomen lohkoihin? Divari on mennyt paljon eteenpäin viime kausien aikana, mutta kakkosdivaria pitää kehittää myös jotta Divariin saadaan tulevaisuudessa parempia seuroja leventämään kilpailua.

Tämä kehitysidea on peräisin muutaman vuoden takaa, kun olemme pienellä kokoonpanolla miettineet miesten Divarin- ja kakkosdivarin sarjajärjestelmiä. Divari on mennyt paljon eteenpäin viime kausien aikana, mutta kakkosdivaria pitää kehittää myös jotta Divariin saadaan tulevaisuudessa parempia seuroja leventämään kilpailua.

Tällä kaudella kakkosdivarin sarjajärjestelmän puutteet ovat konkretisoituneet ja nyt oli syytä tehdä asialle jotain. Yhden playoffs-kierroksen lisääminen on mahdollista toteuttaa jo ensi kaudelle ilman sen suurempia ongelmia esimerkiksi aikatauluissa tai kaavioissa.

Kakkosdivari on kehittynyt

Tällä hetkellä miesten kakkosdivari on hyvätasoinen ja mielenkiintoinen sarja, mutta aina voisi kehittää lajia ja ykisttäisiä sarjoja vieläkin eteenpäin. Kakkosdivari on kehittynyt pelillisesti paljon viime kausina ja kuilu Divariin ei ole enää niin suuri ainakaan kärkijoukkueiden osalta.

Seuramme kilpasalibandyn työryhmä on luonut strategian, jonka ensimmäinen vaihe päättyy keväällä 2017. Seuraava strategiakausi tulee kantamaan kevääseen 2021 saakka. Strategiassa on selkeinä kohtina Jokerit SB:n edustusjoukkueen sarjataso ja toiminnan kehittäminen kohti pääsarjatasoja. Kakkosdivaria tulisi kehittää mielenkiintoisammaksi sarjaksi, koska se tulee olemaan suurella todennäköisyydellä edustusjoukkueemme sarjataso ainakin lähivuodet.

Mikäli edustusjoukkue kykenisi kamppailemaan noususta Divariin, emme varmasti lähtisi jarruttelemaan missään vaiheessa, mutta tosiasia on, että kakkosdivari on tällä hetkellä ihanteellinen sarjataso kehittää toimintaa ja resursseja kohti valtakunnallisia sarjoja. Toki mahdollisuudet ovat vielä tämänkin kauden osalta olemassa, mutta aika näyttää mihin rahkeet riittävät tällä kaudella.

Divari on tällä hetkellä mielenkiintoinen sarja – kiitos viime kauden playoffs-otteluiden tulon ja monen seuran panostuksen muun muassa ottelutapahtumiin. Divarista ei pitäisi tiputtaa suoraan kolmea joukkuetta, vaan selkeä tasonmittaus Divarin ja kakkosdivarin välillä pitäisi olla. Liiton päättäjät voisivat pohtia tätä hieman lisää ja mahdollisesti jopa muuttaa karsintajärjestelmää tulevalle kaudelle?

Kakkosdivariseuran näkövinkkelistä nousu on mahdollinen Divariin, mutta vielä mahdollisempaa on tulla hissillä heti takaisin – tätä ollaan seuran toimistolla mietitty, ja lopputulemana on ollut aina sama ajatus, että ei ole mitään järkeä lähteä vuodeksi visiitille Divariin, vaan siellä on heti pärjättävä ensimmäisestä kaudesta lähtien. Tämän vuoksi toiminnan taso, resurssit ja pelaajisto on oltava jo lähes Divari-tasoa kakkosdivarissa, jos nousua meinaa tosissaan tavoitella järkevällä tavalla ja varsinkin pitkäjänteiselle pohjalle rakentaen.

Kartoitus lähti matkaan

Tämä kartoitusviesti lähti matkaan noin reilulle kolmellekymmenelle Etelä-Suomen kakkosdivarin pelaajalle, valmentajalle ja taustahenkilölle seuraavan muotoisena:

”Teen pienimuotoisen kartoituksen koskien tulevaa ehdotustani SSBL:lle. Kysymys kuuluu: pitäisikö miesten II-divisioonassa (Etelä-Suomen lohkot 1. ja 2.) pelata playoffit ennen valtakunnallista Divari-karsinnan toista vaihetta heti runkosarjan jälkeen?

Ehdotukseni on: molempien lohkojen neljä parasta (runkosarjan perusteella) joukkuetta pelaa ristiin paras kolmesta periaatteella (1. Lohkon 1. kohtaa 2. Lohkon 4., 1. Lohkon 2. kohtaa 2. Lohkon 3. jne…). Otteluparien voittajat etenevät valtakunnallisen Divari-karsinnan toiselle kierrokselle.

Tämä viesti lähetetään ”muutamille kymmenille” Etelä-Suomen kakkosdivarin pelaajille, valmentajille ja taustahenkilöille. En julkaise kuka vastannut mitäkin tai tarkkoja määriä puolesta tai vastaan. Vastauksesi on luottamuksellinen. Vastaa tähän viestiin: kannatan tuon suuntaista ehdotusta eli KYLLÄ tai jatketaan samalla järjestelmällä eli EI.”

Vastauksien tuloksia avataan vieraskynätekstin päätöskappaleessa.

Lisää merkityksellisiä otteluita suuremmalle osalle joukkueita

Ehdotuksen taustalla on ajatus siitä, että yhden playoffs-kierroksen lisäämisellä runkosarjan ja Divari-karsinnan toisen vaiheen väliin saataisiin pääkaupunkiseudulle lisää merkityksellisiä otteluita suuremmalle osalle joukkueista ja lisää kamppailua sarjasijoituksista aina runkosarjan loppuun saakka.

Tällä kaudella molempien Etelä-Suomen lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenevät suoraan Divari-karsintojen toiselle kierrokselle. Mikäli runkosarjan jälkeen molemmista kakkosdivarin lohkoista etenisi ensimmäiselle playoff-kierrokselle neljä joukkuetta olisi se runkosarjan otteluiden kannalta varmasti urheilullisempi ja varsinkin mielenkiintoa lisäävä uudistus.

Etelä-Suomi lohko 1. sarjataulukko päivitetty 3.1.2016.

Etelä-Suomi lohko 1. sarjataulukko päivitetty 3.1.2016.

Lohkossa 1. on kauden puolessa välissä jo selkeästi erottunut kolme joukkuetta muista. Kaikki on urheilussa aina mahdollista, mutta suurella todennäköisyydellä vain SB Vantaa, SBS Kings tai Blackbirds ovat kamppailemassa kahdesta karsintapaikasta monta kierrosta ennen runkosarjan päättymistä. Indians II ei voi osallistua Divari-karsintoihin.

Etelä-Suomi lohko 2. sarjataulukko päivitetty 3.1.2016.

Etelä-Suomi lohko 2. sarjataulukko päivitetty 3.1.2016.

Sarjataulukko on toiseen lohkoon 1 verrattuna tasaisempi ja varmasti mielenkiintoa riittää pitemmälle kevääksi. Mikäli tästäkin lohkosta neljä parasta etenisi playoffeihin, toisi se lisää mielenkiintoa ja panosta runkosarjan päättymiseen saakka. Tällä hetkellä neljän kärkeen omaa kohtuulliset saumat vielä 8–9 joukkuetta, mutta kahden kärkeen enää huomattavasti vähemmän.

Voisiko lohkojen voittajat valita joukkueen sijoilta kolme tai neljä?

Toteutuksen kannalta helpoin kaavio olisi lohkojen ristiinpelaaminen. Lähetetyssä viestissä esitettiin, että lohkojen playoffs-parit muodostetaan järjestelmällä:

1. lohkon 1 – 2. lohkon 4
2. lohkon 1 – 1. lohkon 4
1. lohkon 2 – 2. lohkon 3
2. lohkon 2 – 1. lohkon 3

Toinen vaihtoehto olisi, että lohkojen voittajat saisivat valita toisen lohkon sijoille 3–4 sijoittuneista joukkueista itselleen paremman vastustajan. Tämä järjestelmä toisi omat pienet haasteensa, mutta urheilullisesti se olisi varmasti mielenkiintoinen ja valinnan kautta voitaisiin saada mielenkiintoisempia pareja kuin valmiilla kaaviolla.

Valintasysteemi on käytössä tällä kaudella pääsarjoissa. Mahdollisuus valita oma playoffs-pari toisi omat mausteensa kauden viimeisiin peleihin ja ennalta ei voitaisi tietää miten parit muodostuvat, jolloin panosta riittäisi varmasti runkosarjan päätöskierrokselle saakka.

Mitä vaikutuksia sarjan keskikastiin ja putoamistaisteluun playoffseilla olisi?

Kakkosdivarista putoaminen ja kakkosdivarin karsintoja koskevat järjestelmät ovat kohdillaan, jossa viimeinen joukkue putoaa suoraan kolmoseen runkosarjan päätteeksi. Toiseksi ja kolmanneksi viimeisimmät joutuvat karsimaan kolmosdivarista karsintoihin selviytyneiden joukkueiden kanssa.

Kova kamppailu neljän parhaan joukkoon pääsemisesti lisäisi mielenkiintoa myös sarjan keskikastissa. Kauden viimeisillä kierroksilla vielä 4-7 joukkuetta kamppailisivat playoffseihin pääsemisestä, joka osaltaan lisäisi mielenkiintoa.

Viime vuosina on nähty, että sopivan joukkueen saaminen kauden viimeisiin otteluihin on ratkaissut jopa kakkosdivarista pudonneita tai ainakin karsintoihin joutuneita joukkueita. Tällä seikalla tarkoitetaan lähinnä merkityksettömiä otteluita pelaavia joukkueita, joilla asenne ei ole täysin sama kuin merkityksellisissä otteluissa. Usein myös merkityksettömissä otteluissa joukkueiden kokoonpanot elävät melkoisesti ja poisjääntejä tulee huomattavasti helpommin, kun panosta ei ole enää saman verran kuin esimerkiksi kauden alkuvaiheilla.

Lohkojen parhaiden joukkueiden kohtaaminen olisi iso asia

Runkosarjan jälkeen pelattavat playoffsit lohkojen välillä toisivat varmasti oman mausteensa pitkän runkosarjan ajaksi. Tämä voisi jopa vaikuttaa positiivisesti joidenkin seurojen yleisömääriin ja varsinkin viimeisien kierrosten kärkijoukkueiden kohtaamisiin. Kiinnostus ja pelien seuraaminen lohkojen välillä lisääntyisi aivan varmasti, joka olisi vaan positiivinen asia ja selkeä piristysruiske katsojille. Nykyisellä mallilla, jossa lohkot eivät kohtaa kauden päätteeksi, ei eri lohkoissa pelaavien joukkueiden ottelut paljoakaan kiinnosta katsojia.

Ristiinpelaamisella luotaisiin mahdollisuus pelata siitä, mitkä joukkueet ovat Etelä-Suomen kakkosdivarin parhaimmat joukkueet. Samalla katkaistaisiin spekulaatiot kumpi lohkoista on ollut kovempi ja niin edelleen.

Playoffs-kierros olisi myös aito kimmoke pelata niin sanotusti kakkosdivarin mestaruudesta Etelä-Suomen osalta. Jokainen joukkue voisi pelata runkosarjan niin hyvin kuin vain pystyy, eikä tarvitsisi miettiä, että jos ollaan kahden joukossa joudutaan pitkälle vierasreissulle makselemaan kalliita busseja ja hotelliöitä. Tällä tarkoitetaan lähinnä niitä valitettavia tapauksia viime vuosilta, jossa joukkueet ovat pelanneet puolivaloilla viimeisiä otteluita välttääkseen Divari-karsintoihin joutumisen.

Playoffs-kierroksen kautta nekin joukkueet, jotka eivät olisi valmiita pitkiin karsintareissuihin voisivat pelata runkosarjan loppuun ja vasta sen jälkeen miettiä mihin rahkeet riittävät, tosin tällaiset tapaukset ovat harvassa ja jos näin tapahtuisi useampaan kertaan olisi Etelä-Suomen lohkojen välinen playoffs-kierros täysi pannukakku, tämä ei kuitenkaan ole suuri uhka tälle järjestelmälle. Toivotaan, että jokainen kakkosdivarin joukkueista haluaa ylöspäin, jos pelillisesti sen paikan ansaitsevat.

Kummallinen tauko ihmetyttänyt runkosarjan jälkeen

Aikataulullisesti olisi jopa suotavaa, ettei Etelä-Suomen karsintoihin selvinneille tulisi pitkää taukoa runkosarjan jälkeen. Nykyisellä systeemillä, jossa lohkojen kaksi parasta etenee suoraan toiselle karsintakierrokselle voi joukkueille tulla jopa yli parin viikon taukoja tosipeleistä runkosarjan jälkeen – jopa pitempiäkin, jos joukkue on varmistanut pääsynsä kahden joukkoon hyvissä ajoin ennen runkosarjan päättymistä ja pelaa tällöin viimeisiä otteluita ennen karsintoja merkityksettöminä.

Muiden alueiden joukkueille kausi pysyy käynnissä aina toiselle kierrokselle asti eikä katkea samalla tavalla kuin Etelä-Suomen joukkueilla.

Taloudellisesti yhden tai kahden kotiottelun lisäys ei tunnu

Ei ole kovinkaan tarpeellista kommentoida sitä asiaa, että maksimissaan ja mahdollisesti kahden kotiottelun lisäys tuntuisi millään joukkueelle kausibudjetissa. Uskon, että halliyhtiötkin tykkäisivät, kun saisivat myytyä muutaman suuremman tapahtumaottelun, joita kakkosdivarin playoffseista voisi eittämättä kehittää. Kaikki seurat eivät varmaankaan järjestäisi runkosarjan otteluihin verrattuna sen kummempia kestejä, mutta voisi olettaa että näistä otteluista saataisiin hienoja tapahtumia moniin seuroihin.

Miksi lohkojen ykköset eivät etene suoraan valtakunnalliseen Divari-karsintaan?

Tähän en ole vielä löytänyt ratkaisua. Tavallaan olisi hienoa, että runkosarjan voittajat molemmissa lohkoissa palkittaisiin jotenkin. Mutta kun peilaa asiaa suuremmassa kuvassa, niin uskoisin tämän uuden mallin olevan toimivin, jossa myös lohkovoittajat joutuvat pelaamaan ensimmäisellä kierroksella.

Aikataulullisesti ei ole mahdollista kuin pelata yksi playoffs-kierros. Tämän takia on pakko pelata yksi kierros kahdeksan joukkueen kesken, jotta neljä toiseen vaiheeseen etenijää saadaan selville. Kun tämä uusittu sarjajärjestelmä tiedettäisiin kaikissa joukkueissa ennen kauden alkua, olisi se kaikille selvä ja purinaa tuskin tulisi.

Urheilussa on sarjoja, joissa mestarit ratkaistaan suoraan runkosarjan sijoituksella, toisaalta ainakin täällä kotimaan palloilusarjoissa on vallitsevana käytäntönä, että runkosarjan voittajat palkitaan kotiedulla eikä suoralla jatkopaikalla.

Kartoituksen tulokset näyttävät vihreää valoa ehdotukselle

Viestiin vastasi suurin osa ja monet vielä hyvien kommenttien kera. Pelaajista vastauksen antoivat lähes kaikki, mutta esimerkiksi joukkueiden yhteyshenkilöistä jätti vastauksen antamatta noin kolmannes. Muutama vastaus oli kielteinen, mutta käytännössä lähes kaikki vastanneet vastasivat kyselyyn kyllä ja olivat tämä uudistuksen kannalla. Joissakin viesteissä myös mainittiin, että koska Länsirannikon alueella tämä järjestelmä toimii niin miksei täälläkin. Vastaukset tuovat luonnollisesti tälle esitykselle hyvää pohjaa, ja avaa jopa mahdollisuudet saada se käytäntöön jo ensi kaudeksi.

Tämä teksti on julkaistu myös Jokerit Salibandyn sivuilla.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joni Toivola
Joni Toivola
Kirjoittaja on Jokerit SB:n perustaja ja seuran työntekijä, joka on toiminut salibandyssa yli 15 vuotta eri tehtävissä muun muassa pelaajana, valmentajana ja toiminnanjohtajana. Hän on urheilun suurkuluttaja, joka on toiminut pitkään golf-valmentajana ja muun muassa pelannut jääkiekkoa Mestiksessä. Tällä kaudella hän luotsaa seuran tyttöpuolella ja pelaa Jokerit SB:n miesten edustusjoukkueessa.
Saumaa ?
09/01/2016
Jokerit siis huomanneet että ilman fysiikkaa ei ole mahdollisuutta nousta. Nyt haetaan pudotuspelejä jota kautta mahdollisuudet paranevat jos niihin pääsee. Mutta vielä varmemmin samantien takaisin kun tuo Jokereiden vauhti on V ja IV sivari luokkaa.
Sakke Lehtimäki
09/01/2016
2-divarista saisi mielenkiintoisen ja tasokkaan sillä, että että Etelä-Suomessa olis vaan yksi lohko. Max 12 joukkuetta. Nyt ei tarvi olla yhtään enempää pelejä mitä jo on. Suurin osa peleistä pelataan jo nyt tyhjille katsomoille jäähdyttelijöitä täynnä olevilla joukkueilla. Urheilusta ei voida silloin puhua. Tason-nosto 2- divarissa joukkueita vähentämällä, ja sitä kautta kovempia pelejä koko runkosarja tullaan askel lähemmäs 1-divaria. Joukkueiden määrää jatkuvasti lisäämällä se ei onnistu. Sarjassa kärkijengeillä max 4-5 kunnon peliä koko kaudenaikana. Loput pelit on pelkkää läpyttelyä ja tulokset ja maalimäärät sen mukaisia, kun pisteistä kuitenkin pelataan. Nyt vaikka putosit viimevuonna sarjapaikka silti säilyi ( SBS Kings) Liitto hoitaa nämäkin asiat. HIFK salibandy ei tarvitse Playoffeja tällä joukkuemäärällä ja tällä sarjajärjestelmällä. Karsintapelit on kuitenkin keväällä, joissa osa karsii ylöspäin ja osa alaspäin se nyt riittäköön..
Terveisin Sakari Lehtimäki HIFK Salibandy
DIA
09/01/2016
Kyllähän 2 divisioonalle pitää jotain tehdä. Edellinen ehdotus muutoksesta on tehty viime keväänä liitolle virallisestikin. Minkäänlaista palautetta ei ole liiton suunnasta kuulunut. Tässä linkki Pääkallon uutisointiin ehdotuksesta:
http://paakallo.fi/2015/03/ravakka-ehdotus-perustetaan-salibandyyn-uusi-sarjataso/
DIA
09/01/2016
Kyllä 2. divisioonalle jotain pitää tehdä. Edellinen muutosehdotus on julkaistu viime keväänä ja toimitettu virallisesti liitollekin. Sieltä suunnalta ei tosin ole mitään palautetta kuulunut. Tässä linkki Pääkallon uutiseen muutosehdotuksesta:
http://paakallo.fi/2015/03/ravakka-ehdotus-perustetaan-salibandyyn-uusi-sarjataso/
Jukkisb
09/01/2016
Itsekin on tullut mietiskeltyä 2.divarin kehittämistä. Omissa päätelmissä järkevimmältä tuntuu viisi lohkoa (pohjoinen, länsi, itä, etelä 1 ja etelä 2)

Pohjoinen lohko ei muuttuisi paljon mitään nykyisestä. Lohkon etelärajaa voisi laskea sen verran että mukaan tulisi joukkue/joukkueita ainakin Kokkolan seudulta. Isojen välimatkojen takia lohkoa ei ehkä kannattaisi enempää laajentaa, mutta divarikarsintoihin etenisi muita lohkoja vähemmän joukkueita.

Länsilohkoon tulisi joukkueita nykyisestä Pohjanmaan lohkosta (Kokkola?), Pirkanmaasta ja Satakunnasta. Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeenkin olisi voinut laittaa länteen, mutta sitten välimatkat olisivat olleet varsin suuret.

Itälohko muodostuisi Savo-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta. Kymenlaakso ja Päijät-Häme jäisivät pois samoista syistä kuin Varsinais-Suomi ja Kanta-Häme lännessä.

Etelässä säilyisi kaksi lohkoa, mutta laajempana. Läntisemmässä lohkossa joukkueita olisi PK-seudulta, Varsinais-Suomesta ja Kanta-Hämeestä. Itäisemmässä lohkossa taas PK-seudulta, Päijät-Hämeestä ja Kymenlaaksosta.

Keski-Suomi on maantieteellisesti varsin keskellä, joten Länsi- tai Itälohko kävisivät molemmat hyvin.
2.divarin laajeneminen vaikuttaisi oleellisesti myös alemmille sarjatasoille ja hyvältä jatkumolta tuntuisi muuttaa 3.divarin pelit yksittäisiksi, jotta hyppäys ylös ei olisi liian iso.

Vielä Divaria sivuten; Divarin nykyiset kolme suoraa putoajaa on liikaa, mutta Divariin tavoittelevien joukkueiden määrään nähden taas yksi liian vähän. Divarista siis kaksi suoraa putoajaa ja 1-2 joukkuetta karsimaan 2.divarin parhaiden kanssa.

Pitkä teksti, mutta toivottavasti antaa kehitysideoita myös muille. Jos ei noilla tavoilla, niin sitten muilla.
Kari K.
09/01/2016
Sakari Lehtimäelle: hyvä idea tämäkin, tosin yksilohkoisuus ei tapahdu helposti ja tämän ovat aluevastaavat jo tyrmänneet pari vuotta sitten. Toivolan ehdotus kehittää sarjaa jo ens kaudelle. Muutama ifk salibandyn pelaaja oli playoffsien kannalla, eli pelaajistossa halutaan lisää merkityksellisiä pelejä jo ensi vuodelle.
Bläk boiiis
09/01/2016
Toimii
Väsynyttä
09/01/2016
Hyvä että muutosehdotuksia pohditaan. Osaaltaan hankalaa kun sarjan taso (etelä-Suomi ainakin) höntsäily/jäähdyttely ja monilla joukkueilla sarjaa tahkoavat esim B-juniorit jotka eivät omassa joukkueessaan mahdu pelaavaan kokoonpanoon.
Pentti Hilkuri
09/01/2016
Samaa mieltä sitä, että 3 suoraa putoajaa Divarista on liikaa. 1 suoraan pois ja 2 karsimaan. Mahdollistaa 3 vaihtumisen, muttei takaa sitä.
Timo ii
09/01/2016
Edelleen sitä mieltä, että etelä-Suomeen riittää yksi kakkosdivisioonan lohko. Muutenkin pelien taso keskimäärin on heikohkoa, ja yleisö köyhää.

Tuo Pääkallon juttu yhden väliportaan rakentamiseksi tosissaan divariin nousua hakeville kuulostaa fiksulta. Jääkööt jäähdyttelijäporukat tahkoamaan kakkosta yksittäisiin peleihin suht osaavien tuomareiden kanssa ja annetaan parempi mahdollisuus niille, ketkä ovat oikeasti kiinnostuneita pelaamaan huipputasolla ja tietenkin valmiita panostamaan sekä fyysisesti että myös taloudellisesti siihen.
Mika Väisänen
10/01/2016
Sakella on hyvät alkuehtukset asian suhteen. Vastaavan ehdotuksen tein keväällä liiton vastaavalle Lahdessa olleessa tapahtumassa. Tämän mukaan liitto olisi lähettämässä kyselyitä 2div porukoille erinäisten asioiden suhteen, josta sitten 2 divaria kehitettäisiin.. Olen asiaa pyöritellyt muutaman vuoden mielessä ja tarkemmat joukkue määrien tilastot pistänyt roskiin jo. Yksinkertaisesti ehdotus olisi: 1-2tippuu divarista suoraan 1-2 joutuu karsimaan. 2div lohkot puolitettaisiin eli pohjanmaa/pohjoinen 1, länsirannikko/sisäsuomi 1, savokarjala/kaakkoissuomi 1, eteläsuomi VAIN 1. Joukkuemäärät olisi sitten 2 divarissa per lohko sen 12-14kpl. Tähän karsinta kaavio, josta juurikin 1-2 nousee suoraan loppuun. Alkuun voi hyvin pitää lohkon sisäiset playoffit tai muulla kaavalla.
Tällä kaavalla 2divarin taso nousisi huomattavasti, kustannukset nousisi ja urheilullisuus. Tällöin siirtymä divariin ei olisi niin paha kummankaan asian suhteen. 3divari taas voitaisiin pitää miten se on nykyään. Tätä ei saa missään nimessä nostaa nykyisen 2 divarin kaavalle vaan jättää tunausmuotoiseksi. Tässä kummikin peliaika on hyvä pitää se 3x15min aktiivinen.
Ville
10/01/2016
Olemme FBC Turussa pohtineet asiaa useampaan kertaan ja näemme vain yhden toimivan ratkaisun eli 3.korkeimman (nykyinen 2.div) sarjatason joukkuemäärän reippaan laskemisen. Optimitilanteessa lohkoja olisi vain neljä koko Suomessa. Kolmen joukkueen suora pudottaminen 1.divarista on kohtuutonta ja poikkeuksellista ihan missä tahansa palloilusarjassa. Kuitenkaan mitään muuta vaihtoehtoa ei ole niin kauan, kun 2.divarijoukkueita ja lohkoja on näin mielipuolinen määrä. Pienempi 2.divari ratkaisisi useita asioita kerralla.
Lassi Lahtinen
10/01/2016
Miksei kakkosta valtakunnalliseksi. Nyt tulee liikaa ohi ja höntsäpelejä jäähdyttelijöitä . Tason pitäisi nousta nykyisessä ei mitään
järkeä tulee liikaa ns . Puolivaloilla pelaamista . Kannatan valtakunnallista tai vähemmän joukkueita tai lohkoja .
Joni Toivola
10/01/2016
Kiitokset kaikille hyvästä keskustelusta. Pääpointtina kirjoituksessanihan oli kakkosdivarin Etelä-Suomen alueen kehittäminen nopealla aikataululla (jo kaudeksi 2016-2017) ja helpoilla toimenpiteillä.

Olen täysin samaa kommentoijien kanssa esim. valtakunnallisella tasolla kakkosdivarin joukkuemäärien/lohkojen supistamisesta. Myös ns. "uuden sarjatason perustaminen" kuullostaa mielenkiintoiselta.

Olisi kiinnostava kuulla miten ja millä aikataululla joukkuemääriä voisi kakkosdivarissa supistaa?

Jokatapauksessa valtakunnallisella tasolla kakkosdivarille on syytä tehdä jotain, joka osaltaan on tekstissä myös lähtökohtana.

Mikäli joku seuravaikuttaja haluaa olla mukana viemässä kakkosdivarin kehittämistä ja uusia sarjajärjeselmiä eteenpäin laittakaa sähköpostia osoitteeseen joni.toivola@jokeritsalibandy.fi.
S7
10/01/2016
Jep vähemmäksi jengejä! Kyllä! Ja sitten kolmosdivariin yksittäisiä pelejä jäähdyttäjille jä junnuille 3*20min ajalla... Kärkijengit hyviä, mutta sitten ainakin etelässä ihan liikaa läiskimistason porukoita...
Panda Antikainen
11/01/2016
Osa1
Monen edellä kirjoittaneen kommenteista on jo hyvin käynyt selväksi itse pääasia eli tarve salibandyn kakkosdivarin tason nostamiseksi suhteessa Divariin. Kaikki sarjat huomioiden juuri Divarin ja kakkosdivarin välillä on suurin peräkkäisten sarjaportaiden ero. Voidaan puhua jopa rotkosta. Suuri ero ei johdu pelkästään pelillistä ja urheilullisista seikoista, vaan hyvin pitkälle myös taloudellisista ja ulkoisista puitteista. Ylöspäin pyrkivien seurojen johdot osaavat kyllä laskea millaista rahasummaa ja henkilöstömäärän sekä ajankäytön lisäämistä valtakunnallisessa Divarissa pelaaminen vaatii verrattuna paikalliseen harrastajasarjaan, joksi kakkonen hyvin voidaan laskea. Kukaan ei halua lähteä maksamaan esimerkiksi ekstraa 60000 euroa kaudesta Divarissa vain pudotakseen takaisin seuraavaksi kaudeksi. Tuntuvan rahamäärän menettämisen lisäksi isolla todennäköisyydellä katoaa myös osa divaripelejä haistelleista pelaajista. Siksi kakkosesta nousevan joukkueen pitää olla niin vahva, että se siellä myös pysyy ja kykenee myös jatkamaan kehittymistään. Kysymys kuuluukin, miten nykyisessä kakkosessa pystyy rakentamaan sekä taloudellisesti että urheilullisesti sellaisen joukkueen. Jos jostain rahaa sataisikin, niin miten saada pelaajat sitoutumaan, harjoittelemaan ja ennen kaikkea motivoitumaan sarjassa, jossa ilman isompaa intohimoa ja hyvillä junnuaikojen pohjilla pyöritellään suurinta osaa joukkueista rumin lukemin. Ketä kiinnostaa lapioida vuodesta toiseen samoja kaveriporukoita vastaan ensin kymmenen maalin voittoja ja sitten nousuprojektikaudella pitää urheilullisuus säilyttäen rypistää kahdenkymmenen maalin voittoja jälleen samoista SB Töppösistä ja Löppösistä. (osa 2 myöhemmin, jossa paneudutaan kakkosdivarin varsinaiseen kehitysideointiin)
Panda Antikainen
11/01/2016
Osa2
Kakkosdivarin kehittämisen tulee olla kaksitahoista eli joukkueiden pelillisen tason on noustava ja seuroille asetettujen vaatimusten on kasvettava. Molemmat toteutuvat, kun valtakunnallisesti vähennetään sekä joukkuemääriä että alueita.

Toteutus voisi mennä seuraavasti: Nykyisestä kahdeksasta (8) lohkosta/alueesta muodostetaan neljä (4) lohkoa. Länsi-Suomi, Itä-Suomi, Keski-Suomi ja Pohjois-Suomi. Jokaisessa lohkossa on kaksitoista (12) joukkuetta eli yhteensä 48. Nykyisin kakkosdivarin joukkuemäärä on 83 eli joukkueiden määrä lähes puolittuisi. Tämä tarkoittaa samalla, että jokaisen nykyisen alueen kakkodivarijoukkueista noin puolet siirtyisi kolmosdivariin.

LÄnsi-Suomen lohko muodostuisi Länsi-Rannikosta ja puolesta Etelä-Suomen joukkueista. Itä-Suomi puolestaan Kaakkois-Suomesta ja toisesta puoliskosta Etelä-Suomea. Keski-Suomen muodostaisivat Sisä-Suomen joukkueet ja puolet Pohjanmaan ja Savo-Karjalan joukkueista. Pohjois-Suomen lohko koostuisi toisesta puolikkaasta Pohjanmaata ja Savo-Karjalaa ja nykyisen Pohjois-Suomen alueen valituista joukkueista.

Tällä tavalla pelien taso nousee nykyisestä huomattavasti ja matkaottelut asettavat seuroille ja pelaajille lisähaasteita kohti "divaritotuutta"

Ajatusta voi jatkaa vielä eteenpäin niin, että kaikkien lohkojen kaksi parasta (8 joukkuetta) pelaavat kaksivaiheiset pudotuspelit, joiden kaksi parasta nousee suoraan Divariin (Divarista 2 putoaa suoraan) ja toisen vaiheen häviäjät karsivat paikasta Divariin Divarin kolmanneksi ja neljänneksi viimeisten kanssa.
kani
11/01/2016
Kakkosdivarin pelit ei kiinnosta ketään, ja tällainen ei luultavasti kiinnostusta nosta. Taso ja kustannukset nousevat kyllä, mutta joukkueet (harvoissa tapauksissa seurat) eivät saa kaavittua mistään esim. bussikuluja (vähintään 5000€ kaudessa) nykyisten kenttämaksujen ja pelivuorojen päälle. Sponsoreitakaan ei kiinnosta "näkymättömän" II-divarin tukeminen, samalla rahalla he saisivat mainoksen liiga-/divarijoukkueen paitaan.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.